TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több mint egy évnyi bujkálás után magyar fejvadász nyomozók közreműködésével fogták el Magdalena K.-t, a lengyel kábítószermaffia vezetőjét, aki sokáig Budapesten rejtőzködött. A rendkívül dekoratív bűnözőről a lengyel sajtó próbált egy valamennyire hiteles portrét megrajzolni.
Forrás: Facebook

Magda K. Facebook profilja az egyik leglátogatottabb oldal a közösségi hálón azóta, hogy a 30 éves, igézően zöld szemű, modellalkatú szőke szépség bekerült a hírekbe, mint a Cracovia (futballhuligánokból verbuvált) bűnbanda feje. A vád szerint mintegy 65 kilogramm marihuánát és kokaint csempészett be, majd terített a lengyel piacon.

A Facebookon ráadásul számtalan szexi fotót közöl magáról, a kommentekből pedig az derül ki, hogy a rajongói még Kate Hudson színésznőnél is többre értékelik a megjelenését.

A lengyel sajtót egyebek mellett az a kérdés foglalkoztatja, hogyan volt képes ilyen sokáig elrejtőzni a rendőrség elől. K. az Interpol körözési listáján is szerepel, gyakorlatilag Lengyelország legveszélyesebb bűnbandájának a feje, az ország első számú közellensége lett.

A Cracovia bűnbanda tevékenysége ugyan már néhány éve ismert volt a lengyel hatóságok előtt, de K.-ról elég keveset lehetett hallani és a lengyel bűnüldöző szervek sem tudtak különösebben sokat róla.

Ahogy azonban a bűnbanda 2015 és 2017 között egyre agresszívebbé vált, úgy vonta magára egyre jobban a szervezett bűnözéssel foglalkozó lengyel szervek figyelmét. Olyan súlyos bűncselekmények kezdték a bandatagok számláját terhelni, mint pénzbehajtás, emberek bántalmazása, kényszerítés, gyermekrablás - hogy a gyilkosságokat ne is említsük.

A jelzett időszak alatt a lengyel rendőrség szerint mintegy 450 millió zloty (mai árfolyamon mintegy 35 milliárd forint) értékben csempészett be kábítószert az országba a banda, de a drog előállításába is beszálltak később: amfetamin labort működtettek és marihuánát termesztettek nagyüzemi módszerekkel.

Mivel a bűnbanda nagyrészt korábbi focihuligánokból rekrutálódott, a csoportnak ez is kapóra jött: a drogot gyakran barátságos mérkőzések látogatásának örve alatt terjesztették. Egy jó kis drukkolás, és meg volt a havi bevétel egy része.

Az első időkben a banda főnöke Adrian Z. volt, aki az alvilági körökben „Zielony” (Zöld) néven volt ismert. Őt a rendőrség agyonlőtte egy igencsak félresikerült letartoztatás során még 2017-ben, ugyanakkor sikerült kilenc bandatagot letartóztatniuk. Közöttük volt Adrian testvére Marian Z., és annak felesége is.

A letartóztatást házkutatás követte, melynek során nemcsak fegyvereket és lőszereket találtak a bűnözők otthonában, hanem drogokat is. A kokain és a marihuána Spanyolországból és Hollandiából került be az országba.

A zöldszemű szőke szépség K. pedig történetesen Marian Z. felesége volt, akit azonban a letartóztatás után szabadon engedtek. Rá nézve nem találtak terhelő bizonyítékot, a tevékenysége egyáltalán nem volt ismert a hatóságok előtt. Mindig diszkréten járt el - akkor is, amikor drogot kellett csempészni és akkor is, amikor a pénzt kellett valahová elrejteni.

A szabadlábra került Magdaléna - kihasználva azt az űrt, mely a nagy tisztogatások után támadt -megszervezte saját bandáját, mely már nem csak a Cracovia szurkolóiból szerveződött, hanem más csoportok közül is. Munkásságát zavartalanul tudta folytatni, annak ellenére, hogy Krakkóban és annak környékén a rendőrség még végrehajtott sikeres rajtaütési akciókat. Hiába, a hölgy üzlete jól ment (Szymon Jadczak a TVN 24 riporterének beszámolója szerint K. bandája havonta másfél millió eurónyi drogot csempészett be Lengyelországba), a pénzt pedig egyebek mellett fényűző ingatlanokba fektette.

Azzal, hogy K. valódi tevékenysége egy ideig rejtve maradt a rendőrség előtt, olyan előnyhöz jutott, mely sokáig behozhatatlannak bizonyult. A legnagyobb nehézség abból adódott, hogy a drogkereskedelemből hosszú idő alatt felhalmozott pénz segítségével Magda sikerrel tudta finanszírozni bujkálásait. Bármit és legfőképpen bárkit megvásárolhatott.

És nem csak a tengernyi sok pénz volt az, ami növelte Magda K. esélyeit a rendőrséggel szemben. A nő szépsége is komoly ütőkártya volt; a Natemat.pl-en olyan bejegyzések olvashatóak, melyek szerint sokan töltenének Magdával összezárva akár öt évet is közös cellában.

( A cikk a Gazeta Wyborcza és a polskatimes.pl alapján készült.)

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Tovább perlik a fraknói kincset
Szakonyi Péter | 2020. november 24. 16:58
Még hosszú évekbe telik, míg végleges bírói ítélet születik az úgynevezett fraknói kincs ügyében. Az Esterházy hercegek fraknói várában őrzött műkincsegyüttest öt éve egy raktárba szállították. A közel 300 darabból álló és korábban az Iparművészeti Múzeumban kiállított páratlan gyűjtemény azóta nem látható.
Kultúra A mi hazánk Budapest - videóinterjú Koncz Zsuzsával
Szarvas György | 2020. november 22. 15:11
A napokban vehette át Budapest díszpolgára címét Koncz Zsuzsa előadóművész, és a napokban jelenik meg új lemeze a Szabadnak születtél is. A városról és a város nyújtotta szabadságról beszélgettünk a művésznővel. 
Kultúra Van bennem egy alapvető csibész - interjú Szervét Tiborral
Vidacs Éva | 2020. november 21. 18:31
Évekig úgy választottam darabot, hogy mindegy, mi az, de ő benne legyen. Láttam drámai szerepben, polgárpukkasztó előadásban és zenés komédiában is. Most viszont egy olyan arcát mutatja meg Szervét Tibor, amelyiket eddig nem ismerhettük.  
Kultúra Nagy pofont kapott a szórakoztatóipar
Baka F. Zoltán | 2020. november 19. 18:02
Sok rendezvényszervező vállalkozás nem fog felállni a járványhelyzetből – mondta a Piac & Profit magazin ma megjelenő számának adott interjúban Fülöp Zoltán, a több rendezvényt – köztük a Sziget és a Volt Fesztivált, a Balaton Soundot - összefogó Sziget Zrt. egyik fesztiváligazgatója, aki egyben az Akvárium Klubot is üzemeltető cég egyik tulajdonosa. A Sziget Zrt. bankhitellel próbálja áthidalni az idei évi veszteségeit.
Kultúra Szinkron, reklám és filmszerep - mekkora gázsikat tud kitermeli a magyar szórakoztatóipar
Szarvas György | 2020. november 15. 15:03
Bár az SzFE-n a vészhelyzet kihirdetésével kényszerűségből a tiltakozók is időlegesen visszavonulót fújnak (legalább is az épületet elhagyják), ez a több hónapos közjáték arra mindenképpen alkalmat szolgáltat, hogy megnézzük, azok, akik kikerülnek az egyetemről, milyen lehetőségekkel vágnak neki az életnek, színészként miféle megélhetésük lehet, társulati tagként vagy szabadúszóként. Mit kínál számukra a szinkron, a reklámipar, és milyen esélyeik lehetnek – anyagilag is – ha bekerülnek egy nagyjátékfilm forgatására.
Kultúra A stream a veszélyhelyzet után is velünk marad - videóinterjú Mácsai Pállal
Szarvas György | 2020. november 14. 15:43
Az Örkény Színház már a mostani őszi szezonnak is úgy ment neki, hogy a hagyományos előadások mellett számos darabot streamelve is közvetítettek a nézőknek. A legutóbbi veszélyhelyzeti intézkedések miatt a színház most bezárt, maradt a streamelés, amiről Mácsai Pál igazgató úgy nyilatkozott, hogy bár ma még ez a forma gyerekcipőben jár, körülbelül ahhoz hasonlítható, mint ahol a film tartott a Lumiere fivérek idején. Szerinte ez megmarad a jövőben is, és hasonló pályát fog befutni, mint amit a filmművészet produkált a kezdetektől mostanáig. Sikerre van ítélve. 
Kultúra A kádár-korszakban minden, ami R-rel kezdődött és ajk-kal végződött, rémületet keltett az apparátusban - videóinterjú a bécsi CEU történészével
Szarvas György | 2020. november 8. 13:33
A magyar történelem nem bővelkedik kiemelkedő női politikusokban, de még ők is gyakran feledésbe merülnek a hazai emlékezetpolitikai csatározásokban. Pető Andrea a bécsi CEU történésze Rajk Júliáról megjelent életrajzában arra tesz kísérletet, hogy az árnyékból ( magának a könyvnek is Árnyékban a címe) a napvilágra hozza Rajk László özvegyének igencsak rendhagyó politikai életútját. 
Kultúra Vajon mennyit számít az életkor az amerikai elnökök megválasztásakor?
Szarvas György | 2020. november 1. 16:37
Trump második ciklusát megválasztása esetén 74 évesen kezdené el. Ezzel az életkorral mindenképpen rangidősnek számítana az indulók között, hiszen még Reagan is "csupán" 73 volt a második terminus alatt. A mostani jelöltek - így a demokrata Biden esetében is - a magas életkor miatt felmerül a kérdés, vajon érdemes-e meghúzni ebben az ügyben bármiféle korhatárt.
Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Friss
hírlevél