TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV

Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg.

A számokat megnézve rögtön látszik, hogy a 2019-es évben összességében kevesebb pénz maradt a vállalkozásoknál, mint korábban, hiszen a társasági adókedvezmények 244,4 milliárd forintra rúgtak a 2018-as 265,6 milliárd forinttal szemben, ugyanakkor ahogy az az általunk készített grafikonon is látszik, ez a csökkenés egy általán nem kiugró mértékű.

Érdekesség, hogy a 2016-os jelentős ugrás magyarázata a sportcélú támogatások után kapott adókedvezmények háza táján keresendő, hiszen ekkor az előző évhez képest közel megduplázódott az összeg. A sport TAO egyébként a tavalyi visszaesést is megúszta, hiszen míg összességében csökkent az adókedvezmények összege, addig az ilyen jogcímen érvényesített kedvezmény aránya tovább tudott nőni a mixben.

Több a kifejezetten kkv-kat célzó adókedvezmény

Kormányzati részről egyre inkább erősödik az az igény, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat megerősítsék, és ez ténylegesen megvalósulni látszik, hiszen néhány év alatt, csaknem duplájára, több 6 milliárd forintra emelkedett a „kis- és közepes vállalkozások adókedvezménye” névre keresztelt tétel. Itt 2018-hoz képest nem történt érdemi változás 2019-ben sem, hiszen tavaly 6,4 milliárd maradt a kkv-knál a korábbi 6,8 milliárd forinthoz képest.

Nem jutott több pénz a beruházások támogatására

Mindenképpen érdekes, hogy míg a koronavírus-járvány alatt a válságkezelés egyik fő eszközének a beruházások támogatása bizonyult – elég csak arra gondolni, hogy Szijjártó Péter a napokban arról beszélt, hogy a versenyképesség-növelő támogatás keretében 904 cég összesen 425 milliárd forint értékű beruházásához nyújtott változó összegű támogatásokat a kormány – addig 2019-ben az előző évekhez képest tovább csökkent a beruházásokra adott fejlesztési adókedvezmény. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy az ilyen jellegű támogatások a pandémia miatt sokkal inkább fókuszba kerültek, így a jövő évi zárszámadásban ezen a területen már szinte biztos, hogy növekedés fog látszani. 

Megugrottak a szochó-kedvezmények Tavaly ezen a jogcímen 143,2 milliárdot hagyott a kormány a cégeknél, amely több mint 40 milliárddal nagyobb kedvezmény a 2018-as adathoz képest. A jelentős ugrás magyarázatát abban kell keresni, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatottságának erősítése céljából a munkáltatók már a szociális hozzájárulási adóból is kapnak kedvezményeket – 2019-ben rögtön 56,4 milliárd forintot hagyott a cégeknél ezen a jogcímen az állam.

Az 1000 milliárd forintos állomhatár felett Ugyan a cégek számára a 2019-es év az adókedvezmények tekintetében mérsékelten, de visszaesést hozott, összességében több mint 100 milliárd forinttal nőttek az adókedvezmények 2018-hoz képest, 1086,9 milliárd forintra. A legnagyobb szeletet 2019-ben is az előző évhez képest 33,6 milliárd forinttal emelkedő szja-kedvezmények alkotják, ezt a társasági adó-, és illetékkedvezmények követik.

 

A cikk a Garantiqa támogatásával készült.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
KKV Zöld kkv-k figyelem: 7,3 milliárd forintnyi pályázati pénz vált elérhetővé
MTI | 2020. augusztus 3. 09:21
Vállalkozásonként 20 és 400 millió forint közötti összeget lehet elnyerni.
Friss
hírlevél