<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p
KKV
Bár csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, illetve több vállalkozás fizette ki határidőben számláit, a magyar gazdaság szereplői azonban nem dőlhetnek hátra, mert éves szinten továbbra is magas bedőlési arány jellemzi a magyar gazdaságot.

Csökkenő felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések

A felszámolások és csődeljárások mellett 2012 tavaszától megjelent a kényszertörlési eljárás is, melyekből az elmúlt 12 hónap alatt több mint 40 ezer indult. Némileg javult a kép 2015 első negyedévében, mivel az év első három hónapjában több mint 8700 ilyen eljárás indult az előző negyedév 9600 eljárásával szemben, mely alapján ezen időszakban 10 százalékot csökkent a kényszertörlések száma. Kényszertörlési eljárásokat például abban az esetben indítanak meg, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit – derült ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések számának alakulása
2014 és 2015 első negyedévében. Forrás: Bisnode


A kényszertörlések átvették a hitelezők által kezdeményezett felszámolási eljárások egy részét, ugyanakkor 2015 első negyedévében a felszámolások száma is csökkent, mivel alig több mint 3000 ilyen eljárást regisztráltak ez első 3 hónapban, míg 2014 első három hónapjában ez a szám a 4500-at is meghaladta.  A végelszámolások tekintetében azonban minimális volt a csökkenés; az első negyedévben a tavalyi évhez hasonlóan, közel ugyanannyi – 2450 körüli – eljárást regisztráltak.

A Bisnode Bedőlési Index továbbra is magasan

A Bisnode Bedőlési Index mértéke (felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított 12 hónapra vonatkozó aránya) kiváló mutatószám a cégek fizetésképtelenségének megállapítására, illetve az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására, mivel ez tisztán a hitelezők felé történő tartozások miatti fizetésképtelenség jelzésére szolgál.

2014 első negyedévében 2,53 százalékos Bisnode Bedőlési Index-el kellett számolnunk. 2015 első negyedévében sajnos valamivel nagyobb, 2,99 százalékos Bisnode Bedőlési Indexet kaptunk. A kényszertörléseket egy része szintén fizetésképtelenség miatt indul. A BBI értéke rosszabbodott, ami azt mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban több cég dőlt be, mint a 2013 II. negyedév-2014 I. negyedév közötti időszakban. Az első negyedéves teljesítmény bizakodásra adhat okot, mivel a két negyedév tekintetében csökkent ezen eljárások száma, azonban ezek az eredmények ideiglenesek is lehetnek, ezért a gazdasági szereplőknek továbbra is körültekintő üzletkötés javasolt, amennyiben utólagos fizetést engedélyeznek vevőjüknek.

A vendéglátás magasan a legkockázatosabb szektor

A Bisnode csoport negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját a gazdaság szereplőinek tájékoztatása érdekében.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás régóta a lista élén állnak.  A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás régóta a lista élén állnak.  Az építőipar évek óta a legkockázatosabb iparágnak számított hazánkban.  Tavaly ilyenkor először előzte meg a listán a vendéglátás, ami azóta is tartja „vezető” helyét a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listáján. A gépjármű-kereskedelem és a kiskereskedelem pozíciója sokat romlott az elmúlt időszakban, míg a nagykereskedelem és az élelmiszergyártás javított az előző évhez képest.

A 10 legkisebb bedőlési arányt felmutató iparág az elmúlt 12 hónapban

Megyei szinten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dől be a legtöbb vállalkozás. A megyére jellemző bedőlési arány 4,29 százalék volt, amit Heves megye követ, ahol 3,88 százalékos volt a fizetésképtelenségi index értéke 2015 első negyedévében. A fővárosi cégek fizetésképtelenné válásának valószínűsége is magas, 3,40 százalék. A Komárom-Esztergom és Pest megyével üzletelő vállalkozások vannak a legnagyobb biztonságban, ezeken a területen ugyanis a legkisebb a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya.

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág az elmúlt 12 hónapban

Mi várható idén?

Ha az idei első három hónapot összevetjük az előző év azonos időszakával, biztató jelként könyvelhető el, hogy mind a felszámolások, mind a kényszertörlések, de a végelszámolások száma is csökkent. Mivel azonban a Bisnode Bedőlési Index értéke az elmúlt 12 hónapot vizsgálva nőtt, nem nyugodtatunk meg, mert az érték az előző évihez képest emelkedett. A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak listáján. Ez a jövőben is hasonlóan alakul, mivel a két legkockázatosabb szektor közötti különbség nagy, bár a nyári szezon biztosan mérsékelt fejlődést hoz a szezonalitásnak igencsak kitett iparágnak. A nyári szabadságok idején még több külföldi turista számára válik érdekes célponttá Magyarország, ami szintén segíthet a vendéglátásban dolgozó cégek helyzetén.

A vállalkozások számának tekintetében hosszabb távon is csökkenő cégszámmal kell számolnunk, amihez még kérdéses, hogyan fognak a fizetésképtelenségi eljárások számai viszonyulni. Sajnálatos módon a GKI előrejelzése csak átmenetinek értékeli a kedvező jeleket, és a látványosan kedvező 2014. évi statisztikai adatokat jórészt átmeneti tényezőknek és indokolatlanul súlyos áldozatoknak tulajdonítja. Az intézet azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2015-ben lényegesen gyengülni fog a tavalyi évhez képest.

Cégek bedőlési aránya az egyes megyékben az elmúlt 12 hónapban

Az idei év eleji kedvező jeleknek, a csökkenő eljárások számának nem örülhetünk maradéktalanul, mert a magyar cégek, amennyiben nem tudják számláikat határidőben kifizetni, több időt késnek, mint korábban. A hitelezőket is megterheli ez, mivel tovább kell pénzükre várniuk. A Bisnode ezért továbbra is azt javasolja a cégvilág szereplőinek, hogy szerződéskötés előtt alaposan vizsgálják meg partnerük fizetőképességét, minősítsék a cégeket, és ez alapján határozzák meg a fizetési feltéteket.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG