<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Megállapodott a Fővárosi Önkormányzat a BKV munkavállalóival és a szakszervezetekkel a közlekedési cég dolgozóinak juttatásairól pénteken - közölte a Főpolgármesteri Hivatal. A Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke szerint azonban ideiglenes foglalkoztatási megállapodás született.

Tarlós István főpolgármester és György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes közös sajtóközleményében azt írta, a megállapodás a korábbi kollektív szerződésnél jóval takarékosabb, ugyanakkor biztosítja a BKV dolgozóinak alapvető bérjellegű juttatásait. A béren kívüli juttatások azonban csökkennek, ez mintegy évi ötmilliárd forint megtakarítást eredményez a BKV gazdálkodásában.

A legfontosabb most a hitelezők kifizetése

A közleményben kitértek arra is, hogy a Fővárosi Önkormányzat ezzel a megállapodással minden, a kormánynak tett vállalását teljesítette. A közgyűlés szerdai ülésén döntés született az 1+1 forintos támogatási elv alapján megígért fővárosi támogatásokról - eszerint minden kormányzati forinthoz a főváros ugyanannyit tesz hozzá -, a vállalt megtakarításokat pedig teljesítették. Ezzel Budapest szerint elhárult minden akadály a 32 milliárd forint normatív költségvetési támogatás folyósítása, a zárolás feloldása elől.

Hangsúlyozták, hogy a BKV fizetésképtelenségének elkerüléséhez a legfontosabb feladat most a korábban felvett 78 milliárdos hitel áprilisig esedékes 40 milliárdos részének visszafizetése. Erről a bankokkal tárgyalásokat folytatnak, de a hitelek átütemezéséhez állami garanciavállalás szükséges.

Ingyenes bérlet átmenetileg egy családtagnak jár

(Fotó: BKV)

Gulyás Attila, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke a hírre reagálva az MTI-nek azt mondta, ideiglenes foglalkoztatási megállapodás született, amely július 1-jéig érvényes, addig kell új kollektív szerződést alkotni. Hozzátette, hogy a BKV igazgatósága hétfőn tárgyal a megállapodásról. Elmondása szerint azért egyeztek bele a szakszervezetek a megállapodásba, mert nem szerették volna, hogy a régi kollektív szerződés március 3-i lejártával a dolgozók bére 30 százalékkal csökkenjen.

Kifejtette: minden pótlékot megkapnak majd a munkavállalók, amit eddig is, viszont étkezési utalványokat nem kapnak, és a nyugdíj- és egészségpénztári hozzájárulást nem fogják fizetni utánuk. Elmondta azt is, hogy átmenetileg a dolgozók egy családtagja kaphat utazási igazolványt. Arról, hogy hány családtag kaphatja meg az ingyenes bérletet, tart a jogértelmezési vita, ennek lezárultáig egy családtag kaphat térítésmentesen bérletet.

Július 1-ig nem támaszthatnak újabb követelést

A szakszervezetek korábban sztrájkot helyeztek kilátásba, ha nem sikerül megállapodni. Ezzel kapcsolatban Gulyás Attila jelezte, megvárják az igazgatóság hétfői döntését, azt követően döntenek a további lépésekről. Megjegyezte, vállalták, hogy július 1-ig nem jelentenek be újabb követeléseket.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Örülhetnek a lottóárusok ennek a hírnek
Privátbankár.hu / MTI | 2021. augusztus 2. 15:32
A Szerencsejáték Zrt. fél évvel meghosszabbítja a februárban indított, kis- és közepes vállalkozásokat célzó ösztönző programját, ezzel a lépéssel további 1,5-2 milliárd forint jutalékot juttathat partnerértékesítőinek.
KKV Varga Mihály: ezekkel a javaslatokkal erősítenék a digitalizációt
Privátbankár.hu / MTI | 2021. július 29. 17:28
A digitalizáció erősítéséről tárgyalt a Nemzeti Versenyképességi Tanács, a testület négy területen javasol intézkedéseket a kormánynak - közölte a pénzügyminiszter.
KKV Felemás a kép: hogyan teljesítenek a hazai cégek, ha innovációról van szó?
Privátbankár.hu | 2021. július 14. 13:52
A járvány okozta gazdasági válság utáni kilábalásban főszerepet kap az innováció, de ezen a téren felemás kép rajzolódik ki Magyarországon – derül ki a K&H most elindított innovációs indexéből, amely a 300 millió forintot meghaladó éves árbevétellel rendelkező magyar cégek innovációhoz való hozzáállását és terveit mutatja be.
KKV Ez az a hét döntés, amitől most bedörrenhet a magyar gazdaság
MTI | 2021. július 8. 14:08
Szijjártó Péter Belgrádban beszélt bővebben azokról a kilábalást segítő jogszabályokról, melyeket most fogadott el a kormány.
KKV Egy lehetőség, amiből a katás vállalkozások kimaradnak
Privátbankár.hu | 2021. június 13. 11:03
A 200 milliárd forintos keretösszegű Technológiaváltó támogatási programban a termelő és a szolgáltató ágazatokban tevékenykedő mikro-, kis- és középvállalkozások kaphatnak 10-629,3 millió forint közötti támogatást a termelékenységük növeléséhez, valamint a technológiai és szervezeti megújulásukhoz.
KKV Nagy tervek: mivel foglalkozik majd Hosszú Katinka legújabb cége?
Privátbankár.hu | 2021. június 8. 16:07
Sikeres évet zártak Hosszú Katinka cégei - az úszónő idén pedig újabb piacon próbálja majd ki magát. 
KKV Budapestet meg kell okosítani - pályázatot indít a főváros
Privátbankár.hu | 2021. május 26. 15:05
Smart Budapest Ötletversenyt hirdet a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK). A pályázatokat július elsejéig várja a város, az ötletverseny győzteseit pedig – egy többkörös zsűrizést követően – szeptember elején hirdetik ki. Az ötletverseny célja, hogy Budapest a 21. század kihívásaira hatékonyan reagálni képes, okosabb várossá váljon az elkövetkező években.
KKV A covid kárvallottjai között a baristák és a sommelier-ék
Szarvas György | 2021. május 18. 18:43
Megbecsülni is nehéz, hány olyan munkavállaló van ma Magyarországon, akiknek az állása attól függ, a szagokat és az illatokat mennyire érzékelik jól. Márpedig sokuknál ez döntő kérdés, hiszen - mint az köztudott - a koronavírus-járvány egyik legkorábbi jele, és hosszan tartó következménye a szaglás és ízlelés képességének teljes, vagy részleges elvesztése. Cikkünkben annak jártunk utána, hogy a baristák, a sommelier-ek és a cukrászok, azaz a három legérintettebb szakma képviselői miként élik meg mindezt.
KKV Ismét jön a pályázat: új lehetőség a taxisoknak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. május 14. 10:48
Hamarosan újra pályázhatnak a taxisok kormányzati támogatásra elektromos autók beszerzéséhez, jelentett be Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese.
KKV Iparűzési adó: erre figyelnie kell a cégeknek
Privátbankár.hu | 2021. február 24. 13:40
Az alacsonyabb iparűzési adómérték automatikusan jár a kis- és közepes vállalkozásoknak (kkv), és a március 15-ig fizetendő adóelőleg is felezhető. Ez utóbbihoz mindössze egy nyilatkozat benyújtására van szükség. Ma reggelig az érintett kkv-k csaknem 90 százalékától, mintegy 410 ezer vállalkozástól már be is érkezett a nyilatkozat az adóhivatalhoz - közölte a Pénzügyminisztérium.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos