<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

A miniszterelnök mindenkit a harmadik oltás felvételére kért, de beszélt a hatósági áras üzemanyagokról és arról is, hogy hamarosan a kisvállalkozók is lakossági árat fizethetnek az energiáért.

A súlyosbodó hazai járványhelyzet értékelésével kezdte Orbán Viktor a szokásos, péntek reggeli rádióinterjúját. A zárt téri maszkviselési kötelezettség visszahozásáról azt mondta, "bízunk benne," hogy elég lesz ennyi intézkedés, majd rámutatott:

nem vagyunk túl a negyedik hullám legrosszabb részén, hanem még vár ránk a csúcspont, nyakig vagyunk benne.

Orbán aztán arról beszélt, hogy akik nincsenek beoltva, életveszélyben vannak, és bár ő nem szívesen használja ezt a szót, de ez felelőtlenség, mert így a többiekre is veszélyt jelentenek. Ráadásul az oltás fel nem vételével a védelmi intézkedések várt pozitív hatásait is csak lassítják.

Az oltáesellenesek is rá fognak jönni, hogy ha nem oltatják be magukat, akkor meghalhatnak. Később azt is hozzátette, ennek ellenére nem lehet rendőrrel kísérni az embereket az oltásra.

A miniszterelnök elismételte: csak az oltás véd. A szakértőkre hivatkozva azt is hozzátette, ma már biztosan tudjuk, hogy a védettség a második oltás után 4-6 hónappal gyengül, ezért a harmadik oltás indokolt.

Orbán Viktor beszélt arról is, hogy itthon is fontolgatják az eddigi korhatár alatti gyerekek olthatóságát. Reméljük, hogy kapunk információt a szakértőktől arról, hogy az 5-12 év közti gyermekeket be lehet-e oltani - mondta. Ha ez pozitív lesz, akkor rögtön lehetővé is teszik az ő oltásukat is.

Az olyan felvetésekről, hogy a közös uniós beszerzésből való kiszállással nem lesz elég oltás itthon, közölte, ez rémhír, akár negyedszer is be tudjuk oltani az embereket.

A járvány elleni védekezésről, a meghozandó intézkedésekről azt mondta, a kormány pontosan tudja, körülbelül melyik nap mit kell tennie a korábbi hullámok tapasztalatai alapján. Ugyanerre hivatkozott a kórházi ellátások kapcsán is. "Tudjuk, mit lehet elhalasztani a kórházakban, a tapasztalat nagy segítségünkre van."

Utalt arra is, hogy megint meg fogják tiltani, hogy egyes, létfontosságúnak ítélt munkaköröket elhagyhassanak az emberek - bizonyos szakmákból ilyenkor nem lehet távozni, szögezte le.

Nem gatyázott az üzemanyagárral

Az üzemanyagok hatósági árára rátéve elmondta, hogy természetesen ő is a piaci ár híve, de "van helyzet, amikor be kell avatkozni". A mostanit ilyennek ítélték meg, mert akár több hónapig magas maradhat a világpiaci ár, és ez beépül mindenbe.

"Volt egy vita, hogy mikor, milyen ütemben, mekkorát kell lépni" - mondta el a döntés előkészítéséről. Ő úgy vélte, ha már vágni kell, akkor nagyot kell vágni, "nem kell gatyázni". A 480 forintos árról azt mondta, ezt még kibírják a kereskedők, ha nem is boldogan. Orbán Viktor arra is utalt, hogy a lépést a közvéleménykutatásokra is alapozták, 80 százalék feletti a hatósági ár támogatottsága.

Jöhet a kisvállalkozók rezsicsökkentése

A miniszterelnök utalt arra is, hogy hamarosan a kisvállalkozók is élvezhetik majd a rezsicsökkentés előnyeit. "Erről jövő hét elején dönteni fogunk, én indokoltnak látom" - mondta el.

Természetesen beszélt Orbán Viktor a 13. havi nyugdíj jövő évi egy összegben történő kifizetéséről is. Erről is azt mondta, volt vita a szakértők között, belefér-e a büdzsébe. És bár magát "óvatos duhaj"-ként jellemezte, azt is kijelentette: "a nyugdíj nálam sosem alku vagy vita kérdése, hanem érzelmi, társadalmi igazságossági kérdés."

Ezért aztán, noha a gazdasági növekedés szerinte is elmaradt a "legoptimistább várakozásoktól", mind a nyugdíj, mind a 25 év alattiak SZJA-mentességének kérdésében pozitív döntés született. "Nem mondom, hogy könnyen, de kipréseltük a költségvetésből e döntések fedezetét" - mondta el, majd hozzátette, szerinte ez "majd visszajön az országnak".

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Közérdekű 11 forinttal csökken a gázolaj ára péntektől
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 12:10
A benziné sem fog növekedni. 
Közérdekű A kiskereskedelem kiugró növekedése jót tehet a GDP-nek
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 11:25
Az első öt hónapban 11,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom, az április-májusi növekedés pedig jelentős gyorsulás az első negyedéves 10,4 százalékos növekedéshez képest, ami hozzájárulhat, hogy a GDP növekedési üteme a második negyedévben se mérséklődjön jelentősen. Suppan Gergely, a Magyar Bankholding vezető elemzője értékeli a KSH kiskereskedelemre vonatkozó adatait. 
Közérdekű Koronavírus: látványosan nő az aktív fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2022. július 6. 10:10
Ahogy a világban, nálunk sincs csökkenő tendencia. Jön a következő hullám? 
Közérdekű "Kislánykoromban 50 fillér volt a fagyi" - így védekezünk a hőhullámban - Videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. július 4. 20:22
Senki nem bírja jól a hőséget, mindenki másként védekezik, és még a fagylalt ára is elszállt. Megkérdeztük az embereket, mit gondolnak a klímáról és hány forintos gombóc árra emlékeznek. 
Közérdekű "Ha lenne 3600 forintos bérlet, kevesebbet járnék autóval" - videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 30. 19:33
Megemelték a bliccelés pótdíját, ugyanakkor Palkovics László elgondolkozott a 9 eurós bérlet bevezetésén német minta alapján. Mit gondolnak erről a tömegközlekedők és az autósok? Ennek jártunk utána. 
Közérdekű Újabb járatait törli a Lufthansa
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 09:44
Létszámhiány miatt, az utasokat az ígéretek szerint "haladéktalanul" értesítik.
Közérdekű Újabb korlátozások a Mol-kutakon
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 06:42
Személyautóba maximum 50 litert lehet hatósági áron tankolni, kannába viszont csak piaci áron mehet üzemanyag.
Közérdekű A vizes vébén óriási a hangulat, a ráköltött 30 milliárd nem fáj egyformán mindenkinek – videó
Bendl Vera – Izsó Márton | 2022. június 21. 15:35
Van, akit nem érdekel, mennyibe kerül a jelenleg is zajló budapesti vizes világbajnokság, mert megéri, más sokallja az összeget, de az biztos, hogy Milák Kristófot mindenki nagyon várja. 
Közérdekű Fontos változás azoknak, akik Covid-oltást szeretnének kapni
Privátbankár.hu | 2022. június 15. 08:54
Erre júliustól már csak péntekenként lesz módjuk. A kormány a járvány visszahúzódása és a magas átoltottság miatt ritkítja a lehetőségeket.
Közérdekű Tovább csökkent az autóexportunk áprilisban
Privátbankár.hu | 2022. június 14. 09:00
2022 áprilisában az ipari termelés volumene 3,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 4,7 százalékkal emelkedett. A feldolgozóipari alágak többségében éves összehasonlításban bővülést mértünk, viszont a legnagyobb súlyú járműgyártás számottevően csökkent. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. márciusinál 1,6 százalékkal kisebb volt.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG