Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
Több mint egy évnyi bujkálás után magyar fejvadász nyomozók közreműködésével fogták el Magdalena K.-t, a lengyel kábítószermaffia vezetőjét, aki sokáig Budapesten rejtőzködött. A rendkívül dekoratív bűnözőről a lengyel sajtó próbált egy valamennyire hiteles portrét megrajzolni.
Forrás: Facebook

Magda K. Facebook profilja az egyik leglátogatottabb oldal a közösségi hálón azóta, hogy a 30 éves, igézően zöld szemű, modellalkatú szőke szépség bekerült a hírekbe, mint a Cracovia (futballhuligánokból verbuvált) bűnbanda feje. A vád szerint mintegy 65 kilogramm marihuánát és kokaint csempészett be, majd terített a lengyel piacon.

A Facebookon ráadásul számtalan szexi fotót közöl magáról, a kommentekből pedig az derül ki, hogy a rajongói még Kate Hudson színésznőnél is többre értékelik a megjelenését.

A lengyel sajtót egyebek mellett az a kérdés foglalkoztatja, hogyan volt képes ilyen sokáig elrejtőzni a rendőrség elől. K. az Interpol körözési listáján is szerepel, gyakorlatilag Lengyelország legveszélyesebb bűnbandájának a feje, az ország első számú közellensége lett.

A Cracovia bűnbanda tevékenysége ugyan már néhány éve ismert volt a lengyel hatóságok előtt, de K.-ról elég keveset lehetett hallani és a lengyel bűnüldöző szervek sem tudtak különösebben sokat róla.

Ahogy azonban a bűnbanda 2015 és 2017 között egyre agresszívebbé vált, úgy vonta magára egyre jobban a szervezett bűnözéssel foglalkozó lengyel szervek figyelmét. Olyan súlyos bűncselekmények kezdték a bandatagok számláját terhelni, mint pénzbehajtás, emberek bántalmazása, kényszerítés, gyermekrablás - hogy a gyilkosságokat ne is említsük.

A jelzett időszak alatt a lengyel rendőrség szerint mintegy 450 millió zloty (mai árfolyamon mintegy 35 milliárd forint) értékben csempészett be kábítószert az országba a banda, de a drog előállításába is beszálltak később: amfetamin labort működtettek és marihuánát termesztettek nagyüzemi módszerekkel.

Mivel a bűnbanda nagyrészt korábbi focihuligánokból rekrutálódott, a csoportnak ez is kapóra jött: a drogot gyakran barátságos mérkőzések látogatásának örve alatt terjesztették. Egy jó kis drukkolás, és meg volt a havi bevétel egy része.

Az első időkben a banda főnöke Adrian Z. volt, aki az alvilági körökben „Zielony” (Zöld) néven volt ismert. Őt a rendőrség agyonlőtte egy igencsak félresikerült letartoztatás során még 2017-ben, ugyanakkor sikerült kilenc bandatagot letartóztatniuk. Közöttük volt Adrian testvére Marian Z., és annak felesége is.

A letartóztatást házkutatás követte, melynek során nemcsak fegyvereket és lőszereket találtak a bűnözők otthonában, hanem drogokat is. A kokain és a marihuána Spanyolországból és Hollandiából került be az országba.

A zöldszemű szőke szépség K. pedig történetesen Marian Z. felesége volt, akit azonban a letartóztatás után szabadon engedtek. Rá nézve nem találtak terhelő bizonyítékot, a tevékenysége egyáltalán nem volt ismert a hatóságok előtt. Mindig diszkréten járt el - akkor is, amikor drogot kellett csempészni és akkor is, amikor a pénzt kellett valahová elrejteni.

A szabadlábra került Magdaléna - kihasználva azt az űrt, mely a nagy tisztogatások után támadt -megszervezte saját bandáját, mely már nem csak a Cracovia szurkolóiból szerveződött, hanem más csoportok közül is. Munkásságát zavartalanul tudta folytatni, annak ellenére, hogy Krakkóban és annak környékén a rendőrség még végrehajtott sikeres rajtaütési akciókat. Hiába, a hölgy üzlete jól ment (Szymon Jadczak a TVN 24 riporterének beszámolója szerint K. bandája havonta másfél millió eurónyi drogot csempészett be Lengyelországba), a pénzt pedig egyebek mellett fényűző ingatlanokba fektette.

Azzal, hogy K. valódi tevékenysége egy ideig rejtve maradt a rendőrség előtt, olyan előnyhöz jutott, mely sokáig behozhatatlannak bizonyult. A legnagyobb nehézség abból adódott, hogy a drogkereskedelemből hosszú idő alatt felhalmozott pénz segítségével Magda sikerrel tudta finanszírozni bujkálásait. Bármit és legfőképpen bárkit megvásárolhatott.

És nem csak a tengernyi sok pénz volt az, ami növelte Magda K. esélyeit a rendőrséggel szemben. A nő szépsége is komoly ütőkártya volt; a Natemat.pl-en olyan bejegyzések olvashatóak, melyek szerint sokan töltenének Magdával összezárva akár öt évet is közös cellában.

( A cikk a Gazeta Wyborcza és a polskatimes.pl alapján készült.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra A Szabad Európából tudta meg, hogy övé az Oscar-díj - videóinterjú Rófusz Ferenccel
Szarvas György | 2021. április 4. 17:59
Rófusz Ferenc A légy című animációs filmjével érdemelte ki az Amerikai Filmakadémia legmagasabb elismerését. A díjat azonban nem vehette át azonnal, a korabeli magyar hivatalosságok ugyanis megakadályozták, hogy kiutazzon a gálára.
Kultúra A matematikusok Nobel-díjaként jegyzett Abel-díjat kapta Lovász László, az MTA volt elnöke
Privátbankár.hu | 2021. március 17. 13:08
A Norvég Tudományos Akadémia 2021-ben az Abel-díjat Lovász Lászlónak, a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem professor emeritusának, a Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézet kutatóprofesszorának és Avi Wigdersonnak, a princetoni Fejlett Tanulmányok Intézete (USA) munkatársának ítéli oda „meghatározó jelentőségű munkásságukért az elméleti számítógép-tudomány és a diszkrét matematika terén és szerepükért abban, hogy ezek a modern matematika központi területeivé válhattak”.
Kultúra Nem a csend az alternatíva - a noÁr Mozgalom így készül március 15-re
Szarvas György | 2021. március 14. 18:43
Újabb klippel készül nemzeti ünnepünkre a noÁr Mozgalom, és személyesen Molnár Áron színművész. A Magyar cím alatt futó számban arra keresik a választ, hogy valójában mitől is érezhetjük magunkat magyarnak. Mivel a rap-számokat általában is bombaként kezelik, így számíthatunk arra, hogy a 15-én ez a szám is robbanni fog.  
Kultúra "Évek óta döglődik a POSZT" - videóinterjú Bagossy László rendezővel
Szarvas György | 2021. március 6. 14:53
Eddigi formájában megszűnik a POSZT (Pécsi Országos Színházi Találkozó) névre hallgató színházi szemle. Az elmúlt évek már igencsak elromlott hangulatú fesztiváljairól, árulókról, átpolitizálódásról, SZFE-ről és a lehetséges jövőről kérdeztük a POSZT-on két díjat is elnyerő Bagossy László rendezőt, egyetemi tanárt. 
Kultúra Hun az igazság? Tananyagba emelték a történelmi fantazmagóriákat
Privátbankár.hu | 2021. február 25. 19:03
Eddig az általános iskolai történelem oktatás alapját a kutatásokból levont tények adták, most változott a helyzet. A magyarság vélt hőstörténete került a tankönyvekbe, az oktatóknak ezt kell most tanítani. Mindez számos történelemtanár nézetével szembe megy, ráadásul a Nemzeti Alaptanterveben foglaltaknak sem feltétel felel meg a tananyag.
Kultúra A Facebook talán felül fogja vizsgálni a policy-ját - véli Ungváry Krisztián miután a tech cég letiltotta a történész kitoresnapja.hu profilját
Szarvas György | 2021. február 19. 17:01
Idén a járvány miatt nem lehetett megtartani a kitörésnapi emléktúrát, a budapesti szovjet ostromgyűrűből 1945-ben kitörni akaró német és magyar katonák kétségbeesett akciójára emlékező hagyományos túrát. Ungváry Krisztián ezért egy virtuális túrázást lehetővé tevő oldalt készített, azért is, hogy  leszámoljon az eseménnyel kapcsolatos hamis mítoszokkal. A Facebook viszont letiltotta a történész által kreált oldalt, miután a szélsőjobboldali Szent Korona Rádió feljelentette gyűlöletbeszéd miatt. Ungváry Krisztiánt kérdeztük a hogyan továbbról.  
Kultúra Szinetár Miklós: "Én Vidnyánszky Attila helyében lemondanék" - videóinterjú az SZFE-ügyről
Szarvas György | 2021. február 17. 14:22
Szinetár Miklós rendezésével nyílt meg 1959-ben a korabeli Színház és Filmművészeti Főiskola játszóhelye, az Ódry Színpad. Az időközben egyetemmé avanzsáló intézmény mostani megszüntetve-megőrzése a vizsgaelőadásoknak is otthont adó Ódry megszűnését is jelenti. A felsőoktatási intézményben 51 éven keresztül oktató Szinetár Miklóst kérdeztük.
Kultúra Csak a szakmai kvalitások számítanak - videóinterjú Kardos Sándorral, az új operatőri társaságról
Szarvas György | 2021. január 31. 19:11
A Színház és Filmművészeti Egyetem elleni kormányzati fellépés gyakorlatilag szétrobbantotta a hazai operatőri közösséget. A nagy múltú Magyar Operatőrök Társaságából (HSC) akkor kezdődtek el a tömeges kilépések, amikor Novák Emil elnökségi tag elfogadta az egyetem új vezetésétől a rektorhelyettesi kinevezést. Mostanra a kilépők, szám szerint 42-en megalapították a Magyar Filmoperatőrök Egyesületét (HCA), mely nem kívánja firtatni a belépők politikai nézeteit, csupán a szakmai kvalitásokra koncentrál. Kardos Sándor elnökségi tag (aki operatőre volt az éppen 75. születésnapját ünneplő Bereményi Géza rendezte Tanítványoknak és az Eldorádónak is) az új szervezet megalakulásával kapcsolatban többek között arról is beszélt, hogy miként látja a két szervezet további kapcsolatát, és, hogy a kontesztáló egyetemi hallgatók és oktatók által létrehozott #freeSzFE Egyesülettel együtt milyen esély van arra, hogy a későbbiekben egy színház és filmművészeti szabadegyetem alapjait lefektessék.  
Kultúra Scherer Péter: „Azt üzenem a fiataloknak, ne adják fel, amit nagyon akarnak’”
Vidacs Éva | 2021. január 30. 17:32
Scherer Péter közel negyven éve kötelezte el magát a színészettel, mégis akkor égett be a köztudatba, amikor eljátszotta a Válótársak egyik főszerepét, de ezt nem bánja, ahogyan azt sem, hogy sokszor csetlő-botló, megmosolyogtató figurákat alakít. Pepe civilben is nagyon vicces, talán még sosem nevettem ennyit interjú közben, és hogy valóban szellemes, annak bizonysága, hogy tavaly ő kapta Karinthy-gyűrűt is. 
Kultúra Egy mai Opera nem lehet minden részletében azonos a másfélszáz évvel ezelőttivel - véli Zoboki Gábor
Szakonyi Péter | 2021. január 24. 18:15
Korszerűsítés vagy teljes műemléki rekonstrukció? Éveken át e kettő között hányódott az Operaház felújítása. Míg az előbbi alapvetően ráncfelvarrást, az utóbbi viszont a pincétől a padlásig tartó restaurálást és korszerűsítést jelent - persze sokmilliárd forintos különbséggel. A nemzeti dalszínházat most már bizonyosnak látszik, hogy decemberben átadják - az idén. A részletekről Zoboki Gábort az Opera teljeskörű rekonstrukciójáért felelős építészt kérdeztük.
Friss
hírlevél
depositphotos