5p

AgroLink Zrt. néven új mezőgazdasági integrátor cég kezdte meg működését giga gazdasági háttérrel, Mészáros Lőrinccel, Takarékbankkal és rendkívül ambiciózus tervekkel. Vajon mit jelent ez a piacon, erről kérdeztük Raskó György, agrárközgazdászt, volt FM államtitkárt.

A nagy agrárintegrátor cégek csak akkor kerülnek reflektorfénybe, ha valami botrány van körülöttük. És nem egy volt ilyen az elmúlt időszakban, de valójában, hogy teljesítenek a piacon?

Az agrárintegrátor cégek története a szocializmusban kezdődött. A KITE, az IKR, Szekszárd és Bábolna nagyon jól működtek. Ezek a cégek szállították a termelőknek az alapanyagokat, vetőmag, műtrágya, növényvédőszerek, gépek, stb. majd felvásárolták tőlük a megtermelt javakat. Ezek a rendszerek akkoriban annyira sikeresek voltak, hogy külföldön is versenyképesnek bizonyultak. Egyiptomtól kezdve, Irak, Irán, Brazília, Mexikó is vásárolta a magyar tudást, ami akkor a világszínvonalat jelentette. A rendszerváltást követően, a szabad kereskedelem megjelenésével ezek a cégek jelentősen visszaszorultak. Ugyanakkor életképességükre jó példa, hogy kettő kivételével mind túlélte ezt az időszakot. Az IKR, a KITE ma is meghatározó piaci szereplő. Tehát semmi botrány nincs, ez egy jól működő rendszer, az más kérdés, hogy rendre vannak kísérletek a piac átrendezésére, rendszerint politikai hátszéllel. Korábban Simicska Lajos, később Nyerges Zsolt, most pedig Mészáros Lőrinc nevével fémjelzett mezőgazdasági vállalkozások szeretnének integrátorok lenni. Önmagában azonban ezzel sincs gond, amíg működik a verseny és ami néha túlzásokat eredményez. Tapasztalatom, hogy a termelők nagy többsége profitál az integrátorok közötti sokszor rendkívül éles versenyből. Veszélyes új elem, hogy most vannak olyan szereplők, akik azért lobbiznak, hogy olyan jogosítványokat kapjanak, ami épp a legnagyobb értéket, a versenyt korlátozná. Ezt maximálisan rossz iránynak tartom.

A magyar parasztság polgárosodik. Több mint kétezren vannak a milliárdosok. (Fotó: Privatbankar.hu)
A magyar parasztság polgárosodik. Több mint kétezren vannak a milliárdosok. (Fotó: Privatbankar.hu)

Hogyan lehet korlátozni a versenyt?

 Hitelekkel, adókedvezményekkel, állami támogatásokkal, kizárólagos feltételek nyújtásával, például: Csak én lehetek a beszállítód, csak nekem értékesítheted terményedet, stb. A Mezőhegyesi Ménesbirtok, Lázár Jánossal az élen igyekszik most egy ilyen pozícióba kerülni. Folyik a cég feltőkésítése állami pénzekkel, nem normatív állami támogatások nyújtásával, azaz nem piaci alapon történő megmérettetés révén, hanem a NER-ben megismert uram-bátyám módon. Ez nem szerencsés egy elvileg piacgazdaságot építő országban, hiszen ez olyan piaci előnyt jelent, ami korlátozza, de minimum torzítja a versenyt. Ugyanez vonatkozik a most Grand Tokaj néven futó egykori borkombinátra. Nagy szerencsének tartom, hogy az uniós támogatásoknak köszönhetően a mezőgazdaságban olyan vagyonosodás ment végbe és olyan tőkeerő keletkezett, ami hosszú távra biztosított életképességet a gazdáknak. Már az egyéni gazdák is meg tudják finanszírozni az input anyagok megvásárlását, műtrágya, vetőmag, stb. és magát a termelést is. Sok tízezer gazdának már nem kell bank- vagy szállítói hitel a termeléshez. Akkor veszik csak igénybe a külső finanszírozást, ha nagyon kedvező feltételek mellett adják.

Akkor Magyarországon egy furcsa, anakronisztikus helyzet alakult ki, itt a polgárosodás zászlóvivői nem a városi iparos rétegből kerülnek ki, hanem a parasztságból?

Igen, erről van szó. Legalább 2000-2500 olyan családi gazdaság működik, amelyben a vagyonérték, a földdel együtt meghaladja az egy milliárd forintot. Birtokaik mérete jellemzően több mint 100 hektár, és ez messze magasabb annál, ami nyugat-európában jellemző, akár francia, német, osztrák, olasz példákat nézünk. Ez lehetővé teszi a hatékony, nagybani növénytermelést, a hozamokat illetően a nyugat-európai színvonalat. Most ugyanez történik az állattenyésztésben. Szisztematikus birtok- és termelés koncentráció folyik Magyarországon, a folyamat gyorsaságát illetően a kelet európai országok között magasan az elsők vagyunk.

A növénytermelők gazdagodása után, az állattenyésztők vagyonosodása is elindult. (Fotó: MTI)
A növénytermelők gazdagodása után, az állattenyésztők vagyonosodása is elindult. (Fotó: MTI)

Most a Mészáros Csoporthoz tartozó Talentis Agro Zrt., a Takarék Mezőgazdasági Befektetési és Fejlesztési Magántőkealap és egy pénzügyi befektető alapított egy integrátori szerepre szánt céget, az AgroLink Zrt-t. Ambiciózus tervekkel a hazai termőföld mintegy 15 százalékát szeretnék magukhoz vonzani jövőre.

Ők hitellel, biztosítási konstrukciókkal kötnék magukhoz a termelőket. A most működő szisztémának, a versenynek épp az a hallatlan előnye, hogy a termelő mindig szabadon választhatja meg partnerét, az éppen számára legkedvezőbb feltételek alapján. Nem értek egyet az olyan egyirányú kapcsolatrendszerekkel, amelyekből nehéz lesz távozni, ha verseny helyett függőségi viszony alakul ki. Egyszerűen nincs szükség ezekre, ami viszont kellene, az a jó értelemben vett szövetkezés, amikor a termelők maguk hoznak létre egy olyan közösséget, amely összehangoltan együtt szerzi be az input anyagokat, aztán együtt értékesítenek. Ez egy klasszikus nyugati, beszerzési-értékesítési modell. Itt egyenrangú szereplők, önként szövetkeznek annak érdekében, hogy beszerzésnél jelentős árkedvezményekhez jussanak, eladásnál pedig a vevőktől minél kedvezőbb felárakat kapjanak.

 

 

 

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Agrár Éhségsztrájk kezdődött a varsói parlamentben
Privátbankár.hu | 2024. május 13. 16:44
Éhségsztrájkba kezdett hétfőn a varsói szejm székházában a gazdák egy csoportja, amely már négy napja ülősztrájkot folytatott a helyszínen - közölte a lengyel média a szejmben tartott hétfői sajtóértekezletről beszámolva, amelyen az Orka nevű földművestársaság öt tagja szólalt fel.
Agrár Beintettek az Uniónak Georgiában, gumilövedékek is repültek
Privátbankár.hu | 2024. május 2. 06:57
Elfogadták az orosz mintára készült törvényt, ez sokaknak nem tetszett.
Agrár Fellélegezhetnek az ukránok? Hazamennek a tüntető gazdák
Privátbankár.hu | 2024. április 29. 10:56
Nem kaptak további engedélyt, így befejeződik a lengyel gazdák blokádja.
Agrár Meghosszabbították az ukrán mezőgazdasági termékek vámmentességét
Privátbankár.hu | 2024. április 23. 16:26
Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén jóváhagyta azt a megállapodást, amely szerint Ukrajna túlnyomórészt vám- és mennyiségi korlátozás nélkül hozhatja be az Európai Unióba a termékeit, köztük a mezőgazdasági termékeket további egy éven át. 
Agrár Lehullt a lepel: ezért nálunk drágult a legjobban az élelmiszer az EU-ban
Szirmai S. Péter | 2024. április 9. 14:18
Az Európai Unióban Magyarországon rakódik a legtöbb adóteher az élelmiszerek árára, ezért itthon szinte már minden élelmiszer drága – emlékeztet Éder Tamás, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetsége (FÉSz) elnöke. Ezért is kevés a nyereség, elmaradtak a fejlesztések, probléma van a magyar élelmiszeripar hatékonyságával, versenyképességével.
Agrár Kisebb lesz az élelmiszer-infláció az Erste szerint
Szirmai S. Péter | 2024. április 3. 19:29
Lecsendesedik az élelmiszer-infláció, de gyorsul a koncentráció. Ezt előlegezték meg szerdán az Erste Elemzői Klubjában, amelyet az élelmiszerárak alakulásáról, inflációs kilátásokról tartottak.
Agrár Nagyot gurított az egyik legnagyobb hazai mezőgazdasági cég
Privátbankár.hu | 2024. április 2. 13:53
Jelentősen megemelkedett az export aránya az árbevételből az UBM Csoportnál. Az orzság egyik legnagyobb agrárcége kivitele további bővítését tervezi.
Agrár A franciák és a lengyelek még szigorúbbak lennének az ukránokkal
Privátbankár.hu | 2024. március 27. 06:31
Franciaország és Lengyelország kedden az Ukrajnából származó élelmiszerek behozatalának szigorúbb visszaszorítását szorgalmazta, hogy megakadályozzák az EU mezőgazdasági piacainak destabilizációját és a dühös gazdák további felháborodását.
Agrár Újabb fordulat a bolti kasszáknál, a pénztárosok legyőzik a riválisaikat
Buksza blog | 2024. március 19. 10:39
Várhatóan Európában is vissza fognak szorulni az önkiszolgáló pénztárak, ahogy az az Egyesült Államokban már elkezdődött. A magyarázat ugyanis univerzális: nagy a lopási és a félreszkennelési veszteség.
Agrár Valami mázsaszámra bűzlik Prágában
Privátbankár.hu | 2024. március 7. 13:02
Cseh gazdák trágyát szórtak kormányzati épületek elé Prágában csütörtökön, felújítva korábbi tiltakozásukat a cseh főváros utcáin.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG