<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Elsősorban amerikai vállalatokra jellemző, hogy célba veszik versenytársaikat. Nem ritka, hogy a gyógyszeriparban kutatási eredményekkel és kutatókkal együtt vásárolnak fel egy céget. Vagy legalábbis megpróbálják, a Pfizernek ez legutóbb nem sikerült. Mi állhat a fúziók, a felvásárlások hátterében?

A válságévek pangása után ismét gyarapszik a fúziók és felvásárlások száma, a cél gyakran nemcsak a piacszerzés vagy a konkurens kiiktatása, hanem az adóoptimalizálás.


Elsősorban amerikai vállalatok aktívak, amelyek főleg európai versenytársakat vesznek célba. Az egyik súlypont a gyógyszeripar, ahol új hatóanyagok kifejlesztése roppant kockázatos és költséges, ezért egyszerűbb felvásárolni egy vállalatot kutatási eredményeivel együtt.

A Pfizernek miért nem sikerült?

A Pfizer amerikai központú multinacionális gyógyszerkonszern, a világ legnagyobb gyógyszergyára mintegy 117 milliárd dollárért fel akarta vásárolni a londoni központú AstraZeneca konszernt. A részben részvénycserés tranzakciót végül nem sikerült nyélbe ütni, de ha megvalósult volna, a Pfizer nemcsak a világranglista hetedik helyén álló konkurensétől szabadult volna meg, hanem áthelyezhette volna székhelyét az Egyesült Királyságba. A brit társasági nyereségadó mintegy 20 százalék, míg az Egyesült Államokban 39 százalékig is felmehet. Az amerikai törvények azonban csak akkor teszik lehetővé a székhely külföldre telepítését, az úgynevezett inverziót, ha a fúzió során a részvények legalább 20 százaléka külföldi kézbe kerül.

Hasonló akcióra készül a Medtronic orvostechnikai konszern, ez mintegy 43 milliárd dollárért fel fogja vásárolni az írországi székhelyű Covidien céget. A Covidien maga is csak 2009-ben telepítette át székhelyét az adóparadicsom Írországba, míg a menedzsment továbbra is Massachusetts szövetségi államban maradt.

Keresi a pénz az útját

A felvásárlási lázat az is szítja, hogy az amerikai cégek óriási készpénzállománnyal rendelkeznek. A válság idején a bizonytalan kilátások miatt visszafogták befektetéseiket, és nyereségüket, a Bloomberg hírügynökség számításai szerint mintegy kétezer milliárd dollárt, többnyire külföldön halmozták fel. Most azonban olyan alacsonyak a banki kamatok, hogy a pénzt máshol kell befektetni.

Egyszerűen visszavinni a pénzt az Egyesült Államokba azonban költséges mulatság lenne, a különféle adók az összeg akár 35 százalékát is elvihetnék. Az eBay például 9 milliárd dollárt vont ki Európából, hogy ígéretes fiatal vállalatokat vásároljon az Egyesült Államokban, ebből 3 milliárd dollár végül az államkasszába került. Ezért a vállalatok inkább Európában keresnek befektetési célpontokat, még akkor is, ha itt nem olyan jók a konjunkturális kilátások mint Amerikában.

A részvényesek elégedettek, a Bloomberg adatai szerint 2010 óta 15 százalékkal jobb teljesítményt mutattak fel azok a vállalatok, amelyek alacsony adószintű országokbeli konkurenseket vásároltak fel.

A kormányzat és a szakértők természetesen mindkét kontinensen tisztában vannak a negatív hatásokkal. "A természetellenesen nagy +hadikasszák+ már önmagukban versenytorzító hatásúak" - mondja Martin Hellmich, a Frankfurt School of Finance professzora.

Barack Obama elnök szívesen megkönnyítené a tőke hazatelepítését és megnehezítené az inverziót, de eddig nem sikerült dűlőre jutnia a republikánus ellenzékkel.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
KKV Hogyan dolgozzunk együtt a folyamatosan kötekedő kollégákkal?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 21. 17:06
A munkahelyi konfliktusok senki számára sem ismeretlenek, azonban míg egyes viták előre visznek és fejlődéshez vezetnek, mások csak kárt okoznak, és mérgezővé teszik a munkahelyi légkört. Mit tehetünk azért, hogy a kötekedő kollégákkal együtt tudjunk dolgozni? A Harvard Business Review kutatói ezt járták körbe.
KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos