1p
KKV
Szenteste egy furcsa kívánság érkezett az Egyesült Államok következő elnökének postafiókjába: "Kérem, engedje, hogy a NASA igazgatója, Michael Griffin megtarthassa állását." A levél Mrs. Griffintől érkezett.
Szenteste egy furcsa kívánság érkezett az Egyesült Államok következő elnökének postafiókjába: "Kérem, engedje, hogy a NASA igazgatója, Michael Griffin megtarthassa állását." A levél Mrs. Griffintől érkezett.

A marketing szakmában dolgozó Rebecca Griffin "Kampány Mike mellett" tárgyú levelét elsősorban a barátainak és a családtagoknak küldte el. Az e-mailben egy online petícióra hívta fel a figyelmet, amelyet Barack Obamához címeztek, és arra kérik a megválasztott elnököt, fontolja meg Mike Griffin további alkalmazását a NASA igazgatójaként.

Még Washingtonban is szokatlan, hogy egy állás (megtartásának) reményében ilyen erős lobbitevékenység bontakozzon ki. Korábban még a legnagyobb befolyással járó pozíciókért is legfeljebb a háttérben folytak az erőfeszítések, így sikertelenség esetén nyugodtan le lehetett tagadni az egészet. Szakértők a kampány kapcsán elmondták: úgy tűnik, az utolsó szalmaszál Griffin számára az, ha ráfesteti magát egy űrsikló oldalára. Arra is felhívják a figyelmet: az ilyesfajta nyilvános lobbi meglehetősen szokatlan, és könnyen visszafelé is elsülhet.

A petíciót Scott Horowitz, a NASA egyik volt űrhajósa jegyzi, és már több ezren aláírták - többek között Mike Fincke űrhajós is, aki egyenesen a nemzetközi űrállomásról tette le a garast Griffin mellett. Az igazgató sajtófőnöke mindenesetre sietett leszögezni: Griffinnek semmi köze az állása megtartása mellett kibontakozó kampányhoz, és bár megtiszteltetésnek venné, ha arra kérnék, vezesse tovább az űrügynökséget, úgy véli: Obama hamarosan új jelöltet állít a NASA élére.

Michael Griffin rakéta-tudós 2005 óta látja el feladatát, 7 diplomája van. Két évvel a Columbia 2003-as tragédiája után az ő vezetésével álltak újra "hadrendbe" az űrsiklók. A NASA tevékenységének felügyeletére Obama Lori Garvert küldte, a két szakember hamar vitába is keveredett. A háttérben állítólag az áll, hogy Garvernek mindössze egy diplomája van, ami legfeljebb halványan "szakirányú": műszaki marketinget végzett, ennek megfelelően korábban a NASA szóvivőjeként dolgozott. Mérnöki feladatkörben még sosem kellett helyt állnia.

Griffin határozott elképzeléssel rendelkezik az űrsiklók nyugdíjazása utáni időkkel kapcsolatban a holdraszállástól az új űrhajókon át egészen a hordozórakéták leváltásáig. Az új NASA-programok kapcsán az Obama által delegált testület Griffinék szerint ott tart be a hivatalban lévő vezetőségnek, ahol tud. Arról nincs információ, hogy az ellen-petíció - merthogy természetesen ilyen is van - az ő nevükhöz fűződik-e; a jegyzéket, melyben Griffin távozását követelik, csak néhány tucatnyian írták alá, leginkább névtelenül vagy álnéven.

Az eseményeket személyesen sem Garver, sem Griffin nem kommentálta. Hans Mark, a NASA korábbi tisztségviselője, aki annak idején Griffint a Bush-kormányzat figyelmébe ajánlotta, úgy véli: Griffin és barátai meglehetősen rosszul kezelik a helyzetet. Mark szerint "Mike-nak pontosan azt kellene tennie, amit Bob Gates-nek (a védelmi miniszternek, akinek Obama meghosszabbítja mandátumát): befogni a száját."

Esélye sem volt a Columbia űrhajósainak
Meghökkentő felfedezés: a Napon múlik az eső
Felfedezések és áttörések: 2008 szenzációi 
Működő vulkánok a Titánon?
A világűr nagy titka: egyre közelebb a leleplezés

AP

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG