<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Elemzői vélemények szerint a következő negyedévekben tovább emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete, várakozásaik szerint 2012-ben 1,0-1,4 milliárd euró folyó fizetési mérlegtöbbletet halmozhatunk fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közölte, hogy az első negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete 186 millió euró volt. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2012 első negyedévében 675 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2 százaléka. Részletek>>

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzőjének értékelése szerint az áruforgalmi többlet – döntően a cserearány romlása miatt – 1,156 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,339 milliárd euróról, míg a szolgáltatások többlete 606 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 455 millióról. A jövedelem egyenleg hiánya kismértékben, 1,422 milliárd euróra nőtt.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva. Forrás: MNB


Mivel a külső kereslet gyengülése ellenére – amit a Mercedes üzem kivitele ellensúlyozhat – az export növekedése továbbra is meghaladja az importét, az olajárak meredek esése miatt pedig jelentősen javulhat a cserearány, a következő negyedévekben újra emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete - állítja Suppan Gergely. Az elemző az előző évihez hasonló mértékű, 1,3-1,4 milliárd euró többletet vár a folyó fizetési mérlegben. Tavaly 1,416 milliárd többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. Az elemző úgy látja, hogy a tőkemérleg többletével a külföldi finanszírozási képesség megközelítheti a GDP 4 százalékát.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi mérleg igen jelentős, 2,7 milliárd euróhoz közeli kiáramlást mutatott, ami részben az IMF hitel törlesztéséhez, részben a végtörlesztésekhez kapcsolódik, illetve tükrözi a külföldi bankok forráskivonását. Ugyanakkor jelentős volt a működő tőke behozatal, ami nagyrészt a külföldi tulajdonú pénzintézetek tőkeemeléseivel függ össze.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője 60 millió euróval kisebb mérlegtöbbletre számított. Jelezte: bár az idei első negyedévi export értéke 67 millió euróval több a múlt évinél, 61 millióval elmarad a tavalyi negyedik negyedévinél. Ezzel együtt lassul az import is - tette hozzá. 2012-ben egymilliárd euró közeli folyó fizetési mérlegtöbblet alakulhat ki - közölte az MKB Bank elemzője.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Orbán Viktorék újratervezik a 2023-as költségvetést, másfél százalékos növekedéssel számolnak
Dobos Zoltán | 2022. december 2. 09:25
Orbán Viktor péntek reggeli rádióinterjújában a készülő újabb szankciós csomagról, a helyreállítási alapból várható uniós forrásokról, az Ukrajnának nyújtandó segítségről, a globális minimumadóról, a jövő évi költségvetés újratervezéséről és a migrációs nyomásról beszélt.
Makro / Külgazdaság Európa egyedül túl gyenge, hogy szembeszálljon Moszkvával
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:50
Európa "nem elég erős" ahhoz, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával - jelentette ki Sanna Marin finn miniszterelnök pénteken, amikor az öreg kontinens képességeit értékelte Oroszország ukrajnai háborúja kapcsán.
Makro / Külgazdaság Holoda Attila: a benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 08:14
A benzinárstop láthatóan fenntarthatatlan, az ellátási problémák miatt mára inkább bosszankodást okoz. Mivel így nem jelent már politikai előnyt, januártól biztosan kivezetik. Holoda Attila energiapiaci szakértő, korábbi energetikáért felelős helyettes államtitkár adott laptársunk, az Mfor számára interjút.
Makro / Külgazdaság Ismét Zaporizzsját támadták az oroszok
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 07:30
Röviden összefoglaljuk az elmúlt órák eseményeit.
Makro / Külgazdaság Súlyos esetre gyakorlatoznak Franciaországban
Privátbankár.hu | 2022. december 2. 06:48
Franciaországban szimulációs gyakorlatot szerveznek az energetikai hatóságok december 9-én az esetleges téli áramhiányok kezelésére. Az országos teszt célja annak felmérése, hogy a hálózat mennyire készült fel a válságkezelésre.
Makro / Külgazdaság Saját hazugságai véreztetik ki Putyin hadseregét
Litván Dániel | 2022. december 2. 05:43
Mi van akkor, ha az orosz haderőnél nemcsak kifele, hanem belső használatra is hazudoznak? Akkor baj van, mert a háború nem igazán tolerálja a valóság kreatív megszépítését. Csakhogy a hazugságok árát nem azok elkövetői, hanem a ranglétra legalján állók fizetik meg leginkább.
Makro / Külgazdaság Joe Bidennek meglepetést okoztak az oroszok - nincs áram Herszonban
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 20:11
Az orosz-ukrán háború 281. napjának legfontosabb eseményei esti hírösszefoglalónkban. 
Makro / Külgazdaság Tíz év után újra helyreáll Magyarország kapcsolata ezzel az országgal
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 19:13
Tíz év telt el az azeri baltás gyilkos kiadatása óta.
Makro / Külgazdaság Az európai jó hangulat húzta magával Budapestet
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:35
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 384,18 pontos, 0,84 százalékos emelkedéssel, 46 368,37 ponton zárt csütörtökön.
Makro / Külgazdaság Ezt már megérzik az oroszok? Megállapodhattak az olaj árplafonjáról
Privátbankár.hu | 2022. december 1. 18:09
Múlt héten még más számok szerepeltek a tervezetben.  
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG