<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Van élet az orosz gázon és olajon túl? Tényleg lehetetlen teljesen elszakadni Moszkvától? Elzárhatja Putyin a gázcsapot?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Holoda Attila energetikai szakértővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. május 26. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Bár csökkent a felszámolások és a kényszertörlések száma, illetve több vállalkozás fizette ki határidőben számláit, a magyar gazdaság szereplői azonban nem dőlhetnek hátra, mert éves szinten továbbra is magas bedőlési arány jellemzi a magyar gazdaságot.

Csökkenő felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések

A felszámolások és csődeljárások mellett 2012 tavaszától megjelent a kényszertörlési eljárás is, melyekből az elmúlt 12 hónap alatt több mint 40 ezer indult. Némileg javult a kép 2015 első negyedévében, mivel az év első három hónapjában több mint 8700 ilyen eljárás indult az előző negyedév 9600 eljárásával szemben, mely alapján ezen időszakban 10 százalékot csökkent a kényszertörlések száma. Kényszertörlési eljárásokat például abban az esetben indítanak meg, ha egy cég nem található a székhelyén, nem érhető el, nem adott le beszámolót, vagy nem teljesítette adófizetési kötelezettségeit – derült ki a Bisnode nemzetközi cégminősítő elemzéséből.

Felszámolások, végelszámolások és kényszertörlések számának alakulása
2014 és 2015 első negyedévében. Forrás: Bisnode


A kényszertörlések átvették a hitelezők által kezdeményezett felszámolási eljárások egy részét, ugyanakkor 2015 első negyedévében a felszámolások száma is csökkent, mivel alig több mint 3000 ilyen eljárást regisztráltak ez első 3 hónapban, míg 2014 első három hónapjában ez a szám a 4500-at is meghaladta.  A végelszámolások tekintetében azonban minimális volt a csökkenés; az első negyedévben a tavalyi évhez hasonlóan, közel ugyanannyi – 2450 körüli – eljárást regisztráltak.

A Bisnode Bedőlési Index továbbra is magasan

A Bisnode Bedőlési Index mértéke (felszámolások és csődeljárások cégszámhoz viszonyított 12 hónapra vonatkozó aránya) kiváló mutatószám a cégek fizetésképtelenségének megállapítására, illetve az egyes szektorok teljesítményének összehasonlítására, mivel ez tisztán a hitelezők felé történő tartozások miatti fizetésképtelenség jelzésére szolgál.

2014 első negyedévében 2,53 százalékos Bisnode Bedőlési Index-el kellett számolnunk. 2015 első negyedévében sajnos valamivel nagyobb, 2,99 százalékos Bisnode Bedőlési Indexet kaptunk. A kényszertörléseket egy része szintén fizetésképtelenség miatt indul. A BBI értéke rosszabbodott, ami azt mutatja, hogy az elmúlt 12 hónapban több cég dőlt be, mint a 2013 II. negyedév-2014 I. negyedév közötti időszakban. Az első negyedéves teljesítmény bizakodásra adhat okot, mivel a két negyedév tekintetében csökkent ezen eljárások száma, azonban ezek az eredmények ideiglenesek is lehetnek, ezért a gazdasági szereplőknek továbbra is körültekintő üzletkötés javasolt, amennyiben utólagos fizetést engedélyeznek vevőjüknek.

A vendéglátás magasan a legkockázatosabb szektor

A Bisnode csoport negyedévente közzéteszi a szektorok bedőlési arányait tartalmazó listáját a gazdaság szereplőinek tájékoztatása érdekében.

A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás régóta a lista élén állnak.  A legkisebb bedőlési aránnyal rendelkező iparágak listáján hosszú ideje hasonló szektorok szerepelnek. Az egészségügy és az oktatás régóta a lista élén állnak.  Az építőipar évek óta a legkockázatosabb iparágnak számított hazánkban.  Tavaly ilyenkor először előzte meg a listán a vendéglátás, ami azóta is tartja „vezető” helyét a legnagyobb bedőlési arányú szektorok listáján. A gépjármű-kereskedelem és a kiskereskedelem pozíciója sokat romlott az elmúlt időszakban, míg a nagykereskedelem és az élelmiszergyártás javított az előző évhez képest.

A 10 legkisebb bedőlési arányt felmutató iparág az elmúlt 12 hónapban

Megyei szinten Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében dől be a legtöbb vállalkozás. A megyére jellemző bedőlési arány 4,29 százalék volt, amit Heves megye követ, ahol 3,88 százalékos volt a fizetésképtelenségi index értéke 2015 első negyedévében. A fővárosi cégek fizetésképtelenné válásának valószínűsége is magas, 3,40 százalék. A Komárom-Esztergom és Pest megyével üzletelő vállalkozások vannak a legnagyobb biztonságban, ezeken a területen ugyanis a legkisebb a felszámolás vagy csődeljárás alá kerülő cégek aránya.

A 10 legnagyobb bedőlési arányt felmutató iparág az elmúlt 12 hónapban

Mi várható idén?

Ha az idei első három hónapot összevetjük az előző év azonos időszakával, biztató jelként könyvelhető el, hogy mind a felszámolások, mind a kényszertörlések, de a végelszámolások száma is csökkent. Mivel azonban a Bisnode Bedőlési Index értéke az elmúlt 12 hónapot vizsgálva nőtt, nem nyugodtatunk meg, mert az érték az előző évihez képest emelkedett. A vendéglátás már stabilan átvette az építőipar helyét a legkockázatosabb iparágak listáján. Ez a jövőben is hasonlóan alakul, mivel a két legkockázatosabb szektor közötti különbség nagy, bár a nyári szezon biztosan mérsékelt fejlődést hoz a szezonalitásnak igencsak kitett iparágnak. A nyári szabadságok idején még több külföldi turista számára válik érdekes célponttá Magyarország, ami szintén segíthet a vendéglátásban dolgozó cégek helyzetén.

A vállalkozások számának tekintetében hosszabb távon is csökkenő cégszámmal kell számolnunk, amihez még kérdéses, hogyan fognak a fizetésképtelenségi eljárások számai viszonyulni. Sajnálatos módon a GKI előrejelzése csak átmenetinek értékeli a kedvező jeleket, és a látványosan kedvező 2014. évi statisztikai adatokat jórészt átmeneti tényezőknek és indokolatlanul súlyos áldozatoknak tulajdonítja. Az intézet azt valószínűsíti, hogy a magyar gazdaság teljesítménye 2015-ben lényegesen gyengülni fog a tavalyi évhez képest.

Cégek bedőlési aránya az egyes megyékben az elmúlt 12 hónapban

Az idei év eleji kedvező jeleknek, a csökkenő eljárások számának nem örülhetünk maradéktalanul, mert a magyar cégek, amennyiben nem tudják számláikat határidőben kifizetni, több időt késnek, mint korábban. A hitelezőket is megterheli ez, mivel tovább kell pénzükre várniuk. A Bisnode ezért továbbra is azt javasolja a cégvilág szereplőinek, hogy szerződéskötés előtt alaposan vizsgálják meg partnerük fizetőképességét, minősítsék a cégeket, és ez alapján határozzák meg a fizetési feltéteket.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Akik sokra vitték – cégvezetés és Cégépítők
Privátbankár.hu | 2022. május 18. 12:01
Interjúsorozatunk harmadik, befejező részében Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével a MiniCRM rendszerének használatáról és a Cégépítők podcast legnagyobb tapasztalatairól beszélgettünk.
KKV A kolléga a belső ügyfél – világklasszis HR-részleg egy jó rendszerrel
Privátbankár.hu | 2022. május 3. 14:05
Egyedül nem megy – hogyan segíthet egy jó rendszermegoldás abban, hogy a cégem megtartsa a kollégákat? Interjúsorozatunk második részében erről beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével.
KKV Több százmilliós adócsalást buktatott le a NAV
Privátbankár.hu | 2022. április 26. 08:42
Gumiabroncs-kereskedelemmel foglalkozó, a költségvetésnek mintegy 400 milliós kárt okozó bűnbandát iktatott ki a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.
KKV Hogyan kezelhető az infláció a cégben?
Privátbankár.hu | 2022. április 19. 14:06
Interjúsorozatunk első részében arról beszélgettünk Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével, hogy mihez kezdjenek azok a cégek, amelyek sikeresen akarják kezelni  az inflációs nyomást. 
KKV Varga Mihály milliárdos támogatásokra figyelmeztette a cégeket
Privátbankár.hu | 2022. április 8. 10:11
A tárcavezető közösségi oldalára posztolt az energiahatékonysági támogatásokról.
KKV Egy nap van már csak a kamarai tagdíj határidejéből
Privátbankár.hu | 2022. március 30. 10:40
Március 31-ig kell megfizetni a tagdíjat. Nagy változás a korábbi évekhez képest, hogy ezúttal a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó banknál vezetett számlára kell küldeni a pénzt.
KKV Mit tegyenek azok, akiket kihagytak a kamatstopból?
Csabai Károly | 2022. március 15. 12:16
A gyorsuló infláció miatt tavaly november óta drasztikusan emelkednek a kamatok. Utánajártunk, hogy ebben a helyzetben milyen ajánlatokkal várják a cégeket a bankok, milyen kedvezményes és milyen piaci kamatozású forrásokat kínálnak, milyen célra és kinek. S megnéztük azt is, mit tehet az a kis- és középvállalkozás (kkv), amely a kamatemelkedések miatt nehéz helyzetbe került, illetve kerülhet.
KKV Megnyitották a pénzcsapot: közel 100 milliárd forintot akasztottak le a magyar cégek
Privátbankár.hu | 2022. február 14. 10:02
Lassan már 98 milliárd forintnyi gyorskölcsön jutott a cégeknek.
KKV Holnap lejár egy fontos határidő – több céget is érinthet
Privátbankár.hu | 2022. január 30. 17:53
Ha az érintettek nem kapnak észbe, akkor könnyen bírság lehet a történet vége.
KKV A vállalatokat is elérte az infláció
Privátbankár.hu | 2022. január 20. 10:19
Bár a nagyvállalatok jellemzően már beépítették áraikba a pénzromlás hatását, a cégek több mint felének okoz nehézséget a magas infláció. A K&H nagyvállalati növekedési index szerint a szektorok közül magasan a mezőgazdasági cégeknek jelenti a legnagyobb kihívást az áremelkedés.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG