5p

Figyelem! Jelentősen módosulnak a cégekre vonatkozó ESG-előírások!

Alapjaiban változtathatja meg a cégek – nemcsak a nagyvállalatok, köztük a bankok és biztosítók, hanem a kis- és középvállalkozások (kkv) – működését, hogy a jövőben már olyan auditált (!) nem pénzügyi beszámolókat kell készíteni, ami nemzetközi szabványok alapján gyűjtött ESG-releváns adatokra támaszkodik.

Ne maradjon le, legyen naprakész az egyik legnagyobb horderejű kérdésben!

Jelentkezzen most konferenciánkra! >>

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

December végén lezárult azon tartalékosok első turnusának a kiképzése, akik a kifejezetten a koronavírus miatt állásukat elvesztők számára létrehozott honvédségi programra jelentkeztek. Volt, aki idő közben munkát talált, és otthagyta a képzést, de a jelentkezők java része végigcsinálta, sőt, majdnem a felük egyelőre meg is maradt a honvédség kötelékében.

Tavaly májusban jelentette be Benkő Tibor honvédelmi miniszter, hogy a Magyar Honvédség is kiveszi a részét a koronavírus miatt nehéz helyzetbe került magyarok megsegítésében, és bevezeti a speciális önkéntes területvédelmi tartalékos, rövidebben SÖTT nevű katonai szolgálati formát, amit kifejezetten azért hoztak létre, hogy aki a pandémia következtében elveszítette a munkáját, az, akár átmenetileg, de el tudjon helyezkedni.

A söttösök képzését tényleg rugalmasra állították be: a felvétel feltétele a nagykorúság, a magyar állampolgárság, a bejelentett belföldi lakóhely és a büntetlen előélet mellett csak egy egyszerűsített egészségügyi és pszichológiai vizsgálaton való megfelelés volt, tehát nem kellett semmi kiemelkedőt alakítani. A képzés a honvédségi weblap szerint általános lövész felkészítésből, szakfelkészítésből és egyéb harcászati ismeretek átadásából állt.

A 2020 októberi SÖTT-állomány egy része. (Fotó: honvédelem.hu / Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy)
A 2020 októberi SÖTT-állomány egy része. (Fotó: honvédelem.hu / Józan Tímea önkéntes műveleti tartalékos főhadnagy)

A hat hónapos oktatást bárki következmények nélkül otthagyhatta menet közben, ha újra talált magának állást a civil szférában, aki viszont maradni akart, az megtehette: aláírhatott újabb hat hónapnyi SÖTT-re, de jelentkezhetett a honvédség szerződéses állományába is. A speciális képzés során a jelentkezők havi bruttó 161 ezer forintos fizetést kaptak, emellé ruházati ellátás, és napi egyszeri étkezés (meleg ebéd), illetve utazási költségtérítés járt, utóbbi azért, mert a tartalékosoknak a képzés során sem kellett bent lakni a laktanyában, a munkaidő végén minden nap hazamehettek a családjukhoz.

Akik egyszerre léptek

A Népszava június végén azt írta, hogy a program májusi bejelentésétől fogva néhány nappal a gyakorlati képzés kezdetéig hatszáz civil érdeklődött a speciális tartalékosság iránt. Ez a szám azonban teljes egészében nem fordult automatikusan konkrét jelentkezésre, legalábbis az első turnusnál. Mint hogy az első SÖTT-állomány kiképzése tavaly július elsején indult meg, így december végén le is zárult, megkérdeztük a Honvédelmi Minisztériumot a konkrétumokról. A minisztérium közlése szerint

a képzés első turnusára 14 helyszínen összesen 388-an vonultak be.

A hat hónapos szerződés lejártával 124 fő hosszabbította meg a SÖTT szolgálati jogviszonyát újabb hat hónapra, 58-an álltak szerződéses katonának, az önkéntes adatszolgáltatás alapján pedig 82 fő tért vissza a civil munkaerőpiacra.

Vagyis a teljes első SÖTT-vonulás közel fele megmaradt a sereg kötelékein belül.

124-en pedig befejezték ugyan a képzést, de nem hosszabbítottak - náluk lehet, hogy a képzést félbeszakítókhoz hasonlóan szintén képbe került egy civil munkalehetőség, de erről konkrét információk már nincsenek.

Az első söttösöket az év során még két bevonuló állomány követte, egy szeptemberben, egy további pedig októberben. Az ő képzésük jelenleg is tart. A három bevonultatás során összesen közel ezren csatlakoztak a honvédséghez, de a minisztériumi közlés szerint az érdeklődők és jelentkezők száma ennél jóval több volt. Benkő Tibor tavalyi közlése szerint ez a program tavaly 3800 munkanélkülinek tudott volna képzést biztosítani, ennek a keretnek tehát nem egészen a harmada merült ki az első fél év bevonulásaival.

A honvédelmi miniszter fél évvel ezelőtt azt is elmondta, hogy ha a kezdeményezés népszerűnek bizonyul, akkor a kormány és a tárca minden bizonnyal a későbbiekben jóval több ilyen státuszt tud majd biztosítani az érdeklődőknek. A minisztérium jelzése szerint a program idén is folytatódik. Azt mi tesszük hozzá, hogy az első nekifutás tapasztalatai alapján úgy tűnik, egyelőre nem kell emelni a férőhelyek számát.

Repetázók

Az a 124 fő, aki további hat hónapra meghosszabbította a szolgálati jogviszonyát, a részükre kialakított kiképzési tervnek megfelelően folytatják a felkészítéseket, és csakúgy, mint a program első hat hónapjában, minden nap hazamehetnek. Megkérdeztük, hogy a képzésen túl az ő feladatuk a második hat hónapban mennyiben módosul - a minisztérium válasza szerint a Magyar Honvédség most vizsgálja a lehetőségét, hogy ők önkéntes vállalás alapján részt vehessenek a veszélyhelyzet miatt felmerült, a honvédséget érintő új feladatokban, például a kórházi segítői feladatok ellátásában. Tehát e téren egyelőre nincs konkrétum. Az az 58 söttös viszont, aki szerződésesként folytatja a katonai pályafutását, a továbbiakban már ugyanolyan feladatokat lát el a Magyar Honvédségnél, mint a rendszerben már szolgálatot teljesítő katonák.

Az újabb hat hónapnyi SÖTT-képzést vállalók fizetése és juttatáscsomagja megegyezik az első hat hónapéval, de a hivatásosnak álltak ellátása módosul. A minisztérium közlése szerint ők legénységi állományú katonaként, érettségi nélkül minimum bruttó 255 ezer forintot, érettségivel bruttó 300 ezer forintot kereshetnek, az altiszti fizetés bruttó 341 ezer forintnál, a tiszti fizetés 413 ezer forintnál kezdődik, ehhez jönnek még juttatások.

Van pénz rétesre

A Magyar Honvédség egyébként Németh Szilárd tavaly nyári szavai szerint idén "rekordösszegű költségvetésből" gazdálkodhat. A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára egy július eleji, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, 2020-ban 616 milliárd forintból gazdálkodhat a honvédség, 2021-ben azonban 30 százalékkal több, 778 milliárd forint áll majd rendelkezésre.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Dúlnak a harcok: orosz és ukrán rakétacsapást is hozott a péntek
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 20:00
A háborő 576. napja volt a pénteki. Hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Teljesen nonszensz az ötforintos áramár – A hét videója
Dobos Zoltán - Izsó Márton - Király Béla | 2023. szeptember 22. 19:28
Mi is az a sokat emlegetett szaldóelszámolás? Hogy jön ki az ötforintos áramdíj? Ki jár jól a villanyszámla befizetésével? A napelempályázatok nyertesei beszállhatnak még az éves elszámolásba? Megtérül-e ez a zöldberuházás? Lesz-e a megtermelt napenergiát eltároló akkumulátorra állami támogatás? Ezekről a kérdésekről beszélgettek kollégáink, Dobos Zoltán és Király Béla.
Makro / Külgazdaság Újabb amerikai vadászgépek tűntek fel Magyarország szomszédjában
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 19:07
Növekedett az amerikai kontingens Romániában.
Makro / Külgazdaság Szorosabbra fűzi Kína a barátságát a polgárháborús országgal
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 17:22
Egymásra talált a kínai és a szír elnök.
Makro / Külgazdaság Brutális drónt mutatott be Irán
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:42
A világ legnagyobb hatótávolságú ilyen fegyverét mutatta be az ország.
Makro / Külgazdaság Özönlenek a menekültek az EU-ba: honnan jönnek a legtöbben?
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 16:18
Az Eurostat számai szerint tovább emelkedett az érkezők száma.
Makro / Külgazdaság Nagy Márton: az infláció kialakulásáért nem felelős senki - a kormány nagyon figyeli az üzemanyagárakat
Gáspár András | 2023. szeptember 22. 15:57
2023-nak az infláció letörésének évének, 2024-nek pedig a növekedés helyreállításának évének kell lennie – mondta Nagy Márton. Szerinte a fogyasztás helyreállítása mindkettőt segítheti – ez elengedhetetlen, enélkül nincs kilábalás. Három csapdahelyzet állt elő a magyar gazdaság előtt, ebből kettőn szerinte túl vagyunk. A jelentős infláció a gazdaságunk struktúrájából ered, ennek ellenére nem tartja azt hibásnak a gazdaságfejlesztési miniszter. Az üzemanyagárakat nagyon szorosan követi a kormány - ha kell, beavatkoznak.
Makro / Külgazdaság Ukrán rakétacsapás rázta meg Szevasztopolt
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 15:13
Halálos áldozatról nem tudnak, de egy katona eltűnt. 
Makro / Külgazdaság Nemsokára találkozhat Szijjártó Péter és Szergej Lavrov
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:51
Barátkoznak. 
Makro / Külgazdaság Zelenszkij nem lesz boldog: innen biztosan nem kap F-16-osokat
Privátbankár.hu | 2023. szeptember 22. 14:18
Elutasító választ kapott Ukrajna egy uniós országtól.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG