1p
A legrosszabb forgatókönyvek szerint akár 2-3 százalékpontot is elvehet a magyar GDP-ből, ha nem sikerül korlátok között elengedni a görögök kezét. Egyre több londoni elemző szerint van realitása annak, hogy Görögország kiválik a zónából, 2013-ban Portugália is követheti őket. Barroso nem enged a mentőcsomag feltételeiből.

Nincs mód arra, hogy megváltoztassák a 130 milliárd eurós görög mentőcsomaghoz kapcsolódó feltételeket - szögezte le José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Brüsszelben összehívott szerdai rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Barroso szerint Görögországnak az EU-ban és az euróövezetben kell maradnia, és nem létezik az uniós mentőprogramnál kevésbé fájdalommentes kiút a helyzetből. A görög lakosságnak - hangsúlyozta - az alternatívákat és a várható következményeket illetően a teljes ténybeli tájékozottság birtokában kell majd döntenie az újabb választásokon az ország jövőjéről.

José Manuel Barroso: a görögök nem mennek sehová? Forrás: europa.eu



Az eurózóna széteshet, megérezzük mi is

Londonban azonban nem így gondolják. Már "hiteles forgatókönyv" Görögország távozása az euróövezetből, és az is valószínű, hogy ennek bekövetkezte esetén a valutaunió felbomlási folyamata nem állna meg itt - vélekedtek szerdai helyzetértékeléseikben londoni pénzügyi elemzők, akik szerint e folyamat kiteljesedése több százalékponttal ronthatja az euróövezeti fejleményekre legérzékenyebb közép-kelet-európai országok, köztük Magyarország gazdasági növekedését.

A Commerzbank - az egyik legnagyobb európai pénzügyi szolgáltató csoport - befektetőknek Londonban összeállított szerdai devizapiaci áttekintése szerint a piacon forgó "horrorforgatókönyv" jelenleg az, hogy az "ultrabalos" Sziriza párt megnyeri az újabb görög választásokat, az új kormány elveti a további megszorító intézkedéseket, az Európai Bizottság, az eurójegybank (EKB) és az IMF alkotta trojka erre leállítja a segélyprogram folyósításait, és Görögország végül elhagyja az eurót. A Commerzbank elemzői szerint "a rossz hír az, hogy ez egy hiteles forgatókönyv".

A ház szerint ugyanakkor ez az "ördögi kör" megtörhető, ha a görög választók várakozásaiban összekapcsolódik a Sziriza győzelme és a görög EU-tagság megszűnése, ebben az esetben ugyanis sok választó még átgondolhatja, hogy kire is adja voksát.

Új megállapodás is jöhet

A Commerzbank elemzése szerint mindemellett Görögország euróövezeti távozásának megakadályozása a Szirizának ugyanúgy érdeke, mint az EU-nak.

A ház szerint végső soron valószínűleg az az "egyszerű költség/haszon számítás" fogja meghatározni a további fejleményeket, hogy Európa akarja-e a görög távozással járó bizonytalanságot és lehetséges káoszt, vagy ennek elkerülésére hajlandó-e - ha vonakodva is - enyhébb konszolidációs célkitűzésekről új megállapodást kötni a következő görög kormánnyal.

A Commerzbank elemzői szerint nem zárható ki, hogy mindegyik fél "enged egy kicsit"; a "nagy ismeretlen" azonban az, hogy a görög járvány esetleges terjedésének lesz-e ebben döntő szerepe.

Nemcsak a görögökkel van baj

Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőcég, a Capital Economics közgazdászai azonban szerdán összeállított új helyzetértékelésükben közölték: valószínűtlennek tartják, hogy az euróövezet "jelenlegi formájában túléli" a válságot.

A ház elemzői szerint ráadásul korántsem csak Görögország jelenti a veszélyt a valutaunió integritására. A cég szakértői hangsúlyozták, hogy a Portugáliának nyújtott külső segélyprogram az idei év végével kifut, és az Írországnak jóváhagyott hasonló program sem tart sokkal tovább.

A Capital Economics londoni elemzői szerint azonban "nyilvánvalóan kétséges", hogy ezek az országok a belátható jövőben képesek lesznek-e finanszírozni magukat a piacról; Portugália irányadó tízéves szuverén kötvényének hozama például jelenleg 11 százalék környékén jár, ami "kifizethetetlenül magas".

Írország kötvényhozamai csökkentek ugyan, de az ír gazdaság a tavalyi második félévben ismét recesszióba süllyedt, és az ír államháztartási hiány még mindig a hazai össztermék (GDP) 10 százaléka körüli, ami a legmagasabb deficit az euróövezetben - áll a Capital Economics elemzésében.

A ház londoni közgazdászai közölték: központi forgatókönyvük mindezek alapján az, hogy az euróövezet a következő két évben "korlátozott mértékű" felbomláson megy át. A cég ezen az időtávon belül azzal számol, hogy Görögország már az idén elhagyja a valutauniót, 2013-ban pedig Portugália - és esetleg Írország is - követi.

A spanyolokat és az olaszokat bent tartanák

A Capital Economics központi előrejelzése szerint ugyanakkor az euróövezeti döntéshozók minden lehetséges módszerrel megpróbálják a valutaunión belül tartani a két legnagyobb déli tagállamot, Spanyolországot és Olaszországot, "legalábbis a belátható jövőben".

Mi lesz Magyarországgal, ha felbomlik az eurózóna?

A ház külön elemzést állított össze arról, hogy Görögország - és esetleg több más eurótagállam - távozása milyen hatással lenne Közép-Kelet-Európa gazdaságaira.

A Capital Economics elemzői szerint a felzárkózó európai térség gazdaságainak közvetlen görögországi kitettsége - Románia és Bulgária kivételével - csekély ugyan mind a kereskedelmi, mind a pénzügyi kapcsolatokat illetően, a közvetett kapcsolatok miatt azonban így is "katasztrofális" következményei lehetnek a régióra annak, ha Görögország kiesik az euróövezetből.

A cég szerint Közép-Kelet-Európára messze a legnagyobb kockázatot a pénzügyi járvány jelenti, mivel a térségi bankok erősen függnek az euróövezeti anyabankok finanszírozásától, amely jórészt rövid futamú hitelkeretek formáját ölti. Ezeknek az anyabanki hitelkereteknek az értéke a Capital Economics becslése szerint Magyarország, Horvátország és Bulgária esetében meghaladja az adott országok GDP-értékének 10 százalékát, Csehországban, Romániában és Lengyelországban pedig 5 százalék felett van.

Ha Görögország távozásának következményeit sikerül korlátok között tartani, akkor kisebb a valószínűsége annak, hogy a közép-kelet-európai bankok külső támogatását a tulajdonos pénzintézetek hirtelen megvonják. Ha azonban Görögország kiesése a valutaunióból kiterjedtebb pénzügyi válságot okoz Nyugat-Európában, akkor elkerülhetetlennek tűnik a járvány átterjedése a felzárkózó európai térségre is - áll a Capital Economics elemzésében.

A cég becslése szerint a legérzékenyebb országokban, köztük Magyarországon és Bulgáriában ez 2-3 százalékpontnyit is lefaraghat a GDP-növekedésből.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Putyin kinyitotta a kiskaput
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 11:33
Oroszország lehetetlenné tette annak az ellenőrző testületnek a működését, amely rajta tartotta a szemét Észak-Koreán. Phenjan így nagyobb esélyt kapott sötét húzásai lebonyolítására.
Makro / Külgazdaság Mégis, mi van most a forinttal?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 10:40
Erősödést ért el a forint a hétfőhöz képest, de azért még van mit ledolgozni. 
Makro / Külgazdaság Németország viheti rosszba a magyar gazdaságot, kritikát kapott a kormány
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 09:29
Utólag úgy látszik, nem volt okos döntés az elmúlt másfél évtizedben az Orbán-kormányok részéről, hogy teljesen kiszolgálták a Magyarországon megtelepedett német autógyártókat.
Makro / Külgazdaság Magyarország kétségbeejtő helyzetbe kerülhet hamarosan az orosz energiafüggősége miatt?
Privátbankár.hu | 2024. március 29. 08:09
Az év második felében keményebbé válhat az Oroszországgal szembeni uniós szankciópolitika, mivel akkor már csak Magyarország lesz kiszolgáltatott az orosz energiahordozóknak  – véli Peter Zeihan amerikai geostratégiai szakértő.
Makro / Külgazdaság Jön az uniós pénz, több mint 155 milliárdra pályázhatnak a hazai kis cégek
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 16:46
Megjelent és április végétől rendelkezésre áll a hazai mikro- és kkv-k részére az európai uniós forrású KKV Technológia Plusz Hitelprogram, amely nulla százalékos kamat mellett kínál kedvező finanszírozást új fejlesztésekre és értéknövelő beruházásokra – közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB).
Makro / Külgazdaság Lenyűgöző videó került elő Varga Judit, Rogán Antal és Gulyás Gergely közös múltjából
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 12:48
Magyar Péter vádjainak fényében a szereplők minden egyes arcrándulása egészen új értelmezést nyer.
Makro / Külgazdaság Valamit már mondott az ügyészségnek Varga Judit - kihallgatták a hangfelvétel ügyében
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 10:56
Elárulta az ügyészség, hogy berendelték a volt igazságügyminisztert a Magyar Péter vádjai kapcsán indult eljárás során.
Makro / Külgazdaság Hszi Csin-ping nem hagyja magát
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 09:06
És a kínai fejlődést sem engedi megállítani. Erről is beszélt a kínai vezető a holland miniszterelnökkel történt találkozója után.
Makro / Külgazdaság Végre egy jó hírt is kapott Orbán Viktor, itt vannak a friss adatok
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 08:30
A bruttó átlagbér már 600 ezer forint felett jár, 14,6 százalékos növekedéssel.
Makro / Külgazdaság Kitalálja, milyen nevek nem hangzottak el Varga Judit közel kétórás interjújában?
Privátbankár.hu | 2024. március 28. 07:16
Sokat beszélt, de a lényegről kevesett mondott a volt miniszter.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG