Az amerikai étkezési irányelvek szerint napi maximum 2300 mg nátrium ajánlott az egészséges felnőtt ember számára, a magas vérnyomás leküzdése érdekében pedig legfeljebb 1500 milligramm az irányadó napi beviteli érték. Az Egyesült Államokban élő átlagember ennél jóval több sót vesz magához, méghozzá nem utólagos sózással, hanem készételekkel.
A vizsgálat úgy találta, hogy a csökkentett zsírtartalmú termékek általában több nátriumot tartalmaznak, vélhetően ízük javítása érdekében. A hagyományos konyhasón (nátrium-klorid) kívül nátrium található több élelmiszeradalékban, állagjavítóban, ízfokozóban és tartósítószerben is. Sok nátriumot tartalmaznak a különféle öntetek és szószok, de még a szívbarátnak számító zöldséglé is.
Szívbarát étrend: nem a keleti ételek a nyerők
Káliummal a magas vérnyomás ellen
Hiperaktivitást okoznak az ételszínezékek?
MTI