3p

Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.

Nem kell tovább várakozniuk: a wifiszabványokat meghatározó Wi-Fi  Alliance szövetség bejelentette, hogy megkezdte a WiFi 7 berendezések tanúsítását. Ezzel megnyílik az út az előtt, hogy a routerek, a laptopok, az okostelefonok és más számítástechnikai eszközök az eddigieknél sokkal gyorsabb wifihálózatokra kapcsolódhassanak. 

Triplázás 

A váltás természetesen nem egyik napról a másikra történik, miután az otthonokban és az irodákban lévő berendezések, sőt a boltokban újonnan kaphatók túlnyomó többsége is még a régi wifihez igazodik.

A WiFi 7 egyik újdonsága a WiFi 6 szabványhoz képest, hogy sokkal gyorsabb. Emellett közvetlenebb a válaszkészsége - idézi összefoglalójában a Consumer Reports amerikai fogyasztóvédelmi magazin a wifiszövetség tájékoztatóját. Az új technológiával legkevesebb 30 gigabit/másodperces átviteli tempót lehet elérni, ami háromszorosa a WiFi 6 9,6 gigabit/másodperces sebességének.

Sokkal gyorsabb, de... Fotó: Pixabay
Sokkal gyorsabb, de... Fotó: Pixabay

Ez a következőt jeleni. Ha egy lakásban minden eszköz az új szabványnak megfelelő hálózatba van kötve, akkor 50 gigabájt méretű tartalmakat 13 másodperc alatt képes letölteni. Ez a jelenlegi színvonal mellett 42 másodpercet vesz igénybe. A valóságban az interferenciák miatt vélhetően nem érhetők el ezek az elméleti tempók.

Emellett a WiFi 7 okosabb, mint elődje. Képes három frekvencia (2.4 gigahertz, 5 gigahertz és 6 gigahertz) közül azt választani, amely éppen a legjobb letöltési lehetőséget kínálja. Ha például egy többlakásos házban a szomszédok nagy adatcsomagokat töltenek le, akkor az új rendszer ki tudja választani azt a frekvenciát, amelyen a nagy forgalom ellenére a lehető leggyorsabb lehet az átvitel.

Sokkal drágább egyelőre

A nagy kérdés persze az, hogy érdemes-e az újdonság első vásárlói közé tartozni. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy az WiFi 6-hoz igazított eszközök csont nélkül működnek WiFi 7-es hálózatokon is. Az összeköttetés sebessége gyorsabb lesz, bár nem olyan gyors, mintha az eszközöket eleve az új szabványhoz igazították volna.

Van azonban rossz hír is: az újdonság egyelőre sokkal drágább, mint a régi szabványhoz illeszkedő routerek. A Consumer Reports összehasonlította egy termék amerikai piacon kapható régi és új változatát. Háromszoros árkülönbséget tapasztalt árengedmények nélkül. Akciók az új termék megjelenéséhez kapcsolódóan a réginél várhatók. Ezért a szakértői úgy látják, hogy akinek nincsenek extraigényei, az nyugodtan várhat a frissítéssel addig, amíg a WiFi 7-es eszközök olcsóbbá nem válnak.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Megtartja posztját a Magyar Péter színpadán fellépett szigetszentmiklósi városvezető?
Privátbankár.hu | 2024. április 22. 08:02
Kenyértörésre került sor az ellenzéki színekben polgármesterré választott Nagy János, illetve az alpolgármesterét adó DK között. Júniusban utóbbi az MSZP-vel, az LMP-vel és a Párbeszéddel karöltve jelöltet állít ellene. Egy civil jelölt pedig a várost elcsúfító félkész stadion ügyének megoldásának ígéretével kíván sikert elérni.
Közérdekű Kiberbiztonsági roadshow indul
Privátbankár.hu | 2024. április 18. 13:51
A vállalati kiberbiztonság erősítése érdekében a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) 2024 áprilisában ismét egy többállomásos országos rendezvénysorozatot indít.
Közérdekű Még hogy alacsony az infláció! Újabb cáfolat érkezett
Privátbankár.hu | 2024. április 17. 09:09
A K&H felmérése szerint bár az infláció visszahúzódott, a középkorúak jövedelme nem emelkedett jelentősebben, így érdemben nem változott az anyagi helyzetüket jónak vagy gyengének látók aránya.
Közérdekű Megkezdődött a taposás az olimpia miatt
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:57
Egymásra licitálnak a sportszergyártók azért, hogy a lehető legtöbbet kihozzák a párizsi olimpia reklámozási lehetőségeiből, van olyan vállalat, amely hirdetési szőnyegbombázást tervez.
Közérdekű A csalók egyből rárepültek a csodagyógyszerre
Privátbankár.hu | 2024. április 16. 10:13
A hamisítók máris rámentek az elmúlt években megjelent súlycsökkenő készítmények fake változatainak értékesítésére és nem ez az egyetlen aggasztó hír a készítményekkel kapcsolatban.
Közérdekű Szijjártó Péter: 24 magyar jelentkezett az izraeli nagykövetségen
Privátbankár.hu | 2024. április 14. 11:44
Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter friss információkkal jelentkezett az iráni támadás után. 
Közérdekű Kit vesz maga mellé Magyar Péter: Chikán Attilát, Járai Zsigmondot, Jaksity Györgyöt, esetleg Pottyondi Edinát? - A hét videója
Juhász Gábor-Mester Nándor-Bózsó Péter | 2024. április 12. 18:53
Vajon kiket választ majd Magyar Péter, hogy húzónévként mellette álljanak, mondjuk egy óriásplakáton? Honnan jöhetnek, és ki lesz közöttük a legismertebb nő? Mely társadalmi rétegeket célszerű megszólítania? Mit tervez vidéken és mennyire fog a fitalokra fókuszálni? Hogyan tud hatni eddig passzív, vagy visszahúzódó rétegekre? Ezt elemezte a hét videójában Mester Nándor felelős szerkesztő és Bózsó Péter újságíró, akik saját szakállukra castingoltak.
Közérdekű Itt a jó hír a lakáshitelre vágyóknak
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 14:28
Már öt banknál lehet akár 10 százalék önerővel lakáshitelt felvenni.
Közérdekű A nap képe: Szijjártó Péter egy jó cimborával pózolt
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:59
Menczer Tamás utódjával mosolygott jó hangulatban a tárcavezető. 
Közérdekű Magyar Péter megtalálta a megoldást – megvan, milyen párttal indulhat a választáson
Privátbankár.hu | 2024. április 10. 16:34
Varga Judit NER-ből kiugrott volt férje Facebook-oldalán számolt be erről.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG