4p
KKV
Utoljára tavaly szeptemberben szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. Az adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számban törölt cégeket a cégbíróság.

Legutóbb nem egészen egy évvel ezelőtt, 2013 szeptemberében szűnt meg olyan kevés cég Magyarországon, mint idén augusztusban. A nyár végén ugyanis 2309 céget törölt a cégbíróság, miközben idén február óta minden hónapban bőven 3000 fölött zárt a mutató.

A rendkívül kedvezőnek tűnő adat feletti örömöt beárnyékolja, hogy júliusban minden korábbit meghaladó számban szűntek meg társas vállalkozások (majdnem 5100), a háromhavi mozgóátlag így még az augusztusi adattal együtt is magasabb, mint júniusban volt.

Mit lehet levonni az adatokból?

„Az augusztusi cégbírósági közzétételekből csak a technikai és szezonális hatások figyelembevételével érdemes következtetéseket levonni. Szeptembertől várhatóan már reálisabb képet mutatnak majd a statisztikák” – mondja Tóth Tamás, az Opten céginformációs szolgáltató ügyvezető igazgatója.

Cégalapítások és megszűnések negyedévenként. Forrás: Opten

A cégbíróság ugyanis július eleje óta rendkívüli módon lerövidítette az egyes határozatok bejegyzése és közzététele között eltelő időt, így júliusban olyan közzétételek is terhelték a statisztikát, amelyek a régi rendszerben augusztusban vagy szeptemberben jelentek volna meg.

„A közzétételi rend láthatóan még nem állt be a végleges formájára teljesen, augusztus pedig eleve kiugróan alacsony értékeket szokott hozni” – mondja az Opten igazgatója. Akárhogy is van, Tóth Tamás szerint leghamarabb ősszel lehet ismét a gazdaság állapotára vonatkozó következtetéseket levonni a cégstatisztikából.

Kevesebb kár ér másokat

A technikai nehézségek ellenére sem lehet nem észrevenni, hogy folyamatosan csökken a frissen felszámolás alá kerülő cégek száma. Ez a mutató a rengeteg közzétételt hozó júliusban is a tavaszi átlagot reprezentáló 1500-as szint körül maradt, augusztusban pedig 925-re csökkent.

Cégfluktuáció megyék szerint

„Ugyancsak javul azoknak a cégeknek az aránya, amelyek felszámolási eljárás után szűntek meg, vagyis elmondható, hogy mind kevesebb az olyan eljárás, amelyet más cégek sérelme miatt rendeltek el, vagy úgy zárult le, hogy más piaci szereplőket megkárosított volna” – mondja Tóth Tamás.

Ennyi céget jegyeztek be

Augusztusban 1431 új céget jegyeztek be, vagyis folytatódik a cégek számának lassú csökkenése. A piaci szakértők által kedvezőnek tartott jelenség mögött az Opten szerint az áll, hogy a korlátolt felelősség kiterjesztésével és más szigorító intézkedések segítségével a kormány sikeresen szorította háttérbe azokat, akik cégeik bedöntésével kívántak megszabadulni adósságaiktól vagy a közterhektől.

A júliusi technikai kiugrás után a jelenlegi alacsonyabb szintre visszatérő megszűnések, illetve az alapítások csökkenő száma várhatóan alacsonyabb értéket fog eredményezni a harmadik negyedév végére az Opten Cégfluktuációs Indexében. (Az Opten – CFI az adott időszakban újonnan alapított és megszűnt cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez.)

Megyékre lebontva

Az Opten – CFI megyénkénti eloszlását vizsgálva látható, hogy augusztusban a legalacsonyabb és ezáltal legjobb értékeket Pest, Békés és Vas megye produkálta, s kicsivel maradt csak le a dobogóról Győr-Moson-Sopron megye.

Megye

Alapítások

Megszűnések

Felszámolások*

Opten – CFI

Pest

165

156

30

4,96%

Békés

24

23

22

6,82%

Vas

15

34

22

7,00%

Győr-Moson-Sopron

39

71

28

7,07%

Veszprém

18

57

7

7,41%

Borsod-Abaúj-Zemplén

39

84

74

7,72%

Tolna

16

30

13

7,96%

Somogy

15

52

12

8,13%

Baranya

26

85

70

8,53%

Heves

24

46

9

8,72%

Főváros

759

854

359

9,50%

Nógrád

11

25

1

9,94%

Hajdú-Bihar

56

105

46

10,17%

Komárom-Esztergom

29

79

8

10,19%

Bács-Kiskun

45

126

32

10,50%

Szabolcs-Szatmár-Bereg

42

86

39

10,76%

Fejér

36

111

34

10,95%

Zala

14

78

33

11,00%

Csongrád

35

112

82

11,46%

Jász-Nagykun-Szolnok

23

95

4

14,80%

ÖSSZESEN

1431

2309

925

8,78%

Az Opten – CFI megyénként, 2014. augusztus *Újonnan indult eljárások

Ezzel szemben a legrosszabb mutatók Zala, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megyében születtek. Azt is meg kell azonban jegyezni, hogy az előző hónap 11 és 33 százalék között változó értékeihez képest augusztusban összezárt a mezőny: a kiugró Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyei adatokat leszámítva néhány ezrelék vagy még annyi sem választja el egymástól a rangsorban a szomszédos megyéket.

A rovat támogatója a 4iG

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

KKV Hogyan lett kis garázscégből milliárdos vállalkozás?
Privátbankár.hu | 2023. december 19. 11:41
Állócsillagok és újhullámos trónkövetelők.
KKV Itt a Cégépítők társasjáték: most eldől, ki kaszál az üzleti évben!
Natív tartalom | 2023. december 4. 10:26
Piaci rést betöltő társasjáték jelent meg október 25-én: a Cégépítők társasjáték megszületéséről és játékmenetéről Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM tulajdonosával, a Cégépítők alapítójával beszélgettünk.
KKV Széchenyi Kártya Program: megduplázták a hitelkereteket
Privátbankár.hu | 2023. augusztus 1. 11:18
Sokkal nagyobb hitelkeretet kapnak a kkv-k a Széchenyi Kártya Program keretében. A kamat a futamidő végéig 5 százalék. 
KKV Kezdj újult erővel a nyári szabadság után!
Márkázott tartalom | 2023. június 27. 11:32
  Ha még most vagy csak a hosszabb lélegzetvételű nyaralás előtt, akkor minden bizonnyal minden munkával kapcsolatos témától a falnak mennél. Teljesen érthető módon érzed azt, hogy telítődtél, hiszen már javában az év második felében járunk, és a megfeszített munkatempóból még nem is igazán tudtál alább engedni.
KKV Vigye sikerre vállalkozását, alkalmazzon business mentort!
Natív tartalom | 2023. június 8. 10:01
A business mentor nem varázsló, ám mégis rendkívül fontos szerepet játszhat több, a hazai kkv-szektort rendkívüli mértékben érintő konfliktushelyzet kezelésében. Közreműködésével a vállalatok tulajdonosai és vezetői olyan külső támogatást kaphatnak, amely segíti őket a tudatosabb vállalatvezetésben és előmozdítja üzleti és személyes fejlődésüket. A Budapesti Gazdasági Egyetem rendhagyó szakirányú továbbképzéséről annak vezetőjével és egyik hallgatójával beszélgettünk.
KKV A K&H szerint az uniós pályázatok körüli zűrzavar nem ártott
Privátbankár.hu | 2023. május 24. 14:14
Az uniós pályázatok körüli bizonytalanság csak kismértékben vetette vissza a cégek bizakodását, mintegy felük továbbra is reálisnak tartja, hogy ilyen forráshoz juthat - közölte a K&H magyarországi mikro, kis- és középvállalkozások (kkv) bizalmi indexe első negyedévi eredménye alapján.
KKV Megnyitják a pénzcsapot a magyar cégeknek: milliárdokat érő bejelentést tett egy bank
Privátbankár.hu | 2023. május 10. 17:14
Jelentős beruházási hitelkeretről állapodott meg az UniCredit.
KKV Jó szakemberből gyenge vállalkozó lesz? – interjú
Natív tartalom | 2023. április 4. 12:02
Egerszegi Krisztián Jövőkép című könyvének megjelenése kapcsán készült interjúnk második részében beszélgetünk a vállalkozók 90 százalékáról, a magukat halálra hajszoló emberekről, és arról is, mit tanácsol a bölcs varázsló a gonosz sárkány legyőzéséhez.
KKV Jövőkép nélkül csak szenvedés lesz, nem sikercég – interjú
Natív tartalom | 2023. március 22. 10:07
Ami tíz évvel ezelőtt még működött a magyar cégek számára, az tíz év múlva egyáltalán nem lesz elegendő, avagy hamarosan megérkezik az üzleti regény arról, hogy miért kulcsfontosságú a hazai vállalkozók számára egy jól megformált jövőkép. Egerszegi Krisztiánnal, a MiniCRM cégvezetőjével és a Cégépítők alapítójával beszélgettünk Jövőkép című könyve megjelenése előtt.
KKV Csak a bizonytalanság biztos a kisvállalkozásoknál
Privátbankár.hu | 2023. február 3. 16:24
A kormány új hitelprogramról döntött a Baross Gábor újraiparosítási program keretében. Az elszálló kamatok mellett ez komoly segítséget jelenthet a kisvállalkozások számára, amelyek helyzete meglehetősen bizonytalan lett az utóbbi időben. Az ATV Start vendégeként Perlusz László, a VOSZ főtitkára és kollégánk, Király Béla beszélt a hazai vállalkozások helyzetéről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG