BUX
37 260.06
-0.15%
-57.00
OTP
11 280.00
-0.97%
-110.00
MOL
1 967.00
-2.24%
-45.00
RICHTER
6 970.00
+2.95%
+200.00
MTELEKOM
396.00
+0.38%
+1.00
 
2020. március 19. 20:27

A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.

Bayerische Staatsoper - Il Trovatore
Március 28-ig

A Bayerische Staatsoper a világ egyik legjobb operaháza. Talán nem a leghíresebb, de a legnagyobb költségvetéssel dolgozó intézmény, ahol mai napig kizárólag a színvonal és az érték számít, ahol a közönség legalább olyan vasszigorral nézi az előadást, mint a művészeti vezető. A Bayerische Staatsoperben nincs kompromisszum. A hangzásnak és a játéknak is tökéletesnek kell lennie, a rendezőktől mindig nagyon erős koncepciót várnak el, precíz megvalósítást, és komoly figyelmet fordítanak a grandiózus, meglepetés erejével élő látványra. Mindent elmond, hogy ez az az operaház, amelynek minden egyes előadására a kapacitás tízszeresének megfelelő jegyigénylés érkezik be, pedig pontosan 2101 férőhelyes az épület.

A színház a saját honlapján március 28-ig elérhetővé tette a 2013-as saját nyári operafesztiválján bemutatott és nagy sikert aratott Il Trovatore (A trubadúr) előadását. Olivier Py francia rendező kiszakítja a művet a historizáló miliőből és egy sötét, modern, már-már apokaliptikus környezetbe helyezi azt. Leonora vak - bár ez kissé egyszerű magyarázat arra, miért keveri össze a testvéreket.

Paolo Carignani elegánsan vezényel, Anja Harteros csodálatosan énekli és alakítja Leonorát, Alexey Markov baritonja csodálatosan passzol Luna grófhoz. A legfontosabb azonban Jonas Kaufmann alakítása Manrico szerepében. A valaha volt egyik legjobb Manrico, a felvétel a pályafutása csúcsán készült. A mű tökéletesen alkalmas nem operarajongók számára is takarítás vagy vasalás háttereként is.

Link >>

Bayerische Staatsoper - 7 Deaths of Maria Callas
Április 11., 19.00

A bemutatót a közismert oknál fogva nem látogathatják nézők a helyszínen, azonban - a Staatsoper Unter den Linden Carmenjéhez hasonlóan - élő közvetítésben, a képernyők előtt ülőknek megtartják az előadást.

A Maria Callas Hét Halála Marina Abramovich munkája. Ő álmodta meg az operát, Marko Nikodijevic zenéivel és a legnagyobb operákkal (Bizet, Puccini, Donizetti, Verdi műveivel). Szokásához híven ő maga is színpadra lép, ő alakítja Callast. Prózai partnere Willem Dafoe. Carmenként Nadezhda Karyazina, Toscaként Whitney Morrison, Desdemonaként Leah Hawkins, Luciaként Adela Zaharia, Normaként Selene Zanetti, Cso-cso-szánként Gabriella Reyes, Violettaként Hera Hyesang Park fog tündökölni a színpadon.

Abramovich többször kifejezte már rajongását Callas iránt. Ezúttal a bőrébe bújik, és bemutatja Callas életét, fájdalmait sikereit. Mindenkinek sok szeretettel ajánljuk. (Még egyszer: az előadás csak élőben lesz látható, utána nem!)

Link >>

Metropolitan Opera, New York - La Traviata
Március 20. 01:30-tól 21:30-ig lesz elérhető

Az operaház minden nap 20 órán át elérhetővé tesz egy-egy korábbi felvételt a színház honlapján. Ezek közül is kiemelkedik a világhírű csodálatos német szoprán, Diana Damrau főszereplésével, a Metropolitan zeneigazgatójának, Yannik Nézet-Seguinnak vezényletével bemutatott 2018-as sikerprodukció, a La Traviata.

Yannik Nézet-Seguin nem volt könnyű helyzetben, amikor közel 40 év után váltotta a #metoo-ba belebukott James Levine-t. Ez a Traviata volt az első produkciója a Metben, melyet ő maga választott zeneigazgatói debütálásához. A szereposztást is magára vállalta, és kedvenc szopránját, Diana Damraut kérte fel a szerepre. Alfredót Juan Diego Florez alakítja, aki telitalálatnak bizonyult és nagyon jól működnek együtt Damrauval.

Részlet:

Ez az előadás az elmúlt évek egyik nagy Met-büszkesége. Gyönyörű lett, Damrau lubickol a szerepében, mindenkinek ajánljuk, mert tényleg zseniális. Itt nézhetünk be a kulisszák mögé, hogyan készült a darab >>

Link a felvételekhez >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.


Kultúra Újabb múzeumból csinált kiemelt ügyet a kormány
Privátbankár.hu | 2020. június 4. 06:56
Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánították a Magyar Építészeti Múzeum és Műemlékvédelmi Dokumentációs Központ végleges elhelyezésére szolgáló épületegyüttes rekonstrukcióját, a beruházást kiemelten közérdekűvé nyilvánították - derül ki a friss Magyar Közlönyből.
Kultúra Új rendelet élesedett, koncertezhet hétvégén a Tankcsapda
Privátbankár.hu | 2020. május 29. 09:46
A kormány áldását adta arra, hogy péntektől vasárnapig autós könnyűzenei koncerteket lehet tartani.
Kultúra Élet a négy fal között – mit tanulhatunk a hikikomoriktól?
Wéber Balázs | 2020. május 6. 20:01
Nem bírja a több hónapos bezártságot? A japán hikikomorik évekig élnek a külvilágtól elzárva. Egy részük élvezi, hogy a maga ura lehet, újratervezi életét, szabadjára engedi kreativitását. Az izolációnak persze komoly árnyoldalai is vannak.
Kultúra Eldőlt: idén nem lesz Sziget, se Balaton Sound, se Volt fesztivál
Privátbankár.hu | 2020. április 30. 14:24
A szervezők azután döntöttek így, hogy kiderült: augusztus 15-ig nem lehet 500 főnél nagyobb rendezvényeket tartani a koronavírus miatt.
Kultúra Nem akarunk stresszelni, de muszáj elkezdeni a karácsonyi tervezést
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 18:44
Úgy tűnik, mégiscsak van remény a Netflixnek: ritkán ugyan, de előfordul, hogy a rendkívül felszínes munka eredménye egy valóban értékes alkotás lesz. Aki úgy gondolja, hogy a karácsonyi hangulathoz elengedhetetlen egy A diótörő-előadás, azoknak van egy jó hírünk. A bejglit még tényleg korai lenne megsütni, de van, ami nem tűr halasztást.
Kultúra A pszichiátriai kezeléseket is felforgatja a járvány
Privátbankár.hu | 2020. április 4. 06:30
A koronavírus-járvány magyarországi elterjedése alaposan felforgatta a pszichiátriai betegek életét, de az ellátás egész rendszerét is. Időközben megjelentek a rendeléseken a vírusfóbiások, a kórházak pszichiátriai osztályain a személyes kapcsolatok megszakadása a korábbiaknál sokkal nehezebb helyzetet idézett elő, az orvosokon és az ápolószemélyzeten hatalmas lett a nyomás. A lapunk által megkérdezett egyik pszichiáter pedig a cikk készülésekor kapta el a kórt. 
Kultúra Könyvajánló: Magánszféra és hatalom
Privátbankár.hu | 2020. április 1. 17:10
Napjainkra az információ a hatalom egyik legfőbb eszközévé vált. Jogos tehát a kérdés, hogy milyen adatokat, információkat követelhet és szerezhet meg a politikai vezetés a társadalom tagjairól, más országok állampolgárairól vagy épp a piaci résztvevőkről arra hivatkozva, hogy mindez az ő védelmüket szolgálja – például terrortámadás vagy vírusjárvány veszélye esetén.  
Kultúra Elmarad a Budapesti Tavaszi Fesztivál
Privátbankár.hu / MTI | 2020. március 28. 18:00
Nem tartják meg az április és 3. és 19. közötti időszakra tervezett 40. Budapesti Tavaszi Fesztivált (BTF) a koronavírus okozta nemzetközi egészségügyi veszélyhelyzet miatt.
Kultúra Gangon élni világnézet
Szarvas György | 2020. március 27. 20:01
Olaszországban a balkonon koncerteznek, Magyarországon pedig a gangélet kezd újraéledni a koronavírus-járvány alatt. Munkatársunk egy tárcanovellában örökítette meg tapasztalatait.
Kultúra Koronavírus: Facebook-csoport segíti a tájékoztatást egy somogyi településen
Szarvas György | 2020. március 22. 11:29
Vidéken is helyzet van koronavírus ügyben, bár erről kevesebb szó esik. Karádon, egy kis somogyi településen már nyolcan vannak önkéntes karanténban, nem tudni, hogy a hétfőn megérkezett német és svájci háztulajdonosok érintettek-e, és hogy az iskolabezárással hogyan oldják meg a rászoruló gyerekek étkeztetését. Egy civil Facebook-csoport talán segít majd.
hírlevél