3p
KKV
Szakértők szerint a Dubai központú Emirates Airlines állhat a Sólyom Air befektetői köre mögött.
Magyar érzelmű lesz, nem fapados a Sólyom Airways a vezérigazgató szerint. A társaság egyébként hat gépre már aláírta a lízingszerződést.

Közép-Keleten három nagyon jelentős központ van: Dubai, Doha és Abu-Dhabi, mindháromnak nagyon jelentős légitársasága van, évi 10-40 millió utassal. Jellemzőjük ugyanakkor, hogy a saját utasforgalmuk nagyon gyér, tranzitutasokat szállítanak - mondta Turi Ferenc, a Capital Consulting Group stratégiai tanácsadója a Gazdasági Rádiónak. Hozzátette: az olajkészletek kifutásával ezekben az országokban egy fontos stratégiai trend, hogy a logisztikai ipart fejlesztik.

Tavaly is felmérték a magyar lehetőségeket

Turi Ferenc elmondta, hogy a legnagyobb az Emirates Airlines, Dubai központtal, 200 repülőgépe van. Nem köt stratégiai szövetséget senkivel, viszont meghatározó. A másik az Etihad Airways, amely felvásárolta az Air Berlin csaknem 30 százalékát. Ők egy nagyon aktív stratégiai terjeszkedési politikát folytatnak. A harmadik a Qatar Airlines.

A Malév 2012-es csődjénél is már felmerült, hogy külföldi légitársaságok vizsgálják, miként tudnának belépni az európai piacra. A szakértő a Gazdasági Rádiónak elmondta, hogy már akkor felmerült a Qatar és az Etihad neve, de végül is ez meghiúsult. A verseny viszont éleződik, és ebben a terjeszkedésből eddig kimaradt cég egy tesztként, projekt jelleggel megfuttatja, hogy mire tud jutni ezen a piacon. Az Etihad egyébként augusztusban kap engedélyt arra, hogy megvásárolja a Jat szerb légitársaság 49 százalékát. Ezért az ágazat szakmai köreiben az a feltételezés, hogy valamelyik kompetitív társaság az, amelyik megnézné a Sólyommal, miként lehet ellensúlyozni a versenytársak terjeszkedését.

Eddig egyedül az Emirates nem terjeszkedett, ezért vélhetően leszűkíthető erre a cégre a befektetők köre – véli Turi Ferenc. A név vélhetően azért nem hangzott el eddig, mert egy teszt jellegű projektről van szó. A Sólyom vezérigazgatója is azt mondta, hogy egy olyan jellegű üzemeltetésbe fognak, amelynek keretében a gépeket a pilótákkal együtt veszik meg. Az sem kizárt ugyanakkor, hogy az Emirates egy olyan résztulajdonosa áll a Sólyom megalapítása mögött, amely konkurens társaságokban is érdekelt. A teljes beszélgetés a Gazdasági Rádió honlapján érhető el.

Frissítés: az Emirates cáfol

Az Emirates "tervei között nem szerepel az, hogy más légitársaságban tulajdonrészt szerezzen, illetve ilyen vállalkozást pénzügyileg finanszírozzon" - közölte a társaság a hvg.hu-val, cáfolva a Gazdasági Rádiónak nyilatkozó szakember véleményét.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG