TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
KKV
Országos konzultáció indul a Nemzeti Kutatás-Fejlesztési és Innovációs Stratégia 2020 tervezetéről - áll a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében. A stratégia célja a K+F ráfordítások növelése és a vállalatok helyzetbe hozása a nemzetközi piacon.

A kormany.hu-n található tervezetet a konzultációsorozat állomásain személyesen, vagy e-mailben lehet véleményezni. A javaslatokat a Nemzeti Innovációs Hivatal a strategia@nih.gov.hu e-mail címen várja, december 4-ig. A négy vidéki és egy budapesti helyszínen tartott konzultációk során a K+F különböző szakterületeire fókuszáló pódiumbeszélgetésekre is sor kerül.

A most vitára bocsátott, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakmai irányításával elkészített Nemzeti Innovációs Stratégia alapvető célkitűzése, hogy Magyarországon a K+F-be történő beruházások megerősödjenek, és ennek eredményeként gazdaságunk dinamizálódjon, versenyképességünk növekedjen - áll a közleményben.

A konzultációsorozat helyszínei és időpontjai:
Debrecen - 2012. november 13.
Pécs - 2012. november 16.
Budapest - 2012. november 20.
Szeged - 2012. november 29.
Győr - 2012. december 4.

A pontos helyszínnel és időponttal kapcsolatban a Nemzeti Innovációs Hivatal ad részletes tájékoztatást.

A stratégiatervezet célként fogalmazza meg, hogy Magyarországon a kutatás-fejlesztési ráfordítások a GDP 1,8%-ára növekedjenek az évtized végére. Emellett olyan környezet megteremtését támogatja, amelyben a K+F-fel foglalkozó közintézmények, vállalatok és innovatív vállalkozások egyaránt fejlődni tudnak.

A stratégiatervezet a tudás előállítására és felhasználására koncentrál, egyszerre próbálja helyzetbe hozni a teljes vállalati szektort - áll a közleményben.

A cél, hogy 2020-ra Magyarországon 30 nagyobb kutatási és technológiai műhely lépjen be a világelitbe, 30 új globális nagyvállalati kutatás-fejlesztési központ telepedjen le, 30 hazai technológia-igényes középvállalat jelenjen meg domináns pozícióval a kelet-közép-európai térségben, továbbá 300 kutatás-fejlesztésre támaszkodó, gyors növekedésre képes kisvállalat lépjen ki sikerrel a nemzetközi piacra.

Cséfalvay Zoltán, parlamenti és stratégiai államtitkár

 

A Nemzetgazdasági Minisztérium és a Nemzeti Innovációs Hivatal a konzultáció során beérkezett észrevételeket értékeli, a szakmailag előremutató javaslatok a végleges stratégiába beépítésre kerülnek - írják a közleményben.

Magyarországnak szüksége is van egy jó K+F stratégiára: az Európai Bizottság októberi jelentése szerint ugyanis Magyarországon alacsony az innováció szintje, sok szolgáltatási területen gyenge a versenyhelyzet, a közigazgatás hatékonysága pedig alacsony.

Ugyanakkor októberben egy jelentős sikert is el tudott érni Magyarország. Az uniós tagállamok versenyképességi tanácsa úgy döntött, hogy a 2014 és 2020 közötti EU-költségvetési időszakban a kutatást és fejlesztést ösztönző, Horizon 2020 elnevezésű keretprogramban fizetéskiegészítés is adható uniós forrásból, fejenként évente nyolcezer euró értékben.

Ezzel megtörtént az első lépés a magyar kutatók a nyugat-európaitól jelentősen elmaradó bérszínvonalának növeléséhez - közölte Cséfalvay Zoltán, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti és stratégiai államtitkára. A jelenleg futó hétéves ciklussal szemben, amelynek keretösszege 53 milliárd euró, a Horizon 81 milliárd euróból gazdálkodhat majd.

Segítsen nekünk véleményével, és mi féléves előfizetéssel ajándékozzuk meg!

Rendszeresen olvassa cikkeinket, és lenne kedve részt venni a stratégiánk alakításában? Vegyen részt fókuszcsoportos kutatásunkban, és mi féléves előfizetéssel háláljuk meg segítségét, amely a Privátbankár.hu és az Mfor.hu hamarosan induló prémium szolgáltatására érvényes!

Kérjük, töltse ki az alábbi linken található kérdőívet, amely alapján a kutatást végző szakemberek összeállítják a fókuszcsoportokat. A kutatásba beválogatott jelentkezőket legkésőbb december 7-én értesítjük!

Jelentkezés

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

KKV Hiába gondolja másképpen a kormány, szükség lenne a bértámogatásra
Valkai Nikoletta | 2020. november 2. 17:41
Szinte már biztosra vehető, hogy nem készül a kormány újabb bértámogatási programra a Gazdaságvédelmi akcióterv részeként, hiszen ahogy az a kormányzati kommunikációból is kiderült, a beruházásokban látják a magyar gazdaság kilábalásának kulcsát a kornavírus-járványból. Az érdekképviseletek azonban a tavasszal együttesen kicsiszolt bértámogatási rendszer folytatása mellett érvelnek.
KKV Új kezességvállalási konstrukciót élesített a kkv-knak a Garantiqa
Privátbankár.hu | 2020. október 26. 10:51
Az Investment Hitelgarancia az 500 milliárd forintos Krízis Garanciaprogram keretében érhető el kkv-k számára. A programban eddig közel 7500 hazai vállalkozás összesen 345 milliárd forintnyi hitelt kaphatott.
KKV Kevesebb adókedvezményre csaptak le a magyar cégek, mint korábban
Privátbankár.hu | 2020. október 2. 14:13
Megjelent a költségvetési zárszámadás a 2019-es évről, amely egyebek mellett az adókedvezmények keretében be nem szedett pénzekről is számot vet. Most kiderül, mennyi pénzt és milyen formában hagyott a cégeknél a kormány.
KKV 1000 milliárdos mentőövet dobtak a vállalkozásoknak
Király Béla | 2020. szeptember 30. 13:08
A koronavírus-járvány ugyan óriási problémákat okozott a magyar vállalatoknak is, ám a hitelgarancia intézménye és az MNB hitelprogramjai komoly segítséget nyújtottak sokak számára. A Garantiqa kezességvállalási portfoliója 1000 milliárd forint fölé emelkedett szeptember végére, amely jóval nagyobb, mint amivel az év elején a tervekben számoltak.
KKV NHP Hajrá: a rendelkezésre álló hitelkeret közel fele már kipöröghetett
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 14. 08:19
531 milliárd forintot folyósítottak eddig az NHP Hajrá hitelprogram 1500 milliárd forintos keretéből, és további közel 186 milliárd forint vár folyósításra vagy hitelbírálatra a Bank360.hu pénzintézetektől származó információi szerint. A pénzügyi szakportál a folyósítási adatok mellett arra is rákérdezett a hitelintézeteknél, hogy melyik a legnépszerűbb hitelcél, átlagosan mekkora összeget folyósítottak, illetve hogy melyik ágazatba jutott eddig a legtöbb pénz.
KKV Indul a pályázat: újabb pénzszerzési lehetőség nyílt meg a cégek előtt
Kollár Dóra | 2020. augusztus 31. 19:31
Örülhetnek a magyar kkv-k, megnyílt egy újabb pályázati lehetőség. 
KKV Ismét komoly összegekre pályázhatnak a magyar cégek
Kollár Dóra | 2020. augusztus 29. 17:22
Készülhetnek a magyar kkv-k, jön egy újabb pályázati kiírás. 
KKV Dobogós helyen a magyar hitelgarancia piac
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 14. 11:30
Európai szinten is kiemelkedő kereslet van Magyarországon a garanciakonstrukciók iránt, amelyek segítségével a vállalkozások hitelforráshoz juthatnak. A Garanciaszervezetek Európai Szövetsége (AECM) tavalyi adatai szerint a GDP-hez mért garanciaportfolió Magyarországon 2,1 százalékot tett ki, ez a második legjobb eredmény a kontinensen. Az idei évben megváltozott az eddigi helyzet, a koronavírus-válság átírta a menetrendet és kihívás elé állítja mind a garanciaszervezeteket, mind a vállalkozásokat.
KKV K&H: A katások 15 százaléka milliós nagyságrendet bukhat a szigorításokon
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 13. 12:51
Szigorodnak a kata szabályai, így 2021. január 1-jétől 40 százalékos adót kell fizetnie a megbízó cégnek, ha egy kisadózó számára 3 millió forintnál több pénzt fizet ki. A törvénymódosítás miatt kérdésessé válhat, hogy a kata szerint adózóknak mennyire lesz érdemes továbbra is ezt a formát választani. A K&H szakértői szerint a katások harmada lehet érintett, aki pedig adózási forma váltáson gondolkodik, annak az elszámolható költségeket, illetve a vállalkozókat érintő kedvezményeket is érdemes figyelembe vennie.
KKV Felállva a válságból: aki időben észbe kap, akár nyertesként kerülhet ki
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 9. 13:24
Számos olyan iparág volt, amelyet a koronavírus-járvány nem érintett közvetlenül, ám ezek is szembesültek kihívásokkal: a megváltozott helyzet mindenki számára új lehetőségeket kínál. Aki most képes megragadni ezeket, az nyertesként kerülhet ki a küzdelemből.  
Friss
hírlevél