4p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

Több mint egy évnyi bujkálás után magyar fejvadász nyomozók közreműködésével fogták el Magdalena K.-t, a lengyel kábítószermaffia vezetőjét, aki sokáig Budapesten rejtőzködött. A rendkívül dekoratív bűnözőről a lengyel sajtó próbált egy valamennyire hiteles portrét megrajzolni.
Forrás: Facebook

Magda K. Facebook profilja az egyik leglátogatottabb oldal a közösségi hálón azóta, hogy a 30 éves, igézően zöld szemű, modellalkatú szőke szépség bekerült a hírekbe, mint a Cracovia (futballhuligánokból verbuvált) bűnbanda feje. A vád szerint mintegy 65 kilogramm marihuánát és kokaint csempészett be, majd terített a lengyel piacon.

A Facebookon ráadásul számtalan szexi fotót közöl magáról, a kommentekből pedig az derül ki, hogy a rajongói még Kate Hudson színésznőnél is többre értékelik a megjelenését.

A lengyel sajtót egyebek mellett az a kérdés foglalkoztatja, hogyan volt képes ilyen sokáig elrejtőzni a rendőrség elől. K. az Interpol körözési listáján is szerepel, gyakorlatilag Lengyelország legveszélyesebb bűnbandájának a feje, az ország első számú közellensége lett.

A Cracovia bűnbanda tevékenysége ugyan már néhány éve ismert volt a lengyel hatóságok előtt, de K.-ról elég keveset lehetett hallani és a lengyel bűnüldöző szervek sem tudtak különösebben sokat róla.

Ahogy azonban a bűnbanda 2015 és 2017 között egyre agresszívebbé vált, úgy vonta magára egyre jobban a szervezett bűnözéssel foglalkozó lengyel szervek figyelmét. Olyan súlyos bűncselekmények kezdték a bandatagok számláját terhelni, mint pénzbehajtás, emberek bántalmazása, kényszerítés, gyermekrablás - hogy a gyilkosságokat ne is említsük.

A jelzett időszak alatt a lengyel rendőrség szerint mintegy 450 millió zloty (mai árfolyamon mintegy 35 milliárd forint) értékben csempészett be kábítószert az országba a banda, de a drog előállításába is beszálltak később: amfetamin labort működtettek és marihuánát termesztettek nagyüzemi módszerekkel.

Mivel a bűnbanda nagyrészt korábbi focihuligánokból rekrutálódott, a csoportnak ez is kapóra jött: a drogot gyakran barátságos mérkőzések látogatásának örve alatt terjesztették. Egy jó kis drukkolás, és meg volt a havi bevétel egy része.

Az első időkben a banda főnöke Adrian Z. volt, aki az alvilági körökben „Zielony” (Zöld) néven volt ismert. Őt a rendőrség agyonlőtte egy igencsak félresikerült letartoztatás során még 2017-ben, ugyanakkor sikerült kilenc bandatagot letartóztatniuk. Közöttük volt Adrian testvére Marian Z., és annak felesége is.

A letartóztatást házkutatás követte, melynek során nemcsak fegyvereket és lőszereket találtak a bűnözők otthonában, hanem drogokat is. A kokain és a marihuána Spanyolországból és Hollandiából került be az országba.

A zöldszemű szőke szépség K. pedig történetesen Marian Z. felesége volt, akit azonban a letartóztatás után szabadon engedtek. Rá nézve nem találtak terhelő bizonyítékot, a tevékenysége egyáltalán nem volt ismert a hatóságok előtt. Mindig diszkréten járt el - akkor is, amikor drogot kellett csempészni és akkor is, amikor a pénzt kellett valahová elrejteni.

A szabadlábra került Magdaléna - kihasználva azt az űrt, mely a nagy tisztogatások után támadt -megszervezte saját bandáját, mely már nem csak a Cracovia szurkolóiból szerveződött, hanem más csoportok közül is. Munkásságát zavartalanul tudta folytatni, annak ellenére, hogy Krakkóban és annak környékén a rendőrség még végrehajtott sikeres rajtaütési akciókat. Hiába, a hölgy üzlete jól ment (Szymon Jadczak a TVN 24 riporterének beszámolója szerint K. bandája havonta másfél millió eurónyi drogot csempészett be Lengyelországba), a pénzt pedig egyebek mellett fényűző ingatlanokba fektette.

Azzal, hogy K. valódi tevékenysége egy ideig rejtve maradt a rendőrség előtt, olyan előnyhöz jutott, mely sokáig behozhatatlannak bizonyult. A legnagyobb nehézség abból adódott, hogy a drogkereskedelemből hosszú idő alatt felhalmozott pénz segítségével Magda sikerrel tudta finanszírozni bujkálásait. Bármit és legfőképpen bárkit megvásárolhatott.

És nem csak a tengernyi sok pénz volt az, ami növelte Magda K. esélyeit a rendőrséggel szemben. A nő szépsége is komoly ütőkártya volt; a Natemat.pl-en olyan bejegyzések olvashatóak, melyek szerint sokan töltenének Magdával összezárva akár öt évet is közös cellában.

( A cikk a Gazeta Wyborcza és a polskatimes.pl alapján készült.)

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Kultúra Önnek mennyit ér a kultúra? És fizetne is érte?
Privátbankár.hu | 2024. április 12. 08:55
Egyre több kulturális szolgáltató dönt úgy, hogy közösségi finanszírozás keretében próbálja megvalósítani egy-egy projektjét. Laptársunk, az Mfor azt nézte meg három példán keresztül, hogy ez a gyakorlat milyen formákban működik itthon. 
Kultúra Miben tér el egy kísérleti jelleggel létrehozott oktatási intézmény az államiaktól?
Privátbankár.hu | 2024. április 11. 06:51
Interjú Halácsy Péterrel, a Budapest School egyik alapítójával.
Kultúra Hihetetlen áron kelt el egy festmény a Sotheby’s árverésén
Kenessei András | 2024. március 10. 14:38
A világ két legnagyobb árverőháza közül a Sotheby’s (a másik a Christie’s) március 6-án tartotta az évad elejének egyik legfontosabb árverését, mint hangsúlyos évnyitót.
Kultúra Párhuzamok a Kádár-kori második nyilvánosság és a mai független média között - Klasszis podcast Haraszti Miklóssal és Danyi Gáborral
Szarvas György | 2024. január 20. 18:07
A napokban jelent meg Danyi Gábor Az írógép és az utazótáska című monográfiája a magyarországi szamizdat irodalom történetéről. Bár az 1980-as években, és annak főleg a második felében már gyakorlatilag nagyüzemi módszerekkel, gyakran állami nyomdákban, feketén folyt a hazai illegális  könyvek és folyóiratok nyomtatása, a szamizdatok kiadása és annak gyökerei az 1950-es évekre nyúlnak vissza. Ennek szerteágazó történetét, illetve a nagyon is sokszínű résztvevői kört idézi meg Danyi Gábor most megjelent munkájában. A Klasszis podcast adásában vele és a szamizdat Beszélő korabeli szerkesztőjével, Haraszti Miklóssal közösen azt kutattuk, miféle hasonlóságot lehet felfedezni a kádári és a mai Magyarország nyilvánosságában.
Kultúra A nap képe: újabb elképesztő tiltás a magyar könyvesboltokban
Kormos Olga | 2024. január 17. 10:03
Az Alexandra egyik könyvesboltjában olyan tájékoztató táblát tettek ki, amely már a fóliázáson is túlmutat. 
Kultúra Matrózpulcsi 500 dollárért - itt az új, nemzeti orosz divat
Elek Lenke | 2024. január 1. 18:15
Nem járja, hogy az oroszok a hanyatló Nyugat termékeiben parádézzanak. Ezen változtatna többek közt a Nina Donis divatház is - a cári és a nyugati kulturális panelek kevergetésével.
Kultúra Willy Wonka – a nagy csokiüzlet és filmbiznisz
Elek Lenke | 2023. december 17. 18:41
Mese és csokoládé – gyerekeknek biztos recept, de már évtizedek óta tudjuk, hogy nemcsak nekik. Mintha a XXI. században menekülnének a valóság elől a felnőttek, lásd a Harry Potter őrületet, meg a különféle fantasy-k és animációk sikerét.
Kultúra A legnagyobb karácsonyi sikerre Gyurcsány Ferenc is táncolt
Elek Lenke | 2023. december 16. 18:23
Mi a töretlen siker titka, és hányféle módon hoz pénzt máig is a karácsonyi romkomok koronázatlan királya?
Kultúra A botránymúzeum: miért áll a bál a világ egyik leghíresebb intézménye körül?
Kollár Dóra | 2023. december 10. 15:08
A British Museum jelentősége nem kérdéses, ám az intézmény így is problematikus több szempontból is.  
Kultúra A kölni nemcsak szagos víz, hanem színes árverés is
Kenessei András | 2023. november 19. 18:31
A november elején, Kölnben tartott árverésen Közép- és Kelet-Európa számos országából érkezett művek vártak a licitálókra. Megnéztük, hogyan szerepeltek a magyar művészek.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG