Kilövési engedélyt kapott a kimcsi
A kimcsi erjesztéséhez általában tejsavbaktériumot használnak. Ezt azonban most a Koreai Atomenergia Kutatóintézet döntése alapján kihagyták az eljárásból, nehogy az űrbéli körülmények között veszélyeztesse a legénység egészségét.
Az ételnek teljesen baktérium-, sőt csíramentesnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen a szigorú előírásoknak.
Az utazó kimcsibe a káposztán kívül pirospaprika, retek, sok fokhagyma és gyömbér kerül. Egy különleges tárolótartályt is kifejlesztettek, mely nyomásálló és megakadályozza a savanyú, fűszeres lé szivárgását is. A finomságot Ko Szannak, Dél-Korea első asztronautájának étlapjára szánják. Ko Szan nyolc napot tölt áprilisban a Nemzetközi Űrállomáson.
A kutatóintézetben kifejlesztettek még egy sor instant tésztát, fahéjas teát és organikus élelmeket a 30 éves űrhajós számára. A koreaiak nagy része igen egészségesnek tartja a kimcsit. 2003-ban, az atípusos tüdőgyulladás-fertőzések idején az a hír terjedt el, hogy növeli a vírussal szembeni ellenálló-képességet is, ekkor különösen megugrott a fogyasztása. Ám immunerősítő hatását azóta sem igazolták.
Ko Szan április 8-án két orosz űrhajóssal együtt egy Szojuz rakétával indul küldetésére. Azt nem tudni, megosztja-e ételkülönlegességeit asztronautatársaival.
Lyukat találtak a Nemzetközi Űrállomáson
Simonyi: mert megérdemli!
Az űrben ragadt az ebédet felrobbantó űrhajósnő
MTI