1p
KKV
Mind a bevételt, mind a termelt mennyiséget tekintve nagyot javult 2011-ben a mezőgazdaság teljesítménye Magyarországon. Az Agrárgazdasági Kutatóintézet (AKI) adatai szerint a növénytermesztés határozottan nőtt, az állattenyésztés kibocsátása viszont egyre kisebb. Az elért eredményhez képest idén kevesebbet kellett befektetniük a gazdáknak, mint idén. A szakértők szerint sokat segített, hogy jó idő volt ősszel.

Nőtt a haszon és a jövedelmek is

Folyó áron az előző évhez képest 26 százalékkal, több mint 2000 milliárd forintra emelkedik 2011-ben a mezőgazdaság teljes kibocsátása az előzetes adatok szerint - olvasható az Agárgazdasági Kutató Intézet Agrárgazdasági Figyelő című kiadványában. A bruttó hozzáadott érték az előzetes adatok szerint 48 százalékkal, a mezőgazdasági tevékenységből származó nettó vállalkozói jövedelem pedig 75 százalékkal lesz magasabb mint 2010-ben volt. A hatékonyságot jelző, egy munkaidős dolgozóra számított mezőgazdasági tevékenységből származó reáljövedelem 2011-ben 42 százalékkal emelkedik az előző évhez képest.

Dübörögnek a földek, a bárányok hallgatnak

Mennyiségben a teljes bruttó kibocsátás az előzetes adatok szerint 9 százalékkal nőtt, szemben a 2010. évi 12 százalékos visszaeséssel. A növényi termékek mennyisége 16, az állati termékeké mérsékelten, egy százalékkal emelkedett a Kutatóintézet előzetes adatai szerint.  A betakarításnak kedvezett az őszi időjárás, a központ szerint jó terméshozamokat értek el. Idén tovább csökkent az állattenyésztés kibocsátásának aránya. A növénytermelés és kertészet kibocsátása 65,8 százalékot tett ki, az állattenyésztésé 34,2 százalékot, míg egy évvel korábban az arány 61,4-38,6 százalék volt.

Parasztmatek: folytatódott a termelői árak gyors emelkedése

Az idén az előzetes adatok szerint a mezőgazdasági termelői árak 15 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. A növénytermesztési és kertészeti termékek termelői ára 18, az élő állatok és állati termékeké 12 százalékkal nőtt. Az Agrárgazdasági Kutató Intézet számításai szerint a folyó termelő felhasználás értéke 16 százalékkal nőtt egy év alatt, míg a felhasznált mennyiség lényegében stagnált. A legnagyobb tételt jelentő takarmányköltségek az áremelkedés miatt közel 30 százalékkal voltak magasabbak 2011-ben az előző évinél. A felhasznált műtrágya és talajjavítók mennyisége és ára is emelkedett, így az erre fordított költségek egy év alatt ugyancsak 30 százalékkal nőttek. Az energiaköltségek 10, a vetőmag ráfordítások 28 százalékkal emelkedtek az áremelések hatására.

Úgy tűnik bejött a termelőknek 2010

2011-ben minden 100 forint folyó alapáron mért kibocsátás eléréséhez 62 forintot kellett költeni, míg egy évvel korábban még 67 forintot. A 19 főnél többet foglalkoztató agrárvállalkozások az idén 10 százalékkal több bevételt várnak a 2010. évinél. Ezeknek vállalkozásoknak a kötelezettségei 16 százalékkal emelkedtek egy év alatt: az éven belüli lejáratúak 9 százalékkal, a hosszabb lejáratú kötelezettségek 31 százalékkal voltak magasabbak, mint 2010-ben. Foglalkoztatási szempontból kedvezőtlennek ítéli az AKI, hogy a személyi ráfordítások évről évre csökkennek.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG