1p
KKV
A többi iparágnál kevésbé viselte meg a globális válság a magyar gépipart, és a szektor talpra állása is rövidebb ideig tartott. A pozitív tendenciának köszönhetően a következő 3-5 évben több meghatározó hazai cég kerülhet külföldi befektetők látókörébe és részlegesen vagy teljesen külföldi tulajdonba.

Bár a magyar gépipart is érintette a gazdasági válság, de ennek hatása nem a globális pénzügyi válság 2008-as kirobbanásakor jelentkezett, hanem jóval később, és láthatóan kisebb mértékben. A 2012 első hat hónapjában is növekedést mutató szektor cégei elsősorban stabilitásuk és profittermelő képességük miatt válhatnak érdekessé a külföldi befektetők számára – derül ki az Atradius Hitelbiztosító legfrissebb tanulmányából.

Nyugat-Európa figyel

A befektetők – Nyugat-Európából elsősorban a németek – közelről figyelik a magyar gépipar történéseit, mert a szektor cégei hamar kiheverték a válság hatásait, stabil lábakon állnak, és jó a jövedelemtermelő képességük. Várakozásaink szerint az elkövetkezendő 3-5 évben több hazai vállalkozás – részben vagy egészben – külföldi tulajdonba fog kerülni” – mondta Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító országigazgatója.

Vanek Balázs, az Atradius Hitelbiztosító igazgatója

2011-ben a gépipari vállalkozások háromötöde működött külföldi tőkével. Az ágazatok közül a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásában a legnagyobb (75%-os) a gép, gépi berendezés gyártásában pedig a legalacsonyabb a határon túli tőke aránya (48%).

2010 óta újra növekedést mutat a szektor

Vanek Balázs szerint az iparág gyors regenerálódó képességét mutatja, hogy a 2007-ben 10 829,1 milliárd forint értékű magyar gépipari export 2008-ban még 11185,4 milliárdra tudott bővülni, majd a válság csúcsán, 2009-ben is csak 10007,7 milliárdra esett vissza. A mélypont után 2010-ben 18,5 százalékos növekedéssel 11853,4 milliárdot, 2011-ben pedig újabb 6,6 százalékos emelkedéssel 12 630 milliárd forintot termelt az iparág.

A növekedés idén is folytatódott: a 2012. január–júliusi periódusban a magyar gépipari és szállítóeszközök exportértéke forintban mérve 4,6 százalékkal, 7347,4 milliárdra növekedett az előző év azonos időszakához képest.

A szektorból kevesen mentek csődbe

Vanek Balázs elmondta: a gépiparban az átlagos felszámolási ráta is jobb az országosnál: 2012 első félévében a szektor cégei a 31000 fizetésképtelenségi eljárás mindösszesen 0,5% százalékában voltak érintettek, amely az iparágban működő cégek számához viszonyítva és abszolút értékben is az egyik legjobb Magyarországon. „Annak a fényében, hogy az átlagos számlaérték igen magas a szektorban - így akár egyetlen kifizetetlen követelés is bajt okozhatna - pedig még inkább jónak számít ez az arány, különösen, hogy a partnerek többsége külföldi” - mondta Vanek Balázs.

A szektor exportban is erős

Ugyancsak a szektor cégeinek stabilitását mutatja, hogy 2011-ben a legalább ötven főt foglalkoztató gépipari vállalkozások – azaz magyar viszonylatban legalább közepes vállalatok - országosan 10 274 milliárd forintnyi termelési értéket állítottak elő, ami az ipari produktum felét, a feldolgozóiparénak 53%-át képviselte. A szektor részesedése a teljes hazai exportból 2006 óta körülbelül 60 százalék körüli: 2011-ben 60,2, 2012 első hét hónapjában pedig 53,6 százalék volt ez az arány. A magyar gépipar az EU gépiparának pedig mintegy 0,9% - 1%-át teszi ki. Ezt elsősorban stabil megrendelés-állományuknak, illetve azoknak a partnereiknek köszönhetik, akik globális jelenlétüknek köszönhetően kevésbé érzik meg a régiós problémákat – mondta Vanek Balázs.

Az Atradius elemzése szerint a magyar gépipari szektor cégei átlagosan 6-7%-os haszonkulccsal működnek, miközben a számlákat 50 nap alatt egyenlítik ki. Ez 5 nappal kevesebb, mint az országos átlag. A magyar gépipar leginkább az európai országok feldolgozó piacától függ, hiszen a kisméretű magyar piac miatt leginkább exportorientált a szegmens, a teljes magyar export 79 százaléka pedig az Európai Unió országaiba irányul. Ugyanakkor az Atradius szerint a gépipar a legválságállóbb ágazat is, ami részben köszönhető a hazánkba betelepedett autógyártóknak is, akik ugyancsak leginkább exportra termelnek.

Magas a bérmunka aránya az alkatrészgyártás területén

Bár általánosságban megállapítható, hogy a vállalkozások számára a bérmunka kevésbé nyereséges, mint az önálló termék gyártása, mégis a gép, gépi berendezés gyártás területén a bérmunkában végzett alkatrészgyártás magas aránya a jellemző itthon, a megtermelt bevételek több mint a felét ez adja. Az Atradius szerint a bérmunkára való berendezkedés nem feltétlenül tekinthető piaci hátránynak, hiszen kiszámítható üzletmenetet jelent. A saját erővel, azaz készpénzzel vagy pályázati tőkével rendelkező cégek ugyanakkor képesek lehetnek saját fejlesztéseket végrehajtani, és így bekerülni a magasabb profittermelő képességgel bíró vállalatok közé.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG