<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Lassú lesz a szolgáltató ágazat kilábalása.

Mérséklődött a kínai szolgáltatóipar teljesítményének zsugorodása májusban, ám a szektorban működő vállalatokra továbbra is erőteljes, negatív hatást gyakoroltak a koronavírus-járvány aktuális hullámának megfékezésére alkalmazott korlátozások.

Az éttermek is megérezték a járványt. Fotó: depositphotosAz éttermek is megérezték a járványt. Fotó: depositphotos

A Caixin Insight Group kínai kutatóintézet és az IHS Markit londoni székhelyű pénzügyi-gazdasági adatszolgáltató közös felmérésének hétfőn közzétett adatai szerint a kínai gazdaság több mint felét kitevő szolgáltatóipar beszerzésimenedzser-indexe (BMI) májusban 41,4 pontra kapaszkodott vissza az áprilisi, 36,2 pontról. A BMI 50 pont fölötti értéke növekedést, az alatti pedig visszaesést jelez.

Az áprilisi zsugorodás mértéke a legnagyobb volt 2020 februárja óta, amikor a járvány legelső felbukkanása nyomta rá bélyegét a gazdaságra, és a második legrosszabb azóta, hogy 2005 novemberében elindították a Caixin/Markit felméréseket. Bár a májusi adat javulást mutatott az előző hónaphoz képest, ám így is a második legrosszabb volt 2020 februárja óta, és a harmadik egymást követő hónapja tartó visszaesést jelezte.

Az új megrendelések állományának részindexe a negyedik egymást követő hónapja zsugorodott májusban. Bár a visszaesés mértéke enyhült az áprilisi, 26 havi mélypontról, a múlt hónapban is jelentős maradt. A felmérésben részt vevő vállalatok a járványügyi intézkedések ügyfélforgalomra és a kereslet általános körülményeire kifejtett hatását okolták az apadó megrendelések miatt. Az új exportmegrendelések állományának visszaesése szintén mérséklődött, de markáns maradt májusban is.

A foglalkoztatottság a múlt hónapban tovább romlott, a szektorban alkalmazott leépítések üteme ráadásul az elmúlt 15 hónap legmagasabb szintjére gyorsult, noha így is mérsékelt maradt.

A szolgáltatóipari vállalatokra nehezedő költségek májusban tovább emelkedtek, jóllehet a költségnövekedés mértéke az elmúlt 9 hónapban mért legalacsonyabb volt. A vállalatok elsősorban a munkaerő, a nyersanyagok, az élelmiszerek, valamint az energia és a szállítás költségeinek növekedéséről számoltak be. Egyes vállalatok a megnőtt költségeiket a vevőikre hárították át, a szolgáltatások ára ezzel az áprilisi visszaesés után enyhén emelkedett májusban.

Az üzleti várakozásokat tükröző részindex alapján a kínai szolgáltatóipari vállalatok májusban javuló derűlátással tekintettek az elkövetkező egy év kilátásaira. A részindex az elmúlt három hónap legmagasabb szintjére emelkedett, elsősorban amiatt, mert a vállalatok a járvány lecsillapodásával a piaci körülmények helyreállására számítanak.

A szintén hétfőn közzétett, a feldolgozóipari és szolgáltatóipari adatokat is magában foglaló kompozit beszerzésimenedzser-index az áprilisi 37,2 pontról 42,2 pontra javult májusban. A kompozit BMI ezzel a második legnagyobb mértékű visszaesést jelezte 2020 februárja óta. A zsugorodás ráadásul három egymást követő hónapja tart. A visszaesés mértéke ugyanakkor a feldolgozó- és a szolgáltató szektorban egyaránt mérséklődött a múlt hónapban.

Vang Csö, a Caixin vezető közgazdásza az adatok tükrében úgy értékelte, hogy az aktuális járványhullám kedvezőtlen hatásai túlmutathatnak a 2020-ban tapasztaltaknál. Rámutatott: májusban ugyan valamelyest javult a feldolgozó- és a szolgáltatóipar teljesítménye, ám mindkét szektorban változatlanul visszaesést regisztráltak, a járványügyi korlátozások pedig különösen a szolgáltatóipart hozták nehéz helyzetbe. A vállalatokra továbbra is jelentős nyomást gyakorolnak a megnövekedett költségek - tette hozzá, - a munkaerőpiac pedig gyorsuló ütemben romlik a feldolgozóiparban és a szolgáltató szektorban egyaránt.

(MTI)

A rovat támogatója a 4iG

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Vállalat Kiderült, kell-e tartani attól, hogy eltűnik a magyar boltokból egy alaptermék
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 15:14
Kétszeresére drágult a papír fő alapanyaga, a cellulóz. Mit okozhat ez a higiéniai papírtermék piacán?
Vállalat Sokkal több mint digitális barkácsműhely: különleges programmal segítenek a fiataloknak
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:18
Egy olyan projekt zajlik Győrben, amelynek keretében biztonságos fejlődési platformot biztosítanak azoknak a fiataloknak, akiknek a legnagyobb szüksége van erre. Miközben megismerik a 3D-nyomtatást vagy épp a CNC megmunkálást, a problémamegoldó készségük és cselekvőképességük is fejlődik – így hiába indulnak hátrányból, értékes munkaerő válhat belőlük a jövőben. A programhoz további cégek, partnerek csatlakozását is várják.
Vállalat Újabb csúcsvezetők érkeztek a 4iG távközlési üzletágához
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 09:52
A hazai és a nemzetközi távközlési piacon is meghatározó portfólióval rendelkező 4iG csoport idén tavasszal megkezdte távközlési vállalatainak stratégiai átalakítását és a társaságok integrációját.
Vállalat A Gazprom visszatáncolt az osztalékfizetéstől - óriásit zuhant a részvényárfolyam
Privátbankár.hu | 2022. június 30. 12:04
Korábban még úgy volt, hogy a nyereség felét kifizeti a részvényeseknek a Gazprom, a közgyűlés viszont most úgy döntött, hogy nem adnak ki egy fillért sem. A bejelentésre nagyot zuhant a részvényárfolyam.
Vállalat Nehéz idők várnak a környezetszennyező cégekre
Privátbankár.hu | 2022. június 28. 14:24
Húszszorosára is nőhet a piaci igény a globális felmelegedés csökkentését célzó szén-dioxid-kvóták iránt 2035-re.
Vállalat Saját részvényeket vásárolt a 4iG
Privátbankár.hu | 2022. június 24. 08:06
Rendkívüli közleményt adott ki a vállalat, sávátlépés nem történt.
Vállalat Mit hozhat a nyár a kkv-k finanszírozásában? – interjú Szerdahelyi Róberttel
Natív tartalom | 2022. június 23. 09:46
Júliustól új feltételekkel kaphatnak támogatott hiteleket a kis és középvállalkozások. Mit hoz a nyár? Hogyan hatnak a változások a magyar kis- és középvállalkozások hitelfelvételi kedvére? Ezekről is beszélgettünk Szerdahelyi Róberttel, az Erste Bank kkv üzletágának vezetőjével.
Vállalat Tovább növelte árbevételét a Magyar Suzuki
Privátbankár.hu | 2022. június 22. 13:23
A Magyar Suzuki Zrt. tavalyi eredményei alapján 14,48 százalékos részesedéssel hatodik éve uralja a hazai újautó eladásokat. A vállalat 1.754,2 millió euró nettó árbevétellel zárta a 2021-es évet, amely 6 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest.
Vállalat Újabb európai cég vesz részt a világ legnagyobb gázmezőjének kitermelésében
Privátbankár.hu | 2022. június 19. 14:48
A franciák után az olaszok is részesedést szereztek a katari projektben.
Vállalat Szijjártó Péter bejelentette az év eddigi legnagyobb beruházását
Privátbankár.hu | 2022. június 17. 12:59
Egy dél-koreai vállalaté Nyíregyházán.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG