TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában
A CoViD-19 okozta pánik és a streaming szolgáltatók uborkaszezonja elhozta a színházi közvetítések idejét. A sok lehetőség közül ajánlunk pár olyan programot, melyeknek a megtekintéséért a koronavírus nélkül egyébként sokat kellene fizetünk.

Bayerische Staatsoper - Il Trovatore
Március 28-ig

A Bayerische Staatsoper a világ egyik legjobb operaháza. Talán nem a leghíresebb, de a legnagyobb költségvetéssel dolgozó intézmény, ahol mai napig kizárólag a színvonal és az érték számít, ahol a közönség legalább olyan vasszigorral nézi az előadást, mint a művészeti vezető. A Bayerische Staatsoperben nincs kompromisszum. A hangzásnak és a játéknak is tökéletesnek kell lennie, a rendezőktől mindig nagyon erős koncepciót várnak el, precíz megvalósítást, és komoly figyelmet fordítanak a grandiózus, meglepetés erejével élő látványra. Mindent elmond, hogy ez az az operaház, amelynek minden egyes előadására a kapacitás tízszeresének megfelelő jegyigénylés érkezik be, pedig pontosan 2101 férőhelyes az épület.

A színház a saját honlapján március 28-ig elérhetővé tette a 2013-as saját nyári operafesztiválján bemutatott és nagy sikert aratott Il Trovatore (A trubadúr) előadását. Olivier Py francia rendező kiszakítja a művet a historizáló miliőből és egy sötét, modern, már-már apokaliptikus környezetbe helyezi azt. Leonora vak - bár ez kissé egyszerű magyarázat arra, miért keveri össze a testvéreket.

Paolo Carignani elegánsan vezényel, Anja Harteros csodálatosan énekli és alakítja Leonorát, Alexey Markov baritonja csodálatosan passzol Luna grófhoz. A legfontosabb azonban Jonas Kaufmann alakítása Manrico szerepében. A valaha volt egyik legjobb Manrico, a felvétel a pályafutása csúcsán készült. A mű tökéletesen alkalmas nem operarajongók számára is takarítás vagy vasalás háttereként is.

Link >>

Bayerische Staatsoper - 7 Deaths of Maria Callas
Április 11., 19.00

A bemutatót a közismert oknál fogva nem látogathatják nézők a helyszínen, azonban - a Staatsoper Unter den Linden Carmenjéhez hasonlóan - élő közvetítésben, a képernyők előtt ülőknek megtartják az előadást.

A Maria Callas Hét Halála Marina Abramovich munkája. Ő álmodta meg az operát, Marko Nikodijevic zenéivel és a legnagyobb operákkal (Bizet, Puccini, Donizetti, Verdi műveivel). Szokásához híven ő maga is színpadra lép, ő alakítja Callast. Prózai partnere Willem Dafoe. Carmenként Nadezhda Karyazina, Toscaként Whitney Morrison, Desdemonaként Leah Hawkins, Luciaként Adela Zaharia, Normaként Selene Zanetti, Cso-cso-szánként Gabriella Reyes, Violettaként Hera Hyesang Park fog tündökölni a színpadon.

Abramovich többször kifejezte már rajongását Callas iránt. Ezúttal a bőrébe bújik, és bemutatja Callas életét, fájdalmait sikereit. Mindenkinek sok szeretettel ajánljuk. (Még egyszer: az előadás csak élőben lesz látható, utána nem!)

Link >>

Metropolitan Opera, New York - La Traviata
Március 20. 01:30-tól 21:30-ig lesz elérhető

Az operaház minden nap 20 órán át elérhetővé tesz egy-egy korábbi felvételt a színház honlapján. Ezek közül is kiemelkedik a világhírű csodálatos német szoprán, Diana Damrau főszereplésével, a Metropolitan zeneigazgatójának, Yannik Nézet-Seguinnak vezényletével bemutatott 2018-as sikerprodukció, a La Traviata.

Yannik Nézet-Seguin nem volt könnyű helyzetben, amikor közel 40 év után váltotta a #metoo-ba belebukott James Levine-t. Ez a Traviata volt az első produkciója a Metben, melyet ő maga választott zeneigazgatói debütálásához. A szereposztást is magára vállalta, és kedvenc szopránját, Diana Damraut kérte fel a szerepre. Alfredót Juan Diego Florez alakítja, aki telitalálatnak bizonyult és nagyon jól működnek együtt Damrauval.

Részlet:

Ez az előadás az elmúlt évek egyik nagy Met-büszkesége. Gyönyörű lett, Damrau lubickol a szerepében, mindenkinek ajánljuk, mert tényleg zseniális. Itt nézhetünk be a kulisszák mögé, hogyan készült a darab >>

Link a felvételekhez >>

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon után, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: az Erste Bank személyi kölcsöne 32 418 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. A Cetelemnél 32 738 forint, a K&H-nál pedig 33 912 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Kultúra Taxissztrájk - 30 éve bénult meg az ország a sebtében bejelentett benzináremelés miatt
Privátbankár.hu | 2020. október 25. 14:39
Vasárnap van pont harminc éve, hogy a mindenféle előkészítés nélkül, egy hirtelenjében bejelentett benzináremelés miatt a hazai fuvarozótársadalom blokád alá vonta az ország közútjait, napokig megbénítva az életet. A tiltakozás végül a tárgyalóasztalhoz ültette a kormány képviselőit, és kompromisszumos megállapodás született az ügyben.  
Kultúra "Mindig a valóságról írok, de szürreális módon" - videóinterjú Kiss Tibor Noé íróval
Szarvas György | 2020. október 24. 16:38
Az idei Margó fesztiválon mutatták be Kiss Tibor Noé harmadik, Beláthatatlan táj című regényét. Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, a Beláthatatlan táj elemelt költőiségével és szürreális kompozícióival radikális és felszabadító olvasmány. 
Kultúra Szeretnénk, ha minden városban lenne egy helyi csoport - videóinterjú Nagy Emesével, a Heti Betevő alapító tagjával
Szarvas György | 2020. október 24. 06:37
A Világélelmezési Programnak ítélte oda 2020-ban a Nobel-békedíjat és az azzal járó 10 millió svéd koronát (345 millió forintot) a norvég Nobel Bizottság. A világszintű kezdeményezések általában akkor tudnak hatékonyan működni, ha helyi szinten vannak erős segítőik. Nagy Emesével, a Heti Betevő Egyesület alapító tagjával beszélgettünk.
Kultúra Másfél évtizede '56 teljesen hamisan összemosódik a jobboldali követelésekkel - videóinterjú Eörsi László történésszel
Szarvas György | 2020. október 23. 06:48
Eörsi László harminc év alatt gyakorlatilag feltérképezte az összes budapesti felkelőcsoport működését; a pesti és budai srácok történetének megírása után pedig záródarabként most jelenteti meg, "Külpesti srácok" címmel a külvárosok felkelőinek hősi történetét. A könyv októberben kerül a boltokba. 
Kultúra "Jó helyre került ez a mostani irodalmi Nobel-díj" - videóinterjú Gerevich András költővel
Szarvas György | 2020. október 17. 19:13
Louise Glück 77 éves amerikai költőnő lett 2020 irodalmi Nobel-díjasa – jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. Az indoklás így hangzik: „összetéveszthetetlen költői hangjáért, mely zord szépségével egyetemessé teszi az egyéni létezést”. Gerevich András költő, műfordítóval beszélgetünk. 
Kultúra Második hullám - nehéz helyzetbe kerülhetnek a kevesebb erőforrással működő magánszínházak
Szarvas György | 2020. október 17. 12:18
A Hatszín Teátrum az első vesztese a színházi élet szereplői közül, amely a járvány miatt ideiglenes bezárásra kényszerült. Tény, hogy a kevesebb tartalékkal, kisebb erőforrással működő színházak feladhatják, míg a nagyobbak a nézőszám esetleges visszaesésével számolhatnak.  
Kultúra Az üzleti életben is sok helyzetet le lehet fordítani a sakk nyelvére - videóinterjú Polgár Judittal
Szarvas György | 2020. október 11. 16:32
Október 10-én, szombaton rendezik meg hatodik alkalommal a Polgár Judit által alapított, és mára már nagy hagyománnyal bíró Világ-sakkfesztivált, amely a pandémia miatt idén az online térbe költözik. Ebből az alkalomból beszélgettünk a sakk nagymesterrel, arról, hogy ez az ősi játék miként segíthet kilépni a gyerekeknek a virtuális világból. 
Kultúra Megtudhatjuk, hol esett el nagyapa a nagy háborúban - videóinterjú Dr. Számvéber Norberttel
Szarvas György | 2020. október 4. 14:49
Bárki számára hozzáférhető, és így kutatható az I. világháborúban hősi halált halt, megsebesült, vagy éppen hadifogságba esett magyarországi katonák adatbázisa az interneten. A katonahoseink.militaria.hu oldalt a héten mutatták be Budapesten, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeumban. A részletekről kérdeztük az intézmény igazgatóját. 
Kultúra A szembenézés mindig nagyon nehéz - videóinterjú Oláh Judittal, a Visszatérés Epipóba rendezőjével
Szarvas György | 2020. október 3. 16:58
A szocialista Magyarországon működött egy különleges nyári tábor, Epipo, ahova sok gyerek szeretett volna eljutni. Mesébe illő szerepjátékok, titkos nyelv és varázslat várta a táborlakókat. A karizmatikus vezető bűvkörébe vonta a gyerekeket, annak ellenére, hogy a játékokat megalázás és titkolt abúzus árnyékolta be. A film rendezője, Oláh Judit újra találkozik egykori társaival, hogy megértsék, hogyan él bennük Epipo, ez a zárt, misztikus és titkokkal terhelt világ. A film október elsejétől az HBO csatornán megtekinthető.  
Kultúra "Az elvágyódás akadályozta, hogy a helyén kezeljük Budapestet" - videóinterjú Saly Noémi várostörténésszel
Szarvas György | 2020. szeptember 26. 19:01
Idén tizedik alkalommal rendezték meg a Budapest100 programot, melynek keretében ismét megnyíltak a nagyközönség előtt a főváros hajdanvolt patinás bérházai. Az esemény kapcsán többek között a város rejtett értékeiről,de arról is beszélgettünk Saly Noémi várostörténésszel, hogy a városvezető sétákra nem a turisták, hanem a Budapestre kíváncsi városi bennszülöttek mennek el, ami nagyon jó. 
Friss
hírlevél