<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
1p
Elemzői vélemények szerint a következő negyedévekben tovább emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete, várakozásaik szerint 2012-ben 1,0-1,4 milliárd euró folyó fizetési mérlegtöbbletet halmozhatunk fel.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken közölte, hogy az első negyedévben a folyó fizetési mérleg többlete 186 millió euró volt. A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség, a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege 2012 első negyedévében 675 millió euró volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,2 százaléka. Részletek>>

Suppan Gergely, a TakarékBank senior elemzőjének értékelése szerint az áruforgalmi többlet – döntően a cserearány romlása miatt – 1,156 milliárd euróra csökkent az egy évvel korábbi 1,339 milliárd euróról, míg a szolgáltatások többlete 606 millió euróra nőtt az egy évvel korábbi 455 millióról. A jövedelem egyenleg hiánya kismértékben, 1,422 milliárd euróra nőtt.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének főbb összetevői szezonálisan igazítva. Forrás: MNB


Mivel a külső kereslet gyengülése ellenére – amit a Mercedes üzem kivitele ellensúlyozhat – az export növekedése továbbra is meghaladja az importét, az olajárak meredek esése miatt pedig jelentősen javulhat a cserearány, a következő negyedévekben újra emelkedhet a folyó fizetési mérleg többlete - állítja Suppan Gergely. Az elemző az előző évihez hasonló mértékű, 1,3-1,4 milliárd euró többletet vár a folyó fizetési mérlegben. Tavaly 1,416 milliárd többlettel zárt a folyó fizetési mérleg. Az elemző úgy látja, hogy a tőkemérleg többletével a külföldi finanszírozási képesség megközelítheti a GDP 4 százalékát.

Suppan Gergely felhívta a figyelmet arra, hogy a pénzügyi mérleg igen jelentős, 2,7 milliárd euróhoz közeli kiáramlást mutatott, ami részben az IMF hitel törlesztéséhez, részben a végtörlesztésekhez kapcsolódik, illetve tükrözi a külföldi bankok forráskivonását. Ugyanakkor jelentős volt a működő tőke behozatal, ami nagyrészt a külföldi tulajdonú pénzintézetek tőkeemeléseivel függ össze.

Kondrát Zsolt, az MKB Bank vezető elemzője 60 millió euróval kisebb mérlegtöbbletre számított. Jelezte: bár az idei első negyedévi export értéke 67 millió euróval több a múlt évinél, 61 millióval elmarad a tavalyi negyedik negyedévinél. Ezzel együtt lassul az import is - tette hozzá. 2012-ben egymilliárd euró közeli folyó fizetési mérlegtöbblet alakulhat ki - közölte az MKB Bank elemzője.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káosz és dühkitörés – már megint Trumpról szólnak a hírek
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 18:56
Egymás után jelennek meg könyvek az Egyesült Államokban Donald Trumpról. Az amerikai elnök maga is szívesen ad interjúkat, hogy terjessze téziseit – nem kizárt ugyanis, hogy elindul a 2024-es választáson.    
Makro / Külgazdaság Pegasus-ügy: a francia kormány vizsgálódik, az Orbán-kormány bojkottál
Wéber Balázs | 2021. július 26. 16:17
Míg a francia kormány szavak és tettek szintjén is komolyan veszi a lehallgatási botrányt, és vizsgálatokat rendelt el, addig a magyar kormány hisztériáról beszél, nem vizsgálódik, és még a Nemzetbiztonsági Bizottság ülését is kvázi bojkottálja.
Makro / Külgazdaság Megrohamozta a rendőrség az al-Dzsazíra tuniszi központját
MTI | 2021. július 26. 13:19
A tunéziai kormányválság következő lépéseként az elnök a biztonsági szolgálata vezetőjét nevezte ki belügyminiszternek.
Makro / Külgazdaság Amerika és Izrael megtámasztja a rogyadozó arab államot
Káncz Csaba | 2021. július 26. 11:45
Jordánia súlyos időszakot él át, kezdve a krónikus vízhiánytól, a királyi családon belüli feszültségeken át egészen a közegészségügyi és gazdasági válságig. Ez a turbulencia Izraelt is ráébresztette, hogy nem hagyhatja magára szomszédját, hiszen saját nemzetbiztonsági stabilitása is kockán forog. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Itthon nagyon lassú az oltás, megugrott a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. július 26. 09:27
Még mindig alacsony a napi új oltások száma és megugrott a fertőzötteké.
Makro / Külgazdaság Belebukott a koronavírusba a tunéziai kormány
MTI | 2021. július 26. 07:41
Az elnök felfüggesztette a parlamentet és leváltotta a miniszterelnököt, miután elszaporodtak az országban az erőszakos tiltakozások a pandémia okozta gazdasági összeomlás miatt.
Makro / Külgazdaság Kína szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok
MTI | 2021. július 26. 07:02
Hszie Feng kínai külügyminiszter-helyettes szerint patthelyzetbe kerültek a kínai-amerikai kapcsolatok, elsősorban amiatt, mert "egyes amerikaiak képzeletbeli ellenségként ábrázolják Kínát".
Makro / Külgazdaság Az iparvállalatok optimisták, a kivitelezők épp ellenkezőleg
MTI | 2021. július 26. 06:27
Fél évnyi, folyamatos emelkedés után a GKI konjunktúraindexe júliusban elérte 2019 végi szintjét. Az áprilisi, példátlanul nagy emelkedés után az elmúlt hónapokban csak kismértékű volt a javulás; javultak az üzleti és romlottak a fogyasztói várakozások júliusban - közölte a GKI Gazdaságkutató.
Makro / Külgazdaság Belépés csak védetteknek: idén magyarok zenélnek magyaroknak a fesztiválokon
Vég Márton | 2021. július 26. 05:27
Most indulnak be igazán a hazai nyári fesztiválok, a legnagyobbak ugyan elmaradnak, de azért bőven van miből választaniuk a beoltottaknak. Akad 15 ezer forintos napijegy is.
Makro / Külgazdaság Fontos nap jöhet a magyar Pegasus-ügyben
Privátbankár.hu | 2021. július 25. 16:08
Hétfő reggel ülésezne a Nemzetbiztonsági Bizottság. A kormány szerint erre nincs ok. Az ellenzék szerint a Fidesz távolmaradása beismeréssel érne fel.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos