Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV

Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg.

A számokat megnézve rögtön látszik, hogy a 2019-es évben összességében kevesebb pénz maradt a vállalkozásoknál, mint korábban, hiszen a társasági adókedvezmények 244,4 milliárd forintra rúgtak a 2018-as 265,6 milliárd forinttal szemben, ugyanakkor ahogy az az általunk készített grafikonon is látszik, ez a csökkenés egy általán nem kiugró mértékű.

Érdekesség, hogy a 2016-os jelentős ugrás magyarázata a sportcélú támogatások után kapott adókedvezmények háza táján keresendő, hiszen ekkor az előző évhez képest közel megduplázódott az összeg. A sport TAO egyébként a tavalyi visszaesést is megúszta, hiszen míg összességében csökkent az adókedvezmények összege, addig az ilyen jogcímen érvényesített kedvezmény aránya tovább tudott nőni a mixben.

Több a kifejezetten kkv-kat célzó adókedvezmény

Kormányzati részről egyre inkább erősödik az az igény, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat megerősítsék, és ez ténylegesen megvalósulni látszik, hiszen néhány év alatt, csaknem duplájára, több 6 milliárd forintra emelkedett a „kis- és közepes vállalkozások adókedvezménye” névre keresztelt tétel. Itt 2018-hoz képest nem történt érdemi változás 2019-ben sem, hiszen tavaly 6,4 milliárd maradt a kkv-knál a korábbi 6,8 milliárd forinthoz képest.

Nem jutott több pénz a beruházások támogatására

Mindenképpen érdekes, hogy míg a koronavírus-járvány alatt a válságkezelés egyik fő eszközének a beruházások támogatása bizonyult – elég csak arra gondolni, hogy Szijjártó Péter a napokban arról beszélt, hogy a versenyképesség-növelő támogatás keretében 904 cég összesen 425 milliárd forint értékű beruházásához nyújtott változó összegű támogatásokat a kormány – addig 2019-ben az előző évekhez képest tovább csökkent a beruházásokra adott fejlesztési adókedvezmény. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy az ilyen jellegű támogatások a pandémia miatt sokkal inkább fókuszba kerültek, így a jövő évi zárszámadásban ezen a területen már szinte biztos, hogy növekedés fog látszani. 

Megugrottak a szochó-kedvezmények Tavaly ezen a jogcímen 143,2 milliárdot hagyott a kormány a cégeknél, amely több mint 40 milliárddal nagyobb kedvezmény a 2018-as adathoz képest. A jelentős ugrás magyarázatát abban kell keresni, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatottságának erősítése céljából a munkáltatók már a szociális hozzájárulási adóból is kapnak kedvezményeket – 2019-ben rögtön 56,4 milliárd forintot hagyott a cégeknél ezen a jogcímen az állam.

Az 1000 milliárd forintos állomhatár felett Ugyan a cégek számára a 2019-es év az adókedvezmények tekintetében mérsékelten, de visszaesést hozott, összességében több mint 100 milliárd forinttal nőttek az adókedvezmények 2018-hoz képest, 1086,9 milliárd forintra. A legnagyobb szeletet 2019-ben is az előző évhez képest 33,6 milliárd forinttal emelkedő szja-kedvezmények alkotják, ezt a társasági adó-, és illetékkedvezmények követik.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
hírlevél
depositphotos