<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
KKV
Kötélpályán szállítják a több tíz tonnás munkagépeket egy svájci vízierőmű építéséhez, mert az Alpok sziklás hegyoldalin épülő erőműhöz semmilyen út sem vezet.

Új vízierőművet terveztek a svájci Linthal városa feletti tavakra, a feladat azonban látszólag megoldhatatlan volt. A munkagépek képtelenek lettek volna feljutni a sziklás hegyoldalra, ahová semmilyen út sem vezet, a helikopteres építkezés pedig óriási költségeket emésztett volna fel.

 Megoldás: kötélpálya

A helyzetet végül sífelvonókhoz hasonló két óriási kötélpályával oldották meg, amelyek akár egy negyven tonnás munkagépet is képesek felemelni. A hosszabb kötélpálya Linthal városból vezet fel az első megállóhoz, amely 1850 méter magasan fekszik.

 

 Innen a teherautók egy három kilométer hosszú alagúton keresztül jutnak el a Limmern- tóhoz. A másik kötélpálya, ettől a tótól indul és harminc tonnás teherautókat bír el. A munkagépek végül egészen 2500 méterig szállnak, a végállomás a második tó, a Muttsee – írja a bestmachinery.hu.Éppen a magasság a fontos

A vízierőmű a két tó közötti magasságkülönbséget használja ki. A lezúduló víz hajtja meg azokat a turbinákat, amelyek a villamos áramot termelik. Az éjszakai órákban pedig, amikor kevesebb áram fogy, és így olcsóbb az energia, a víz egy részét visszapumpálják a felső tóba. A beruházás a tervek szerint mintegy 400 milliárd forintba kerül majd.

Magyarországnak is kellene

Az ehhez hasonló szivattyús-tározós erőműre Magyarországnak is szüksége lenne, mert biztonságosabbá alakítja az áramellátást, és lehetővé teszi a megújuló energiák hasznosítását is.Idehaza a Zemplén hegységben, Recsken és a Pilisben is terveztek ilyen erőművet, ám ezekből mostanáig semmi sem valósult meg.

 

Címkék: KKV Alpok Erőmű
A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Lassan elfogy a kkv-szektor optimizmusa
Privátbankár.hu | 2022. július 4. 09:42
Bizonytalannak látják a következő egy évet.
KKV Folytatódik a Széchenyi Hitelkártya Program
Tiszóczi Roland | 2022. június 20. 11:51
Július elsejétől december 31-ig meghosszabbították a Széchenyi Hitelkártya Programot, a hazai kkv-szektor számára kedvezményes finanszírozási források elérhetőségét biztosító feltételekkel.
KKV Gulyás Gergely újabb részletek árult el a kata átalakításáról
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 10:31
Január 1-jéig marad a kata, csak utána változik - megemelik a keretösszeget.
KKV A családi vállalkozások is elég sötéten látják a jövőt, de hosszú távra terveznek
Privátbankár.hu | 2022. június 9. 10:58
Sújtja őket az infláció és az anyaghiány, de igyekeznek hosszú távra tervezni a családi vállalkozások.
KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG