<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
 
Hollós János

Hollós János cikkei

Vásárló Az anyagiasságnak súlyos ára van a kutatók szerint
Hollós János | 2021. december 24. 06:10
Baritz Sarolta Laura OP domonkos nővér nemrégiben jött haza Brüsszelből, ahol átvehette az Európai Polgár Díjat. Az egykor kiváló üzletasszony az emberközpontú gazdaság és a fenntartható fejlődés területén végzett kutatásaival érdemelte ki az Európai Parlament elismerését. Állítja, a boldogság megtalálásához a boldogságparadoxon megismerésén keresztül vezet az út.
Makro / Külgazdaság Márki-Zay Péter ha nyer, felállít egy korrupcióellenes ügyészséget
Hollós János | 2021. december 15. 15:10
Márki-Zay Péter szerint a főellenség a korrupció. Az egységes ellenzék miniszterelnökjelöltje úgy látja, ha folytatódik a mostani rendszer, abba a nemzet belehal.
Makro / Külgazdaság Dodonai ítéletet hozott az Alkotmánybíróság migráns ügyben
Hollós János | 2021. december 10. 12:16
Az alkotmánybírókhoz Varga Judit igazságügyi miniszter fordult, miután a luxemburgi bíróság megtiltotta a jogellenesen hazánkban tartózkodó külföldi állampolgárok kitoloncolását. A kormány álláspontja szerint a bírák döntése sértette Magyarország Alaptörvényben rögzített szuverenitását. Az Alkotmánybíróság most úgy foglalt állást, hogy a kormány alkotmányértelmezése nem elegendő ok az Európai Unió Bírósága ítéletének felülvizsgálatára.
Makro / Külgazdaság Túl a csúcson? Enyhén csökkentek a járványadatok
Hollós János | 2021. december 10. 09:35
A szakemberek most azt figyelik, hogy túljutottunk-e a járvány legsúlyosabb szakaszán?
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor szerint most tetőzhet a negyedik járványhullám
Hollós János | 2021. december 10. 08:58
December 15-én megkezdődik Magyarországon a kiskorúak oltása. 70 ezer vakcina érkezik az országba az 5-14 éves gyerekek számára – jelentette be a miniszterelnök szokásos rádióinterjújában. Szerdától lehet regisztrálni - mondta.
Makro / Külgazdaság Jön a 13. havi nyugdíj
Hollós János | 2021. december 8. 07:00
Most már hivatalos. Lesz 13. havi nyugdíj. Megjelent a kormányrendelet.
Makro / Külgazdaság Továbbra is fenyeget egy orosz-ukrán háború, Biden és Putyin beolvasott egymásnak
Hollós János | 2021. december 8. 06:15
Nem hozott enyhülést az ukrajnai válságban a várva-várt amerikai-orosz csúcstalálkozó. A felek tisztázták, szinte semmiben sem értenek egyet. A találkozó jelentőségét mutatja, hogy utána, az összes nagyhatalom vezetője egyeztetett.
Közérdekű Drámai helyzet, 200 fölött az elhunytak száma
Hollós János | 2021. december 2. 09:14
Legutóbb április 17-én volt ennél több elhunyt. Akkor 241-en haltak meg.
Makro / Külgazdaság A magyar konzulátusok cáfolták, hogy Ausztria januártól nem fogadja el a PCR-teszteket
Hollós János | 2021. november 30. 14:11
A két ausztriai képviseletünkön nem tudnak ilyen tervről és a gondolatot is kizártnak tartják. Az viszont biztos, hogy a helyi hatóságok rendkvül szigorúan vesznek minden általuk bevezetett szabályt és korlátozást és tovább szigorítanak. Ausztriában a napokban jelent meg a koronavírus szupermutánsa.
Közérdekű 6390 az új fertőzött, elhunyt 195 beteg
Hollós János | 2021. november 30. 09:36
Új adatszolgáltatást írt elő az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházaknak, és ez okozta, hogy a hétvégén csaknem húsz százalékkal kevesebb lett a lélegeztetőgépen kezelt betegek száma.
Makro / Külgazdaság A lengyel-belarusz migránsválság a Ryanair gép eltérítésével kezdődött
Hollós János | 2021. november 22. 18:37
A lengyel migránsválság mögött a legtöbben a világpolitika érdekeit vélik sejteni, pedig nem elhanyagolhatóak a térségi szempontok. Most egy olyan kutató véleményét ismerhetik meg, aki Belaruszban született, akinél jobban valószínűleg senki nem ismeri a lengyel migránsválság hátterét. Bendarjevskiy Anton belarusz származású, Magyarországon élő elemző, kutató, a posztszovjet térség szakértője. 2015-2019 között igazgatóként vezette a Magyar Nemzet Bank által alapított Pallas Athéné Innovációs és Geopolitikai Alapítványt. Jelenleg a Danube Institute kutatási igazgatója.
Részvény / Deviza / Áru Mi történt? Ugrott egy nagyot a forint
Hollós János | 2021. november 18. 13:02
A forint szökkenésének oka, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2,5 százalékos kamaton hirdette meg az egyhetes betéti tenderét, 40 bázisponttal az alapkamat fölött.
Makro / Külgazdaság Fekete csütörtök Magyarországon: 131 halott, 10767 új fertőzött, 606-an lélegeztetőn
Hollós János | 2021. november 18. 10:19
A járvány megjelenése óta csak két alkalommal találtak több fertőzöttet egyetlen nap alatt, mint az elmúlt 24 órában. Több mint 600-an vannak lélegeztetőn, 131-en meghaltak.
Makro / Külgazdaság Mesterséges intelligencia kerül fegyvereinkbe
Hollós János | 2021. november 18. 06:20
A NATO kicsit lassan reagált a mesterséges intelligencia (AI) fejlődésére, de soha nincs későn felgyorsítani az iparági megoldások alkalmazását - jelentette ki Palkovics László innovációs és technológiai miniszter az MTI-nek nyilatkozva Rómából, ahol részt vesz az idei NATO-Ipari Fórumon.
Makro / Külgazdaság Bontásra ítélték az 1956-os forradalom legfontosabb emlékét
Hollós János | 2021. november 13. 16:00
A Magyar Rádió épülete helyét a Pázmány Péter Katolikus Egyetem új campusa foglalja el. Az 1956-os forradalom legfontosabb szimbólumából mindössze a homlokzat marad.
Agrár A magyar milliárdosok száma meghaladta a kétezret
Hollós János | 2021. november 13. 11:00
AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.
Személyes pénzügyek Mit jelent Varga Mihály mai bejelentése a babakötvényekről?
Hollós János | 2021. november 11. 19:43
Vagyis, hogy a kormány a duplájára növeli a babakötvények állami támogatását.
Részvény / Deviza / Áru A MOL megbicsaklott a kormány benzinár befagyasztására
Hollós János | 2021. november 11. 12:40
A kabinet 10 óra 30 perckor kezdődő sajtótájékoztatóján jelentették be a benzinár befagyasztást. A hírre azonnal reagált a MOL árfolyama.
Makro / Külgazdaság Ártatlan vagyok, állítja a bukott szolgáltató, több mint 1 millió ügyfele bánja
Hollós János | 2021. november 10. 14:23
A cseh Bohemia Energy tulajdonosa az egy hónappal ezelőtti csőd óta, most először állt a nyilvánosság elé. Szerinte a bankok árulók.
Makro / Külgazdaság Legyőzte a Covidot a belföldi turizmus
Hollós János | 2021. november 9. 19:38
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a belföldi vendégéjszakák száma szeptemberben 2020 azonos hónapjához viszonyítva 19 százalékkal nőtt, és 3,7 százalékkal meghaladta a Covid járvány kitörése előtti évi, 2019. szeptemberi értéket is.
Makro / Külgazdaság Az EU és Magyarország konfliktusához hasonló kérdés vezetett az amerikai polgárháborúhoz
Hollós János | 2021. október 25. 05:15
A lengyel alkotmánybíróság úgy döntött, hogy nincs jogelsőbbsége az EU-nak a nemzeti joghoz képest. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont a lengyel döntés megkérdőjelezi az EU alapjait. Orbán Viktor miniszterelnök bejelentette, a magyar kormány a lengyelek mellé áll. Kinek van igaza Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár szerint?
Makro / Külgazdaság Polgárháborús helyzethez vezethet, ha tavasszal kétharmad nélkül dobják ki az Alaptörvényt - interjú Hack Péterrel
Hollós János | 2021. október 5. 05:39
Alapvető szakmai hibák vannak Magyarország jelenlegi Alaptörvényében, ennek ellenére kétharmados többség nélkül nem szabad hozzányúlni - véli Hack Péter jogtudós, egyetemi tanár. Vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Gázos szerződés - interjú Holoda Attilával a Gazprom-megállapodásról
Hollós János | 2021. október 2. 05:39
A magyar szakemberek között ellentmondásos a megítélése a Gazprommal kötött gázszállítási szerződésnek. A sikerpropaganda mögött súlyos, hosszú távú kérdések feszülnek, amelyekre egyelőre nincsenek válaszok. Holoda Attila energetikai szakértővel, az Orbán-kormány egykori, energetikáért felelős helyettes államtitkárával beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Újabb mélypontot ért el Magyarország és Ukrajna viszonya
Hollós János | 2021. október 1. 05:39
Évente két útvonalon, 4,5 milliárd köbméter gáz érkezik az országba 10+5 éven keresztül az orosz Gazpromtól. Erről írt alá szerződést szeptember 27-én Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Az ünnepélyes megállapodást követően botrány tört ki Magyarország és Ukrajna között, a két ország kölcsönösen bekérette egymás nagyköveteit. A konfliktus hátteréről és lehetséges következményeiről Fedinec Csillát, a Társadalomtudományi Kutatóközpont tudományos főmunkatársát kérdeztük.
Makro / Külgazdaság Gólzáporos vereség a Brexit
Hollós János | 2021. szeptember 22. 05:53
Valószínűleg történelme legnagyobb öngólját lőtte az Egyesült Királyság a Brexittel, már a rövid távú „eredmények” is ezt mutatják. Ugyanakkor a hatalmas adatbázisokkal végzett közgazdasági modellszámítások hosszú távon sem kecsegtetnek semmi jóval. A populista demagógia úgy tűnik nagyon drága mulatság lesz a briteknek. Halmai Péter Széchenyi-díjas közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja. Fő kutatási területe a nemzetközi gazdaságtan és a makroökonómia, vele beszélgettünk.
Makro / Külgazdaság Ezért bukott el a nagy terv Afganisztán modernizálására - interjú Háda Bélával
Hollós János | 2021. szeptember 2. 05:52
  A világon általános meglepetést és megdöbbenést keltett, hogy a tálib hadsereg szinte napok alatt elfoglalta Afganisztánt azt követően, hogy a nemzetközi haderő elhagyta az országot. 20 év munkája és rengeteg pénz vált - történelmileg egy pillanat alatt - semmivé abból az elképzelésből, hogy a nyugat konszolidálja Afganisztánt. Vajon, hogyan lehetett ekkorát melléfogni? Erről beszélgettünk Háda Bélával, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Stratégiai Védelmi Kutatóintézetének tudományos munkatársával.
Agrár Nem maradt átmenthető agrárvagyon a választásra
Hollós János | 2021. augusztus 31. 05:15
Nem lehet vidékfejlesztési politikát építeni az agrárium népességmegtartó erejére, mert már nincs ilyen - reagált Lázár János volt miniszter interjújára lapunknak Raskó György agrárközgazdász, gazdálkodó, volt földművelésügyi minisztériumi államtitkár. Minden gépesítetté válik az ágazatban. Arról sem érdemes beszélni, hogy milyen ágazati vagyoncsomag lehet a 2022-es választás tétje, mert ez a kérdés 2017-ben lezárult. Az összkép azért nem ennyire tragikus a magyar mezőgazdaságban.
Makro / Külgazdaság Németh Zsolt: Magyarországnak nincs B-terve
Hollós János | 2021. július 30. 05:10
Az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke írásban feltett kérdéseinkre válaszolt, így például arra, hogy Magyarország kilépne-e az Európai Unióból. Németh Zsolt – aki az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének elnöke is egyben – szerint a brüsszeli elit XXI. századi gyarmatosítást folytat.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG