1p
KKV
A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 2013. januárban a 1,4 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál. A növekedést alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták. A legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint a villamosberendezés-gyártás árai emelkedtek.

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, amit elsősorban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak ismételt csökkenése (1,7 százalék), illetve a járműgyártási (1,2 százalék) árak visszaesése indukált - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,8 százalékkal nőttek, a legnagyobb mértékben a kohászat, fémfeldolgozás (2 százalék), élelmiszeripar és villamos berendezés gyártása (1,3–1,3 százalék) és a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar (1,2 százalék) területén. Az áremelkedések okai főként a szokásos év eleji áremelések és a decemberi akciók utáni „normál árak” voltak. Nagyobb árcsökkenés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (2,6 százalék) és a járműgyártás (1,2 százalék) ágazatokban történt.

A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke –0,1 és +1,1 százalék között alakult. 2012. januárhoz képest a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,1 százalékos árnövekedés volt.

Gyengült a forint

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 januárjában az előző havihoz képest 2,3 százalékkal emelkedtek, főképp az árfolyamváltozás miatt. Gyengült a forint mindkét devizanemhez képest; az euróhoz mérten jelentősebb (3 százalék), az amerikai dollárhoz mérten kisebb mértékű (1,6 százalék) volt a változás.

Minden ágazatban emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékben a gyógyszeriparban (6,2 százalék), a vevők összetételének változása és a kifutó, decemberi kedvezményes árak miatt. Jelentős áremelkedést mértünk a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (3,3 százalék) és az élelmiszer-ipari (2,9 százalék) ágazatokban is, a KSH adati szerint.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szintén emelkedtek (5,6 százalékkal) a nemzetközi energiatőzsdei árak növekedése folytán. Az előző év azonos időszakához képest az ipar forintban mért exportárai 1,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,5 százalékkal csökkentek.

A fogyasztási cikkek gyártása egy százalékkal drágult

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos volt az árnövekedés.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedtek. 2012. januárral összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,5 százalékos árcsökkenés történt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal növekedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. januári alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. március 4-én jelenik meg - közölte a KSH.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG