<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
3p

A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. december 31-én 9,8 milliárd forint. A tartozásállomány a 2020. november 30-i állapothoz képest 44,8 milliárddal kevesebb.

A 9,8 milliárd tartozás csaknem teljes egészében szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 100 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 7,8 milliárd, 30 és 60 nap közötti 800 millió, míg 60 napon túli lejáratú 1,2 milliárd forint.

A Heim Pál Gyermekkórház is lenullázhatta adósságait az év végén. Fotó: mtiA Heim Pál Gyermekkórház is lenullázhatta adósságait az év végén. Fotó: mti

A december végi tartozásállományból 8,1 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket), amely döntően a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, ezen belül 100 millió az államháztartáson belül volt esedékes.

A karácsonyi ajándéknak beillő, decemberi 44,8 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az egészségügyi intézmények új lappal indíthatták a 2021-es évet, 22 kórház tartozása nullázódott le a hetvenkét intézményből.

Két intézmény kezdte a 2021-es évet minimális, 1 milliós tartozással: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet.

2 millióval indította a januárt a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.

A nagymértékű tartozáskiegyenlítés ellenére a legnagyobb adóssággal a következő intézmények rendelkeznek:

  •  a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek 513 millió forint terhe maradt,
  • a második helyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet foglalja el a 299 millió forintos adósságával,
  • a bronzérmet a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet viszi a jócskán lecsökkent, de így is 258 millió forintos tartozásával.

A ritka kivételek közé tartozik, mert nem csökkent, hanem nőtt az adóssága:

  •  a 2020. december 31-én megszűnt Állami Egészségügyi Ellátó Központ a 181 millióról 423 millióra ugró tartozásával, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság örököl majd,
  • a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, amelynek szintén nőtt az adóssága, 10 millióról 38 millió forintra,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak pedig 28 millióról 172 millióra duzzadt a hátraléka.

Tavaly novemberben egyébként az adatok szerint a kórházi tartozások összege 45,7 milliárd volt. Hozzá kell tenni, hogy a 2019-es évvel összevetve ez egyértelműen csökkenést mutatott, hiszen tavalyelőtt novemberben 55,8 milliárd volt az adósság.

„Elvben tehát csaknem 20 százalékkal kisebb volt az intézmények adósságállománya, de ez az orvostechnikai cégek számára mégsem jelentett mindez sok pozitívumot. Így sajnos cégeink 2020 végére ugyanolyan rossz helyzetben voltak, mint 2019-ben. Összességében önmagában az adósságadatok némileg kedvezőbbek, ám a cégek ezt nem érezték a bőrükön. Nagy részük magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozás, akik a kormányzattól minimális segítséget kaptak 2020-ban, ahogy az egész gazdaság is” – nyilatkozta a karácsony előtti napon lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Káros és szembemegy Orbán Viktor „zöld” nyilatkozataival a belengetett reptérfejlesztési stratégia
Mester Nándor | 2021. október 17. 06:07
Több sebből vérzik az az elképzelés, hogy felpörgessék a vidéki légikikötők forgalmát. Az áruforgalmat inkább vasútra kellene terelni a szakértők szerint, a jóval nagyobb utasforgalomhoz több és jobb helyi turisztikai szolgáltatások szükségesek.
Makro / Külgazdaság Nemcsak Covid ellen kell oltani: 3,6 milliárdos vakcinaszerződést kötött az NNK
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 17:33
Bár a hírek folyamát uralja a koronavírus és az ellene folytatott küzdelem, a háttérben más kórokozók ellen is harcolnia kell a Nemzeti Népegészségügyi Központnak. 
Makro / Külgazdaság Megvan, ki vállalja a felelősséget a CDU kudarcáért
MTI | 2021. október 16. 15:32
Armin Laschet pártelnök kijelentette, hogy egyedül őt terheli felelősség azért, hogy a konzervatív Kereszténydemokrata Unió (CDU) több mint hét évtizedes fennállása leggyengébb eredményét érte el a szeptember végi németországi parlamenti választásokon.
Makro / Külgazdaság Először 1000 felett az elhunytak napi száma Oroszországban
MTI | 2021. október 16. 13:45
Oroszországban az elmúlt 24 órában a koronavírus-járvány kezdete óta először haladta meg az ezret a fertőzés nyomán kialakult Covid-19 betegségben elhunytak száma - közölte szombaton a szövetségi operatív törzs.
Makro / Külgazdaság 48 milliárdért húztak be közbeszerzést Mészáros Lőrincék
Székely Sarolta | 2021. október 16. 12:20
A Nemzeti Fejlesztési Programiroda tendereit győzőtt a Mészáros Lőrincék vezette konzorcium. Észak-Magyarországon kaptak munkákat. 
Makro / Külgazdaság Ellenzékbe vonul Andrej Babis
Privátbankár.hu | 2021. október 16. 09:20
Andrej Babis cseh kormányfő pénteken bejelentette: nem fogja elfogadni Milos Zeman köztársasági elnök megbízatását a kormányalakításra, és az általa vezetett ANO mozgalom, amely elveszítette a hétvégi képviselőházi választásokat, ellenzékbe vonul.
Makro / Külgazdaság Komor hangulatban az amerikaiak – az elemzők sem erre számítottak
Privátbankár.hu / MTI | 2021. október 15. 17:32
Némileg romlott a fogyasztói hangulat októberben az Egyesült Államokban a Michigan egyetem felmérése szerint, miközben a szakértők javulást vártak.
Makro / Külgazdaság Közelebb araszolt a kancellársághoz Olaf Scholz
MTI | 2021. október 15. 16:58
Eredményesek voltak az előzetes egyeztetések, elkezdődhetnek a konkrét koalíciós tárgyalások a német szociáldemokraták, a Zöldek és a liberálisok között.
Makro / Külgazdaság Putyin elképesztő durvasággal osztotta ki az ukrán vezetést
Káncz Csaba | 2021. október 15. 15:50
A Kreml nyílt levele elképesztő stílusban száll bele Zelenszkij elnökbe és politikustársaiba, akiket válogatott szidalmak között nemzeti identitás nélküli opportunistáknak nevez.  Ukrajna integrálódik az európai légtérbe – és a WizzAir már be is jelentette, hogy 26 új járatot indít Ukrajnából az EU különböző országaiba.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság Megemeli a kőolajexport vámját novembertől Oroszország
MTI | 2021. október 15. 13:50
Tonnánként 8,4 dollárral.
hírlevél
depositphotos