3p

Idén sem maradhat el Tusványoson a Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor, amely immár 33. a sorban. Az állam mindig bőkezű az eseménnyel, de az önkormányzatok közül már csak épp az elhíresült Bicske támogatta minimális összeggel. A kiemelt támogatók pedig egy ideje nem közlik, mennyivel támogatják az erdélyi dzsemborit. 

Idén "Jobb pályán" mottóval zajlik majd a székely Woodstock-nak is nevezett esemény július 23. és 28. között az erdélyi Tusnádfürdőn - közölték a szervezők múlt héten, a július 11-i sajtótájékoztatón Csíkszeredában. 

Tusványoson idén is ott lesz Orbán Viktor, aki szinte menetrendszerűen mindig ott rukkol elő meghökkentő beszédeivel. Most július 27-én, szombaton tart majd előadást, amelyen a részvétel regisztrációhoz kötött. 

Az 1989 óta minden nyáron megrendezett, Bálványosról Tusnádfürdőre áthelyezett, ezért csak Tusványosnak becézett bulit a magyarországi Kisebbségekért-Pro Minoritete Alapítvány, illetve az erdélyi Magyar Ifjúsági Tanács rendezi. Bár a fesztiválnak mindig van piaci támogatója is, a rendezvény létezését mégiscsak a magyar államon keresztül az adófizetők szavatolják.

Orbán Viktor a 2022-es Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron, balra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, balra Tőkés László református lelkész. A 2023-as adatok még nem nyilvánosak
Orbán Viktor a 2022-es Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktáboron, balra Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, balra Tőkés László református lelkész. A 2023-as adatok még nem nyilvánosak
Fotó: MTI

Sajnos a Kisebbségekért-Pro Minoritate Alapítvány honlapján a 2023-as év beszámolóját még nem tették nyilvánossá, így csak a korábbi évek, illetve a legfrisebb, 2022-es költségvetésbe lehet belepillantani.

Az alapítvány ugyan beszámolóiban nem részletezi, hogy Tusványosra pontosan mennyit költött, erre csak az állami és egyéb támogatások nagyságából lehet következtetni. (Igaz, a rendkívüli kormánytámogatásokból nemcsak erre költenek évente, hanem például saját folyóiratuk és könyveik megjelentetésére, nyári szabadegyetemre, Csángó Bálra és egyebekre is).

A beszámolók szerint az alapítvány ennyi pénzt kapott az elmúlt években a központi költségvetésből:

  • 2019-ben: 115,2 millió forintot, amihez hozzájött még a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 120 millió forintja, amit működési költségekre adott a gördülékeny mindennapokhoz a 2019-2020-as évekre. Ez összesen 235,2 millió forint. (Plusz az akkor még létező EMMI 15 milliót, az MVM 11 milliót, az MFB és a Szerencsejáték Zrt. egyaránt 10 -10 millió forintot egyenesen Tusnádfürdőre szánt)
  • 2020-ban: bár a Covid miatt elmaradt Tusványos, 61 426 millió forintot utalt az állam az alapítvány számlájára, a BGA-tól 2020-2021-es évekre működési támogatásként 15 millió forint érkezett. Összesen 76 426 millió forint.
  • 2021-ben: 196 926 milliót kaptak, amihez a BGA-tól csak 2,9 millió jött, ám a Nemzeti Együttműködési Alaptól 183,9 millió. Összesen 383,7 millió forint. Ettől az évtől kezdve azonban nem sorolják fel a szponzorok támogatási összegét. 
  • 2022-ben: ebben az évben kicsit kevesebb jutott az alapítványnak a központi büdzséből, összesen 307,2 millió forintot kaptak. (Ugyanakkor az összes támogatás összege 474,2 millió forint volt, amiből könnyen kiszámolható, hogy a szponzorok és támogatók 167 millió forinttal járultak hozzá Tusványos megtartásához).

Arról, hogyan fogytak el az önkormányzatok támogatásai, s hogy mely támogató cégek válaszoltak a Klasszis Média Lapcsoporthoz tartozó Mfor.hu kérdéseire, ide kattintva tudja elolvasni. 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Legyen óvatos, ha most indul Olaszországba!
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 5. 13:47
Olaszország észak-keleti Veneto tartományában a legmagasabb szintű riasztást léptette életbe a rosszidő miatt a katasztrófavédelem, amely az ország más részén is készültséget rendelt el.
Közérdekű Szúnyogok is terjesztik az egzotikus vírust, ami már Európában is jelen van
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 5. 10:16
Európában egészen a közelmúltig nem okozott különösebb fejtörést a trópusi területeken őshonos Oropouche-vírus, amit néhány hete több tucat Közép- és Dél-Amerikából hazatérő turista szervezetében is kimutattak.   
Közérdekű Meghalt Kupa Mihály
Privátbankár.hu | 2024. szeptember 2. 12:21
Az egykori pénzügyminiszer 83 éves volt.
Közérdekű Többen azt hitték, kiszabadult, de csak a bíróságra vitték a Telegram vezérigazgatóját
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 15:59
Pavel Durovot a Telegram nevű orosz csetalkalmazás és közösségi oldal vezérigazgatóját szerdán átvitték a bíróságra. 
Közérdekű Lábhoz teszik a fegyvert a benzinkutasok
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 10:17
Se nem emelnek, se nem csökkentenek árat.
Közérdekű Megabírságot kapott egy bennfentes Matolcsy Györgyéktől
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 28. 09:48
Egy magánszemély Waberer's-részvények megvásárlására adott bennfentes információk felhasználásával tőzsdei megbízásokat. 15 millió forintos pénzbüntetéssel sújtották.
Közérdekű Hernádi Zsolt a Mollal szponzoráltatja meg a saját csapatát
Vég Márton | 2024. augusztus 24. 09:42
A Mol éppen azt az esztergomi női kézilabdacsapatot szponzorálja, amelyiknél az elnök-vezérigazgatóhoz köthető magántőkealap lett az új tulajdonos. Cél a bentmaradás.
Közérdekű Sorcsere Novák Katalin állami százmilliókkal kitömött alapítványánál
Vég Márton | 2024. augusztus 22. 10:42
Ekler Gergely előbb a Sándor-palotából, majd a hagyományos családmodellt népszerűsítő Családpárti Alapítvány éléről távozott, de megtalálták az utódját.
Közérdekű Tűzijáték-botrány: Magyar Péter követeli a felelősök megnevezését
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 20. 21:04
A Tisza Párt elnöke Facebook-bejegyzésében azt írja, a kormány emberéleteket kockáztat azzal, hogy a rossz idő - szakadó eső, villámlás - ellenére is mindenáron meg akarja rendezni a tűzijátékot.
Közérdekű Posztolt az államtitkár a tűzijátékról
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 20. 18:01
Kovács Zoltán azt tette ki Facebook-oldalára, hogy a megtartásról vagy elhalasztásról később adnak tájékoztatást.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG