3p

Rejtélyes megjegyzést tett Gulyás Gergely a Kormányinfón, de milyen fontos dolgokat tudhattunk még meg?

Novemberre már egyszámjegyű, "7 egész valahány százalékos" inflációt vár a kormány, az októberi adat 10 százalék körül lesz - mondta el Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón.

Később a januári nyugdíjemelés kapcsán az is kiderült, 2024-re 6 százalékos inflációval számol a kormány, ezért aztán ennyi lesz a januári nyugdíjemelés mértéke is. A miniszter azt is elárulta, hogy a minimálbér és a garantált bérminimum is emelkedni fog, reményei szerint az inflációt jelentősen meghaladó mértékben, ám ez még a munkáltatók és a munkavállalók egyeztetésein fog véglegesen eldőlni.

Volt viszont kérdésre válaszolva egy érdekes megjegyzése Gulyás Gergelynek, miszerint még karácsony előtt lehet számítani egy

"béreket érintő bejelentésre, amely kedvezően hathat a kereskedőkre",

azaz a karácsonyi forgalomra is. Ennek mibenlétéről nem árult el többet, azonban azt hozzátette, hogy "ha lesz ilyen" bejelentés, akkor arra már a következő kormányülés után sor kerülhet.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő egy kiberbűnözés elleni, 300 fős kibornyomozói szervezet létrehozását jelentette be, ennek kapcsán az is kiderült, hogy a Magyarországon elkövetett ilyen bűncselekményekből származó összegek egy "jelentős" része ukrán bankszámlákra vándorolt egy folyamatban lévő nyomozás eredményei szerint.

Hamarosan benyújtanak egy digitális állampolgárságról szóló törvényt is, amely könnyebbé teszi majd az online és a telefonos ügyintézést, később pedig a közüzemi számlák befizetését is. Jövő héten benyújthatják az úgynevezett "szuverenitásvédelmi" törvény javaslatát is, ebben büntetőjogi szankcióval sújtanák azt a pártot, amely külföldi pénzeket fogad el kampányának finanszírozására.

Kérdésekre is válaszoltak Gulyás Gergelyék. Fotó: MTI/Máthé Zoltán
Kérdésekre is válaszoltak Gulyás Gergelyék. Fotó: MTI/Máthé Zoltán

Gulyás Gergely leszögezte, hogy Ukrajna nem alkalmas az uniós tagságra, Magyarország pedig nem támogatja, hogy a szövetség közös hitelfelvételből finanszírozza az Ukrajnának nyújtandó támogatásokat. Az uniós forrásokkal kapcsolatban nem tudott előrelépésről beszámolni, szerinte az Európai Bizottság zsarolja Magyarországot azért, hogy az Ukrajnával és egyéb vitás kérdésekkel kapcsolatban beadja a magyar kormány a derekát, de ez nem fog sikerülni.

Laptársunk, az Mfor kérdéseire Gulyás Gergely elmondta, hogy az üzemanyagokat érintő jövedékiadó-emelés mértékéről a pénzügyminisztérium fog dönteni, az online állampolgársági törvénynek pedig semmiképpen nem lesz része a választásokon, népszavazásokon történő online voksolás lehetősége, amelyet a miniszter "elvi alapon is ellenez".

A további részletekért olvassa el az Mfor percről percre készült tudósítását!

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Közérdekű Tényleg büntetik a kövér utasokat a légitársaságok?
Elek Lenke | 2024. február 24. 15:24
Itt az ideje a tavaszi fogyókúrának – legalábbis így vélik a légitársaságok. Nem most pattant ki a légiközlekedés vezetőinek fejéből az ötlet, hogy nemcsak a bőrönd súlya fontos – méghozzá dekára – de az utasé is.
Közérdekű Tényleg a sajtószabadság forog kockán Assange kedden folytatódó kiadatási perében?
Bózsó Péter | 2024. február 20. 15:01
Az ausztrál Assange Londonban néz szembe a végső ítélettel, hogy kiadják-e az Egyesült Államoknak.
Közérdekű Algéria gázai tűzszüneti terve helyett Amerika mást javasol a Biztonsági Tanácsban
Privátbankár.hu | 2024. február 20. 06:54
Az Egyesült Államok a Biztonsági Tanácsnak rivális határozati javaslatot terjesztett be az Algéria által benyújtott gázai tűzszüneti indítvány keddi szavazása előtt. A dokumentumot megszerezte a Reuters is.
Közérdekű Visszanyalt a fagyi, aggódik a polgármester
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 13:35
Sadiq Khan londoni polgármester szerint káoszba fulladhat az utasforgalom ellenőrzése a londoni határátléptető pontokon, ha a brit kormány nem készül fel a várhatóan ősszel érvénybe lépő új Európai Határregisztrációs Rendszerre (Entry/Exit System, EES).
Közérdekű Ennyi pénzt hozhat a konyhára a CSOK Plusz 
Privátbankár.hu | 2024. február 10. 09:40
A CSOK Plusz két nagyon fontos pontban különbözik az elődjétől, a CSOK támogatástól. Itt most összefoglaljuk a lényeget.
Közérdekű Megjött a szupergyors új wifi: érdemes frissíteni az otthoni hálózatot?
Buksza blog | 2024. február 9. 13:56
Minden technikai újdonságnál az elé a dilemma elé kerül a fogyasztó, hogy érdemes-e frissítenie eszközeit vagy nem kell sietnie. A wifi új változata is nehéz választás elé állítja a felhasználókat.
Közérdekű Méregdrága, de így is mindent visz a fogyókúrás gyógyszer
Privátbankár.hu | 2024. február 8. 16:18
Az emberek lustaságára mindig lehet számítani, legalábbis erre utal a súlycsökkentő gyógyszerek iránti óriási kereslet. Ezek a szerek azt ígérik, hogy pirulák beszedésével megspórolható a mozgás.
Közérdekű Az ENSZ kínzásügyi jelentéstevője Assange kiadatásának leállítását kéri
Privátbankár.hu | 2024. február 7. 13:13
Az ENSZ kínzásügyi különleges jelentéstevője kedden felszólította az Egyesült Királyság kormányát, hogy állítsa le Julian Assange küszöbön álló kiadatását.
Közérdekű Csalók élnek vissza a Mol nevével, ne dőljön be!
Rácz Gergő | 2024. január 26. 11:27
A közösségi médiában a napokban terjedőben van egy csalási kísérlet, amivel Mol-részvények busás megtérülésével hitegetik az esetleges befektetőket Novák Katalin köztársasági elnök gyatra mesterséges intelligenciával hajtott marketingüzenetével. A cég tud róla, nem szabad beleesni a csapdába.
Közérdekű Hogyan maradt el a nagyobb katasztrófa 2024 két repülőgép-balesetében?
Privátbankár.hu | 2024. január 17. 08:22
Kiderült, mi játszotta a főszerepet a Japán Airlines és az Alaska Airline baleseténél. Fontos tanácsok az utasoknak. 
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG