BUX
31 985.33
-0.25%
-80.00
OTP
9 335.00
-0.59%
-55.00
MOL
1 849.00
-1.91%
-36.00
RICHTER
5 865.00
+1.12%
+65.00
MTELEKOM
358.00
+2.14%
+7.00
 
2020. március 2. 18:32

Több mint egy évnyi bujkálás után magyar fejvadász nyomozók közreműködésével fogták el Magdalena K.-t, a lengyel kábítószermaffia vezetőjét, aki sokáig Budapesten rejtőzködött. A rendkívül dekoratív bűnözőről a lengyel sajtó próbált egy valamennyire hiteles portrét megrajzolni.

Forrás: Facebook

Magda K. Facebook profilja az egyik leglátogatottabb oldal a közösségi hálón azóta, hogy a 30 éves, igézően zöld szemű, modellalkatú szőke szépség bekerült a hírekbe, mint a Cracovia (futballhuligánokból verbuvált) bűnbanda feje. A vád szerint mintegy 65 kilogramm marihuánát és kokaint csempészett be, majd terített a lengyel piacon.

A Facebookon ráadásul számtalan szexi fotót közöl magáról, a kommentekből pedig az derül ki, hogy a rajongói még Kate Hudson színésznőnél is többre értékelik a megjelenését.

A lengyel sajtót egyebek mellett az a kérdés foglalkoztatja, hogyan volt képes ilyen sokáig elrejtőzni a rendőrség elől. K. az Interpol körözési listáján is szerepel, gyakorlatilag Lengyelország legveszélyesebb bűnbandájának a feje, az ország első számú közellensége lett.

A Cracovia bűnbanda tevékenysége ugyan már néhány éve ismert volt a lengyel hatóságok előtt, de K.-ról elég keveset lehetett hallani és a lengyel bűnüldöző szervek sem tudtak különösebben sokat róla.

Ahogy azonban a bűnbanda 2015 és 2017 között egyre agresszívebbé vált, úgy vonta magára egyre jobban a szervezett bűnözéssel foglalkozó lengyel szervek figyelmét. Olyan súlyos bűncselekmények kezdték a bandatagok számláját terhelni, mint pénzbehajtás, emberek bántalmazása, kényszerítés, gyermekrablás - hogy a gyilkosságokat ne is említsük.

A jelzett időszak alatt a lengyel rendőrség szerint mintegy 450 millió zloty (mai árfolyamon mintegy 35 milliárd forint) értékben csempészett be kábítószert az országba a banda, de a drog előállításába is beszálltak később: amfetamin labort működtettek és marihuánát termesztettek nagyüzemi módszerekkel.

Mivel a bűnbanda nagyrészt korábbi focihuligánokból rekrutálódott, a csoportnak ez is kapóra jött: a drogot gyakran barátságos mérkőzések látogatásának örve alatt terjesztették. Egy jó kis drukkolás, és meg volt a havi bevétel egy része.

Az első időkben a banda főnöke Adrian Z. volt, aki az alvilági körökben „Zielony” (Zöld) néven volt ismert. Őt a rendőrség agyonlőtte egy igencsak félresikerült letartoztatás során még 2017-ben, ugyanakkor sikerült kilenc bandatagot letartóztatniuk. Közöttük volt Adrian testvére Marian Z., és annak felesége is.

A letartóztatást házkutatás követte, melynek során nemcsak fegyvereket és lőszereket találtak a bűnözők otthonában, hanem drogokat is. A kokain és a marihuána Spanyolországból és Hollandiából került be az országba.

A zöldszemű szőke szépség K. pedig történetesen Marian Z. felesége volt, akit azonban a letartóztatás után szabadon engedtek. Rá nézve nem találtak terhelő bizonyítékot, a tevékenysége egyáltalán nem volt ismert a hatóságok előtt. Mindig diszkréten járt el - akkor is, amikor drogot kellett csempészni és akkor is, amikor a pénzt kellett valahová elrejteni.

A szabadlábra került Magdaléna - kihasználva azt az űrt, mely a nagy tisztogatások után támadt -megszervezte saját bandáját, mely már nem csak a Cracovia szurkolóiból szerveződött, hanem más csoportok közül is. Munkásságát zavartalanul tudta folytatni, annak ellenére, hogy Krakkóban és annak környékén a rendőrség még végrehajtott sikeres rajtaütési akciókat. Hiába, a hölgy üzlete jól ment (Szymon Jadczak a TVN 24 riporterének beszámolója szerint K. bandája havonta másfél millió eurónyi drogot csempészett be Lengyelországba), a pénzt pedig egyebek mellett fényűző ingatlanokba fektette.

Azzal, hogy K. valódi tevékenysége egy ideig rejtve maradt a rendőrség előtt, olyan előnyhöz jutott, mely sokáig behozhatatlannak bizonyult. A legnagyobb nehézség abból adódott, hogy a drogkereskedelemből hosszú idő alatt felhalmozott pénz segítségével Magda sikerrel tudta finanszírozni bujkálásait. Bármit és legfőképpen bárkit megvásárolhatott.

És nem csak a tengernyi sok pénz volt az, ami növelte Magda K. esélyeit a rendőrséggel szemben. A nő szépsége is komoly ütőkártya volt; a Natemat.pl-en olyan bejegyzések olvashatóak, melyek szerint sokan töltenének Magdával összezárva akár öt évet is közös cellában.

( A cikk a Gazeta Wyborcza és a polskatimes.pl alapján készült.)

Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Ömlik ránk az ingyen kultúra – mi az, amit tényleg nem szabad kihagyni?
Privátbankár.hu | 2020. március 19. 20:27
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.
Kultúra Mielőtt bekattanunk – a karanténból jelentjük
Gáspár András | 2020. március 17. 20:10
A koronavírus terjedése miatt szerkesztőségünk számos munkatársa is önkéntes karanténba vonult. Miként élik meg a mindennapokat? Hogyan bírják a bezártságot, a személyes találkozások hiányát? Működik-e a digitális munkarend? És hogy csinálják, hogy nem kattannak be?
Kultúra Legyek angyal, ha ördög vagyok? – Vészhelyzeti beszélgetés Szűcs Gabi énekesnővel
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 17:31
Interjú Szűcs Gabi EMeRTon- és Fonogram díjas énekesnővel, a Cotton Club Singers alapító tagjával a szabadúszó-lét kiszolgáltatottságáról, jubileumokról, életre szóló döntésekről, fentről és lentről, csücsörítésről és munkáról.
Kultúra A koronavírus minden előtt? Ez maradt március 15-éből
Gáspár András | 2020. március 15. 18:22
Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.
Kultúra Összművészeti jubileum - 40 éves a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. március 11. 10:46
Beethoven és Liszt munkái városszerte, vibrálóan pozitív energiájú soul-funk előadók, köteleken álmodozó akrobaták és barokk színház egy ódon templomtérben – és ez csak néhány program az április 3-19. között megrendezésre kerülő 40. Budapesti Tavaszi Fesztivál eseményáradatából.
Kultúra A nap képe: Mona Lisa maszkban, mobillal
Wéber Balázs | 2020. március 9. 16:24
A koronavírus (vagy az azt övező pánik) megihletett egy olasz street art művészt, aki csavart egyet a történeten.
hírlevél