3p
KKV
Egy ideje 50 pont körül ingadozik a Beszerzési Menedzser Index, mostanra azonban a hazai feldolgozóipari vállalatok szerint két hónapja bővül a termelés.
MLBKT Beszerzési Menedzser Index (50 = nincs változás)

A Beszerzési Menedzser Index (BMI) szezonálisan kiigazított szeptemberi értéke 54,5 pont lett. Áprilistól kezdve az index értéke folyamatosan ingadozott 50 pont körül, nem mutatva semmilyen határozott trendet, most azonban két hónapja tart már a bővülés.

Az elmúlt egy évben négyszer nem volt 50,0 pont felett az index, ami arányaiban kedvezőbb a 2011. október – 2012 szeptembere között eltelt évhez képest, de akkor a hatból négy szűkülő hónap 2011 végén koncentrálódott, szemben a mostani töredezett mintázattal.

2010. október - 2011. szeptember között ugyanakkor egy szűkülő hónapot sem mértek. A szeptember havi index 2,7 százalékponttal magasabb az augusztusi értéknél (51,8). Az elmúlt három évben a szeptemberi átlag (50,9) az idei érték alatt volt.

A komponensek:

A termelési mennyiség indexe nőtt augusztusi értékéhez képest, és a május havi szűkülés után a termelt mennyiség emelkedését jelzi negyedik hónapja. A mostani érték nagyon magasnak számít, az elmúlt 17 évben háromszor volt nagyobb az index értéke szeptemberben.

Az új rendelések indexe enyhébben tovább növekedett, és a mostani a második legmagasabb szeptemberi érték 1995 óta. Az új rendelések állománya így ismét magasabb lett, ami bőven meghaladja az elmúlt év magas értékét is. Az idei első kilenc hónapos érték viszont elmaradt az elmúlt három év átlagához képest.

A szeptemberi szállítási átfutási idő ideje hosszabb lett augusztushoz képest, de az ütem enyhült. A korábbi szeptemberi értékeket nézve az idei a második legalacsonyabb érték 2011 után. Az index értéke negyvenkilenc hónapból 47-szer volt 50,0 pont alatt, amire korábban nem volt példa.

A vásárolt készletek elkezdtek növekedni az elmúlt hónapban tapasztalt csökkenés után. Az idei szeptemberi érték az elmúlt tizennégy év értékei alapján átlag feletti, és a hatodik legmagasabb. 2011-ben hat alkalommal jelzett növekedést az index, ez 2012-re nyolcra emelkedett, ez idén eddig hét-kettő a bővülés javára.

2012-ben a foglalkoztatottsági index csak négy hónapban mutatott csökkenést. 2013 januárjától az index bővülést jelzett egészen áprilisig, ez a trend abbamaradt és május-július között folyamatosan csökkenést mérünk. Augusztusban megállt ez a folyamat, és szeptemberben is bővülést mértek, bár csökkenő ütemben.

Mi az BMI?

A termelő vállalatok „havi gyorsjelentése” a magyarországi feldolgozóipari konjunktúra-trendekről. A felmérést a Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság a Budapesti Corvinus Egyetem Ph.D hallgatóival közösen végzett elemző munka során hónapról-hónapra mintegy 100 magyarországi feldolgozóipari vállalat bevonásával végzi.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG