A fogyasztóvédelmi csoport elemzése 37 élelmiszerre terjedt ki. Megállapították például, hogy az egyik legismertebb reggeli gabonapehely szokásos adagja 350 milligramm nátriumot tartalmaz, fél csészényi alacsony zsírtartalmú túró 360 milligrammot, egy darab teljes kiőrlésű fehér péksütemény pedig 440 milligrammot.
Az amerikai étkezési irányelvek szerint napi maximum 2300 mg nátrium ajánlott az egészséges felnőtt ember számára, a magas vérnyomás leküzdése érdekében pedig legfeljebb 1500 milligramm az irányadó napi beviteli érték. Az Egyesült Államokban élő átlagember ennél jóval több sót vesz magához, méghozzá nem utólagos sózással, hanem készételekkel.
A vizsgálat úgy találta, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek általában több nátriumot tartalmaznak, vélhetően ízük javítása érdekében. A hagyományos konyhasón (nátrium-klorid) kívül nátrium található több élelmiszeradalékban, állagjavítóban, ízfokozóban és tartósítószerben is. Sok nátriumot tartalmaznak a különféle öntetek és szószok, de még a szívbarátnak számító zöldséglé is.
Szívbarát étrend: nem a keleti ételek a nyerők
Káliummal a magas vérnyomás ellen
Hiperaktivitást okoznak az ételszínezékek?
MTI