Csaknem négyezer várandós hölgy táplálkozási szokásait mérték fel a kutatók, majd gyermekük táplálkozási szokásait és esetleges allergiáit is nyomon követték egészen azok nyolcéves koráig. Az eredmények, amelyeket az American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine című folyóiratban publikáltak, azt sugallják, hogy az egyes mogyorófélékben található allergénekkel való találkozás a magzatot fogékonyabbá teheti a későbbi allergiára. A hír a kutatókat is meglepte, mivel az eddigi hasonló kutatások ezt nem mutatták ki.
A terhesség első harmadában kitörő asztma növelheti a születési rendellenességek kockázatát - állítják kanadai kutatók. 1990 és 2000 között legalább egyszer szült, összesen 3477 asztmás nőt vizsgáltak tanulmányukban a Montreali Egyetem kutatói, és úgy találták, hogy azoknak a nőknek, akiknek asztmája fellobbant az első trimeszterben, 48 százalékkal nagyobb valószínűséggel született rendellenességgel a csecsemője. |
John Heffner, a társaság volt elnöke szerint nincs elég bizonyíték arra, hogy a gyerekek a kismamák táplálkozása miatt váltak allergiássá, és hangsúlyozta, hogy további kutatásokra van szükség, amelyek többek közt az anyát és a gyermeket érő környezeti tényezőket is figyelembe veszik.
Megtréfálhatja a dinnye az allergiásokat
A nők nem szívesen lesznek kísérleti nyulak
Allergiás? Ön is tehet róla!
Családi ellenség lett a parlagfű
MTI