<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
2p
Fokozatosan fogja leépíteni kötvényvásárlási programját a Fed.

Fokozatosan fogja leépíteni jelenleg havi 75 milliárd dolláros kötvényvásárlási programját az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) a szervezet decemberi üléséről szerdán közzétett jegyzőkönyv szerint.

A Fed döntéshozó testületének többsége támogatta a Fed kötvényvásárlási programjának csökkentését decemberben. Néhányan a bejelentett havi 10 milliárd dollárosnál is nagyobb csökkentést akartak, mások azonban aggodalmukat fejezték ki, hogy pont akkor fogja kezdetét venni a csökkentés, amikor lassulni látszik az infláció, amely jóval a kívánatosnak tekintett 2 százalék alatt van.

A munkaerőpiac volt a döntő

A csökkentés iránt bizalmatlan tisztviselők egyik aggodalma az volt, hogy a kötvényvásárlások visszafogása akaratlanul is sokkot fog okozni a pénzellátásban. A kötvényvásárlások kapcsán elhangzott, hogy esetleg felül lehetne vizsgálni a Fed által kívánatosnak tekintett inflációs és munkanélküliségi célszámokat is.

A kötvényvásárlás csökkentése mellett a legerősebb érv az amerikai munkaerőpiac megerősödése volt. A döntéshozók "általánosságban" abban is bizakodóak voltak, hogy folytatódni fog a munkaerőpiac helyzetének javulása. Az elmúlt hónapokban közel havi 200 ezer fővel növekedett átlagban az amerikai munkavállalók száma.

A többség támogatta

A jegyzőkönyv szerint többen is rendkívül fontosnak tartották, hogy egyértelműen tudassák a pénzpiacokkal, hogy a kötvényvásárlások csak "jól kiszámított lépésekben" fognak történni, valamint, hogy most nem tervezik a 0-0,25 százalék közötti alapkamat emelését.

Az ülésen megvitatták a pénzügyi rendszer stabilitását fenyegető veszélyeket is, amelyek egyesek szerint "közepes méretűek". Ehhez kapcsolódóan voltak, akik azt szorgalmazták, hogy a Fed fordítson nagyobb figyelmet az esetleges pénzügyi buborékok kialakulására.

A Fed legutóbbi ülésén 17 fő vett részt, de csak 10 résztvevő rendelkezett szavazati joggal. A szavazók közül kilencen támogatták a kötvényvásárlások visszafogását, amely ennek megfelelően havi 85 milliárd dollárról 75 milliárd dollárra csökkent januárban.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a rend és a biztonság Magyarország legkeményebb valutája
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 13:01
Nekünk magyaroknak szükségünk van a hazánkra, mert a haza véd meg bennünket minden bajtól és veszélytől - mondta Orbán Viktor miniszterelnök szombaton a budai Várban, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) tisztavatási ünnepségén.
Makro / Külgazdaság Ez lenne az amerikai tech-óriások valódi célja?
Bendl Vera | 2022. július 2. 12:07
Az Egyesült Államok azt állítja, hogy nemzetközi technológiai politikájával jóindulatúan támogatja a demokráciát a tekintélyelvű törekvésekkel szemben. A valóságban azonban a szegényebb országok adatait szeretné birtokolni, állítja egy amerikai elemző. 
Makro / Külgazdaság Fegyverviselés: szigorítottak New Yorkban
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:49
A New York állambeli törvényhozás pénteken olyan törvényt fogadott el, amely jelentősen korlátozza a lőfegyverek viselését.
Makro / Külgazdaság Magyarország is támogatja Ukrajna újjáépítését - háborús hírösszefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 2. 10:26
Az elmúlt órák legfontosabb hírei egy csokorban.
Makro / Külgazdaság Egymilliárd eurós segély jöhet az EU-tól - Tovább nőtt az odesszai légitámadás áldozatainak száma - esti háborús összefoglaló
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 19:03
Az orosz-ukrán háború 127. napjának hírei röviden. 
Makro / Külgazdaság Mi kell az akár csak 370 forintos euróárfolyamhoz? A hét videója
Izsó Márton - Csabai Károly | 2022. július 1. 18:18
Sokakat foglalkoztat ez a kérdés, különösen azokat, akik a kétszámjegyű infláció ellenére is képesek külföldön nyaralni, és most azt próbálják kisakkozni, mikor váltsanak eurót. A Magyar Nemzeti Bank e heti brutális kamatemelése azzal kecsegtetett, hogy talán megfordul a forint hetek óta tartó gyengülő trendje. Nem így történt. Miért? És minek kell történnie ahhoz, hogy hazai fizetőeszközünk erősödjön? Van ennek egyáltalán reális esélye? Heti videónkban ezekre a kérdésekre kerestünk válaszokat.
Makro / Külgazdaság Izrael kémjei porig alázzák az iráni Forradalmi Gárdát
Káncz Csaba | 2022. július 1. 15:36
Izrael kémhálózata mélyen beszivárgott az iráni biztonsági körök soraiba. Egy szándékos taktika keretében a Forradalmi Gárdát sorozatos kudarcokba hajszolják, ami komoly konfliktust generált az iráni politikai és védelmi intézmények között. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Durvul a járvány, ezért újra kötelező lesz a maszk az olasz munkahelyeken
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 14:09
Új egészségügyi szabály lépett életbe a munkahelyeken péntektől, s ez ismét előírja a maszk használatát.
Makro / Külgazdaság Egyre több a koronavírusos idehaza
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 13:21
Az elmúlt hetekben megfordult a koronavírus-fertőzéssel diagnosztizált új esetek csökkenésének tendenciája.
Makro / Külgazdaság Kiakadt az EU az oroszok újabb húzásán
Privátbankár.hu | 2022. július 1. 12:53
Oroszország kilátásba helyezte a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Bulgáriával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG