<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p
KKV

Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.

A cikk eredetileg laptársunk, a Piac & Profit oldalán jelent meg.

A számokat megnézve rögtön látszik, hogy a 2019-es évben összességében kevesebb pénz maradt a vállalkozásoknál, mint korábban, hiszen a társasági adókedvezmények 244,4 milliárd forintra rúgtak a 2018-as 265,6 milliárd forinttal szemben, ugyanakkor ahogy az az általunk készített grafikonon is látszik, ez a csökkenés egy általán nem kiugró mértékű.

Érdekesség, hogy a 2016-os jelentős ugrás magyarázata a sportcélú támogatások után kapott adókedvezmények háza táján keresendő, hiszen ekkor az előző évhez képest közel megduplázódott az összeg. A sport TAO egyébként a tavalyi visszaesést is megúszta, hiszen míg összességében csökkent az adókedvezmények összege, addig az ilyen jogcímen érvényesített kedvezmény aránya tovább tudott nőni a mixben.

Több a kifejezetten kkv-kat célzó adókedvezmény

Kormányzati részről egyre inkább erősödik az az igény, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat megerősítsék, és ez ténylegesen megvalósulni látszik, hiszen néhány év alatt, csaknem duplájára, több 6 milliárd forintra emelkedett a „kis- és közepes vállalkozások adókedvezménye” névre keresztelt tétel. Itt 2018-hoz képest nem történt érdemi változás 2019-ben sem, hiszen tavaly 6,4 milliárd maradt a kkv-knál a korábbi 6,8 milliárd forinthoz képest.

Nem jutott több pénz a beruházások támogatására

Mindenképpen érdekes, hogy míg a koronavírus-járvány alatt a válságkezelés egyik fő eszközének a beruházások támogatása bizonyult – elég csak arra gondolni, hogy Szijjártó Péter a napokban arról beszélt, hogy a versenyképesség-növelő támogatás keretében 904 cég összesen 425 milliárd forint értékű beruházásához nyújtott változó összegű támogatásokat a kormány – addig 2019-ben az előző évekhez képest tovább csökkent a beruházásokra adott fejlesztési adókedvezmény. Ugyanakkor azt fontos megjegyezni, hogy az ilyen jellegű támogatások a pandémia miatt sokkal inkább fókuszba kerültek, így a jövő évi zárszámadásban ezen a területen már szinte biztos, hogy növekedés fog látszani. 

Megugrottak a szochó-kedvezmények Tavaly ezen a jogcímen 143,2 milliárdot hagyott a kormány a cégeknél, amely több mint 40 milliárddal nagyobb kedvezmény a 2018-as adathoz képest. A jelentős ugrás magyarázatát abban kell keresni, hogy a nyugdíjasok foglalkoztatottságának erősítése céljából a munkáltatók már a szociális hozzájárulási adóból is kapnak kedvezményeket – 2019-ben rögtön 56,4 milliárd forintot hagyott a cégeknél ezen a jogcímen az állam.

Az 1000 milliárd forintos állomhatár felett Ugyan a cégek számára a 2019-es év az adókedvezmények tekintetében mérsékelten, de visszaesést hozott, összességében több mint 100 milliárd forinttal nőttek az adókedvezmények 2018-hoz képest, 1086,9 milliárd forintra. A legnagyobb szeletet 2019-ben is az előző évhez képest 33,6 milliárd forinttal emelkedő szja-kedvezmények alkotják, ezt a társasági adó-, és illetékkedvezmények követik.

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos