Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Soron kívüli eljárásban vizsgálja a Zalaegerszegi Törvényszék a sármelléki repülőtér eszközeinek nemrég lezárt értékesítési eljárását - tájékoztatta a bírósági kifogást benyújtó Linusz Imre.
Mit tervez Széles Gábor Sármellékre? Az üzletember terveiről itt olvashat részletesen >>>

A felszámolásokkal foglalkozó üzletember júliusban magánszemélyként, de egy brit befektetői csoport megbízásából nyerte el a repülőtéri eszközök megvásárlásának a jogát a felszámoló Vectigalis Zrt.-től. Az akkori információk szerint azonban határidőre nem fizette ki a 800 millió forintos vételár előlegét, ezért a vételi szerződést felbontotta vele a felszámoló, amely a másik ajánlattevővel, Széles Gábor nagyvállalkozó SGH Aviation Kft. nevű cégével kötött szerződést, s az átadás-átvétel azóta meg is történt.

Linusz Imre most arról számolt be az MTI-nek, hogy a repülőtéri eszközök kiírására meghirdetett értékesítési eljárás, valamint az SGH-val kötött szerződés meglátása szerint több ponton is törvénytelen volt, ezért bírósági kifogást nyújtott be a Zalaegerszegi Törvényszékre, amely soron kívüli eljárásban foglal állást az ügyben.

Mivel volt gond?

A sármelléki repülőtér ingatlan- és eszközvagyonát 2009 óta hirdette eladásra a Vectigalis, miután a két egykori üzemeltető, a Cape Clear Aviation Kft. (CCA) és az FB Airport Kft. (FB) felszámolása 2009-ben, illetve 2010-ben megindult. A CCA birtokában az utasterminál, a rendőrségi épület és az üzemanyagtöltő, valamint repülőtéri eszközök álltak, az FB kezében pedig a cargoépület volt.

Linusz Imre megítélése szerint szabálytalan volt a júliusi ártárgyalás, amelyen ő - az általa képviselt három brit befektető jelenlétében - egyedül tett érvényes ajánlatot a Magyar Követeléskezelő Zrt. által az FB Airport Kft.-re meghatározott minimálár elfogadásával.

Kizárták Széleséket, aztán mégis...

A felszámoló a CCA ártárgyalásából ki is zárta Széles Gábor cégének ügyvezetőjét és jogi képviselőjét a további ajánlattételi eljárásból. Más okok mellett ezért sem köthetett volna utólag az SGH Aviation Kft.-vel szerződést a felszámoló - vélekedett.

Arra a kérdésre, hogy a nyertes ajánlattétel után az általa képviselt befektetői csoport miért nem utalta át a vételár előlegét sem a felszámolónak, Linusz Imre elmondta: a Vectigalis nem kívánt olyan szerződést kötni, amelyben a pályázó személye és a pályázatban pontosan megjelölt vevő - aki a pályázat elnyerése esetén alakít magyar gazdasági társaságot - nem ugyanaz, ez pedig meghiúsította a folytatást.

Az ártárgyaláskor a brit vevők ajánlották meg a 400 plusz 400 millió forintos vételárat, de a felszámoló csak vele, mint magánszeméllyel kötött adás-vételi szerződést. Ezt azonban a brit befektetőket finanszírozó társaság nem fogadta el, mert a finanszírozás a brit vevőkre vonatkozott, a projektfinanszírozási megállapodásokat pedig így nem tudták az új helyzetre alkalmazni - fejtette ki Linusz Imre.


Elmondta azt is: a brit befektetői csoport egy új, szabályos értékesítési eljárásban ismét részt venne, vagy folytatná az adásvétel lebonyolítását, mert azóta megalapították magyar gazdasági társaságukat. Rajtuk kívül ugyanakkor további magyar és külföldi befektetők is jelentkeztek nála, hogy új kiírás esetén ajánlatot tennének a sármelléki repülőtér eszközeire.

Papp Gábor, Hévíz polgármestere (Fidesz-KDNP) - az önkormányzat által létrehozott Hévíz-Balaton Airport Kft. üzemelteti jelenleg a repülőteret - az MTI megkeresésére azt mondta: a reptér működtetését semmilyen formában nem befolyásolja a bírósági beadvány. Úgy vélekedett, hogy ha a törvényszék netán nem tartja szabályosnak az értékesítési eljárást, a Vecitaglisra szállhat vissza az eszközök tulajdonjoga, az önkormányzati cég pedig eddig is a felszámolótól bérelte az infrastruktúrát.

Reagált Széles

Az MTI érdeklődésére Széles Gábor azt közölte: cége Linusz Imrével soha nem volt üzleti kapcsolatban, a repülőtér vagyonelemeit a felszámolótól vásárolta meg. A másik ajánlattevő is a Vectigalisszal volt kapcsolatban, de hogy neki a céggel van-e üzleti vitája, az semmit nem befolyásol. "Kifizettük az összeget, és a terveink szerint elindítottuk a fejlesztéseket" - fogalmazott Széles Gábor.

Az MTI más forrásból úgy értesült, hogy a brit befektetők közül kettő a 2010-ben csődbe ment Air Slovakia tulajdonosa volt, a harmadik pedig magyar származású brit állampolgár, George Nemeth. A wikipedia angol nyelvű szócikke szerint Ninder Singh Chohan és Harjinder Singh Sidhu, indiai származású brit üzletemberek birtokában volt 2006 és 2010 között a pozsonyi légitársaság, ami az ígéretesen indult üzletmenet ellenére csődbe jutott.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
KKV Fontos részleteket tudtunk meg az Orbán-kormány gyorskölcsönéről
Baka F. Zoltán - Kollár Dóra - Vég Márton | 2021. február 9. 05:51
Inkább vidékieknek, de nem az agráriumban érdekelt vállalkozásoknak szánják a 10 milliós kamatmentes hitelt, amihez katások is hozzáférhetnek, és a pénzt akár egy másik hitel kiváltására is lehetne fordítani. Itt tart az előkészítő munka, amivel e hét végén végeznek, mások mellett az MKIK bevonásával. Megkérdeztünk több érintett szakmai szervezetet és érdekképviseletet arról, hogy mit gondolnak a programról. És az ötletgazdát is.
KKV Soha nem fogyott még ennyi hitel a Takarékbank MFB Pontjain
Privátbankár.hu | 2021. január 20. 14:55
Több mint 67 milliárd forintot folyósítottak a Takarékbank vezette konzorcium MFB Pontjai tavaly a vállalkozásoknak és a lakosságnak, ami rekordnak számít. A 2016-os indulás óta a legjobb évet zárták, túlszárnyalva az előzetes tervet, és így támogatva a gazdaság működésének fenntartását a válsághelyzetben. A vállalkozások leginkább a nulla százalékos forgóeszközhitelt keresték, amelyet a járvány következményeinek enyhítésére indítottak el, de sokan igényeltek kedvezményes forrást a válságra reagáló fejlesztéseikhez, beruházásaikhoz is. Az MFB Pontok az észak- és a dél-alföldi régióban fogadták be a legtöbb igénylést. Idén a hétéves uniós költségvetési ciklus kifutása miatt nem várnak bővülést, hanem a tavalyihoz hasonló forgalomra készülnek.
KKV A pandémia közepette se szüntették meg tömegesen a cégeket az országban
MTI | 2021. január 20. 06:40
A Nemzeti Cégtár adatai szerint nem következett be az, amire számítani lehetett.
KKV Még mindig nagyon kelendő az NHP Hajrá
Privátbankár.hu | 2021. január 5. 17:11
Még mindig jelentős az érdeklődés.
KKV Túszul ejtette a cégeket a Facebook: Stockholm-szindrómában a kkv-k
Privátbankár.hu | 2020. december 15. 12:27
 A Facebook már nemcsak a kis- és közepes vállalkozások legnépszerűbb marketingeszköze, hanem a leghatékonyabbra értékelt is. A legtöbb kkv oda menekült a koronavírus „elől”, azonban a kék óriás egyre többet követel a sikerért cserébe, mégis jobban bíznak benne. Stockholm-szindrómában a kkv-k – derül ki a Marketing Commando tíz éve folyó felmérésének idei eredményéből.
KKV Támadás a KATA ellen: ez volt az oka?
Baka F. Zoltán | 2020. december 10. 05:11
Sem a járvány, sem a gazdasági válság nem tudott megálljt parancsolni az egyéni vállalkozások gyarapodásának.
KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
hírlevél
depositphotos

Legyen Ön is előfizetőnk!

Előfizetőink naponta 4-6 egyedi, máshol nem olvasott,
minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, az első hónapban 390 forintért.