1p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

KKV
Kőkemény gazdasági érdekeket érzékel az uniós kötelezettségszegési eljárások mögött a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Szatmáry Kristóf a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy az EU által elindított kötelezettségszegési eljárások során a brüsszeli diplomaták cégnév szerint mondják meg igényeiket, pedig fölül kellene állniuk mindenféle nemzeti, de főként céges lobbiérdekeken.

Szatmáry Kristóf a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy amikor a francia versenyjogi biztos félhivatalos megbeszéléseken név szerint jelzi azoknak a francia cégeknek a nevét, amelyeknek a problémáit Magyarországnak meg kellene oldania, akkor mi egy kicsit álszentek vagyunk a tekintetben, miként tudjuk a hazai szereplőinket védeni. Szatmáry szerint a kritikák megfogalmazásakor pénzügyi és gazdasági érdekek vannak napirenden, gazdasági érdekek mozgatják a támogatásokat.

Lánctartozás

A lánctartozással kapcsolatban egy másfél éves tárgyalássorozat után most már közigazgatási egyeztetés alatt van a javaslat és az államtitkár bízik benne, hogy az első félévben a parlament elé kerül a lánctartozások feltartóztatásával kapcsolatos törvényjavaslat. Ez egy olyan új intézményt vezet be, amely a választott bíróságok mintájára különböző vitatott teljesítésigazolásokat igazolnának le a bíróságok előtt, és azonnali fizetés kötődne hozzájuk. Ez a testület független mérnökökből áll majd.

Szatmáry Kristóf elmondta, hogy az új rendszer alapvetően a hazai kkv-k számára jelent gyorsított jogorvoslati lehetőséget. A lényeg, hogy a fővállalkozó ne tudjon akár évekig manipulálni a fizetés elmulasztása miatt. Ha az alvállalkozó akár rendelkezik teljesítésigazolással, akár nem, a panasztestülethez fordulhat, amely megállapítja, hogy valóban elvégezte-e a munkát az alvállalkozó.

Otthonteremtés és építőipar

Az államtitkár a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában elmondta, hogy elindult az otthonteremtési kamattámogatási program, ám ettől függetlenül annyira kevés lakást építenek Magyarországon, mint a két világháború közötti gazdasági válság idején. A kormány ugyanakkor azt vélelmezi, hogy a program komoly lökést ad az építőipar fellendülésének. Az új szociálpolitikai támogatás ugyancsak több tízezer embert érhet el.

Szatmáry szerint több millió forintos támogatásról van szó, amely részben az önrész kiváltásához, valamint ahhoz elegendő, hogy a lakásteremtés ilyen formájában bizonytalankodókat átbillentse. A március elején életbe lépett kamattámogatási rendszer a bankokon keresztül próbálja feléleszteni az igényt és a hitelezést a lakásépítések piacán.

Ezzel ellentétes negatív tendencia, hogy a hazai bankrendszer egy része a kitettség leépítésében érdekelt. A kormány bízik benne, hogy valóban elindul a verseny, és lejjebb tudják vinni a bankok a hitelkamatokat. Ezek felülről nyitott rendszerek, többmilliárd forintos tétellel. A végtörlesztés esetében pedig azt mondta el az államtitkár, hogy az nagyban lefojtotta a piacot, amit mindenképpen meg kellett oldani.

Az államtitkár szerint az építőiparban a kormányzati megrendelések valóban összefüggnek az uniós támogatásokkal. Jelenleg is vannak olyan tervek a kormány előtt, amelyek jelentős összegeket csoportosítanának át energiatakarékosságra, állami intézmények felújítására. Ez 100 milliárdot meghaladó átcsoportosítással járna együtt. A hosszú távú fejlődést az építőipar számára a belső kereslet növekedése jelentheti Szatmáry Kristóf államtitkár szerint.

 

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG