<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p

A korlátozások enyhítése után az export és az import is szépen alakult májusban.

A várakozásokat meghaladó mértékben erősödött a kínai export és import növekedése májusban, miután enyhítettek egyes, a gazdaságban is jelentős fennakadásokat okozó járványügyi korlátozásokat, amelyeket a koronavírus-járvány legújabb hullámának megfékezésére alkalmaztak az ország több részén, köztük a fontos gazdasági és pénzügyi központnak számító Sanghajban.

A kínai vámszolgálat csütörtökön közzétett adatai szerint a kivitel dollárban számolt értéke 16,9 százalékkal nőtt májusban éves összevetésben. A növekedés üteme ezzel jelentősen meghaladta az elemzők által valószínűsített 8,0 százalékot, ráadásul az idei legerősebb szintre gyorsult. Áprilisban a kínai export csupán 3,9 százalékkal nőtt, ami a leglassabb növekedési ütem volt 2020 júniusa óta.

A behozatal dollárban számolt értéke 4,1 százalékkal nőtt éves összehasonlításban. Elemzők 2,0 százalékos bővülésre számítottak az áprilisi stagnálás után. Bár a májusi növekedés felülmúlta a várakozásokat, a bővülés üteme így is a harmadik leggyengébb volt 2020 augusztusa óta.

A kínai külkereskedelmi mérleg 78,76 milliárd dolláros többlettel zárt májusban. Elemzők 58,00 milliárd dolláros szufficitet jósoltak az áprilisi, 51,12 milliárd dolláros többlet után.

Iris Pang, az ING kínai régióval foglalkozó vezető közgazdásza a kivitel és behozatal terén jegyzett javulást elsősorban a Kína legnagyobb kikötőjének számító sanghaji kikötő május végi újranyitásával magyarázta. A szakértő úgy vélekedett, hogy a helyreállás tovább folytatódhat, amennyiben Kínában nem alkalmaznak további lezárásokat. Hozzátette: amennyiben mégis ismét lezárásokhoz folyamodnának, a Pekingben látott minta követésével, vagyis a rövidebb ideig tartó, rugalmasabb korlátozásokkal mérsékelhető lenne a járványügyi intézkedések a gazdaságra kifejtett, negatív hatása. Pang szerint amennyiben a globális kereslet változatlanul olyan erős marad, mint amilyen 2021 óta, a kínai kivitel átlagosan 15 százalékkal növekedhet éves bázison legalább a harmadik negyedév végéig.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Létszámhiány fenyeget az orosz egészségügyben, mivel sok orvost a frontra küldenek
Elek Lenke | 2022. október 6. 05:36
Ahol háború van, ott sebesültek is vannak, égető szükség van tehát orvosokra, ha már úgy döntött Putyin, hogy civilek ezreit a forintra küldi. A Komerszant cjmű orosz napilap cikke, egy felmérést ismertetve, némi kritikával illeti a mostani intézkedéseket, ami önmagában bátorságra vall.
Makro / Külgazdaság Kamikaze drónokkal támadta az orosz hadsereg Kijevet
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 19:36
Az ukrán légierő azt közölte, hogy összesen tizenkét iráni gyártmányú drón repült be célpontok felé déli irányból. Esti háborús hírösszefoglaló.
Makro / Külgazdaság Putyin katonai vezetői egymás torkának ugrottak
Káncz Csaba | 2022. október 5. 18:03
Moszkvában felszínre tört a konfliktus a reguláris hadsereg elbizonytalanodott vezetése és a félkatonai csoportok egyre magabiztosabb vezetői között. Egy héten belül megduplázódott azoknak az oroszoknak az aránya, akik a "csendes" légkör helyett "szorongást" vettek észre családjukban és baráti körükben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Eldőlt, jöhet az áremelkedés: az OPEC+ napi 2 millió hordóval csökkenti termelését novembertől
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 17:38
A korábban tervezett duplájával, napi 2 millió hordóval csökkenti olajtermelést novembertől. Különösen Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazta a termelés visszafogását, amivel a kőolaj árának utóbbi időszakban tapasztal csökkenését kívánták megállítani.
Makro / Külgazdaság Berlin nem tervezi az Északi Áramlat-2 gázvezeték beindítását
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:46
A német szövetségi kormány továbbra sem tervezi az orosz földgáz Németországba szállítására épített Északi Áramlat-2 földgázvezeték beindítását - jelezték szerdán Berlinben.
Makro / Külgazdaság Az OPEC+ az eddig tervezett duplájával fogná vissza a kitermelést
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:33
Szaúd-Arábia és Oroszország szorgalmazza az olajtermelés visszafogását.
Makro / Külgazdaság Jó jel: egyre többen dolgoznak az Egyesült Államokban - bátor maradhat a Fed
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 16:11
Az elemzői várakozásnál nagyobb mértékben bővült a foglalkoztatottak száma az Egyesült Államokban szeptemberben - közölte az ADP munkaügyi adatfeldolgozó intézet szerdán.
Makro / Külgazdaság „Ezt a tudást nem eszi meg az infláció” - ismét indul a Privátbankár diákversenye
Kormos Olga | 2022. október 5. 15:38
Október 14-én éjfélig jelentkezhetnek a technikumokban és szakképző iskolákban tanuló diákok a III. Legyél te is Pénzügyi Junior Klasszis! versenyre – hangzott el a Privátbankár.hu által rendezett mai sajtótájékoztatón. Már most többszáznál jár a regisztrálók csapatok száma. A négyfős team-ek három fordulóban mérettetnek meg, és nem csak a győztesek részesülnek értékes díjakban. A verseny fővédnöke ezúttal is Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elnöke.
Makro / Külgazdaság Árplafon bevezetését szorgalmazza az EP a vezetékes földgázra
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 15:26
Az Európai Parlament javaslatot vár az Európai Bizottságtól a vezetéken keresztül, elsősorban Oroszországból importált földgáz megfelelő árplafonjára, valamint a közös uniós gázbeszerzési szabályok frissítését szorgalmazza az importgáz árának leszorítása céljából - közölte az uniós parlament szerdán.
Makro / Külgazdaság A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért jár az idei kémiai Nobel-díj
Privátbankár.hu | 2022. október 5. 14:55
A gyógyszerfejlesztés új kémiai módszereinek kidolgozásáért három tudós, Carolyn R. Bertozzi amerikai, Morten Meldal dán és K. Barry Sharpless amerikai vegyész kapja az idei kémiai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia szerdai stockholmi bejelentése szerint.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG