<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz, ha nyer az ellenzék? Megfékezhető az infláció?
Mekkora lesz a következő kormány mozgástere?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Király Júliával, az MNB korábbi alelnökével, Márki-Zay Péter tanácsadójával - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. december 16. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Akár már december végén beolthatják az első egészségügyi dolgozókat - egyebek mellett erről is szó volt az operatív törzs mai tájékoztatóján. 

A mai tájékoztatót Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár kezdte, mint mondta, az operatív törzs jelenleg 146 óvodában egy-egy csoportot érintően (5 százalék), 79 óvodában (3 százalék) és 42 általános iskolában (2 százalék) az egész intézményt érintően rendelt el rendkívüli szünetet. Továbbá 393 általános iskolában egy-két osztályt (15  százalék) és 31 általános iskolában (1 százalék) a teljes intézményt érinti a digitális tanrend.

Az államtitkár elsorolt néhány általános adatot is – a tanév szeptember elsejei kezdete óta a köznevelési intézmények 12 562 járványügyi eseményt jelentettek, ebből 3688 esetben rendkívüli szünetet, míg 5247 esetben digitális tanrendet rendeltek el.

A téli szünet után január 4-én nyitnak az általános iskolák, míg a jelenleg rendelkezésre álló információk szerint a középiskolákban január 11-én indulhat újra az oktatás a tantervekben, azaz az év első tanhete a középiskolások esetében még biztosan digitális tanrendben fog zajlani.

Az államtitkár elmondta, hogy a fertőtlenítőszereket továbbra is biztosítják az iskoláknak, valamint arról is szót ejtett, hogy a testhőmérséklet-mérés továbbra is a védekezés része marad, így arra kérte az intézményeket, hogy ellenőrizzék a műszerek működését.

Maruzsa Zoltán elmondta azt is, hogy a téli szünet után külön tesztelési lehetőséget biztosítanak a pedagógusoknak – a január 2-3. hétvégén a mentőállomások tesztelési pontjain ingyenesen lesz mód minderre.

Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta, hogy a kedd este a Magyar Közlönyben rendelet szerint a kormány fél évvel meghosszabbította a járványügyi készültséget, valamint arról is döntés született, hogy a buszsofőröknek nem kell maszkot viselnie munkavégzés közben. (Ahogy arról korábbi cikkünkben is írtunk, emellett az utazási kedvezményeket is kiterjesztették.)

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (Forrás: M1, YouTube)Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője és Gál Kristóf, az ORFK szóvivője (Forrás: M1, YouTube)

Beszámolt az elmúlt 24 óra intézkedési statisztikáiról is:

  • a köztéri maszkviselési szabályok megsértése miatt 159 esetben;
  • a tömegközlekedésen a maszkviselés hiánya miatt 9 esetben;
  • míg a boltokban és más intézményekben 15 esetben intézkedtek a rendőrök.

A kijárási korlátozások megszegése kapcsán 303 rendőri intézkedés történt, míg egy marcali bisztróban az ellenőrizni érkező egyenruhások azt tapasztalták, hogy az előtérben egy vendég alkoholt fogyaszt – őt pénzbírságra ítélték, míg a vendéglátóegységet hét napra bezárták.

A szóvivő a karanténszámokat is ismertette:

  • az elmúlt 24 órában 5784 új házi karantént rendeltek el, így összesen 42 467-en vannak jelenleg ilyen korlátozás alatt,
  • a rendőrség 14 021 karanténellenőrzést végzett, az alkalmazáson keresztül 4296-an kommunikálnak a hatósággal.

Dr. Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője elismételte a reggel óta már ismert koronavírus-statisztikákat:

az elmúlt 24 órában 2804 újabb magyarnál mutatták ki a fertőzést, míg 144 beteg elhunyt, a szakember szerint az áldozatok három százalékának nem volt alapbetegsége. Az aktív fertőzöttek száma 197 246 fő, 83 940-en pedig már meggyógyultak. A legfiatalabb elhunyt egy 25 éves férfi, ő Down-szindrómás volt és cukorbetegségben szenvedett – derült ki a koronavirus.gov.hu oldalról.

Galgóczi Ágnes elmondta, hogy már több mint 200 ezren regisztráltak a vakcinainfo.gov.hu weboldalon, valamint beszélt arról is, hogy december 21-én dönthet az európai gyógyszerhatóság a Pfizer vakcinájáról, ebben az esetben már az év végén érkezhet egy kisebb mennyiség – ezzel a tervek szerint az egészségügyi dolgozók oltását kezdenék meg.

Az osztályvezető álhírnek nevezte, hogy ne lenne érvényben a látogatási tilalom az idősotthonokban, de ezzel kapcsolatban elmondta, hogy az ünnepek előtt meg fogják teremteni annak lehetőségét, hogy találkozzanak a lakók és a családtagok. Az erre vonatkozó rendelkezést a napokban kapják majd meg az intézmények.

Az újságírói kérdések nyomán kiderült egyebek mellett, hogy az egészségügyi dolgozók az összes igazolt fertőzés két százalékát tették ki. Azzal kapcsolatban, hogy a fertőzés után mikor ajánlott beadatni a vakcinát, Galgóczi Ágnes elmondta, hogy azoknak, akik tavasszal fertőződtek meg, már javasolják az oltást.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű Covid itthon: sok új áldozat, nagyot csökkent a kórházban ápoltak száma
Privátbankár.hu | 2021. december 8. 09:15
Az újonnan azonosított fertőzöttek száma közel hétezer.
Közérdekű Már csaknem az összes szervátültetett túl van a második oltáson
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 11:12
Egészen pontosan a 95 százalékuk. 54 százalékuk pedig november közepéig már a harmadikat is felvette – derül ki egy friss felmérésből. Az eredmények megmutatják azt is, hogy egy betegeket összefogó szervezet milyen komoly hatást képes gyakorolni közösségére az egészségtudatos viselkedés érdekében.
Közérdekű Sok halott, kifulladóban az oltási akció
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 09:22
Az elmúlt huszonnégy órában 224-en veszítették az életüket a koronavírus által, ennél több halottra csaknem nyolc hónapja volt példa. Első oltást már csak valamivel többen, mint 2800-an vettek fel, ez a legalacsonyabb érték az oltási akció november 22-ei elindulása óta.
Közérdekű New Yorkban már a magáncégeknél dolgozóknak is kötelező beoltatni magukat
Privátbankár.hu | 2021. december 7. 06:21
Eddig ez csak a város alkalmazásában álló dolgozók számára volt előírás, december 27-étől már  a város magántulajdonban lévő vállalatai és üzletei által foglalkoztatottaknak is az lesz.
Közérdekű Kijöttek a szennyvízadatok: ezekben a városban rosszabbodott a helyzet  
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 15:36
Továbbra is emelkedést mutat a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja.
Közérdekű 3 helyett 5 százalékkal emelkednek jövőre a nyugdíjak
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 14:54
Erről Orbán Viktor tett bejelentést. 
Közérdekű A nap képe - Mikulások kaptak szurit az oltási akcióhéten
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 13:51
A Mikulás apropóján voltak, akik jelmezben mentek oltakozni. A statisztikák szerint elsősorban a második és harmadik oltást veszik fel az emberek, az elsőre kevesen jelentkeznek.
Közérdekű Majdnem félezer covid-áldozat volt a hét végén, csak a 3. oltás halad jól
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 09:41
Összesen 586-an vannak lélegeztetőn, százezren kapták meg a harmadik oltást.
Közérdekű Rusvai Miklós: Ne bántsuk az omikront, lehet, hogy jót tesz velünk
Privátbankár.hu | 2021. december 6. 08:21
A víruskutató meglepő véleményt tett közzé.
Közérdekű MOK: 125 intenzív osztályon kezelt betegből 87-en nincsenek beoltva
Privátbankár.hu | 2021. december 3. 14:21
És átlag 70 fő van altatva, lélegeztetőgépen.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló