<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
4p

Mi lesz a sporttal a NER után? Mi lesz a közpénzből felhúzott stadionokkal, a TAO-rendszerrel és az államilag kiemelt sportegyesületekkel?

Online Klasszis Klubtalálkozó élőben Steinmetz Ádám olimpiai bajnok vízilabdázóval, a Jobbik országgyűlési képviselőjével - vegyen részt és kérdezzen Ön is!

2022. január 27. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.

Orbán Viktor miniszterelnök 2020. áprilisában jelezte, hogy laboratóriumként tekint Ausztriára, ami több szempontból nem jó hír. Egyrészt ebből az következik, hogy Magyarország sem kerülheti el a szupermutáns megjelenését, másrészt az osztrákok nagyon közel állnak ahhoz, hogy kötelezővé tegyék az oltást. Konkrétan már a szabályokon dolgoznak annak érdekében, hogy Alexander Schallenberg osztrák kancellár bejelentése megvalósulhasson és 2022. február elsejétől mindenki számára kötelező legyen a Covid elleni vakcina beadatása.

Ez a döntés annak ellenére visszavonhatatlannak látszik, hogy a szupervírus, bár terjedési gyorsaságában felülmúlhatatlannak tűnik, azért eddig komoly megbetegedést nem okozott. Ha tehát Orbán Viktor követi az osztrák mintát, akkor jövőre nálunk is kölező lehet a Covid-oltás.

Az ellenőrzés a hotelekben is kötelező. (Fotó: Pixabay)Az ellenőrzés a hotelekben is kötelező. (Fotó: Pixabay)

A magyar utazóknak rossz hír, hogy az osztrákok a külföldiek esetében is rendkívül komolyan veszik a járványt és folyamatosan szigorítják szabályaikat. Az első nyugat-európai országként döntöttek úgy, hogy november 22-től ismét teljesen lezárják az országot, mindenki csak meghatározott okokból hagyhatja el az otthonát a nap 24 órájában. Az intézkedés december 13-ig érvényes.

A beutazóknak december 13-a után a negatív teszt már nem lesz elég a határokon, csak akkor, ha valaki igazolni tudja, hogy átesett a betegségen. A Szputnyikkal és Sinopharmmal oltottak karanténkötelezettség nélkül már csak úgy léphetnek majd be az országba, ha a harmadik mRNS-oltóanyag felvétele előtt antitestmérést is csináltatnak. Az mRNS (Pfizer, Moderna) vakcinával oltottak esetében igazolás kell, amin legalább 2 oltásnak kell szerepelnie és az utolsó nem lehet 270 napnál régebbi, illetve most még friss negatív PCR-tesztet is elfogadnak.

Az osztrák PCR-teszttel kapcsolatban elterjedt, hogy januártól már azt sem fogadják el majd Ausztriában. Ezzel kapcsolatban felhívtuk mindkét magyar konzulátust, ahol határozottan cáfolták, hogy ilyen terv egyáltalán szóba került volna. Mint mondták, egy ilyen intézkedés rengeteg embert érintene, ezért egyelőre kizártnak tartják még azt is, hogy ez a gondolat előkerülhet.

A szupervírus a komoly osztrák szabályok ellenére megjelent az országban. Az érintett Dél-Afrikában járt. Kétszer oltották. Semmilyen komoly tünete nincs, ami azt jelenti, hogy továbbra is kiválóan működik az osztrák szűrőrendszer. Már azelőtt megtalálták a szupervírusgazdát, hogy a hordozó észrevette volna. Az osztrák hatóságok közölték, hogy több tucat gyanús esetet vizsgálnak még.

Háttérként mindenképpen emlékeztetünk, hogy Ausztria számára gazdasági katasztrófát jelent a pandémia. Az osztrák jóléthez az idegenforgalmi bevételek jelentősen hozzájárulnak. Az osztrák kancellár többször hangsúlyozta, a turizmus, illetve a szabadidő-ipar az országban a GDP 15 százalékát teszi ki, és számtalan munkahely is függ az ágazattól.

A rendkívül szigorú szabályok ellenére is megjelent a szupervírus. (Fotó: Pixabay)A rendkívül szigorú szabályok ellenére is megjelent a szupervírus. (Fotó: Pixabay)

A nyáron, amikor a járvány alábbhagyott, akkor is példaszerűen megszervezték az egészségügyi ellenőrzést. Miközben ekkortájt Magyarországon teljesen szabadon járkálhatott külföldi és magyar, oltott és oltatlan, addig Ausztriában nem csökkent az éberség.

A határ átlépéséhez az oltottaknak védettségi igazolvány kellett, az oltatlanoknak egy regisztrációs űrlap, amely igazolta, hogy 24 órán belül elmennek egy tesztponthoz, ahol Covid-vizsgálatot végeznek rajtuk. A dokumentumok meglétét nemcsak a határokon, hanem az éttermekben és a hotelekben is ellenőrizték.

Az országban számtalan ingyenes tesztpontot állítottak fel, a magyarok által kedvelt Murauban például a helyi sörfőzdében, ahol néhány perc alatt elvégezték a vizsgálatot, az eredményt pedig e-mailben, vagy sms-ben küldték utána a turistáknak. Mire valaki a szállását elfoglalhatta, addig legalább három ellenőrzésen kellett átesnie. Minden olajozottan és kulturáltan működött, ahogy egy profi, idegenforgalomból élő országban kell.

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Mától kérhető a külképviseleti szavazás, de a járvány még bezavarhat 
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 15:21
A szavazás napján külföldön tartózkodó választópolgárok csütörtöktől kérhetik külképviseleti névjegyzékbe vételüket. A járvány miatt változhat a szavazást lebonyolító külképviseletek száma.
Makro / Külgazdaság Felelőtlen német kormány – drámaian alacsony szinten a gáztározók feltöltöttsége
Káncz Csaba | 2022. január 27. 15:06
Január 23-i adat szerint a német tározók 41 százalékos feltöltöttségen álltak, noha 2020-ban azon a napon 89 százalékon állt a mutató. A német háztartások fele gázzal fűt, mint ahogyan sok ipari létesítmény is arra van utalva. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság Április 3-i népszavazást szeretne az ellenzék
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 14:27
A parlamenti választással egy időben. 
Makro / Külgazdaság Az oroszokat csak felbosszantotta az amerikaiak levele
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:50
Nem azt kapták Moszkvában, amit vártak az orosz külügyminiszter szerint. A további lépésekről Putyin dönt.
Makro / Külgazdaság Itt árstop, ott adócsökkentés - aláírta a lengyel elnök az áfát megvágó törvényt
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 11:07
Andrzej Duda lengyel elnök aláírta azt a törvényt, amelynek értelmében február 1-jétől július végéig csökkentik egyebek között az üzemanyagok, az élelmiszerek és a földgáz áfáját.
Makro / Külgazdaság Újabb lökést kapott a forint Matolcsy Györgyéktől
Csabai Károly | 2022. január 27. 10:11
Ma megint kamatot emelt a Magyar Nemzeti Bank (MNB). Két nappal azután, hogy a Monetáris Tanács az alapkamatot 50 bázisponttal, 2,9 százalékra vitte fel, a ma kora délután esedékes egyhetes betéti tenderen az MNB az előző négy alkalomhoz képest 30 bázisponttal magasabban, 4,3 százalékon fogadja be a kereskedelmi bankok ajánlatait.
Makro / Külgazdaság Matolcsy György szerint nem fenntartható a magyar felzárkózás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 09:51
Nem elégséges a teljes sikerhez az eddig követetett modell a jegybankelnök legújabb írása szerint, az évtized kulcsa pedig az infláció elleni sikeres fellépés lehet.
Makro / Külgazdaság Írásban reagált az Egyesült Államok az orosz követelésekre
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 07:31
Az amerikai külügyminiszter szerint "komoly diplomáciai útvonalat" jelöltek ki a levélben, de közben arra figyelmeztette az Ukrajnában tartózkodó amerikai állampolgárokat, hogy "erősen fontolják meg a távozást" az országból.
Makro / Külgazdaság Történelmi mélypontot a brit autógyártás
Privátbankár.hu | 2022. január 27. 06:54
1956 óta nem gyártottak ilyen kevés autót Nagy-Britanniában.
Makro / Külgazdaság „Az emberek belefáradtak a Covidba” – nagy vihar készül Ausztriában
Wéber Balázs | 2022. január 27. 05:17
Oltottaknak és oltatlanoknak egyaránt kezd elegük lenni a jelenlegi járványkezelésből, a kötelező oltás bevezetése pedig egyre nagyobb ellenállást szül, mondták el lapunknak Ausztriában dolgozó magyarok. Az osztrák kormány februártól tenné kötelezővé a Covid elleni vakcinát a közegészségügy védelme érdekében, a tiltakozók szerint ugyanakkor ezáltal egy mélyen személyes döntésbe nyúlna bele. Forrásaink beszéltek arról is, hogy az oltatlanok már most is sok helyről ki vannak rekesztve, ugyanakkor még vannak kiskapuk.
Friss
hírlevél
Ingatlantájoló