1p
KKV
A WHO beszüntette a járvány terjedésével kapcsolatos adatok közlését - ilyen "gyors" járványt még soha nem tapasztaltak
A WHO beszüntette a járvány terjedésével kapcsolatos adatok közlését - ilyen "gyors" járványt még soha nem tapasztaltak

Más járványokhoz viszonyítva soha nem látott sebességgel terjed világszerte az új influenza - közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO), amely beszüntette az járvány alakulásával kapcsolatos adatok közlését.

"A 2009. évi A(H1N1) vírus nemzetközi szinten példátlanul gyorsan terjed" - figyelmeztet a WHO. Az ENSZ szakosított szervezete szerint a múltbeli világjárványok esetében több mint fél év kellett ahhoz, hogy a vírus olyan szinten fertőzzön, mint most hat hét alatt.

A betegek többségénél azonban jóindulatúak a tünetek, és rendszerint gyógyszer nélkül is felépülnek - áll a WHO honlapján olvasható közleményben.

 "Az egyedi esetek összeszámlálása (a leginkább érintett országokban) már nem szükséges ahhoz, hogy a világjárványt okozó vírus jelentette veszély szintjét vagy jellegét felmérjük, illetve megállapítsuk, hogyan lehet a legmegfelelőbb módon reagálni a betegségre" - állapította meg a WHO. A szervezet a jövőben csak arról ad tájékoztatást, hogy milyen új országokban jelent meg a fertőzés.

A WHO a jövőben is kérni fogja ezeket az országokat, hogy közöljék az első eseteket, és lehetőség szerint minden héten hozzák nyilvánosságra az új esetek számát és járványügyi leírását.

A szervezet kérte az érintett országoktól, kísérjék közelről figyelemmel a vírus veszélyességének növekedésére utaló rendkívüli jelenségeket, például az egyes lakosságcsoportokon belüli súlyos, illetve halállal végződő fertőzéseket és a szokatlan tüneteket.


Pánik Spanyolországban

Az ÁNTSZ emlékeztetett arra, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) napokban közzétett információja szerint eddig három beteg esetén (egy-egy ember Dániából, Japánból és Hongkongból) jelentettek antivirális szerre rezisztens A/H1N1 influenzavírust, vagyis az új vírus ellenáll az ellene javasolt gyógyszernek. Mindhárom megbetegedés enyhe lefolyású volt, és a rezisztens vírus nem terjedt emberről emberre.

A fenti eset szórványosnak minősül, ugyanis a többi vizsgált vírus nem mutatta ezt az eltérést, így a jelenlegi információk alapján semmi jel nem mutat arra, hogy a A/H1N1 vírus ellen széles körben antivirális rezisztencia lenne kialakulóban - közölte az ÁNTSZ. A vakcina hatásos. Nincs ok aggodalomra.
H1N1: újabb magyar fertőzött
Riadalmat vált ki Spanyolországban, hogy meghalt egy újinfluenzás fiatal nő, aki megbetegedése előtt teljesen egészséges volt - mondta pénteken az ország egészségügyi minisztere.

Az új influenza legsúlyosabb spanyolországi eseteiben eddig a H1N1 jelű vírustól olyan emberek betegedtek meg, akiknek korábban is voltak egészségügyi problémáik, főleg légútiak - mondta Trinidad Jimenez.

Az új influenza legújabb spanyolországi áldozata, egy 33 éves nigériai nő azonban teljesen egészséges volt korábban. Igaz, hogy így volt ez a betegség halálos áldozatainak mintegy felénél is a világ minden országát egybevetve. A nő csütörtökön halt meg egy Palma de Mallorca-i kórházban, ahová vasárnap szállították be.

Egy másik halálos áldozata is volt a betegségnek csütörtökön Spanyolországban, egy krónikus tüdőbetegségben szenvedő, 71 éves férfi, aki Madridban hunyt el. Velük négyre emelkedett a H1N1 spanyolországi halálos áldozatainak száma. Megerősítetten 1222 ember betegedett meg az új influenzában az országban.

50 ezer megbetegedés Nagy-Britanniában

Már több mint ötvenezer brit fertőződött meg az új influenzavírustól, 29-en meghaltak - közölték csütörtökön brit egészségügyi hatóságok. Az Egészségvédelmi Szervezet (HPA) becslése szerint a H1N1 vírustörzs nagy-britanniai megjelenése óta 55 ezren kapták el a kórt.

A járvány rendkívül gyorsan terjed: az előző, hétfői összesítésben még tízezernél kevesebb igazolt fertőzés és 17 haláleset szerepelt. Nagy-Britanniában a 60 milliót valamivel meghaladó lakosságszámhoz mérve a legnagyobb a fertőzöttek aránya a világon.

Sir Liam Donaldson, az angol-walesi tiszti főorvos csütörtökön a BBC-nek azt mondta: több gócpontban, például a nyolcmilliós Londonban és más közép-angliai nagyvárosokban már hivatalosan is járványos méretet ölt a betegség, amelynek lefolyása azonban a legtöbb esetben enyhe.

Sir Liam bejelentette: annak érdekében, hogy a körzeti orvosi rendelők a súlyosabb esetekre összpontosíthassanak, az állami egészségügyi szolgálat (NHS) a jövő héttől telefonos, illetve internetes kapcsolatfelvételi lehetőséget teremt a kórtól leginkább sújtott angliai lakosságnak. Ezek segítségével a magukat betegnek érzők szakértőkkel konzultálhatnak anélkül, hogy kimozdulnának otthonról. Ha a leírt tünetek alapján valószínűsíthető, hogy az új influenzatörzzsel fertőződtek, a hatóságok vírusellenes szert juttatnak el hozzájuk.

Az NHS már napok óta rádió- és televízió-közleményekben kéri a lakosságot, hogy csak azok a fertőzöttek keressék fel a körzeti rendelőket, akik valamely veszélyeztetett csoportba tartoznak, például a várandós nők, illetve a cukorbetegségben vagy asztmában szenvedők. A többieknek szóló tanács úgy hangzik, hogy maradjanak otthon, fogyasszanak bőséges mennyiségű folyadékot, és pihenjenek.

Nem hivatalos csütörtöki értesülések szerint elkapta a betegséget Cherie Blair, Tony Blair volt brit kormányfő felesége is, aki otthonában lábadozik. Szakértői becslések szerint a járvány során akár a brit lakosság harmada is megfertőződhet.

Andy Burnham brit egészségügyi miniszter nemrégiben a londoni alsóházban, a képviselőknek adott tájékoztatójában azt mondta: a járvány csúcspontján lehetnek olyan időszakok, amikor napi 100 ezer új beteget regisztrálnak a hatóságok.

H1N1: kétféle influenza elleni oltás lesz ősszel
Új influenza: meggyógyult mind a 11 magyar beteg 
H1N1: tömeges megbetegedés a világ másik végében
Védőoltás? A magyarok többsége inkább passzolna

 

MTI, Privátbankár

Címkék: KKV
A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG