<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Mi lenne a Kétfarkú Kutya Párt válasza a válságra? Kik a szavazóik? Legközelebb már bejuthatnak a Parlamentbe?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Kovács Gergellyel, a párt társelnökével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2023. február 2. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.

Tavaly májusban jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy a Magyar Honvédség is kiveszi a részét a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítésében, és bevezeti a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos, rövidebben SÖTT nevű katonai szolgálati formát, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy aki a pandémia következtében elveszítette a munkáját, az, akár átmenetileg, de el tudjon helyezkedni.

A söttösök képzését tényleg rugalmasra állították be: a felvétel feltétele a nagykorúság, a magyar állampolgárság, a bejelentett belföldi lakóhely és a büntetlen előélet mellett csak egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés volt, tehát nem kellett semmi kiemelkedőt alakítani. A képzés a honvédségi weblap szerint általános lövész felkészítésből, szakfelkészítésből és egyéb harcászati ismeretek átadásából állt.

A 2020 októberi SÖTT-állomány egy része. (Fotó: honvédelem.hu / Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy)
A 2020 októberi SÖTT-állomány egy része. (Fotó: honvédelem.hu / Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy)

A hat hónapos oktatást bárki következmények nélkül otthagyhatta menet közben, ha újra talált magának állást a civil szférában, aki viszont maradni akart, az megtehette: aláírhatott újabb hat hónapnyi SÖTT-re, de jelentkezhetett a honvédség szerződéses állományába is. A speciális képzés során a jelentkezők havi bruttó 161 ezer forintos fizetést kaptak, emellé ruházati ellátás, és napi egyszeri étkezés (meleg ebéd), illetve utazási költségtérítés járt, utóbbi azért, mert a tartalékosoknak a képzés során sem kellett bent lakni a laktanyában, a munkaidő végén minden nap hazamehettek a családjukhoz.

Akik egyszerre léptek

A Népszava június végén azt írta, hogy a program májusi bejelentésétől fogva néhány nappal a gyakorlati képzés kezdetéig hatszáz civil érdeklődött a speciális tartalékosság iránt. Ez a szám azonban teljes egészében nem fordult automatikusan konkrét jelentkezésre, legalábbis az első turnusnál. Mint hogy az első SÖTT-állomány kiképzése tavaly július elsején indult meg, így december végén le is zárult, megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot a konkrétumokról. A minisztérium közlése szerint

a képzés első turnusára 14 helyszínen összesen 388-an vonultak be.

A hat hónapos szerződés lejártával 124 fő hosszabbította meg a SÖTT szolgálati jogviszonyát újabb hat hónapra, 58-an álltak szerződéses katonának, az önkéntes adatszolgáltatás alapján pedig 82 fő tért vissza a civil munkaerőpiacra.

Vagyis a teljes első SÖTT-vonulás közel fele megmaradt a sereg kötelékein belül.

124-en pedig befejezték ugyan a képzést, de nem hosszabbítottak - náluk lehet, hogy a képzést félbeszakítókhoz hasonlóan szintén képbe került egy civil munkalehetőség, de erről konkrét információk már nincsenek.

Az első söttösöket az év során még két bevonuló állomány követte, egy szeptemberben, egy további pedig októberben. Az ő képzésük jelenleg is tart. A három bevonultatás során összesen közel ezren csatlakoztak a honvédséghez, de a minisztériumi közlés szerint az érdeklődők és jelentkezők száma ennél jóval több volt. Benkő Tibor tavalyi közlése szerint ez a program tavaly 3800 munkanélkülinek tudott volna képzést biztosítani, ennek a keretnek tehát nem egészen a harmada merült ki az első fél év bevonulásaival.

A honvédelmi miniszter fél évvel ezelőtt azt is elmondta, hogy ha a kezdeményezés népszerűnek bizonyul, akkor a kormány és a tárca minden bizonnyal a későbbiekben jóval több ilyen státuszt tud majd biztosítani az érdeklődőknek. A minisztérium jelzése szerint a program idén is folytatódik. Azt mi tesszük hozzá, hogy az első nekifutás tapasztalatai alapján úgy tűnik, egyelőre nem kell emelni a férőhelyek számát.

Repetázók

Az a 124 fő, aki további hat hónapra meghosszabbította a szolgálati jogviszonyát, a részükre kialakított kiképzési tervnek megfelelően folytatják a felkészítéseket, és csakúgy, mint a program első hat hónapjában, minden nap hazamehetnek. Megkérdeztük, hogy a képzésen túl az ő feladatuk a második hat hónapban mennyiben módosul - a minisztérium válasza szerint a Magyar Honvédség most vizsgálja a lehetőségét, hogy ők önkéntes vállalás alapján részt vehessenek a veszélyhelyzet miatt felmerült, a honvédséget érintő új feladatokban, például a kórházi segítői feladatok ellátásában. Tehát e téren egyelőre nincs konkrétum. Az az 58 söttös viszont, aki szerződésesként folytatja a katonai pályafutását, a továbbiakban már ugyanolyan feladatokat lát el a Magyar Honvédségnél, mint a rendszerben már szolgálatot teljesítő katonák.

Az újabb hat hónapnyi SÖTT-képzést vállalók fizetése és juttatáscsomagja megegyezik az első hat hónapéval, de a hivatásosnak álltak ellátása módosul. A minisztérium közlése szerint ők legénységi állományú katonaként, érettségi nélkül minimum bruttó 255 ezer forintot, érettségivel bruttó 300 ezer forintot kereshetnek, az altiszti fizetés bruttó 341 ezer forintnál, a tiszti fizetés 413 ezer forintnál kezdődik, ehhez jönnek még juttatások.

Van pénz rétesre

A Magyar Honvédség egyébként Németh Szilárd tavaly nyári szavai szerint idén "rekordösszegű költségvetésből" gazdálkodhat. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára egy július eleji, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, 2020-ban 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, 2021-ben azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

Makro / Külgazdaság Lengyel vadászgépekre fáj az ukránok foga - hideg fogadtatást kapott az új amerikai nagykövet Moszkvában
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 20:14
Hétfőn sem volt hiány az eseményekből a háborúban. 
Makro / Külgazdaság Putyin telefonált: itt van, miről volt szó
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 19:36
Az orosz elnök a nemzetközi színtéren hozzá hasonlóan vitatott személlyel beszélt.
Makro / Külgazdaság A politizáló orosz menekültek után halálosztag indulna
Káncz Csaba | 2023. január 30. 19:13
A Biztonsági Tanács elnökhelyettese halálosztagok bevetésére szólít fel az országot elhagyó, de politikailag továbbra is aktív oroszok ellen. A külföldre menekült informatikusokat viszont busás jutalmakkal csábítanák haza. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Néhány hónap, és brit tankok érkeznek az orosz-ukrán frontra
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 17:32
Ukrajna dörzsölheti a markát a brit védelmi miniszter kijelentése után.
Makro / Külgazdaság Veszélyben Kína hosszútávú fejlődése – mutatjuk, miért
Tiszóczi Roland | 2023. január 30. 15:24
A szülőképes korú nők száma Kínában tavaly több mint négymillióval csökkent, ami az egygyermekes politika öröksége. Ugyanakkor egy gyermek felnevelésének költsége Kínában az egy főre jutó GDP közel hétszerese, ez majdnem a duplája az Egyesült Államokban vagy Japánban erre fordított összegnek, ami visszaveti a gyermekvállalási kedvet.
Makro / Külgazdaság Erőteljesen bővít a két légióriás
Szakonyi Péter | 2023. január 30. 14:15
Idén tízezerrel bővíti dolgozói létszámát a Boeing. Az amerikai repülőgépgyártó óriás már tavaly is “hízott” - akkor 23 ezer új dolgozót vett állományba.
Makro / Külgazdaság Ha ez igaz, Putyin tényleg valami durvát mondott telefonon
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 13:51
Elég meredek kijelentéseket tett Vlagyimir Putyin állítólagos szavairól a volt brit miniszterelnök.  
Makro / Külgazdaság Megszólalt az Európai Unió Tanácsa az uniós minimálbérről
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 12:38
Tagállami szinten kell meghatározni, és rendszeresen felül kell vizsgálni.
Makro / Külgazdaság Itt a friss német GDP-adat
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:36
A negyedik negyedévre és a 2022-es év egészére is kaptunk információkat Európa legnagyobb gazdaságáról.
Makro / Külgazdaság Szerdán a dízelesek örülhetnek
Privátbankár.hu | 2023. január 30. 11:01
Csökken a gázolaj beszerzési ára, de kérdés, ez megjelenik-e a kútoszlop áraiban.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG