<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A miniszterelnök mindenkit a harmadik oltás felvételére kért, de beszélt a hatósági áras üzemanyagokról és arról is, hogy hamarosan a kisvállalkozók is lakossági árat fizethetnek az energiáért.

A súlyosbodó hazai járványhelyzet értékelésével kezdte Orbán Viktor a szokásos, péntek reggeli rádióinterjúját. A zárt téri maszkviselési kötelezettség visszahozásáról azt mondta, "bízunk benne," hogy elég lesz ennyi intézkedés, majd rámutatott:

nem vagyunk túl a negyedik hullám legrosszabb részén, hanem még vár ránk a csúcspont, nyakig vagyunk benne.

Orbán aztán arról beszélt, hogy akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak, és bár ő nem szívesen használja ezt a szót, de ez felelőtlenség, mert így a többiekre is veszélyt jelentenek. Ráadásul az oltás fel nem vételével a védelmi intézkedések várt pozitív hatásait is csak lassítják.

Az oltáesellenesek is rá fognak jönni, hogy ha nem oltatják be magukat, akkor meghalhatnak. Később azt is hozzátette, ennek ellenére nem lehet rendőrrel kísérni az embereket az oltásra.

A miniszterelnök elismételte: csak az oltás véd. A szakértőkre hivatkozva azt is hozzátette, ma már biztosan tudjuk, hogy a védettség a második oltás után 4-6 hónappal gyengül, ezért a harmadik oltás indokolt.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy itthon is fontolgatják az eddigi korhatár alatti gyerekek olthatóságát. Reméljük, hogy kapunk információt a szakértőktől arról, hogy az 5-12 év közti gyermekeket be lehet-e oltani - mondta. Ha ez pozitív lesz, akkor rögtön lehetővé is teszik az ő oltásukat is.

Az olyan felvetésekről, hogy a közös uniós beszerzésből való kiszállással nem lesz elég oltás itthon, közölte, ez rémhír, akár negyedszer is be tudjuk oltani az embereket.

hirdetés

A járvány elleni védekezésről, a meghozandó intézkedésekről azt mondta, a kormány pontosan tudja, körülbelül melyik nap mit kell tennie a korábbi hullámok tapasztalatai alapján. Ugyanerre hivatkozott a kórházi ellátások kapcsán is. "Tudjuk, mit lehet elhalasztani a kórházakban, a tapasztalat nagy segítségünkre van."

Utalt arra is, hogy megint meg fogják tiltani, hogy egyes, létfontosságúnak ítélt munkaköröket elhagyhassanak az emberek - bizonyos szakmákból ilyenkor nem lehet távozni, szögezte le.

Nem gatyázott az üzemanyagárral

Az üzemanyagok hatósági árára rátéve elmondta, hogy természetesen ő is a piaci ár híve, de "van helyzet, amikor be kell avatkozni". A mostanit ilyennek ítélték meg, mert akár több hónapig magas maradhat a világpiaci ár, és ez beépül mindenbe.

"Volt egy vita, hogy mikor, milyen ütemben, mekkorát kell lépni" - mondta el a döntés előkészítéséről. Ő úgy vélte, ha már vágni kell, akkor nagyot kell vágni, "nem kell gatyázni". A 480 forintos árról azt mondta, ezt még kibírják a kereskedők, ha nem is boldogan. Orbán Viktor arra is utalt, hogy a lépést a közvéleménykutatásokra is alapozták, 80 százalék feletti a hatósági ár támogatottsága.

Jöhet a kisvállalkozók rezsicsökkentése

A miniszterelnök utalt arra is, hogy hamarosan a kisvállalkozók is élvezhetik majd a rezsicsökkentés előnyeit. "Erről jövő hét elején dönteni fogunk, én indokoltnak látom" - mondta el.

Természetesen beszélt Orbán Viktor a 13. havi nyugdíj jövő évi egy összegben történő kifizetéséről is. Erről is azt mondta, volt vita a szakértők között, belefér-e a büdzsébe. És bár magát "óvatos duhaj"-ként jellemezte, azt is kijelentette: "a nyugdíj nálam sosem alku vagy vita kérdése, hanem érzelmi, társadalmi igazságossági kérdés."

Ezért aztán, noha a gazdasági növekedés szerinte is elmaradt a "legoptimistább várakozásoktól", mind a nyugdíj, mind a 25 év alattiak SZJA-mentességének kérdésében pozitív döntés született. "Nem mondom, hogy könnyen, de kipréseltük a költségvetésből e döntések fedezetét" - mondta el, majd hozzátette, szerinte ez "majd visszajön az országnak".

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű 6390 az új fertőzött, elhunyt 195 beteg
Hollós János | 2021. november 30. 09:36
Új adatszolgáltatást írt elő az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházaknak, és ez okozta, hogy a hétvégén csaknem húsz százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma.
Közérdekű Biztossá vált, mikortól oltják az 5-12 éveseket
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 17:27
Kásler Miklós emberierőforrás-miniszter Facebook-oldalán megerősítette, hogy december 20-ától kezdődik e korcsoport oltása.
Közérdekű Rusvai Miklós: csak tavasszal üthet be az új szupermutáns
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 10:19
A virológus változatlanul úgy véli, a mostani magyarországi járványhullám december elején tetőzik, azaz még karácsony előtt veszít a lendületéből. 
Közérdekű Az új szupermutáns miatt megint nehezebb lesz bejutni Angliába
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 09:17
Ismét PCR típusú koronavírus-szűrésnek kell alávetniük magukat érkezésük után mindazoknak, akik külföldről Angliába utaznak, és a negatív teszteredmény megérkezéséig a beutazóknak tartózkodási helyükön elkülönítésben kell maradniuk.
Közérdekű Izraelbe már tilos a beutazás a szupermutáns miatt
Privátbankár.hu | 2021. november 28. 08:13
Izrael lezárja határait a külföldiek előtt az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) Dél-Afrikából indult variánsa miatt - jelentette be szombat este Naftali Bennett izraeli miniszterelnök.
Közérdekű Boldogkői Zsolt: a kevésbé fejlett oltások jobban védhetnek az új variánstól
Privátbankár.hu | 2021. november 27. 15:39
Karikó Katalin, Boldogkői Zsolt és Rusvai Miklós is megszólalt az új, Dél-Afrikában azonosított koronavírus-mutációval kapcsolatban. Karikó arról beszélt, hogy a Pfizer gyorsan kifejlesztheti az Omicron ellen is hatásos vakcinát, Boldogkői szerint viszont egyelőre a vektorvakcinák, de még a kínai oltás is jobban védhet ellene, mint az mRNS-vakcinák.
Közérdekű Közel 12 ezer újabb fertőzött, 162 újabb áldozat
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 09:20
Az oltási akcióhéten eddig 63 ezer korábban oltatlan ember döntött úgy, hogy felveszi az első oltását.
Közérdekű Orbán Viktor: a harmadik oltás a megoldás
Tiszai Balázs | 2021. november 26. 08:39
Ha elegen veszik fel a harmadikat, akkor nem lesz szükség az ország lezárására, magyarázta a miniszterelnök.
Közérdekű December 5-éig meghosszabbította a kormány az oltási akcióhetet - jelentette be Orbán Viktor
Privátbankár.hu | 2021. november 26. 07:49
A kormányfő szerint idén lehet a tavalyinál jobb karácsonyunk.
Közérdekű Friss kutatás: a Sinopharm adja a legkisebb védettséget
Privátbankár.hu | 2021. november 25. 15:45
Egyértelmű a védőoltások magas hatékonysága. A kínai a leggyengébb, de ez is hatásos, a Janssen-hez nem volt elég idő a vizsgálatra.  
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos Ingatlantájoló