BUX
36 346.09
+0.72%
+261.00
OTP
10 450.00
+2.05%
+210.00
MOL
1 993.00
-1.04%
-21.00
RICHTER
6 945.00
+0.58%
+40.00
MTELEKOM
399.00
+1.14%
+4.00
 
KKV
2019. május 15. 06:05

Tudjuk, hogy a magánszemélyeknek automatikusan bevallássá válik az szja-bevallási tervezete a május 20-i határidő után, és azt is tudjuk, hogy a vállalkozókra ez nem igaz, nekik nyilatkozniuk kell a vállalkozásból származó jövedelmekről - de mit tegyenek a katás vállalkozók, akik ezt már egyszer megtették idén?

Idén először a vállalkozóknak is elkészíti a múlt évre vonatkozóan a NAV az szja-bevallási tervezetet. Az adóhatóság a munkáltatói, kifizetői bevallások, adatszolgáltatások adatai alapján állítja össze a dokumentumot; van azonban egy nagy különbség a vállalkozók és a nem-vállalkozó magánszemélyek tervezete között.

A magánszemély úgy is tud bevallani, hogy rá se néz a tervezetre

Ha valaki nem vállalkozóként, hanem magánszemélyként, jellemzően munkaviszonyból szerez jövedelmet, és rá sem néz az adóbevallási tervezetére a május 20-i határidőig, a NAV úgy tekinti, hogy elfogadja a számára összeállított tervezetet változtatás nélkül - a tervezet ugyanis ilyenkor automatikusan bevallássá válik. Akkor is ez történik, ha a magánszemély adózó ránéz ugyan a tervezetre, de azt nem módosítja és külön gombnyomással nem véglegesíti, nem adja be - május 20-a után beadott adóbevallás lesz a tervezetből.

A vállalkozók esetében azonban nem ez a helyzet: a számukra elkészített adóbevallási tervezet a 2019. május 20-i bevallási határidő leteltét követően nem válik bevallássá, módosítás, kiegészítés nélkül nem hagyható jóvá - akkor sem, ha egyébként nincs mit hozzátenni a NAV tervezetéhez.

A vállalkozóknak a MÓDOSÍTÁS gombra kell kattintaniuk, a vállalkozói tevékenységükből származó jövedelmi adatokkal ki kell egészíteniük a tervezetet, majd el kell menteniük és be is kell adniuk a kiegészített tervezetet.

De mit tegyenek a kisadózó (katás) vállalkozók?

Náluk nem ritka, hogy a vállalkozás mellett valamilyen munkaviszonyuk is van, az ebből szerzett jövedelemre vonatkozó adatok pedig szerepelnek is a NAV tervezetében. A katás vállalkozásból származó jövedelmük után viszont nem kell szja-t fizetniük - mivel egészítsék ki akkor a tervezetet? Ezt a jövedelmet nem kell szerepeltetniük az szja-bevallásban, ahogy azt sem kell jelezniük sehol (sem a tervezetben, sem a bevallásban), hogy egyébként kisadózó egyéni vállalkozók.

A kisadózó vállalkozónak a megszerzett bevételéről a 18KATA jelű nyomtatványon kell számot adnia - vagyis kellett, ennek határideje ugyanis február 25-e volt. Most tehát az szja-bevallásban ezeket nem kell szerepeltetni.

A gombot a katásoknak is meg kell nyomni

Ha tehát a tervezetben mindent rendben találunk, akkor a MÓDOSÍTÁS gombra kell kattintani (itt esetleg kiegészíthetjük a tervezetet azokkal az adatokkal, amelyekrők a NAV nem tudhatott - önkéntes pénztári befizetés utáni adójóváírás, kiemelt betegség után járó adókedvezmény, külföldi jövedelem, stb.), majd ha a tervezetben foglaltakkal egyetértünk, akkor a „Tovább a Beadásra” gombra kattintva beküldhetjük bevallási tervezetünket.

A különbség tehát egy átlagos magánszemély adózó és egy katás vállalkozó között az, hogy a magánszemély tervezete automatikusan bevallássá válik május 20. után, a katás vállalkozónak viszont ehhez meg kell nyomnia 2 gombot. Ellenkező esetben a határidő leteltével figyelmeztetést kap a bevallás pótlására, illetve pénzbírsággal is sújthatják.

Ez mind persze csak azokra a katásokra igaz, akik a 2018-as adóévben rendelkeztek a katás vállalkozáson kívülről érkező, szja-köteles jövedelemmel (akár főállásban, akár részmunkaidős állásban) - mivel a tételes adót választó kisadózó (tehát katás) vállalkozás mentesül a személyi jövedelemadó alól, ha nincs más jövedelme, nem kell szja-bevallást készítenie, beadnia, bevallási tervezetet jóváhagynia sem.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


KKV Csak az üzletek fele nyitott ki a fővárosi bevásárlóutcákban
Privátbankár.hu | 2020. május 27. 09:34
Sokan nem tudtak azonnal reagálni a korlátozások feloldására, mások úgy látták, hogy a nyitással csak a meglévő veszteségeiket növelnék. Kevés vendéggel, 20-30 százalékos bevétellel zajlott a kijárási korlátozások utáni első hét, bértámogatásra, áfacsökkentésre és vissza nem térítendő támogatásokra volna szükség a túléléshez.
KKV Újabb magyar cégek vállalták, hogy megtartják a munkahelyeket
Privátbankár.hu / MTI | 2020. május 25. 21:33
A mai napon a Nanushka, a Filati Maclodio KFT és a thyssenkrupp is átvehette a versenyképességi program keretében osztott támogatási okiratokat.
KKV Sokat javult a helyzet Magyarországon - így esett vissza a hazai adócsalások aránya
Kollár Dóra | 2020. május 5. 18:21
Megjelent a 2020-2024-es időszakra vonatkozó hazai konvergenciaprogram, amely részletesen foglalkozik az adócsalók, -elkerülők elleni küzdelemmel is.  
KKV Mennyibe kerül a dolgozók egészsége?
Privátbankár.hu | 2020. május 1. 06:05
A vállalkozások – mérettől függetlenül – keresik a lehetőségét, hogy egészségesen tartsák a munkavállalóikat. A szándékot fel lehet öltöztetni a felelős foglalkoztató köntösébe, de a mérleg serpenyőjében legalább ennyit nyom az igény, hogy csökkenjen a betegállományban töltött napok száma.  
KKV Hiába a mentőcsomag, továbbra is kilátástalan helyzetben a bevásárlóutcák
Privátbankár.hu | 2020. április 29. 10:06
Nem tudták kihasználni a gazdasági mentőcsomagokat a bevásárlóutcák kereskedői, a legtöbb vállalkozás nem tudja igénybe venni az ígért támogatásokat. A tematikus utcák a túlélésért küzdenek.
KKV Megjelent a rendelet: kitolják a bevallási határidőket, növelik a SZÉP-kártya keretösszegét
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 22:39
Megjelent a 82-es sorszámú Magyar Közlöny olyan rendeletekkel, amelyek a kormánytagok által korábban már bedobott könnyítéseknek adnak törvényi keretet.
KKV Alig akartak hinni a szemüknek a katások
Csabai Károly | 2020. április 21. 16:32
Már akik befizették a márciusi penzumukat. Az ugyanis az adószámlájukon több napon át többletként jelent meg. Mára viszont már eltűnt. A magyarázat a könyvelési szabályokban keresendő - közölte a NAV lapunk megkeresésére.
KKV Mi lesz a k+f projektekkel? Új támogatási formák
Privátbankár.hu | 2020. április 21. 11:30
A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal könnyített előlegkifizetési szabályokkal enyhíti a folyamatban lévő projektek likviditási nehézségeit, egyszerűbb eljárási szabályokkal, meghosszabbított határidőkkel segíti a pályázatok kedvezményezettjeit. Az érintettekben felmerülő kérdések kezelésére új kommunikációs csatorna is indul KFI Hotline néven.
KKV Csalódott cégek mondják el, hogy miért nem tudják igénybe venni a bértámogatást
Privátbankár.hu | 2020. április 20. 09:38
A kisebb vállalkozások elkeseredettek, a nagyobb cégek - köztük tőzsdén forgó vállalatok - még vizsgálják a program feltételeit.
KKV Nem kíméli a válság az infokommunikációs cégeket sem
Privátbankár.hu | 2020. április 5. 16:35
A gazdaság digitális újraindítását támogató program azonnali megtervezését és elindítását kezdeményezi az IVSZ. „A digitalizáció nemcsak a koronavírus-járvány okozta gazdasági válsághelyzet enyhítésében játszhat szerepet, hanem egyedülálló lehetőséget jelent a magyar nemzetgazdaság technológia-vezérelt fejlődési pályára állítására is” – idézi a szervezet ma közzétett felméréséből. 
hírlevél