TÁMOGASSA A FÜGGETLEN, MINŐSÉGI ÚJSÁGÍRÁST! TÁMOGASSON MINKET!
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

Bár az átlag magyar állampolgárnak vagy költséges PCR vizsgálatot kell végeztetnie, vagy 14 napra karanténba vonulnia, ha idegen országból jön haza, a külföldi bérvadászoknak nem kell ilyesmivel törődniük, szabadon jöhetnek-mehetnek egy módosító rendelkezésnek köszönhetően.

Az Országos Magyar Vadászkamara (OMVK) szerint a bérvadászok nem szórakozni jönnek, hanem gazdasági célú tevékenységet folytatnak, így a jogszabály-módosítás szerint szerint ők szabadon bejöhetnek az országba – szúrta ki Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, s tette szóvá facebook-oldalán.

A külföldi bérvadászok nem relevánsak koronavírus-ügyben? Fotó: Pixabay A külföldi bérvadászok nem relevánsak koronavírus-ügyben? Fotó: Pixabay
Szeptember 4-én a Kossuth rádióban Orbán Viktor jelentette be, hogy a határzárral kapcsolatos, külföldről érkező állampolgárokat érintő korlátozásokban enyhítések várhatók. Ilyen enyhítés a külföldről érkező bérvadászokra vonatkozó, szeptember 5-től érvényes módosítás is, amely a Magyar Közlöny 201. számában olvasható:  

Ha a Magyarországra történő beutazás üzleti vagy gazdasági célú tevékenység, amelynek tényét a nem magyar állampolgár Magyarország területére történő belépéskor igazolja, Magyarország területére korlátozás nélkül beléphet.

Az Országos Magyar Vadász Kamara ugyanis, amint meghallotta a határzár hírét, azonnal saját járványügyi eljárásrendet dolgozott ki, „melynek betartása garantálná a vadászvendégek beutazási lehetőségét, a járványügyi kockázatok minimalizálását és a vadászatra jogosultak számára a bérvadászati bevételeket”. Úgy gondolják ugyanis, hogy a külföldi bérvadászati kereslet kapcsán a vadász a beutazása során nem a népszerű, turizmus által frekventált helyeket látogatja, vidékre utazik és ott minimális létszámú emberrel kerül kontaktusba (legfeljebb 3-5), valamint a vadászat olyan „sport” tevékenység, mely a szabadban történik, nem kapcsolódik hozzá közönség, nincs több résztvevő.

A határzár hallatán gyorsan kidolgozták saját járványügyi protokolljukat, mely az Agrárminisztériumhoz eljuttatva, majd ennek nyomán rendeletet módosítva már révbe is ért. Az Országos Magyar Vadász Kamara honlapján részletezi is a határzár és a külföldi bérvadászok új COVID-19 fejleményeit. Mint írják, a vadgazdálkodási ágazatot súlyosan érintette a szeptember 1-től bevezetett külföldi beutazási tilalom, tekintettel arra, hogy a külföldi bérvadászok, egyes kivételektől eltekintve nem léphettek be az ország területére.

A Vadászkamara álláspontja szerint az enyhítésnek köszönhetően most már a külföldi bérvadászokat feljogosítja az ország területére történő korlátozás nélküli belépésre, tekintettel arra, hogy a bérvadászat megítélésük szerint gazdasági célú tevékenységnek minősül.

Tekintettel arra, hogy a jogszabályi előírások alapján az üzleti vagy gazdasági célú tevékenységet igazolni szükséges, így  a Vadászkamara álláspontja szerint a Magyarországra történő külföldi bérvadász belépéséhez a határon fel kell mutatni egy olyan hatályos dokumentumot (pl.: felek által aláírt bérvadászati szerződés), mely igazolja e tevékenység fennállásának jogszerűségét.

###block,2##

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint aki visszatér Magyarországra, az is gazdasági tevékenységet folytat, mert ha szabadságon volt, akkor dolgozni fog. Amennyiben pedig külföldön dolgozik, látogatóba jön, úgy a fenti logika szerint, hacsak a TV-t bekapcsolja, már gazdasági tevékenységet fog folytatni.

„De tovább megyek: az Angliából idelátogató legénybúcsús srácok is jöhetnek teszt és karantén nélkül, hiszen ők is gazdasági tevékenységet folytatnak. A vadászoknál senki sem tudta volna jobban bebizonyítani, hogy mennyire szemforgatóan ostoba, és haszontalan a határzár” – írja facebook bejegyzésében a szakértő.

Ahogy arról korábban írtunk, félmilliárdból rendezik meg a Semjén-féle vadászati kiállítás felvezető eseményeit. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a Magyar Vadászati Védegylet elnökeként sikerként könyvelhette el, hogy 2021-es vadászati világkiállítás, melynek büdzséje néhány hét leforgása alatt 3,77 milliárd forintos beöntést kapott - ebből ráadásul 1,67 milliárd még április végén, a járvány hazai terjedésének csúcsidőszakában érkezett. Hogy az „Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállítás néven futó projekt költségvetése végül hol áll meg, azt nem tudhatjuk, az viszont a kormányzati közbeszerzés-adatbázisba feltöltött dokumentumokból kiderül, hogy csak a kísérő rendezvényekre 500 millió forintot biztosít a kormány.

Az Ön bizalma a mi tőkénk

A Privátbankár HITELES, MEGBÍZHATÓ és EGYEDI információkat kínál, most, a válság alatt és békeidőben is. Tényszerű, politikai és gazdasági befolyástól mentes, világos és érthető elemzéseket, amelyek segítenek a gazdasági, befektetési döntések meghozatalában.

Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában


Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz a THM-plafon végéig, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 28 410 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál és a Cetelemnél 28 721 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Megvan, hol vívja a második csatát a vírussal szemben az Orbán-kormány
Székely Sarolta | 2020. augusztus 29. 13:10
Miközben az elmúlt napokban kedvezőtlenül kezdtek alakulni Magyarországon az esetszámok, még mindig több területen nyögi a társadalom az első hullám következményeit. Közben a kormány már látja, hol kell a következő csatát megvívni.
Makro / Külgazdaság A nagy korona-összecsapás: forró hétvégére számíthat Berlin
Wéber Balázs | 2020. augusztus 29. 11:20
Farkasszemet nézhetnek egymással a vírus miatti korlátozások ellen tiltakozók és az ellentüntetők ezen a hétvégén Berlinben. A megmozdulásokra több tízezer embert várnak, a rendet mintegy háromezer rendőr vigyázza.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: komoly intézkedéseket kellett hoznunk
Privátbankár.hu / MTI | 2020. augusztus 29. 10:07
Szigorú határvédelmi intézkedések technikai részleteit tekintette át az operatív törzs határellenőrzési akciócsoportja szombat reggeli ülésén - közölte Orbán Viktor miniszterelnök az akciócsoport ülése utáni Facebook-videójában.
Makro / Külgazdaság Helyzet van: megint megugrott a fertőzöttek száma - így kanyarodunk rá az iskolakezdésre
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 29. 09:48
158 új fertőzöttet találtak, közülük 100-at Budapesten vagy Pest megyében.
Makro / Külgazdaság Két negatív teszttel mehetnek a külföldiek a budapesti szuperkupa döntőre - ha lesz
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 17:21
Zárt kapus is lehet végül a mérkőzés, de még az is lehet, hogy meg sem rendezik
Makro / Külgazdaság Itt a döntés: Magyarország ismét bezárja határait a külföldiek előtt
Székely Sarolta | 2020. augusztus 28. 16:51
Péntek délután jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormány döntéseit. 
Makro / Külgazdaság Elesett az Adria, nem enyhül a járvány déli szomszédainknál
MTI | 2020. augusztus 28. 16:09
Nem enyhül a fertőzés terjedése Horvátországban, Szlovéniában is nőtt az újonnan azonosított koronavírus-esetek száma - derült ki a válságstábok pénteki sajtótájékoztatóján.
Makro / Külgazdaság A koronavírus hatásai is bekerültek az új köznevelési stratégiába
Privátbankár.hu | 2020. augusztus 28. 15:45
Nyilvánossá vált a 2021-2030-as időszakra szóló köznevelési stratégia, benne a koronavírus közvetlen hatásaival. 
Makro / Külgazdaság Putyin drezdai rémálma - ezért támogatja szilárdan Lukasenkat
Káncz Csaba | 2020. augusztus 28. 09:47
Az idei év eddig rémálmok sorozata a Kreml ura számára, márpedig szeptember 13-án helyhatósági választások jönnek. Putyin a tüntetésekre úgy tekint, mint az instabilitás, az erőszak, sőt az állam összeomlásának előhírnökére. Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Hivatalosan 218 ezer munkanélküli volt júliusban
MTI | 2020. augusztus 28. 09:27
A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai a munkaerőpiac további javulásáról árulkodnak.
hírlevél