<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

KKV
Magyarország javított gazdasági megítélésén, de a régióban még így is csak a középmezőnyben vagyunk, az itt működő német cégek szerint. A Nemzetgazdasági Minisztérium úgy látja, hogy jelentőset javítottunk a megítélésünkön.
Lájkold a Privátbankárt, mi adunk 10 forintot - fogjunk össze együtt a gyerekekért! >>

Magyarország megteremtette az egészséges növekedés feltételeit - mondta Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara (DUIHK) idei konjuktúrajelentésének bemutatóján. Az államtitkár szerint az ország versenyképessége szempontjából kiemelt jelentőségű az itt kiépített infrastruktúra és a beszállítói háttér a közép-kelet-európai országok között. Cséfalvaiy Zoltán közös érdeknek nevezte, hogy a Magyarországon működő vállalkozások minél jobb gazdasági környezetet tapasztaljanak.

A jelentés szerint a régiós országok között kissé javult Magyarország megítélése, az előző évi 13. helyről a 10. helyre lépett a 20-as listán, amelyről Sefer Stevan, a DUIHK elnöke azt mondta: "kis előrelépés egy hosszú úton".

Több problémát is látnak

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerint javultak a gazdasági kilátásaink, de még így is a sereghajtók közé tartozunk. Részletek >>

Dirk Wölfer, a kamara kommunikációs osztályvezetője elmondta, hogy a felmérésben résztvevő cégek leginkább a magyarországi gazdaságpolitika kiszámíthatóságát hiányolták. A megkérdezett vállalkozások 79 százaléka, vagyis ötből négy volt elégedetlen, vagy nagyon elégedetlen a magyar gazdaságpolitikával.

A felmérés szerint a befektetők Magyarország gazdasági helyzetét valamivel jobbnak ítélik, mint egy évvel korábban, azonban a válaszadók csaknem fele még most is rossznak értékeli a magyarországi gazdasági helyzetet, valamint a kilátásokat. A felmérésben részt vevő cégek közül minden harmadik vállalkozás rosszabb nemzetgazdasági keretekre számít az idén - tette hozzá.

Nem várnak növekedést

Dirk Wölfer szerint a felmérés azt jelzi, hogy a gazdasági aktivitás Magyarországon idén is lesz, ami tükröződik a beruházási tervek és a foglalkoztatási elképzelések visszafogottságában is, a válaszadó cégvezetők nulla körüli gazdasági növekedésre számítanak 2013-ban.

Regionális összehasonlításban Magyarország többnyire csak átlagos eredményeket tud felmutatni az üzleti környezetet jellemző tényezők tekintetében - tette hozzá.

A megkérdezett cégvezetők többsége úgy vélte, hogy az uniós forrásokhoz, illetve a magyar állami támogatásokhoz való hozzáférés továbbra sem felel meg az elvárásoknak, a válaszadók közel kétharmada elégedetlen ezzel.

Az adóterhelés és az adóigazgatás megítélésében sincsenek megelégedve a vállalkozások - fűzte hozzá Sefer Stevan. A német-magyar kamara elnöke hangoztatta: az adórendszert tekintve nem teljesültek a vállalkozásoknak tett korábbi ígéretek.

Fontos a német cégek jelenléte

Cséfalvay Zoltán elmondta, hogy a német befektetők kiemelt szerepet játszanak a magyarországi gazdaságban, az eddig Magyarországra érkezett, összesen 78,5 milliárd euró külföldi működő tőke mintegy negyedét, 20,8 milliárd eurót német vállalkozások ruházták be Magyarországon, a kormányzat folyamatos párbeszédre törekszik a külföldi, köztük a német vállalatokkal.

Az államtitkár szerint a német befektetők 73 százaléka újra Magyarországot választaná befektetése helyszínéül. A vállalatok elégedettek a végbement munkajogi reformmal, amellyel Magyarország régiós összehasonlításban a legjobbnak ítélt országok közé tartozik.

A szaktárca szerint a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara idei konjunktúrajelentésében több mutató tekintetében is jelentősen javult Magyarország megítélése a német befektetők körében. A vállalatvezetők átlagon felülinek értékelik a munkajog rugalmasságát, amely egyértelműen a tavaly nyáron életbe lépett új Munka Törvénykönyvének köszönhető. Szintén kiemelten magas értékelést kapott a hazai infrastruktúra fejlettsége, a munkavállalók képzettsége, termelékenysége, valamint a beszállítói háttér. A német vállalatok elismerően nyilatkoztak a kormány bürokráciacsökkentő intézkedéseiről, valamint az ezzel kapcsolatos párbeszédről, a vállalatok képviselőinek konzultációba való bevonásáról. A német cégek a közigazgatás munkájával elégedettek, ezen a téren Magyarország régiós versenytárainál jobban teljesít.

A tárca leszögezi: a nagy átalakítások után a stabilitás és kiszámíthatóság időszaka következik, amely a két ország partneri viszonyát erősítheti. A nemzetgazdasági miniszter első külföldi útja is Németországba vezet, Varga Mihály kétnapos berlini látogatásán többek között találkozik a legfontosabb gazdasági szervezetek, valamint a magyarországi német befektetők képviselőivel is.

A rovat támogatója a 4iG

KKV Egyre több kkv fedezi fel a TikTok előnyeit
PR | 2023. január 5. 11:19
A 2011-ben alapított TikTok töretlen népszerűségnek örvend elsősorban a fiatalok és a pályakezdők körében, amit egyre több cég ismer fel és fordít a maga javára. A felhasználók elsősorban a szórakozás miatt nyitják meg naponta többször is a TikTokot, de nyitottak a minőségi, márkaépítő jellegű tartalmakra is, ezért a kis- és középvállalkozások, valamint a multinacionális cégek egyaránt profitálhatnak a friss, reklámzajmentes felület aktív használatából. Szakértővel elemeztük a különböző kommunikációs trendeket.
KKV Elmentek a magyar cégek kedve az innovációtól?
Privátbankár.hu | 2022. december 19. 16:22
A magyar vállalatok az utóbbi hónapokban alaposan visszafogták innovációs elképzeléseiket. A K&H innovációs index enyhe visszaesést mutat.
KKV K&H-felmérés: az árfolyamingadozás a kkv-szektor harmadát hátráltatja
Privátbankár.hu | 2022. december 9. 12:13
A K&H mikro-, kis- és középvállalkozásokat körében végzett kutatása igazolja, az árfolyamok ingadozása, a szakemberhiány, az infláció és az anyaghiány nagyobb kihívást jelent, mint a koronavírus-járvány.
KKV Be vannak rezelve a vállalkozások attól, hogy a kormány újabb megszorító intézkedéseket hoz
Privátbankár.hu | 2022. november 21. 06:34
Ez is kiderül a több mint 160 ezres vállalkozói felhasználó bázissal rendelkező Billingo online számlázó kutatásából. 
KKV Egyre jobban látszik, mennyire aggasztja a cégeket a dráguló energia
Privátbankár.hu | 2022. október 12. 15:20
Romlik a német cégek hangulata, elég egyértelműen.
KKV Még idén véget ér a háború? A magyar családi cégek erre számítanak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 15. 11:38
Úgy tűnik, a hazai családi vállalatok ellenállóbbak az orosz-ukrán háborúval szemben, mint a hagyományos cégek, ugyanis jelentős részük számol árbevétel-növekedéssel.
KKV A szakemberek hiánya és az árfolyamok ingadozása a kkv-k egyre nagyobb problémája
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 14. 12:26
Egyre nagyobb problémát okoz az árfolyamváltozás a hazai vállalkozásoknak – derül ki a K&H kkv bizalmi index második negyedéves eredményéből. A szakemberhiány után a gyengülő forint akadályozza leginkább a cégeket, de az alapanyaghiány és a költségek növekedése is komoly kihívás elé állítja őket.
KKV Egyre több magyar cégnek okoz nehézséget az, hogy időben fizessen
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 17:08
Romlik a fizetési fegyelem Magyarországon.
KKV Még van a piacon egy százalékos kamatra is igényelhető hitel
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 29. 10:14
Az állam által támogatott konstrukcióért a mai naptól folyamodhatnak hazai mikro- és kisvállalkozások.
KKV Nyugtalanok a cégek: jön a végrehajtási hullám a válság miatt?
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 25. 14:42
A gazdasági válság miatt egyre több vállalat tart attól, hogy a késő fizetések miatt veszélybe kerül a működésük. Európában a legtöbb cég jogi végrehajtásokkal küzdene a kintlévőségek ellen, ám az ilyen eljárások költségesek, hosszadalmasok és az eredményük is bizonytalan.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG