BUX
32 863.79
+0.45%
+148.00
OTP
8 800.00
-0.17%
-15.00
MOL
1 941.00
+1.62%
+31.00
RICHTER
6 400.00
+0.71%
+45.00
MTELEKOM
360.00
-0.55%
-2.00
 
2020. március 19. 20:27

A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.

Bayerische Staatsoper - Il Trovatore
Március 28-ig

A Bayerische Staatsoper a világ egyik legjobb operaháza. Talán nem a leghíresebb, de a legnagyobb költségvetéssel dolgozó intézmény, ahol mai napig kizárólag a színvonal és az érték számít, ahol a közönség legalább olyan vasszigorral nézi az előadást, mint a művészeti vezető. A Bayerische Staatsoperben nincs kompromisszum. A hangzásnak és a játéknak is tökéletesnek kell lennie, a rendezőktől mindig nagyon erős koncepciót várnak el, precíz megvalósítást, és komoly figyelmet fordítanak a grandiózus, meglepetés erejével élő látványra. Mindent elmond, hogy ez az az operaház, amelynek minden egyes előadására a kapacitás tízszeresének megfelelő jegyigénylés érkezik be, pedig pontosan 2101 férőhelyes az épület.

A színház a saját honlapján március 28-ig elérhetővé tette a 2013-as saját nyári operafesztiválján bemutatott és nagy sikert aratott Il Trovatore (A trubadúr) előadását. Olivier Py francia rendező kiszakítja a művet a historizáló miliőből és egy sötét, modern, már-már apokaliptikus környezetbe helyezi azt. Leonora vak - bár ez kissé egyszerű magyarázat arra, miért keveri össze a testvéreket.

Paolo Carignani elegánsan vezényel, Anja Harteros csodálatosan énekli és alakítja Leonorát, Alexey Markov baritonja csodálatosan passzol Luna grófhoz. A legfontosabb azonban Jonas Kaufmann alakítása Manrico szerepében. A valaha volt egyik legjobb Manrico, a felvétel a pályafutása csúcsán készült. A mű tökéletesen alkalmas nem operarajongók számára is takarítás vagy vasalás háttereként is.

Link >>

Bayerische Staatsoper - 7 Deaths of Maria Callas
Április 11., 19.00

A bemutatót a közismert oknál fogva nem látogathatják nézők a helyszínen, azonban - a Staatsoper Unter den Linden Carmenjéhez hasonlóan - élő közvetítésben, a képernyők előtt ülőknek megtartják az előadást.

A Maria Callas Hét Halála Marina Abramovich munkája. Ő álmodta meg az operát, Marko Nikodijevic zenéivel és a legnagyobb operákkal (Bizet, Puccini, Donizetti, Verdi műveivel). Szokásához híven ő maga is színpadra lép, ő alakítja Callast. Prózai partnere Willem Dafoe. Carmenként Nadezhda Karyazina, Toscaként Whitney Morrison, Desdemonaként Leah Hawkins, Luciaként Adela Zaharia, Normaként Selene Zanetti, Cso-cso-szánként Gabriella Reyes, Violettaként Hera Hyesang Park fog tündökölni a színpadon.

Abramovich többször kifejezte már rajongását Callas iránt. Ezúttal a bőrébe bújik, és bemutatja Callas életét, fájdalmait sikereit. Mindenkinek sok szeretettel ajánljuk. (Még egyszer: az előadás csak élőben lesz látható, utána nem!)

Link >>

Metropolitan Opera, New York - La Traviata
Március 20. 01:30-tól 21:30-ig lesz elérhető

Az operaház minden nap 20 órán át elérhetővé tesz egy-egy korábbi felvételt a színház honlapján. Ezek közül is kiemelkedik a világhírű csodálatos német szoprán, Diana Damrau főszereplésével, a Metropolitan zeneigazgatójának, Yannik Nézet-Seguinnak vezényletével bemutatott 2018-as sikerprodukció, a La Traviata.

Yannik Nézet-Seguin nem volt könnyű helyzetben, amikor közel 40 év után váltotta a #metoo-ba belebukott James Levine-t. Ez a Traviata volt az első produkciója a Metben, melyet ő maga választott zeneigazgatói debütálásához. A szereposztást is magára vállalta, és kedvenc szopránját, Diana Damraut kérte fel a szerepre. Alfredót Juan Diego Florez alakítja, aki telitalálatnak bizonyult és nagyon jól működnek együtt Damrauval.

Részlet:

Ez az előadás az elmúlt évek egyik nagy Met-büszkesége. Gyönyörű lett, Damrau lubickol a szerepében, mindenkinek ajánljuk, mert tényleg zseniális. Itt nézhetünk be a kulisszák mögé, hogyan készült a darab >>

Link a felvételekhez >>

Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
Kultúra Mi lesz a színészekkel?
Privátbankár.hu | 2020. március 21. 18:35
Köztudott, hogy a koronavírus-járvány következtében az elmúlt napokban bezártak a színházak, elmaradnak az előadások, fellépések. Kíváncsiak voltunk, hogy a színházaknak van-e elképzelése arról, hogy hogyan, miből fizetik a művészeiket.
Kultúra Mielőtt bekattanunk – a karanténból jelentjük
Gáspár András | 2020. március 17. 20:10
A koronavírus terjedése miatt szerkesztőségünk számos munkatársa is önkéntes karanténba vonult. Miként élik meg a mindennapokat? Hogyan bírják a bezártságot, a személyes találkozások hiányát? Működik-e a digitális munkarend? És hogy csinálják, hogy nem kattannak be?
Kultúra Legyek angyal, ha ördög vagyok? – Vészhelyzeti beszélgetés Szűcs Gabi énekesnővel
Privátbankár.hu | 2020. március 17. 17:31
Interjú Szűcs Gabi EMeRTon- és Fonogram díjas énekesnővel, a Cotton Club Singers alapító tagjával a szabadúszó-lét kiszolgáltatottságáról, jubileumokról, életre szóló döntésekről, fentről és lentről, csücsörítésről és munkáról.
Kultúra A koronavírus minden előtt? Ez maradt március 15-éből
Gáspár András | 2020. március 15. 18:22
Kígyózó sorok helyett zárt kapuk és kerítések várták azokat, akik a nemzeti ünnepeken ingyenesen szerették volna meglátogatni a nagyobb múzeumokat. Napsütéses tavaszi időben kellett rádöbbennünk: kultúra már csak otthon vár ránk.
hírlevél