<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Ismét növekedett a kínai feldolgozóipar teljesítménye júniusban, három egymást követő hónapon át tartó visszaesést megtörve, miután a kínai hatóságok nagy mértékben enyhítették a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezését célzó, gazdaságbénító korlátozó intézkedéseket.

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös, kis- és középvállalatokra összpontosító felmérésének pénteken közzétett adatai szerint a kínai feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (BMI) a májusi 48,1 pontról 51,7 pontra kapaszkodott vissza júniusban. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedésre, az alatti pedig visszaesésre utal. A javulás mértéke meghaladta az elemzői várakozásokat, amelyek 50,1 pontos BMI-t valószínűsítettek. A júniusi adat ráadásul a legerőteljesebb bővülést jelezte tavaly május óta.

Megtört a rossz sorozat a feldolgozóiparban. Fotó:  depositphotosMegtört a rossz sorozat a feldolgozóiparban. Fotó: depositphotos

A feldolgozóipari termelés február óta első alkalommal tért vissza a növekedési pályára. A bővülés üteme ráadásul a leggyorsabb volt 2020 novembere óta. A kedvező eredményt a felmérésben részt vevő vállalatok azzal magyarázták, hogy a járványügyi korlátozások feloldása után megkezdhették a visszatérést a megszokott működéshez.

Az új megrendelések állományának részindexe szintén visszaállt az 50 pontos küszöb fölé, jóllehet a növekedés egyelőre mérsékelt maradt. Egyes vállalatok a járvány elhúzódó hatásait, valamint a viszonylag nyomott keresletet okolták a visszafogott helyreállásért. Júniusban mindazonáltal az új exportmegrendelések állománya is enyhén növekedni tudott. A beszállítók átlagos kiszállítási ideje stabilizálódott júniusban, enyhítve az ellátó láncokra nehezedő nyomást.

A foglalkoztatottság részindexe a teljesítmény javulása ellenére a második egymást követő hónapja zsugorodott júniusban. Egyes vállalatok arról számoltak be, hogy a viszonylag nyomott megrendelések tükrében egyelőre nem pótolták az önként távozó munkaerőt.

A beszerzési kiadások júniusban drasztikusan emelkedtek a nyersanyagok drágulása és a fuvarozási költségek emelkedése miatt. A növekvő kiadások ellenére ugyanakkor a termelők a második egymást követő hónapja csökkentették áraikat a forgalom élénkítése érdekében. Az üzleti várakozások részindexe júniusban az elmúlt négy hónap legmagasabb szintjére emelkedett. A feldolgozóipari vállalatok többségében a járvány mérséklődését követően a termelés, valamint a kereslet további javulására számítanak.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy vélekedett: a járványügyi korlátozások júniusi enyhítése lehetővé tette a tevékenység fokozatos helyreállását. Bár a kereslet és a kínálat egyaránt javult, a kínálat egyelőre erősebb helyreállást mutatott - tette hozzá. A szakértő a beszerzési kiadások és a termelői árak közötti rés tágulása miatt kihívásokra számít a nyereség terén. A kereslet élénkülését illetően pedig Vang a gyenge munkaerőpiaci helyzetet és a háztartások romló bevételeit jelölte meg elsődleges problémákként.

A kínai statisztikai hivatal csütörtökön adta ki a kínai logisztikai és beszerzési szövetséggel (CFLP) együtt készített felmérés alapján számított feldolgozóipari beszerzésimenedzser-indexet. A hivatalos felmérés zömében a nagyobb, állami kézben lévő vállalatok bevonásával készül, míg a Caixin/Markit-féle inkább a kis- és középvállalatokra fókuszál. A júniusi hivatalos feldolgozóipari BMI 50,2 ponttal szintén a feldolgozóipari teljesítmény növekedését jelezte.

(MTI)
 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Putyint becserkészik – fellélegezhet Európa?
Káncz Csaba | 2022. augusztus 17. 20:34
Az EU az esetleges nukleáris megállapodás után megvásárolhatja Irán olaját - az orosz helyett. A piacra ömlő olajtöbblet az árakat is lenyomná, egyben csökkentve Oroszország bevételeit. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Kína és Oroszország együtt hadgyakorlatozik
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 19:43
El kell vágni az oroszok kapcsolatát a Krímmel, hidat kell robbantani – jelentette ki Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója. Ez történt az orosz-ukrán háború 176. napján.
Makro / Külgazdaság Miért nem lövik le a GPS-t az oroszok Ukrajnában?
Litván Dániel | 2022. augusztus 17. 18:20
GPS-jelek vezetik orosz célpontjaikra a HIMARS-rakétákat, miközben az oroszok képesek lennének zavarni ezeket a jeleket. Akkor miért nem teszik?
Makro / Külgazdaság Jól megy a Takarék Jelzálogbanknak
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:32
Nyereséges első félévet zárt a Takarék Jelzálogbank Nyrt. a megváltozott gazdasági környezet ellenére is, így 2022. június végéig 978 millió forint adózás előtti nyereséget ért el.
Makro / Külgazdaság Péntektől ismét drágul a tankolás
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 17:17
A benzinért bruttó 5 forinttal, míg a gázolajért bruttó 15 forinttal kell többet fizetni.
Makro / Külgazdaság Magyarokat is érint: Októberig meghosszabbítják a korlátozást a Heathrow-n
Elek Lenke | 2022. augusztus 17. 17:09
A londoni Heathrow repülőtér október végéig meghosszabbította az utasok maximális számát, hogy lépést tartson az ügyfelek igényeivel, és minimalizálja azokat a problémákat, amelyek a nyár elején káoszhoz vezettek.
Makro / Külgazdaság A nap képe: titokzatos roncs bukkant elő a Dunából
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:56
Egy hajó, amely mintegy 80 évvel ezelőtt süllyedt el.  
Makro / Külgazdaság A cseh lakossági gázfogyasztás korlátozását rendelhetik el
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 16:24
Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.
Makro / Külgazdaság Kevesebbet vásárolnak az amerikaiak - közelíthet a recesszió
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 17. 15:59
Megtorpant a kiskereskedelmi forgalom növekedése az Egyesült Államokban júliusban.
Makro / Külgazdaság Betett Putyin a németeknek: a fogyasztók állják a gázimportőrök brutális veszteségeit
Wéber Balázs | 2022. augusztus 17. 15:39
Az Unipert több mint 12 milliárd eurós veszteség érte az első félévben főleg amiatt, hogy a piacról kellett pótolnia az elapadó orosz gázszállításokat. Mindezt azonban nagyrészt a német fogyasztók fizetik majd meg a minimum triplázódó gázszámlák révén, ráadásul egy új illetéket is kapnak a nyakukba.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG