<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Új előírások lépnek érvénybe Magyarországon annak érdekében, hogy a digitális megoldások térnyerése mellett szinte garantáltan hozzá lehessen jutni a készpénzhez. A jegybank most megjelent szabályozása - többek között - az ATM-ek számát is meghatározza.

A kibocsátott kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük a bankoknak - áll a money.hu összefoglalójában, amelyből kiderül továbbá, hogy az ATM-ek száma 2017 elején lépte át az 5 ezer darabot, majd 2020 végén lassú csökkenés kezdődött, így tavaly szeptemberben kevesebb mint 4800 automata volt az országban.

Növekszik a befizetések száma is. Forrás: OTP Bank
Növekszik a befizetések száma is. Forrás: OTP Bank

Közben a készpénzfelvételek száma a múlt év első kilenc hónapjában 15 százalékkal maradt el az öt évvel korábbi szinttől, ugyanakkor az összeg 30 százalékkal közel 7 ezer milliárd forintra nőtt. Magyarországon 100 ezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jut, ez valamivel elmarad a közel 63 darabos uniós átlagtól, viszont jóval kevesebb a Horvátországot jellemző 140 feletti szinttől.

Kártyák kontra ATM-ek

Az új jegybanki szabályozás többek között meghatározza, hogy hány ATM-et kell fenntartaniuk a bankoknak. Ezt két paraméter határozza meg, egyrészt a kibocsátott bankkártyák száma, amely négy kategóriába sorolja a bankokat. A 600 ezernél kevesebb, a 601 ezer-1,2 millió, az 1,2-2,4 millió, valamint a 2,4 milliónál több bankkártyát kibocsátó pénzintézeteket különbözteti meg. Emellett előírja, hogy a kártyák darabszámától függően a fővárosi kerületekben átlagosan legalább 2,5-12, a vármegyeszékhelyeken 2,5-15, a kisebb településeken pedig 3,5-60 automatát kell működtetniük.

Azok a bankok, amelyek teljesítik a limiteket, engedményt kapnak az új szabályok szerint, azaz, ha egy banknak a három településtípus közül kettőben már jelenleg is több ATM-je van az előírtnál, akkor a harmadiknál 25 százalékkal csökkentheti az automaták számát.

A bankok kötelesek rendszeresen felmérést és intézkedési tervet készíteni a készpénzellátás zavartalansága érdekében. Mindezzel az MNB többek között biztosítani szeretné, hogy ne fordulhasson elő olyan eset, amikor például bérfizetési vagy a nyugdíjutalási napok után sokan ATM-ből vesznek fel készpénzt, és az automaták ideiglenesen kiürülnek.

Erős a kereslet - hány ATM jut 100 ezer emberre?

A múlt év első kilenc hónapjában több mint 67 millió alkalommal vettek fel készpénzt Magyarországon kibocsátott kártyákkal, ami 1,8 százalékos növekedést jelent éves összevetésben, 2017 azonos időszakához viszonyítva ugyanakkor 15 százalékos visszaesésnek felel meg. A készpénzfelvételekre jutó összeg 2022 első háromnegyedében közel 7 ezer milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbit 12,4 százalékkal haladta meg, a 2017-es szintet pedig 30 százalékkal szárnyalta túl. Az ATM-es készpénzfelvételek összegének alakulása tehát azt jelzi, hogy továbbra is erős kereslet van a készpénz iránt.

A Világbank adataiból kiderül, hogy Magyarországon - 2021-ben - százezer lakosra kevesebb mint 60 ATM jutott. Ez lényegében megegyezik a csehországi adattal, ugyanakkor az uniós átlag alapján 63 darab ATM jut ugyanennyi lakosra. Romániában ugyancsak 63, Lengyelországban 67, Horvátországban viszont több mint 140 darab ATM van 100 ezer lakosra vetítve.

Érdemes megnézni, mennyibe kerül az ATM-ezés és más tranzakciók

Bár a jogszabályok szerint mindenki kérheti a bankjától, hogy havonta két alkalommal - összesen 150 ezer forintot - ingyenesen vehessen fel készpénzt ATM-ből. Aki azonban több alkalommal vesz fel készpénzt, annak kiadásokkal is számolnia kell, ez bankonként eltérő tétel - írja a money.hu.

Mindenképp érdemes a készpénzfelvételi díjakról tájékozódni, csakúgy, mint a többi tranzakció költségeiről. Ehhez jó támpontot jelent az úgynevezett egységes díjkimutatás, amit minden bank januárban küld el az ügyfeleinek. Ebből kiderül, hogy mennyibe került tavaly a mindennapi bankolás. Ha ezt valaki sokallja, akkor egyrészt érdemes megnéznie a számlavezető bankjának egyéb bankszámláit, vagy a többi bank számlacsomagjait és a tranzakciók költségeit. Könnyen lehet, hogy lesz olyan pénzintézet, ahol jóval alacsonyabb díjakkal lehet bankolni.

Közérdekű Most már lassan tényleg elbúcsúzhatunk a Covidtól?
Privátbankár.hu | 2023. március 29. 10:33
Minden adat csökkenést mutat, három várost leszámítva.
Közérdekű Szexuális visszaélések veszélyeztetik az ukrán menekülteket
Privátbankár.hu | 2023. március 26. 16:04
Nagy a kereslet bizonyos pornográf tartalmakra, és ez felbátoríthatja az emberkereskedőket.
Közérdekű Irak és Ukrajna – a birodalmak nem tanulnak a történelemből - A hét videója
Izsó Márton - Káncz Csaba | 2023. március 24. 19:35
Húsz évvel ezelőtt, amikor az USA az Irak elleni háborúra készült, Joe Biden akkori demokrata szenátor George W. Bush republikánus elnök vakmerő kalandja mellett szavazott. A világ másik felén, Moszkvában, Putyin elnök ellenezte ezt, tévedésnek és a nemzetközi rendszert destabilizáló jelentős eszkalációnak minősítve. Az ukrajnai és iraki inváziók - hajánál fogva előrángatott indoklásaival - azt bizonyítják, hogy a világhatalmak nem vonták le a tanulságot a birodalmi elvakultság és önteltség történelmi leckéiből. Az ukrajnai háborúnak egyre erősebb kihatása van Ázsia biztonsági helyzetére. Káncz Csaba videóinterjúja.
Közérdekű A nap képe: nagyot pacsizott Karácsony Gergely és Navracsics Tibor
Privátbankár.hu | 2023. március 20. 14:31
Közös öröm a metrófelújítás. 
Közérdekű "Az iskola egy közösség. Ezt mindenhol meg kellene adni a gyerekeknek" – videóinterjú tanárokkal
Bendl Vera – Izsó Márton | 2023. március 19. 11:52
Egy év sztrájkokkal és tüntetésekkel. És nem adták föl. Hogyan értékelik a tanárok az eddigi eredményeket, és mit várnak a jövőtől? Egyáltalán: miért tanítanak még? Erről kérdeztük őket.
Közérdekű Kérdőre vonta a WHO Washingtont a kínai labor ügyében
Privátbankár.hu | 2023. március 4. 08:25
Bizonyítékokat kért az ENSZ fontos szervezete. 
Közérdekű Itt vannak a számok, nem csökken a nyomás a magyar határon
Privátbankár.hu | 2023. február 24. 07:44
Az ukrán-magyar határszakaszon 5795-en léptek be Magyarországra csütörtökön, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 5340-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek - tájékoztatta az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) pénteken az MTI-t.
Közérdekű Egyre kevesebb a koronavírus fertőzött, igaz az új oltott is
Privátbankár.hu | 2023. február 15. 08:47
830 új koronavírus fertőzöttet igazoltak, miközben az aktív fertőzöttek száma 3600 körül van. Úgy tűnik a Covidtól már nem igazán kell tartani.
Közérdekű Koronavírus: nincs többé oltási igazolvány
Privátbankár.hu | 2023. február 10. 18:21
A kormány szerint már nincs miért megtartani.
Közérdekű A koronavírustól aligha kell már félni
Privátbankár.hu | 2023. február 1. 09:33
Nagyon kevés új koronavírusos fertőzöttet azonosítanak. Nem véletlen, hogy oltást sem kér gyakorlatilag senki.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG