4p
Egy jó darabig legalábbis biztos nem láthatjuk új előadásban a kontinensen Anita Rachvelishvilit. A szexbomba világsztár operaénekes Rómában, Bécsben és Párizsban villantja meg tehetségét - pályafutása aktuális csúcsán, első albuma megjelenését követően Rómában ráadásul új szerepben debütál. Nekünk már a gondolattól is jó.

Írtunk már Anita Rachvelishviliről nem egyszer, és megint írnunk kell róla: a következő hónapokban ugyanis Rómában, Bécsben és Párizsban fog fellépni. Ezt már csak azért is érdemes kihasználni, mert aztán New Yorkba teszi át székhelyét: a Metropolitan rá és szintén rendkívül vonzó kollegájára, Anna Netrebkóra építi az egész évadot - ami persze nem csak egy évet jelent, hiszen a bemutatott előadásokra a rákövetkező évadokra is visszahívják őket. Egy szó mint száz, itt az alkalom, tessék rá lecsapni.

Mindenekelőtt néhány szóban elevenítsük fel, ki is Anita Rachvelishvili. Szex. Ő volt a legfiatalabb énekes, aki évadnyitó premiert énekelt a Scalában - ezt minden évben világszerte közvetítik, az operavilágban ez az egyik legnagyobb rang. Egy igazán jó énekesnek nagyjából 30-50 éves kora között szokott összejönni egy Scala-évadnyitó, neki csak 19 évet kellett erre várnia. Azóta karrierje szárnyal, a kezdeti Carmenen és Amneriszen kívül mára kiterjedt repertoárja van olyan szerepekkel, mint Azucena a Trubadúrból, Delila a Sámson és Delilából vagy Lyubasha A cár menyegzőjéből. A vállalt szerepeiben ő a legjobb, ezeket a szerepeket a szó szoros értelmében jelenleg minden A kategóriás színpadon ő énekli.

Március másodikán jelent meg első albuma, amiről kétséget kizárólag kijelenthetjük, hogy minden idők egyik legjobb opera-albuma - és egyben 2018 egyik legfontosabb zenei albuma, beleértve a könnyűzenei palettát is. Kíváncsian várjuk a Grammy-jelöléseket - és azon sem csodálkoznánk (egy kicsit sem), ha idei teljesítménye alapján jövőre ő nyerné meg az International Opera Awards-ot. Az album nem csupán miatta és a zene miatt nagyszerű, hanem a dalok válogatása, dramaturgiája miatt is fontos. Vannak rajta olyan örökzöldek, mint a Seguidilla vagy a Habanera, épp annyi csavarral, hogy annak is tetsszen, akinek már a könyökén jön ki és annak is, aki először hallja. Emellett vannak benne igazán különleges ritkaságok is. Kötelezővé kellene tenni.

Róma - szikrázó napsütés

Akinek kedve van egy áprilisi római kiruccanáshoz, annak javasoljuk 5-e és 15-e között a Parasztbecsületet - amit a szokásoknak megfelelően a Bajazzókkal együtt adnak elő. Rachvelishvili énekli a Parasztbecsület főszerepét, Santuzzát, először életében - ez minden bizonnyal megfelelő hangulatot fog eredményezni az operaházban. Róma amúgy is jó hely, a Parasztbecsület-Bajazzók pedig zöld- és vájtfülűeknek is tökéletes választás.

Az előadás honlapja >>

Bécs - süvítő szél

Alig telik el pár nap, és április 25. és május 1. között már abban a bizonyos szörnyen veszélyes városban, Bécsben fog fellépni Anita Rachvelishvili. A Staatsoperben egyik legnagyobb sikerszerepét, Amnerist alakítja az Aidában. Ha nem a migránshordák életben hagyják, akkor a szerencséseknek óriási élményben lesz részük. Az Amneris Rachvelishvili egyik kedvenc szerepe, ami nem is csoda: a szerep tele van pianókkal, amik általában elég nehezen oldhatóak meg egy ilyen hatalmas operaházban - de neki éppen ezek a pianók a specialitásai, ezért szinte fürdik a szerepben. Aki teheti, mindenképpen ruccanjon ki Bécsbe. (Ha mer.)

Az előadás honlapja >>

Párizs - szitáló eső

Ezután június 20. és július 13. között Párizsban énekli Azucenát. Gyakorlatilag erről a szerepről szólt az éve; Londonban debütált a szerepben és a legtöbben a bukását várták tőle. Azucenához olyan hang kell, ami 50 éves kor előtt nem szokott megjönni. De hát aki hamarabb lép fel a Scalában, minthogy legálisan alkoholt vásárolhasson a boltban, annak ez nem okozhat problémát. Óriási sikert aratott Azucena szerepében, annyira nagyot, hogy már a Metropolitanban is elénekelte. Most májusban Párizsban láthatjuk őt a kegyetlen sorsú gyilkos szerepében.

Az előadás honlapja >> (Figyeljünk, hogy június 20-án, 23-án, 27-én, 30-án illetve július 4-én, 7-én, 10-én és 13-án énekli Azucena szerepét Rachvelishvili, érdemes ezek közül az előadások közül választani!)

És a frizura még mindig tart:

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Nyerj páros belépőt - 2 perc, és mehetsz a Budapest Borfesztiválra!
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 21. 06:40
Szánj ránk 2 percet és nyerj páros belépőt a 33. Budapest Borfesztiválra!
Kultúra Pofátlan csaló akarta elárvereztetni Elvis Presley birtokát
Privátbankár.hu | 2024. augusztus 17. 14:24
Elvis Presley családja elleni csalás miatt tartóztattak le egy nőt pénteken a hatóságok, aki a néhai énekes sztár családi birtokára, Gracelandre akart kényszer-árverést elrendeltetni.
Kultúra A kafferliliomnak már annyi! Felkészül a Hitler-bogár és a Mussolini-lepke?
Bózsó Péter | 2024. augusztus 11. 14:58
A botanikusok nemzetközi konferenciáján több száz kaffer nevet tartalmazó növény elnevezését változtatták meg.
Kultúra A 40 centiméter magas hazai kilátónak méltó elődje van Londonban? A pingvinek utálják!
Bózsó Péter | 2024. július 27. 09:41
A londoni állatkert építészeti remekműve a modernista pingvinkifutó. A tapasztalatok szerint inkább filmezésre alkalmas.
Kultúra A párizsi kulturális szektor nehéz időkre készül a 2024-es olimpiai játékok idején: „vesztesek vagyunk”
Privátbankár.hu | 2024. július 21. 16:11
A következő hetekben milliók özönlenek majd a francia fővárosba, azonban a legtöbben hátat fordítanak majd Párizs kulturális látványosságainak, amelyek közül sok az utóbbi évek legnagyobb bevételcsökkenésre számít.
Kultúra Ellopták a festményét? Ne aggódjon, lehet, hogy ott van a megtaláltak között
Privátbankár.hu | 2024. július 19. 14:45
Az Europol szerint több tízmillió euró értékben hatezernél is több keresett műtárgy került elő Európa-szerte.
Kultúra Hatalmasat kaszálnak a vendéglátósok az elmúlt évek sztárhűsítőjén
Elek Lenke | 2024. június 30. 14:04
Kevés egyszerűbb és olcsóbb dolog van ennél az italnál, mégis kifizetnek érte a vendégek annyit, mint egy korsó sörért. Kánikulában olvasson jeges italokról!
Kultúra Fuldokolnak a független színházak, de az állam nem dob nekik mentőövet
Privátbankár.hu | 2024. június 19. 08:31
A minősítéssel nem rendelkező előadó-művészeti szervezetek állami támogatása egyelőre nem szűnt meg, de a pályázatok útján nekik juttatott támogatás legfeljebb zsebpénznek jó. Már persze azoknak, akik kapnak egyáltalán valamit. 
Kultúra A nap képe: a Hősök terén mutatták meg magukat Magyarország szépei
Privátbankár.hu | 2024. június 17. 14:09
Ott volt ugyanis az idei Magyarország Szépe - Miss World Hungary szépségverseny közönségtalálkozója.
Kultúra "Elegem van a háborúból, elegem van Putyinból" – orosz-ukrán összefogás Varsóban
Wéber Balázs | 2024. június 16. 19:05
Egy lengyel zenei fesztiválon orosz és ukrán művészek is felléptek, háború- és Putyin-ellenes szólamokat hangoztatva. A közönségben lengyelek mellett fehéroroszok, ukránok és oroszok is jelen voltak, a jegybevétel egy részét pedig a háború miatt traumatizált ukrán gyerekek megsegítésére ajánlották fel.       
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG