A kutatók étrendjük alapján három csoportba sorolták a tesztalanyokat. Az első az "orientális" étrend volt, sok tofuval, szójával és egyéb szósszal. A második a "nyugati" étrend sült ételekkel, sós falatokkal, sok hússal. A harmadikat "bölcs" étrendnek nevezték el a szerzők, akiknek tanulmánya a Circulation szakfolyóirat legfrissebb számában jelent meg. Az utóbbi étrend sok gyümölcs és zöldség fogyasztásával jellemezhető.
A szakemberek szerint a tofuban gazdag étkezésnek azért nincs szívvédő hatása, mert túl nagy a nátrium tartalma, mely magas vérnyomáshoz és szélütéshez vezethet. |
A harmadik csoportba tartozó embereknél 30 százalékkal találták alacsonyabbnak a szívinfarktusra való kockázatot az átlagosnál. A nyugati étrenden élőknek viszont 35 százalékkal nagyobbnak bizonyult az infarktuskockázata azokhoz képest, akik alig fogyasztottak zsiradékban sült ételt és húst. A keleti étrenden élőknél átlagos kockázatot találtak.
A szívinfarktus a gazdag és szegény országokat egyaránt érinti, ám az összes szív- és érrendszeri betegség 80 százaléka a közepesnél alacsonyabb bevételű országokban fordult elő - írják a kutatók.
Életeket menthet a depresszió felismerése
Vérnyomás: a túl alacsony is problémás lehet
Szurkolói roham: csak lassan a testtel
A szívroham csak hozzáállás kérdése
Tényleg érdemes megszívlelni a diétát
MTI