<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Messzire gyűrűzik Kína zéró-Covid politikája.

Ázsia gyári tevékenysége májusban lelassult, mivel a kínai karanténintézkedések megzavarták az ellátási láncokat és visszafogták a keresletet, ez pedig tovább növelte a régió néhány országának gazdasági problémáit. Több ország már így is komolyan küzd a nyersanyagárak emelkedésével, derül ki a Reuters tudósításából.

A felmérések szerdán kimutatták, hogy a múlt hónapban Japántól Tajvanon át Malajziáig a gyártók lassították tevékenységüket.

Oltás Pekingben. Fotó: XinhuaOltás Pekingben. Fotó: Xinhua

A kínai Caixin/Markit feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index (PMI) májusban 48,1 ponton állt, ami némi javulást jelent az előző havi 46,0 ponthoz képest, viszont így is az 50 pontos küszöb alatt maradt, amely elválasztja a zsugorodást a bővüléstől - derült ki egy magánfelmérésből. Az eredmény összhangban volt a keddi hivatalos adatokkal, amelyek szerint a kínai gyári tevékenység lassabb ütemben csökkent májusban, mint áprilisban.

Bár a COVID-korlátozásokat mostanra néhány városban visszavonták, ami arra utal, hogy az ország gazdasági lassulása elérte a mélypontját, az elemzők nem számítanak olyan gyors fellendülésre, mint amit 2020 elején lehetett tapasztalni. Úgy vélik ugyanis, hogy az újabb járványoktól való félelem továbbra is csökkenteni fogja a bizalmat, ezáltal pedig a keresletet.

"Az ellátási láncokat és az áruk elosztását érintő zavarok fokozatosan enyhülhetnek azzal párhuzamosan, ahogy Sanghaj lezárása véget ér, de még nem vagyunk túl a nehezén, mivel Kína nem hagyott fel teljesen a zéró-COVID politikájával"

- mondta Toru Nisihama, a tokiói Dai-ichi Life Research Institute vezető közgazdásza. "A növekvő infláció arra kényszerít néhány ázsiai központi bankot, hogy szigorítsa a monetáris politikát. Az amerikai kamatemelések miatt a piaci volatilitás kockázata is fennáll. A kockázatok ilyen rétegeit figyelembe véve az ázsiai gazdaság az idei év nagy részében gyenge maradhat" – magyarázta.

A kínai zárlatok megbénították a regionális és globális logisztikai és ellátási láncokat, Japán és Dél-Korea is erőteljes termeléscsökkenésről számolt be.

Kína hatása begyűrűzött szerte Ázsiába

A japán feldolgozóipari tevékenység májusban az elmúlt három hónap leggyengébb ütemében nőtt, és a gyártók az inputköltségek újbóli emelkedéséről számoltak be - derült ki a PMI-felmérésből.

"Mind a kibocsátás, mind az új megrendelések gyengébb ütemben nőttek az utóbbi nyolc hónapban az ellátási lánc tartós zavara és a nyersanyagárak emelkedése miatt" - mondta Usamah Bhatti, az S&P Global Market Intelligence közgazdásza.

"A zavarokat súlyosbították az újabb zárlatkorlátozások Kína-szerte, és hozzájárultak a beszállítók szállítási idejének további erőteljes megnövekedéséhez."

A Fülöp-szigeteki gyári aktivitás szintén lassult, májusban 54,1-re csökkent az áprilisi 54,3-ról, Malajziában pedig 50,1-re esett az áprilisi 51,6-ról, a PMI-felmérések szerint. Tajvan feldolgozóipari aktivitása májusban 50,0 volt, az áprilisi 51,7-ről 50,0-ra zsugorodott.

Ünnepi előadás Pekingben. Fotó: Fotó: MTI/APÜnnepi előadás Pekingben. Fotó: Fotó: MTI/AP

Reményt keltő adat, hogy Dél-Korea exportja májusban gyorsabb ütemben nőtt, mint egy hónappal korábban - derült ki a szerdán közzétett adatokból -, mivel az Európába és az Egyesült Államokba irányuló szállítások növekedése több mint ellensúlyozta a Kínából származó kiesést.

A dél-koreai havi kereskedelmi adatokat, amelyeket a főbb exportáló gazdaságok közül elsőként tesznek közzé, a globális kereskedelem előrejelzőjének tekintik.

India gyári tevékenysége a vártnál gyorsabb ütemben bővült májusban, a kereslet a tartósan magas infláció ellenére is rugalmas volt.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Csak ígérgetnek az oroszok, miközben Európa atomkatasztrófától tart
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 20:21
Az ukrán háborúban a külvilág számára is kifejezetten aggasztó helyzet alakult ki, miután az orosz hadsereg "pajzsnak használja" a zaporizzsjai atomerőművet. Szerencsére eddig nukleáris szennyeződés nem került ki.
Makro / Külgazdaság „Az oroszok gabonát égetnek és elpusztítják a magtárainkat” - új fejezetek az odesszai naplóból
Mester Nándor | 2022. augusztus 8. 19:33
Döbbenetes heteket élnek át a dél-ukrajnai kikötőváros és környékének lakói. Ismétlődő orosz rakétatámadások, életükért küzdő sebesültek és több tízezer kelet-ukrajnai menekült, ezekkel szembesülnek.
Makro / Külgazdaság Iráni kompromisszum született az atomalkuban
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 18:27
Kompromisszumos szövegtervezettel zárultak a bécsi nukleáris tárgyalások Iránnal hétfőn - közölte egy diplomáciai forrás.
Makro / Külgazdaság Riasztó jelentés jött a kontinensnyi országból
Káncz Csaba | 2022. augusztus 8. 17:18
Ausztrália új kormánya átfogó környezetvédelmi jelentést tett közzé, amelyet elődje visszatartott. Az eredmények aggasztóak: a kontinensnyi ország összes ökoszisztémája nyomás alá került az éghajlatváltozás miatt. Számos állatfaj a kihalás szélén áll. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Megérkezett az első ukrán gabonaszállítmány
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 16:35
Célba ért az első ukrajnai gabonaszállítmány hétfőn: a Polarnet nevű hajó megérkezett törökországi célállomására 12 tonna kukoricával a fedélzetén - közölte a kijevi infrastrukturális minisztérium.
Makro / Külgazdaság A német kancellár szerint nem csökkent az orosz szankciók támogatottsága
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 15:19
Olaf Scholz német kancellár nem tart az Oroszország elleni szankciók támogatottságának gyengülésétől még az energiaszámlák további emelkedése esetén sem - mondta a kormányszóvivő hétfőn, Berlinben.
Makro / Külgazdaság Horvátországban még olcsóbb lesz a benzin
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 14:12
A horvát kormány tovább csökkentette az üzemanyagok kiskereskedelmi árát - közölte a kabinet hétfőn.
Makro / Külgazdaság Brutális többlet a magyar költségvetésben
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 12:24
2018 decembere óta nem látott többlettel zárt az államháztartás júliusban.
Makro / Külgazdaság Brutális hiányba fordulhat év végére a magyar külkereskedelem
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:29
A friss adatok láttán az elemző év végére közel 5 milliárd eurós hiányt valószínűsít.
Makro / Külgazdaság Továbbra is gyászosaknak látják az euróövezet kilátásait a befektetők
Privátbankár.hu | 2022. augusztus 8. 11:13
A gyenge fogyasztói bizalom, a magas infláció és az emelkedő energiaárak miatt az euróövezetben továbbra is nagyon valószínű a recesszió.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG