<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
KKV
Kőkemény gazdasági érdekeket érzékel az uniós kötelezettségszegési eljárások mögött a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár. Szatmáry Kristóf a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy az EU által elindított kötelezettségszegési eljárások során a brüsszeli diplomaták cégnév szerint mondják meg igényeiket, pedig fölül kellene állniuk mindenféle nemzeti, de főként céges lobbiérdekeken.

Szatmáry Kristóf a Gazdasági Rádiónak azt mondta, hogy amikor a francia versenyjogi biztos félhivatalos megbeszéléseken név szerint jelzi azoknak a francia cégeknek a nevét, amelyeknek a problémáit Magyarországnak meg kellene oldania, akkor mi egy kicsit álszentek vagyunk a tekintetben, miként tudjuk a hazai szereplőinket védeni. Szatmáry szerint a kritikák megfogalmazásakor pénzügyi és gazdasági érdekek vannak napirenden, gazdasági érdekek mozgatják a támogatásokat.

Lánctartozás

A lánctartozással kapcsolatban egy másfél éves tárgyalássorozat után most már közigazgatási egyeztetés alatt van a javaslat és az államtitkár bízik benne, hogy az első félévben a parlament elé kerül a lánctartozások feltartóztatásával kapcsolatos törvényjavaslat. Ez egy olyan új intézményt vezet be, amely a választott bíróságok mintájára különböző vitatott teljesítésigazolásokat igazolnának le a bíróságok előtt, és azonnali fizetés kötődne hozzájuk. Ez a testület független mérnökökből áll majd.

Szatmáry Kristóf elmondta, hogy az új rendszer alapvetően a hazai kkv-k számára jelent gyorsított jogorvoslati lehetőséget. A lényeg, hogy a fővállalkozó ne tudjon akár évekig manipulálni a fizetés elmulasztása miatt. Ha az alvállalkozó akár rendelkezik teljesítésigazolással, akár nem, a panasztestülethez fordulhat, amely megállapítja, hogy valóban elvégezte-e a munkát az alvállalkozó.

Otthonteremtés és építőipar

Az államtitkár a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában elmondta, hogy elindult az otthonteremtési kamattámogatási program, ám ettől függetlenül annyira kevés lakást építenek Magyarországon, mint a két világháború közötti gazdasági válság idején. A kormány ugyanakkor azt vélelmezi, hogy a program komoly lökést ad az építőipar fellendülésének. Az új szociálpolitikai támogatás ugyancsak több tízezer embert érhet el.

Szatmáry szerint több millió forintos támogatásról van szó, amely részben az önrész kiváltásához, valamint ahhoz elegendő, hogy a lakásteremtés ilyen formájában bizonytalankodókat átbillentse. A március elején életbe lépett kamattámogatási rendszer a bankokon keresztül próbálja feléleszteni az igényt és a hitelezést a lakásépítések piacán.

Ezzel ellentétes negatív tendencia, hogy a hazai bankrendszer egy része a kitettség leépítésében érdekelt. A kormány bízik benne, hogy valóban elindul a verseny, és lejjebb tudják vinni a bankok a hitelkamatokat. Ezek felülről nyitott rendszerek, többmilliárd forintos tétellel. A végtörlesztés esetében pedig azt mondta el az államtitkár, hogy az nagyban lefojtotta a piacot, amit mindenképpen meg kellett oldani.

Az államtitkár szerint az építőiparban a kormányzati megrendelések valóban összefüggnek az uniós támogatásokkal. Jelenleg is vannak olyan tervek a kormány előtt, amelyek jelentős összegeket csoportosítanának át energiatakarékosságra, állami intézmények felújítására. Ez 100 milliárdot meghaladó átcsoportosítással járna együtt. A hosszú távú fejlődést az építőipar számára a belső kereslet növekedése jelentheti Szatmáry Kristóf államtitkár szerint.

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Bérmegállapodás: mit kapnak a cégek?
Privátbankár.hu | 2021. november 3. 18:57
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleménye szerint jelentős előrehaladást értek el a jövő évi bérmegállapodás részleteinek kidolgozásában.  
KKV Közel 20 milliárd forintot fektettek be hazai cégekbe a kockázati tőke piac szereplői
Privátbankár.hu | 2021. október 22. 10:04
A Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA) jelentése szerint az egyesület befektető tagjai az idén január- és június közötti időszakban 61 tranzakció keretében összesen 19,813 milliárd forintot fektettek hazai vállalkozásokba.
KKV Még nem késő észbe kapnia a cégeknek, ha így adóznának
Privátbankár.hu | 2021. október 20. 11:06
A vállalkozásoknak pár hetük maradt eldönteni, hogy a csoportos társasági adóalanyiságot választják-e, hiszen a nyilatkozatot legkésőbb november 20-ig lehet benyújtani – hívta fel a figyelmet a Mazars. Eddig a jogvesztő határidőig lehet beadni a kérelmet arra vonatkozón is, amennyiben új tag kívánna csatlakozni a csoporthoz. A csoportos társasági adózással a cégek összességében akár 15 milliárd forintot is megtakaríthatnak.
KKV 45 ezer vállalkozás hitelét biztosították a válságban
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 30. 10:39
Töretlen az igény a hazai kkv-szektor részéről az állami hátterű, kedvező feltételekkel igénybe vehető intézményi kezességvállalásra, derült ki a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. sajtóbeszélgetésén. Ma már minden harmadik kkv hitele mögött ott állnak.
KKV A kormány készen áll további adócsökkentésekre
Privátbankár.hu / MTI | 2021. szeptember 29. 12:34
Ezt Bodó Sándor mondta egy sajtótájékoztatón.
KKV IPOSZ-vezető: segítség a hitelmoratórium a kkv-knak
MTI | 2021. szeptember 16. 18:18
Nagy segítség a rászoruló családi, mikro- és kisvállalkozásoknak, hogy a kormány meghosszabbította a hitelmoratóriumot a vállalatok számára is - mondta Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetsége (Iposz) elnöke az MTI-nek.
KKV Nehéz helyzetben az éttermek: itt a válasz, miért drágultak meg a vártnál jobban a vacsorák
Kollár Dóra | 2021. szeptember 8. 05:12
Több mint egy hónapja megszűnt az ételkiszállítás és –elvitel kedvezményes áfakulcsa, amely a vártnak megfelelően drágulást hozott az éttermekben, azonban a hízó számlák mögött a vendéglátóipar szereplői más tényezőket is látnak.
KKV K&H: megjött a kisebb és közepes cégek beruházási kedve
Privátbankár.hu | 2021. szeptember 2. 11:23
Majdnem két éve nem állt ilyen magasan a beruházási hajlandóság a kis- és középvállalkozások körében, derül ki a K&H bizalmi index kutatás legutóbbi eredményeiből.  
KKV Vállalkozói hitelek: milyen lehetőségei vannak most egy kisvállalkozásnak?
Privátbankár.hu | 2021. augusztus 31. 15:51
A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság enyhítésére több kamattámogatott kölcsön is elérhetővé vált. Ezek közül az NHP Hajrá hitelkerete július elején kimerült, más konstrukciók azonban továbbra is elérhetők a kisvállalati ügyfelek számára. Cikkünkben a támogatott kölcsönök feltételeit hasonlították össze a Bank360 szakértői. 
KKV Milyen veszélyeket rejtenek a közösségi oldalak a kkv-knak – hová fordulhatnak a cégek?
Natív tartalom | 2021. augusztus 26. 13:59
A közösségi média oldalak elsőre a legegyszerűbb megoldásnak tűnhetnek a hirdetni tervező kis- és középvállalkozások számára, ám a szakértők több kockázatra is figyelmeztetnek.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló