<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

Tavaly év vége óta lejtmenetbe kapcsoltak a hazai vállalatok pénzügyi várakozásai. Az árbevétel várakozások 3, a profitvárakozások 3,3 százalékponttal estek vissza, így a cégek átlagosan mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedést, a nyereségnél pedig 1,5 százalékos csökkenést valószínűsítenek a következő egy évben a K&H nagyvállalati növekedési index szerint. A cégméret és a tevékenységi kör azonban nagymértékben befolyásolja a várt pénzügyi eredményeket: a kisebb vállalatok és a szolgáltató szektor várakozásai kedvezőbbek.

Alig lendültek túl a nagyvállalatok a koronavírus-járvány okozta pesszimizmuson, ismét lejtőre kerültek
pénzügyi várakozásaik. Ezt mutatja a legutóbbi K&H nagyvállalati növekedési index, ami negyedévente vizsgálja a magyarországi, kétmilliárd forint feletti árbevétellel rendelkező cégek következő 12 hónapra vonatkozó várakozásait.

Pesszimisták a nagyvállalatok. Fotó: K&HPesszimisták a nagyvállalatok. Fotó: K&H

"A második negyedéves adatok alapján a vállalatok mindössze 1 százalékos árbevétel-növekedéssel számolnak, ami látványos visszaesés az elmúlt egy évben jellemző 3-4 százalékos értékekhez képest. Ennél borúlátóbbak csak 2 évvel ezelőtt, a koronavírus kezdetekor voltak a cégek, amikor bevételcsökkenést vártak. A profitot tekintve még ennél is óvatosabbak a becslések. A vállalatok az elmúlt egy évben sem számoltak kifejezetten magas nyereségnövekedéssel (1-2%), most azonban negatív irányba fordult a mutató, és 1,5 százalékos eredménycsökkenést várnak a következő egy évben” – részletezte az eredményeket Rajna Gábor, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetője.

Külföldről remélnek inkább bevételt a cégek

A romló árbevétel várakozások a belföldi és külföldi piaccal kapcsolatban egyaránt megfigyelhetők.

„Az exportpiacon 3 százalékról 2 százalékra, a hazai piacon pedig 2,9 százalékról 0,4 százalékra csökkent a várt árbevétel-növekedés mértéke az elmúlt negyedévhez képest, az exportáló cégeknél tehát kedvezőbb a kép. Az energiaárak emelkedése és a céges autókra vonatkozó benzinár-stop megszüntetése ezeket a várakozásokat a következő hónapokban tovább húzhatja lefelé” – mondta el a szakember.

A szolgáltató cégek valamelyest kedvezőbbnek látják a helyzetet

A cégméret és a tevékenységi kör is jelentősen befolyásolja a várt pénzügyi eredményeket. Az árbevételt tekintve a 4-9,9 milliárd forint közötti éves árbevételű cégek és a szolgáltató szektor látja kedvezőbben pénzügyi kilátásait, ők ugyanis átlag feletti bevételnövekedéssel számolnak (3,5% és 4,5%). A profitot tekintve azonban cégmérettől függetlenül csökkenést várnak a megkérdezett vállalatok, és az ágazatok közül is kizárólag a szolgáltató cégek várakozásai maradtak a pozitív tartományban (2,9%). Az iparban már 1, a kereskedelemben pedig 3,7 százalékos nyereségcsökkenéssel számolnak a következő egy évben.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Még Putyin sem ismeri az új országhatárokat - az elmúlt órák dióhéjban
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 20:25
Putyin nem ismeri az elfoglat területek országhatárait, Sojgu szerint 200 ezer embert mozgósítottak az elmúlt napokban, Észak-Koreai az egyetlen, amely elismeri Oroszország új megszállt területeit. Többek között ez is történt ma a háborúban.
Makro / Külgazdaság Orosz menekültek: mennek, ki merre lát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 19:32
A részleges mozgósítás bejelentése óta eltelt csaknem két hét alatt mintegy 700 000 ember hagyta el Oroszországot.
Makro / Külgazdaság Betámadta a koronavírus az Oktoberfestet
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 18:36
Szakértők szerint az Oktoberfesttel lehet összefüggésben, hogy rohamosan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma Münchenben és környékén.
Makro / Külgazdaság A németek több mint háromszor nagyobb inflációt érzékelnek a hivatalos adatnál
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:44
A mértnél több mint háromszor nagyobb, csaknem 35 százalékos áremelkedést érzékel a német lakosság egy kedden ismertetett felmérés szerint.
Makro / Külgazdaság A szomszédban megszavazták az azonos neműek házasságát
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 17:13
A szlovén parlament módosította kedden a családtörvényt: beiktatta az azonos neműek házasságát és az azonos nemű párok örökbefogadási lehetőségét is.
Makro / Külgazdaság Zelenszkij szerint képtelenség Putyinnal tárgyalni
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 16:50
Moszkva megvárja, hogy Kijev változtasson álláspontján a tárgyalások ügyében
Makro / Külgazdaság Oroszország üti-vágja a TikTokot és Twitch-et
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:54
Egy orosz bíróság több millió rubeles pénzbüntetést szabott ki a TikTok közösségi videomegosztóra, amiért nem távolította el az "LMBT-propagandát" törvényellenesen népszerűsítő tartalmakat, a Twitch pedig a bíróság szerint "hamis információt" tartalmazó interjút osztott meg, mely egy magas rangú ukrán politikussal készült.
Makro / Külgazdaság Gyilkos verseny az amerikai és kínai légierő között
Káncz Csaba | 2022. október 4. 15:36
Az Egyesült Államoknak lehetősége volt megfigyelni a kínai J-20-asokat az F-35-ösökkel való közeli találkozások során a Kelet-kínai-tengeren és azok „nem olyan képességűek, amelyek miatt túl sokat aggódna”. A vadászgépek összesített képességeinek tekintetében viszont Kína potenciálisan már elhomályosította az amerikai légierőt a csendes-óceáni térségben. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Bojko Boriszov: "Putyin-ellenes kabinetet akarunk létrehozni"
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 15:15
Egyértelműen nyugat-párti új bolgár kormány megalakítására tett ígéretet keddi sajtótájékoztatóján Bojko Boriszov, a vasárnapi előrehozott parlamenti választáson győzelmet arató, jobbközép Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért (GERB) párt elnöke.
Makro / Külgazdaság A BM szerint a brüsszeli forrásnál is többet költöttek az ukrán menekültekre
Privátbankár.hu | 2022. október 4. 14:29
Az Európai Bizottság 21,1 millió euró (mintegy 8,5 milliárd forint) támogatást adott Magyarországnak a február és augusztus közötti időszakra az Ukrajnából menekülők ellátásával kapcsolatos kiadásokra.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG