3p
Lapunk Minőségi Újságírás díjat kapott 2020. júliusában

A magyar egészségügyi intézmények a "karácsonyi ajándékba" kapott 44,8 milliárd forintos tartozáskiegyenlítésnek köszönhetően az újévet 8,1 milliárd forintos adóssággal kezdték meg. 

Az államháztartás központi alrendszerébe tartozó költségvetési szervek által jelentett lejárt tartozásállomány összege 2020. december 31-én 9,8 milliárd forint. A tartozásállomány a 2020. november 30-i állapothoz képest 44,8 milliárddal kevesebb.

A 9,8 milliárd tartozás csaknem teljes egészében szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, amelyből 100 millió az államháztartáson belülre irányul.

Az összes tartozásból 30 nap alatti 7,8 milliárd, 30 és 60 nap közötti 800 millió, míg 60 napon túli lejáratú 1,2 milliárd forint.

A Heim Pál Gyermekkórház is lenullázhatta adósságait az év végén. Fotó: mtiA Heim Pál Gyermekkórház is lenullázhatta adósságait az év végén. Fotó: mti

A december végi tartozásállományból 8,1 milliárd az egészségügyi intézményeknél halmozódott fel (beleértve a járó- és fekvőbeteg szakellátás intézményeit, az egészségügyi ágazati háttérintézményeket, valamint a klinikai központtal rendelkező felsőoktatási intézményeket), amely döntően a szállítókkal, szolgáltatókkal szemben áll fenn, ezen belül 100 millió az államháztartáson belül volt esedékes.

A karácsonyi ajándéknak beillő, decemberi 44,8 milliárd forintos állami támogatásnak köszönhetően az egészségügyi intézmények új lappal indíthatták a 2021-es évet, 22 kórház tartozása nullázódott le a hetvenkét intézményből.

Két intézmény kezdte a 2021-es évet minimális, 1 milliós tartozással: az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet, valamint az Oroszlányi Szakorvosi és Ápolási Intézet.

2 millióval indította a januárt a Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórház.

A nagymértékű tartozáskiegyenlítés ellenére a legnagyobb adóssággal a következő intézmények rendelkeznek:

  •  a Péterfy Kórház-Rendelőintézet és Manninger Jenő Országos Traumatológiai Intézetnek 513 millió forint terhe maradt,
  • a második helyet a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet foglalja el a 299 millió forintos adósságával,
  • a bronzérmet a Jahn Ferenc Dél-Pesti Kórház és Rendelőintézet viszi a jócskán lecsökkent, de így is 258 millió forintos tartozásával.

A ritka kivételek közé tartozik, mert nem csökkent, hanem nőtt az adóssága:

  •  a 2020. december 31-én megszűnt Állami Egészségügyi Ellátó Központ a 181 millióról 423 millióra ugró tartozásával, amelyet az Országos Kórházi Főigazgatóság örököl majd,
  • a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház, amelynek szintén nőtt az adóssága, 10 millióról 38 millió forintra,
  • a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórháznak pedig 28 millióról 172 millióra duzzadt a hátraléka.

Tavaly novemberben egyébként az adatok szerint a kórházi tartozások összege 45,7 milliárd volt. Hozzá kell tenni, hogy a 2019-es évvel összevetve ez egyértelműen csökkenést mutatott, hiszen tavalyelőtt novemberben 55,8 milliárd volt az adósság.

„Elvben tehát csaknem 20 százalékkal kisebb volt az intézmények adósságállománya, de ez az orvostechnikai cégek számára mégsem jelentett mindez sok pozitívumot. Így sajnos cégeink 2020 végére ugyanolyan rossz helyzetben voltak, mint 2019-ben. Összességében önmagában az adósságadatok némileg kedvezőbbek, ám a cégek ezt nem érezték a bőrükön. Nagy részük magyar tulajdonban lévő kis- és közepes vállalkozás, akik a kormányzattól minimális segítséget kaptak 2020-ban, ahogy az egész gazdaság is” – nyilatkozta a karácsony előtti napon lapunknak Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség titkára.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára. Sok éves tapasztalattal a hátunk mögött elérkezettnek láttuk az időt arra, hogy szintet lépjünk és egy olyan lehetőséget kínáljunk Önöknek, amelynek segítségével egyes témakörök elismert szakértőinek - így többek között Bod Péter Ákos, Pogátsa Zoltán, László Csaba, Prinz Dániel vagy Szakonyi Péter - véleményeihez, mélyelemzéseihez, neves újságírók által készített egyedi tartalmakhoz jutnak hozzá. Ennek formája egy ELŐFIZETÉS, mely egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között klubtagságot, webinárumokon való részvételt, a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.

Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.

Cikkeink túlnyomó többsége azonban továbbra is szabadon olvasható marad.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz januárban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Ersténél 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 102 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Von der Leyen: az EU és az Egyesült Államok nem fogják a múlt hibáit újra elkövetni a gazdaság területén
MTI | 2021. június 15. 16:45
Az Európai Unió és az Egyesült Államok megállapodott, hogy öt évre meghosszabbítják az európai Airbus és az amerikai Boeing repülőgépgyártóknak nyújtott, a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) által tiltottnak minősített állami támogatások miatt egymás exportjára kivetett büntetővámok felfüggesztését - tájékoztatott az Európai Bizottság kedden.
Makro / Külgazdaság Megszavazták: Rogán Antal újraosztja a csillagokat
Privátbankár.hu | 2021. június 15. 15:28
A kormány által SZÉP-kártyás pénzekkel kistafírozott turisztikai szövetség új cége dönt a jövőben valamennyi hazai szálláshely kötelező minősítéséről. A parlament megszavazta a kormány javaslatát. 
Makro / Külgazdaság Koronavírus: Moszkva megyében egy hónapig nem lesznek tömegrendezvények
MTI | 2021. június 15. 14:55
Egy hónapon át tilos tömegrendezvényt tartani az orosz fővárost körülvevő Moszkva megyében a járványhelyzet romlása miatt - jelentette be Andrej Vorobjov, a régió kormányzója egy keddi tanácskozáson, miközben országos szinten ismét több mint 14 ezer új fertőzöttet diagnosztizáltak.
Makro / Külgazdaság 10 év alatt sem bírt csökkenni a globálisan felhasznált fosszilis üzemanyagok aránya
MTI | 2021. június 15. 14:49
2019-ben ugyanannyit használtunk belőlük, mint 2009-ben.
Makro / Külgazdaság Költségvetés, pedofiltörvény, Fudan - mindent megszavaztak a parlamentben
Privátbankár.hu / MTI | 2021. június 15. 13:53
Az Országgyűlés ma több mint húsz előterjesztésről szavaz, így egyebek mellett véglegesíti Magyarország 2022-es költségvetését. Cikkünk frissül.
Makro / Külgazdaság Joe Biden: az Egyesült Államok visszatér és megújítja kiváló kapcsolatait az EU-val és a NATO-val
MTI | 2021. június 15. 13:22
Az Egyesült Államok visszatér, és megújítja kiváló kapcsolatait az Európai Unióval és a NATO-val - jelentette ki Joe Biden amerikai elnök kedden Brüsszelben.
Makro / Külgazdaság Szijjártó Péter: az emberek gyors beoltásának köszönhetően a magyar gazdaság indult újra elsőként Európában
MTI | 2021. június 15. 12:21
Hatalmas érdeme valamennyi magyar embernek, hogy hazánk tudta adni a legsikeresebb egészségügyi és a legsikeresebb gazdasági választ is a világjárványra, aminek köszönhetően a magyar gazdaság indult újra elsőként Európában - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Komáromban, a Foxconn elektronikai vállalat beruházásbejelentő sajtótájékoztatóján kedden.
Makro / Külgazdaság Ma elképesztő áttörés jön Biden és az EU vezetőinek találkozóján
Káncz Csaba | 2021. június 15. 10:43
Az EU és Washington ma széleskörű együttműködést jelent be a technológia és kereskedelem terén Kína feltartóztatásának szándékával. A Nyugat újra fogja építeni a félvezetők globális beszállítási láncait is.  Káncz Csaba jegyzete
Makro / Külgazdaság KSH: áprilisban 7,3 százalékkal csökkent az építőipari termelés
MTI | 2021. június 15. 09:53
Áprilisban az építőipari termelés 7,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, és munkanaphatással kiigazítva 7,3 százalékkal kisebb volt a márciusinál - jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Makro / Külgazdaság Nemsokára a delta variáns lesz a legelterjedtebb az USA-ban is, kéthetente duplázódik az azzal megfertőződöttek aránya
MTI | 2021. június 15. 08:41
A szakértők attól tartanak, ez ősszel újabb járványhullámot indíthat el.
Friss
hírlevél
depositphotos