3p

„E” mint energia konferencia - fókuszban a megújulóenergia-politika érvényesülése, az energia tárolási lehetőségei, a gáz- és árampiac helyzete, a zöld átmenet finanszírozása, az elektromobilitás jövőképe.

Bankvezérek, neves energiapiaci szakértők, egyetemi tanárok és kutatók a jelen kihívásairól: hallgassa meg Ön is élőben!

2024. május 16. Budapest

Részletek és jelentkezés

A német kereszténydemokrata párt jóval kedveltebb a migrációs hátterű németek között, mint általában – derül ki egy friss felmérésből. Ennek fő oka Angela Merkel német kancellár integrációs és bevándorlás-politikája lehet. Habár a zöldek és a szocdemek még nála is engedékenyebbek, az ő népszerűségük csökken a bevándorlók között.
Angela Merkel egy répát mutat fel egy választási kampányeseményen 2017-ben. Forrás: MTI/EPA/Daniel Kopatsch

A Kereszténydemokrata Unió (CDU) és bajor testvérpártja, a Keresztényszociális Unió (CSU) a legnépszerűbb politikai erő a migrációs hátterű németek körében – derül ki a német integrációval és migrációval foglalkozó alapítványok kutatásából. Eszerint a két jobboldali pártot 43 százalékuk támogatja.

Szeretik Merkelt a bevándorlók

„Ez az eredmény nem lep meg, és a kancellárunknak köszönhető” – idézte a Die Welt Cemile Giousoufot, a CDU politikusát. Szerinte sok, migrációs hátterű német támogatja Angela Merkelt konzekvens integrációs politikája és amiatt, hogy hatalomra kerülése óta nyílt és toleráns politikát folytat ebben a tekintetben. A török származású Giousouf egyébként a CDU első muszlim parlamenti képviselője.

Az összes német választópolgár körében viszont jóval rosszabbul áll a CDU-CSU szövetség. A legutolsó közvélemény-kutatások szerint mindössze a szavazatok 28 százalékát kapnák meg, ha ma lennének a választások. Ez történelmi mélypontnak számít.

Zuhan az SPD

A szociáldemokrata párt (SPD) viszont népszerűtlenebb lett a külföldi származású németek között: 2016-ban még csaknem negyven százalékuk szimpatizált vele, ma már csak mintegy 25 százalékuk. Ennek hátterében részben az húzódhat meg – legalábbis a CDU-s képviselő szerint –, hogy a párt nem tudta megtartani az ígéreteit.

Az SPD még rosszabbul áll az összes németet tekintve: a legutolsó felmérések szerint támogatottsága mindössze 17 százalék. Ezzel most először szorult a bevándorlás-ellenes AfD (Alternatíva Németországnak) mögé, amely a szavazatok 18 százalékát kapná.

A Zöldek képviselői közt van a legtöbb migráns

A bevándorlók körében csökkent a Zöldek népszerűsége is: 2016-ban még 13, idén már csak 10 százalékuk tartotta őket a kedvenc pártjának. Ez már csak azért is meglepő, mert a Zöldek pártolják leginkább a migrációt, parlamenti képviselőik 15 százaléka pedig külföldi gyökerekkel rendelkezik.

Szintén számottevő, tíz százalék a bevándorló hátterű képviselők aránya az SPD-frakcióban. A CDU-CSU képviselők között viszont mindössze három százalék ez az arány.

A németek negyede bevándorló

A német lakosságnak már több mint 23 százaléka külföldi származású, a társadalmon belüli súlyuk pedig egyre növekszik. A 2013-as választásokon még a szavazók 9,4 százalékát tették ki, tavaly már több mint 10 százalékát.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Jól átvernek minket a szupermarketekben, ha nem vagyunk résen!
Elek Lenke | 2024. május 3. 15:27
Ma már szinte minden áru előre van csomagolva, ami gondot okozhat a vevőknek. 
Makro / Külgazdaság Látványos a magyar kormány multiellenességének értelmetlensége
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 10:38
Bod Péter Ákos elemzésében mutat rá, hogy a magyar foglalkoztatási szerkezetben egyáltalán nem kiugró a multinacionális cégeknél dolgozók aránya.
Makro / Külgazdaság A lakásépítés szomorú képet mutat az első negyedévben
Privátbankár.hu | 2024. május 3. 08:30
A KSH friss adatai szerint az alacsony lakásépítési aktivitást csak néhány nagyobb beruházás élénkítette.
Makro / Külgazdaság Most érdemes kicentizni a tankolást, szombattól olcsóbb lesz
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 11:16
Rendkívülit lépett a Mol.
Makro / Külgazdaság A fideszes nagyuraknak régóta fáj a foguk erre a balos munkásvárosra
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:29
Salgótarjánnak új polgármestere lesz. Akárki is nyer, nem lesz könnyű dolga.
Makro / Külgazdaság Hiába emelkedett, még mindig a sokéves átlag alatt a magyar BMI
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 09:01
Sőt, az elmúlt évekhez képest is alacsonyabb az idei áprilisi értéke e fontos mutatónak.
Makro / Külgazdaság 1,2 milliárd euróval javult egy fontos magyar mutató
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 08:31
Mondjuk nemcsak az export nőtt, hanem az import is csökkent.
Makro / Külgazdaság Légből kapott titkok – miért fehér és miért húz maga után csíkot?
Elek Lenke | 2024. május 1. 15:05
Bár ma már a tömegközlekedés egyik formája a repülés, mégsem tudunk mindent a világ legdrágább járművek titkairól, ugyanakkor a legtöbben kíváncsiak vagyunk rá. Ezt a kíváncsiságot elégíti ki az amerikai Travel and Leisure turisztikai online lap összeállítása.
Makro / Külgazdaság Csak két magánnyugdíjpénztár marad a piacon
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 14:05
A hosszú éveken át négyszereplős piacon rövidesen csak két intézmény marad állva.
Makro / Külgazdaság A nyugalma érdekében jobb, ha nem nézi meg, hogy mennyibe kerül egy euró
Privátbankár.hu | 2024. május 1. 08:58
Vegyesen mozgott a forint a főbb devizákkal szemben szerdán reggel a bankközi devizapiacon az előző estéhez képest.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG