Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. december 31-én 9,8 milliárd forint. A tartozásállomány a 2020. november 30-i állapothoz képest 44,8 milliárddal kevesebb.

A 9,8 milliárd tartozás csaknem teljes egészében szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 100 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 7,8 milliárd, 30 és 60 nap közötti 800 millió, míg 60 napon túli lejáratú 1,2 milliárd forint.

A Heim Pál Gyermekkórház is lenullázhatta adósságait az év végén. Fotó: mtiA Heim Pál Gyermekkórház is lenullázhatta adósságait az év végén. Fotó: mti

A december végi tartozásállományból 8,1 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket), amely döntően a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, ezen belül 100 millió az államháztartáson belül volt esedékes.

A karácsonyi ajándéknak beillő, decemberi 44,8 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az egészségügyi intézmények új lappal indíthatták a 2021-es évet, 22 kórház tartozása nullázódott le a hetvenkét intézményből.

Két intézmény kezdte a 2021-es évet minimális, 1 milliós tartozással: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet.

2 millióval indította a januárt a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.

A nagymértékű tartozáskiegyenlítés ellenére a legnagyobb adóssággal a következő intézmények rendelkeznek:

  •  a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek 513 millió forint terhe maradt,
  • a második helyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet foglalja el a 299 millió forintos adósságával,
  • a bronzérmet a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet viszi a jócskán lecsökkent, de így is 258 millió forintos tartozásával.

A ritka kivételek közé tartozik, mert nem csökkent, hanem nőtt az adóssága:

  •  a 2020. december 31-én megszűnt Állami Egészségügyi Ellátó Központ a 181 millióról 423 millióra ugró tartozásával, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság örököl majd,
  • a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, amelynek szintén nőtt az adóssága, 10 millióról 38 millió forintra,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak pedig 28 millióról 172 millióra duzzadt a hátraléka.

Tavaly novemberben egyébként az adatok szerint a kórházi tartozások összege 45,7 milliárd volt. Hozzá kell tenni, hogy a 2019-es évvel összevetve ez egyértelműen csökkenést mutatott, hiszen tavalyelőtt novemberben 55,8 milliárd volt az adósság.

„Elvben tehát csaknem 20 százalékkal kisebb volt az intézmények adósságállománya, de ez az orvostechnikai cégek számára mégsem jelentett mindez sok pozitívumot. Így sajnos cégeink 2020 végére ugyanolyan rossz helyzetben voltak, mint 2019-ben. Összességében önmagában az adósságadatok némileg kedvezőbbek, ám a cégek ezt nem érezték a bőrükön. Nagy részük magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozás, akik a kormányzattól minimális segítséget kaptak 2020-ban, ahogy az egész gazdaság is” – nyilatkozta a karácsony előtti napon lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, Darvas Zsolt, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 4-6 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá, cikkenként nagyjából 10 forintért, havonta és laponként 745 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Elszállt az áldozatok száma, újabb uniós országok vehetnek kínai vakcinát
Wéber Balázs | 2021. március 4. 19:49
Magyarország után Lengyelország és Csehország is vásárolhat kínai oltóanyagot a nyugati vakcinák elégtelen mennyisége és az áldozatok növekvő száma miatt. A távol-keleti beszerzés azonban náluk is ellenállásba ütközik.
Makro / Külgazdaság 200 év után egymás torkának ugrott Törökország és Irán
Káncz Csaba | 2021. március 4. 17:11
Az iráni-török történelmi egyensúly 2016-ban megbillent, amikor Ankara aktívan beavatkozott a szír polgárháborúba és a feszültség egy újabb szintet ugrott tavaly, amikora győztes azeri háború következményeként egy évszázad után a törökök visszatértek a Kaukázusba.  A török revansisták a 100 évvel ezelőtti kaukázusi hadsereget tekintik egy létrehozandó pán-török hadsereg példaképének. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Újabb részletek derültek ki a frissen bejelentett szigorításokról
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 16:33
Sok kérdés maradt még a hétfőn életbe lépő szigorítások kapcsán, de legalább néhányat már tisztázott a kormány csütörtök délután.
Makro / Külgazdaság Készüljenek az idősek: pár nap alatt 400 ezer embert oltanak be itthon
Wéber Balázs | 2021. március 4. 15:08
Az ígéretek szerint jelentősen felpörgeti az oltás ütemét a magyar kormány.
Makro / Külgazdaság Gulyás Gergely már azt pedzegeti, hogy a Néppártból is kiléphet a Fidesz
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 12:44
A parlamenti frakcióból már kiléptek, de ennél is tovább mehetnek - olvasható ki a miniszter szavaiból. További részletek a mai Kormányinfóról.
Makro / Külgazdaság Még mindig szenvednek a ruhaboltok, a könyvesek és az iparcikk üzletek
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:37
Az idei első hónapban tovább csökkent a nem élelmiszer termékek forgalma – jelentette a KSH. Az ING elemzője a negatív folyamatokra hívta fel a figyelmet.
Makro / Külgazdaság Szigorításra készül a kormány, nem mehetünk akármilyen maszkban a boltokba
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 10:36
Állítólag Szlovákia példáját követi Orbán Viktor. FRISSÍTÉS: bejelentették a szigorításokkal kapcsolatos első információkat, egyelőre a maszkokról nem volt szó, de még tart a kormányülés.
Makro / Külgazdaság Négy hónapja nem ugrott egy nap alatt ekkorát a fertőzöttek száma
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 09:05
Folyamatosan zajlik az oltás, már 785 440 fő a beoltottak száma, közülük 267 153 fő már a második oltását is megkapta.
Makro / Külgazdaság Külföldre megy a rekord évet záró Szerencsejáték Zrt.
MTI | 2021. március 4. 08:44
Kilép a külpiacra az idén 30 éves Szerencsejáték Zrt., közép- és hosszútávon pedig régiós szerepre tör a cég, amely a koronavírus-járvány ellenére túlszárnyalta tavalyi árbevételi tervét, az előző évi rekordot is meghaladó, 574 milliárd forintos összeggel, és az európai szinten is kiemelkedő növekedés alapján a vezérigazgató idén is újabb bevételi rekordokra számít - szemlézte az MTI a Figyelő Czepek Gáborral készített interjúját.
Makro / Külgazdaság 17 lélegeztetőgépet kapott ingyen a felvidéki Kukkonia Polgári Társulás a kormánytól
Privátbankár.hu | 2021. március 4. 08:22
A koronavírus-járvány okozta nemzetközi helyzetre tekintettel döntött így a kormány.
hírlevél