TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Egy jó darabig legalábbis biztos nem láthatjuk új előadásban a kontinensen Anita Rachvelishvilit. A szexbomba világsztár operaénekes Rómában, Bécsben és Párizsban villantja meg tehetségét - pályafutása aktuális csúcsán, első albuma megjelenését követően Rómában ráadásul új szerepben debütál. Nekünk már a gondolattól is jó.

Írtunk már Anita Rachvelishviliről nem egyszer, és megint írnunk kell róla: a következő hónapokban ugyanis Rómában, Bécsben és Párizsban fog fellépni. Ezt már csak azért is érdemes kihasználni, mert aztán New Yorkba teszi át székhelyét: a Metropolitan rá és szintén rendkívül vonzó kollegájára, Anna Netrebkóra építi az egész évadot - ami persze nem csak egy évet jelent, hiszen a bemutatott előadásokra a rákövetkező évadokra is visszahívják őket. Egy szó mint száz, itt az alkalom, tessék rá lecsapni.

Mindenekelőtt néhány szóban elevenítsük fel, ki is Anita Rachvelishvili. Szex. Ő volt a legfiatalabb énekes, aki évadnyitó premiert énekelt a Scalában - ezt minden évben világszerte közvetítik, az operavilágban ez az egyik legnagyobb rang. Egy igazán jó énekesnek nagyjából 30-50 éves kora között szokott összejönni egy Scala-évadnyitó, neki csak 19 évet kellett erre várnia. Azóta karrierje szárnyal, a kezdeti Carmenen és Amneriszen kívül mára kiterjedt repertoárja van olyan szerepekkel, mint Azucena a Trubadúrból, Delila a Sámson és Delilából vagy Lyubasha A cár menyegzőjéből. A vállalt szerepeiben ő a legjobb, ezeket a szerepeket a szó szoros értelmében jelenleg minden A kategóriás színpadon ő énekli.

Március másodikán jelent meg első albuma, amiről kétséget kizárólag kijelenthetjük, hogy minden idők egyik legjobb opera-albuma - és egyben 2018 egyik legfontosabb zenei albuma, beleértve a könnyűzenei palettát is. Kíváncsian várjuk a Grammy-jelöléseket - és azon sem csodálkoznánk (egy kicsit sem), ha idei teljesítménye alapján jövőre ő nyerné meg az International Opera Awards-ot. Az album nem csupán miatta és a zene miatt nagyszerű, hanem a dalok válogatása, dramaturgiája miatt is fontos. Vannak rajta olyan örökzöldek, mint a Seguidilla vagy a Habanera, épp annyi csavarral, hogy annak is tetsszen, akinek már a könyökén jön ki és annak is, aki először hallja. Emellett vannak benne igazán különleges ritkaságok is. Kötelezővé kellene tenni.

Róma - szikrázó napsütés

Akinek kedve van egy áprilisi római kiruccanáshoz, annak javasoljuk 5-e és 15-e között a Parasztbecsületet - amit a szokásoknak megfelelően a Bajazzókkal együtt adnak elő. Rachvelishvili énekli a Parasztbecsület főszerepét, Santuzzát, először életében - ez minden bizonnyal megfelelő hangulatot fog eredményezni az operaházban. Róma amúgy is jó hely, a Parasztbecsület-Bajazzók pedig zöld- és vájtfülűeknek is tökéletes választás.

Az előadás honlapja >>

Bécs - süvítő szél

Alig telik el pár nap, és április 25. és május 1. között már abban a bizonyos szörnyen veszélyes városban, Bécsben fog fellépni Anita Rachvelishvili. A Staatsoperben egyik legnagyobb sikerszerepét, Amnerist alakítja az Aidában. Ha nem a migránshordák életben hagyják, akkor a szerencséseknek óriási élményben lesz részük. Az Amneris Rachvelishvili egyik kedvenc szerepe, ami nem is csoda: a szerep tele van pianókkal, amik általában elég nehezen oldhatóak meg egy ilyen hatalmas operaházban - de neki éppen ezek a pianók a specialitásai, ezért szinte fürdik a szerepben. Aki teheti, mindenképpen ruccanjon ki Bécsbe. (Ha mer.)

Az előadás honlapja >>

Párizs - szitáló eső

Ezután június 20. és július 13. között Párizsban énekli Azucenát. Gyakorlatilag erről a szerepről szólt az éve; Londonban debütált a szerepben és a legtöbben a bukását várták tőle. Azucenához olyan hang kell, ami 50 éves kor előtt nem szokott megjönni. De hát aki hamarabb lép fel a Scalában, minthogy legálisan alkoholt vásárolhasson a boltban, annak ez nem okozhat problémát. Óriási sikert aratott Azucena szerepében, annyira nagyot, hogy már a Metropolitanban is elénekelte. Most májusban Párizsban láthatjuk őt a kegyetlen sorsú gyilkos szerepében.

Az előadás honlapja >> (Figyeljünk, hogy június 20-án, 23-án, 27-én, 30-án illetve július 4-én, 7-én, 10-én és 13-án énekli Azucena szerepét Rachvelishvili, érdemes ezek közül az előadások közül választani!)

És a frizura még mindig tart:

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Kultúra "A járvány miatt egyes prémium tételekből kevesebb készül" - videóinterjú Laposa Zsófia borásszal
Szarvas György | 2020. szeptember 20. 06:37
Mi történik akkor, ha a szüretelő brigád valamelyik tagjának pozitív lesz a COVID-tesztje, milyen lesz az idei termés, különös tekintettel a hosszú vénasszonyok nyarára, és mi lesz a polcokon sorjázó üveg borokkal, ha megint karanténba kényszerülünk - ezekről a témákról és még sok minden másról beszélgettünk az egyik legnevesebb badacsonyi borászat, a Laposa Birtok borászával. 
Kultúra Milyen a valóban jó élet? Nem biztos, hogy boldog, és biztos, hogy nem könnyű
Privátbankár.hu | 2020. szeptember 13. 18:40
Egy új kutatás arra jutott, hogy az emberek sokkal többre értékelik, ha az élet váratlan fordulatokban gazdag - akkor is, ha azok nem mindegyike örömteli.
Kultúra A nők töltötték meg tartalommal a lengyel Szolidaritás szakszervezetet - videóinterjú Mitrovits Miklós történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 12. 16:05
Szabadság, függetlenség, haza,  - ezek a szavak lengyelül furcsamód mind nőneműnek számítanak. Talán nem véletlen, hogy az idén negyven éve megalakult Szolidaritás szakszervezetben a nők kifejezetten fontos szerepet vittek. Mitrovits Miklós, a korszak történetének kutatója a vele készült videóinterjúban ismertet meg minket a valóban gazdag és izgalmas részletekkel. (A budapesti Lengyel Intézetben A szabadság felé címmel fotókiállítás nyílt a 40 éve alakult Szolidaritás szakszervezetről.) 
Kultúra "Finoman fogalmazunk, ha a háborúval automatikusan együtt járó jelenségről beszélünk" - videóinterjú Kenyeres István történésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 6. 19:28
Emlékművet állít a főváros a háborúkban megerőszakolt nőknek, melynek átadását 2023-ra tervezik. Már ez a viszonylag hosszú időszak, vagyis a három év is jelzi, hogy az előkészítés máshogyan zajlik majd, mint azt az utóbbi időben megszoktuk. Nemzetközi konferencia, a témában zajló előadássorozat, és nemzetközi pályázat biztosítja majd, hogy ne egy, az éppen aktuális hatalom történelemszemléletét tükröző emlékmű szülessen. Most valóban a szakmai érvek lesznek a döntőek. 
Friss
hírlevél