<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
A belföldi- és az exportárváltozás eredőjeként az ipari termelői árak 2013. januárban a 1,4 százalékkal magasabbak voltak az előző havinál. A növekedést alapvetően a feldolgozóipari ágazatokban regisztrált árváltozások okozták. A legnagyobb mértékben a gyógyszergyártás, a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása, valamint a villamosberendezés-gyártás árai emelkedtek.

Januárban az ipar belföldi értékesítési árai az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal mérséklődtek, amit elsősorban a villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálási árak ismételt csökkenése (1,7 százalék), illetve a járműgyártási (1,2 százalék) árak visszaesése indukált - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari ágazatok értékesítési árai összességében 0,8 százalékkal nőttek, a legnagyobb mértékben a kohászat, fémfeldolgozás (2 százalék), élelmiszeripar és villamos berendezés gyártása (1,3–1,3 százalék) és a gumi-, műanyag- és építőanyag-ipar (1,2 százalék) területén. Az áremelkedések okai főként a szokásos év eleji áremelések és a decemberi akciók utáni „normál árak” voltak. Nagyobb árcsökkenés a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (2,6 százalék) és a járműgyártás (1,2 százalék) ágazatokban történt.

A feldolgozóipar többi területén az árváltozás mértéke –0,1 és +1,1 százalék között alakult. 2012. januárhoz képest a belföldi értékesítési árak 0,2 százalékkal mérséklődtek, a feldolgozóipari ágazatoknál összességében 1,1 százalékos árnövekedés volt.

Gyengült a forint

Az ipar forintban mért exportértékesítési árai 2013 januárjában az előző havihoz képest 2,3 százalékkal emelkedtek, főképp az árfolyamváltozás miatt. Gyengült a forint mindkét devizanemhez képest; az euróhoz mérten jelentősebb (3 százalék), az amerikai dollárhoz mérten kisebb mértékű (1,6 százalék) volt a változás.

Minden ágazatban emelkedtek az árak, a legnagyobb mértékben a gyógyszeriparban (6,2 százalék), a vevők összetételének változása és a kifutó, decemberi kedvezményes árak miatt. Jelentős áremelkedést mértünk a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása (3,3 százalék) és az élelmiszer-ipari (2,9 százalék) ágazatokban is, a KSH adati szerint.

A villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás árai szintén emelkedtek (5,6 százalékkal) a nemzetközi energiatőzsdei árak növekedése folytán. Az előző év azonos időszakához képest az ipar forintban mért exportárai 1,4, a feldolgozóipari ágazatok árai 1,5 százalékkal csökkentek.

A fogyasztási cikkek gyártása egy százalékkal drágult

A belföldi értékesítésben az ágazatok rendeltetés szerinti csoportjai közül 2013. januárban az előző hónaphoz viszonyítva az energiatermelő ágazatokban 1,1, a beruházási javakat gyártó ágazatokban 0,3 százalékkal csökkentek az árak. A továbbfelhasználásra termelő ágazatokban 1,2 százalékos volt az árnövekedés.

A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatok árai az előző hónaphoz képest 1 százalékkal emelkedtek. 2012. januárral összehasonlítva az energia- és továbbfelhasználásra termelő ágazatokban összességében 1, a beruházási javakat előállító ágazatokban 1,5 százalékos árcsökkenés történt. A fogyasztási cikkeket gyártó ágazatokban 3,7 százalékkal növekedtek az árak.

Az Európai Unió 27 tagországa ipari termelőiár-indexének 2013. januári alakulásáról szóló Eurostat-gyorstájékoztató 2013. március 4-én jelenik meg - közölte a KSH.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG