<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Nyerhet-e az ellenzék a 2022-es választáson, kaphat-e újabb kétharmadot a Fidesz? Ki lehet Orbán Viktor utóda?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Giró-Szász András volt kormányszóvivővel, politikai elemzővel - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2021. október 28. 16:00

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Nem meglepő módon, a Magyar Államkincstár legfrissebb adatai szerint a kórházak adóssága áprilisban tovább nőtt, így jelenleg 32,7 milliárd forintos adósságot húznak maguk után a következő hónapra.

László Imre, Újbuda polgármestere ma reggel az ATV Start műsorában úgy nyilatkozott, hogy az ismét spirálszerűen növekvő egészségügyi intézményeket érintő hátralék egyik fő oka, hogy 2008 óta nem készült kórházakra lebontott úgynevezett „ráfordítási tanulmány”, azaz, hogy mi mennyibe kerül, és a valóságban mire lenne szükség.

Viszont nullszaldós lett a Nyírő Gyula Kórház. Fotó: MTIViszont nullszaldós lett a Nyírő Gyula Kórház. Fotó: MTI

Januárban 19,4 milliárd, februárban 22,8 milliárd, márciusban 29,1 milliárd forintra rúgtak, áprilisban pedig már 32, 7 milliárd forintos adóságokkal rendelkeznek a kórházak. Ez derül ki a Magyar Államkincstár legfrissebb adataiból, amely az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállományt összesítik.

Az adatok szerint az összes tartozás 2021. április 30-án 38,9 milliárd forint volt, amely a március 31-i állapothoz képest 3,6 milliárddal nőtt. A tartozásállományból 32,7 milliárd forint az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket).

A 32,7 milliárd forintból az állammal szemben fennálló tartozás összege 0,1 milliárd a szállítókkal-szolgáltatókkal szemben fennálló tartozás 32,6 milliárd, amelyből 0,6 milliárd Ft államháztartáson belülre irányul

Legnagyobb adóssággal rendelkező egészségügyi intézmények:

  1. Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház 1,721 milliárd forint
  2. Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézet 1,424 milliárd forint
  3. Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórház 1,114 milliárd forint
  4. Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet 1,050 milliárd forint
  5. Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet: 1,006 milliárd forint

 

Legkisebb adóssággal rendelkező kórházak:

  1. Nullszaldós: Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, Mátrai Gyógyintézet, Deák Jenő Kórház, Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézet, Batthyány Kázmér Szakkórház
  2. 1 millió forintos tartozás: Állami Szívkórház – Balatonfüred, Koch Róbert Kórház és Rendelőintézet, Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézet
  3. 2 millió forintos tartozás: Felső-Szabolcsi Kórház
  4. 3 millió forintos tartozás: Parádfürdői Állami Kórház
  5. 4 millió forintos tartozás: Országos Korányi Pulmonológiai Intézet

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára szerint a magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma közel 4,5 ezerre tehető – írja a vg.hu az adósságok újratermelődése kapcsán.

A kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a pandémia alatt sem csökkent, annak ellenére sem, hogy a kórházak Covid-üzemmódban működtek. Elvégre minden szolgáltatásra szükség van: a takarítástól kezdve az informatikai rendszerek működtetésén át az élelmiszer-ellátáson keresztül egészen a gyógyszerek és orvostechnikai eszközök biztosításáig. De hangsúlyeltolódások is vannak: például megnőtt a higiénés szolgáltatások igénybevétele és a Covid-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás.

Bár még pár hónapnyira lehetnek a kórházak az összesített 40 milliárd forint körüli tartozásállománytól, a főtitkár szerint akkor már gazdálkodási nehézségek észlelhetők a cégeknél. Most annyival rosszabb a helyzet, hogy a rendelésállományok csökkenése miatt a legtöbb szállító már megérzi az adósságnak ezt a szintjét is – teszi hozzá Rásky László, aki szerint mindenképpen szükség lenne év közbeni kórház-konszolidációra, sőt, az javasolják, hogy a gazdaság újraindítása során az orvostechnológiai ágazatot azzal segítse a kormány, hogy – legkésőbb a nyár folyamán – kifizeti a lejárt a követleléseiket.

 

 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Oltópont lett a bécsi elnöki palotából
MTI | 2021. október 27. 07:07
Az osztrák elnök kedden megnyitotta bécsi rezidenciáját a koronavírus elleni oltást megszerezni kívánó emberek előtt.
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Belgium szigorít
Privátbankár.hu | 2021. október 27. 06:48
A belga kormány szigorította a koronavírus terjedése elleni intézkedéseket, és országszerte QR-kódokat vezetnek be az éttermekbe, szórakozóhelyekre és sportlétesítményekbe való belépéshez.
Makro / Külgazdaság Rátelepedhet egy Airbnb típusú mamut a plázákra – mondja a Westend igazgatója
Mester Nándor | 2021. október 27. 05:42
Adatbázis, applikáció és influenszerek. E nélkül most nem szabad és nem is lehet sikeresen plázát üzemeltetni. Van azonban egy veszélyforrás: valamelyik informatikai óriás rátelepedhet a kiskereskedelemre és akkor már nem lesznek érvényesek a marketing tankönyvek – ezt lehet leszűrni abból, amit az egyik legrégebbi magyarországi bevásárlóközpont igazgatója vázolt lapunknak. 
Makro / Külgazdaság Azonnali intézkedéseket sürgetnek a magyar járványügyi szakemberek
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 19:05
Olyan járványügyi szakemberek, mint Falus András immunológus, Rékassy Balázs egészségügyi menedzser, Rusvari Miklós virológus, vagy Duda Ernő immunológus is aláírta azt az felhívást, amelyben a negyedik hullám miatt azonnali intézkedések meghozatalát kéri a döntéshozóktól. 
Makro / Külgazdaság Bosznia-Hercegovinában élesítik az orosz gázfegyvert
Márton András | 2021. október 26. 18:01
Bosznia-Hercegovina a nyugat-balkáni térség többi államához hasonlóan a földgáz szükségletét import forrásból kényszerül kielégíteni. Az ország energia biztonsága szempontjából komoly problémát jelent, hogy jelenleg kizárólag egy Szerbiából érkező belépési ponton megoldott a földgáz importja. Az EU-hoz és a NATO-hoz való csatlakozási tárgyalásokat beárnyékolja, hogy jelen helyzetben a Gazprom és a szerb állam tulajdonában álló Srbijagas monopol helyzetben van. Az ellátási probléma megoldását nehezíti, hogy Bosznia-Hercegovina jelenlegi gazdasági helyzete nem teszi lehetővé a források külső szereplők segítsége nélküli diverzifikációját.
Makro / Külgazdaság Gondolat és erő - de mi kell még az eredményes kormányzáshoz? Klasszis Klubunk vendége Giró-Szász András
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 16:11
Október 28-án a NER lényegét tárja fel nekünk a volt kormányszóvivő, Klasszis Klubunk következő rendezvényén.
Makro / Külgazdaság „Soros György török embere” miatt folyik a diplomáciai háború Erdogan és a Nyugat között
Káncz Csaba | 2021. október 26. 14:26
Akárcsak a magyar miniszterelnök esetében, a folyamatos Nyugat-ellenes provokációkra Erdogannak szüksége van, hogy lázban tartsa a törzs-szavazóbázisát, miközben a fiatal és a városi szavazók nagy része már elfordult tőle.  Törökország pénzügyi rendszere összességében egy kártyavárhoz hasonlítható.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Egyre több teszt lesz pozitív: nagyot ugrott a pozitivitási ráta és napi halálozási szám is
Privátbankár.hu | 2021. október 26. 09:37
Tavasz óta nem látott szintekre emelkedett a napi áldozatok száma és a pozitivitási ráta is: az elvégzett tesztek 15 százaléka pozitívnak bizonyult a friss adatközlés szerint.
Makro / Külgazdaság NNK: markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja
MTI | 2021. október 26. 08:38
Markánsan növekszik a szennyvíz koronavírus-koncentrációja - közölte a Nemzet Népegészségügyi Központ (NNK) kedden az internetes oldalán.
Makro / Külgazdaság Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztettek Peking és Washington magas rangú képviselői
MTI | 2021. október 26. 07:54
Gazdasági és kereskedelmi kérdésekről egyeztetett Liu Ho kínai miniszterelnök-helyettes és Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter videókapcsolaton keresztül kedden reggel - adta hírül a kínai sajtó.
Friss
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos