<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

Nyugati szomszédunk jóval lassabban halad az oltásokkal hazánknál, nem vezetett be országos karantént, a halálozásokat tekintve mégis elkerülte a harmadik hullámot. Míg nálunk 200 és 300, ott általában 20 és 30 között volt a Covid-áldozatok napi száma az elmúlt egy hónapban. Az osztrák kormány szerint a helyzet stabil, májusban csaknem teljes nyitás jöhet. De miért sikerült Ausztriának, ami Magyarországnak nem?     

Nem választhattam. Az orvos azt mondta, csak AstraZeneca van, gondoljam meg, elfogadom-e. Elfogadtam. Április végén oltanak

- mesélte a napokban egy Bécsben élő, osztrák állampolgárságú ismerősöm, aki a mostanában nem túl jó hírű AstraZenecához sem jutott hozzá könnyen. Bár több orvost felhívott, többségük  lepattintotta azzal az indokkal, hogy túl fiatal (30 éves), és nincs krónikus betegsége. Az sem hatotta meg őket, hogy azért oltatná be magát, mert szeretne még egy gyereket szülni.

Férjét, aki az egészségügyben dolgozik, szintén a brit-svéd vakcinával oltották. Hozzá hasonlóan ő sem választhatott.

Ez a történet is jelzi, hogy Ausztriában is nehéz oltáshoz jutnia annak, aki nem veszélyeztetett – nehezebb, mint Magyarországon.

Kiderült az ég. Biciklis a Bécsi Állami Operaház előtt 2021. március 12-én. EPA/CHRISTIAN BRUNAKiderült az ég. Biciklis a Bécsi Állami Operaház előtt 2021. március 12-én. EPA/CHRISTIAN BRUNA

Nyugati szomszédunknál jelenleg „csak” nyugati vakcina van,

ezért ott csupán a lakosság 20 százalékát sikerült legalább egyszer beoltani  nálunk 34 százalék ez az arány.

A vakcinálás felpörgetése érdekében most már az osztrák kormány is bevásárol az orosz Szputnyikból: egymilliót rendel belőle, de csak akkor kezd el vele oltani, ha az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) is jóváhagyja.

Sokkal kevesebb az áldozat

Hiába 1,5-szer alacsonyabb azonban az osztrák átoltottsági szint a magyarnál, ott jóval kisebb károkat okozott a harmadik hullám.

Az alábbi ábrán, amely a naponta regisztrált koronavírus-fertőzöttek számát mutatja, látszik, hogy míg az első és a második hullám idején Ausztriában volt rosszabb a helyzet – tegyük persze hozzá, hogy ezt a számot a tesztek száma is befolyásolja –, addig az idei év elején fordult a kocka: míg itthon kilőtt a fertőzöttek száma, addig a szomszédban sokkal enyhébb volt az emelkedés.

A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A diagnosztizált koronavírus-fertőzések napi száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

A két ország járványgörbéje egyébként nagyjából együtt mozgott az elmúlt bő egy évben – lényeges különbség csak a „fellángolások” intenzitásában mutatkozik.

Az igazán nagy különbség azonban a halálozások számában van. Míg Magyarországon február eleje óta meredeken nőtt ez a mutató – a hullám csúcsán heti átlagban több mint 260-an hunytak el naponta –, addig Ausztriában gyakorlatilag elmaradt a harmadik hullám: a halálos áldozatok napi száma a heti átlagot tekintve általában 20-30 között mozog február közepe óta.

Tehát a közelmúltban átlagban mintegy 10-szer kevesebben haltak meg koronavírussal összefüggésben Ausztriában, mint itthon.

A koronavírusos halálesetek napi száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World in Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Ausztriában és Magyarországon. (Hétnapos átlag. Forrás: Our World in Data)

Az ottani helyzet akkor is jóval kedvezőbb, ha az összképet, tehát a járvány teljes időszakát nézzük:

míg itthon 260 Covid-halott jut 100 ezer lakosra, addig Ausztriában 112. Itt csaknem 26 ezer áldozatot jegyeztek, ott 10 ezret.

Nyugati szomszédunknál egyébként, Magyarországhoz hasonlóan, nem csak azokat tekintik a koronavírus áldozatainak, akik a Covid-betegségbe haltak bele, hanem azokat is, akik – mint az ottani hivatalos közlésből kiderül – „koronavírussal, potenciálisan más okból” hunytak el. Ez azt jelenti, hogy az óriási különbséget a halálozások számában nem lehet „könyvelési” okokra visszavezetni.

Sőt, még arra sem, hogy ott nincs brit mutáns: a vírus „új verziója” ugyanis Ausztriában is dominánssá vált március elejére.

De miért?

De akkor miért haltak és halnak meg nagyságrendekkel többen Ausztriában, mint itthon? Erre nincs egyértelmű válasz.

A nagy különbségben közrejátszhat, hogy – az Our World in Data szerint – tavaly október és idén március között Ausztriában némileg szigorúbb korlátozások voltak érvényben, mint itthon.

A koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések szigorúsága Ausztriában és Magyarországon. (0: legkevésbé szigorú, 100 - legszigorúbb. Forrás: Our World in Data)A koronavírus-járvány elleni korlátozó intézkedések szigorúsága Ausztriában és Magyarországon. (0: legkevésbé szigorú, 100 - legszigorúbb. Forrás: Our World in Data)

Ezt is azonban csak megkötésekkel jelenthetjük ki, mivel az adatbázis a legszigorúbb tartományt veszi alapul egy országon belül, márpedig Ausztriának csak egyes tartományaiban volt tartós karantén.

Egy másik ok lehet, hogy az osztrákok egészségi állapota jobb a magyarokénál: míg ott 81,5 év a születéskor várható élettartam, itt 76,9.

Szerepet játszhat még az egészségügy állapota, a társadalom fegyelmezettsége és a válságkezelés minősége is, erre azonban nincsenek konkrét mérések.

Összegezve: jelen állás szerint

Ausztria Magyarországgal ellentétben el tudta kerülni a harmadik hullámot a halálozásokat tekintve, Covid áldozatai száma pedig annak ellenére is nagyságrendekkel kisebb, hogy átoltottságban sokkal rosszabbul áll nálunk.

Májusi lazítás

Ráadásul, a vakcinálás haladásával tovább lazíthat a szigoron: májusban a vendéglátásban, a turizmusban, valamint a kulturális és a sportéletben is nyitást ígér az osztrák kormány.

Ezzel együtt a maszkokról, a tesztekről és a távolságtartási kötelezettségről továbbra sem mond le, a beoltottak, a gyógyultak és a negatív tesztet produkálók számára pedig – számos uniós országhoz hasonlóan – úgynevezett zöld útlevelet vezet be. Ezzel például könnyebben lehet majd utazni és szállást foglalni.

Sebastian Kurz szerint egyébként a tömeges teszteléseknek és az FFP2-maszkoknak köszönhető, hogy a járványhelyzet újabb országos karantén bevezetése nélkül is javult.

Örülök, hogy nem lett igazuk azoknak, akik a világvégét jósoltak

- fogalmazott az osztrák kancellár.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink naponta 3-5 unikális, máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá az első hónapban 390 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Zsinórban második napja jelent új napi fertőzöttszám-csúcsot Tokió
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 12:18
Több mint 3 ezer újabb koronást azonosítottak az olimpiai városban az elmúlt 24 órában.
Makro / Külgazdaság Romlottak a munkanélküliségi adatok júniusban
MTI | 2021. július 28. 09:35
Májushoz képest négyezerrel nőtt az állástalanok száma az országban.
Makro / Külgazdaság Történelmi csúcsra ér pénteken a benzin ára - újabb drágulás jön
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 09:27
Újabb jelentős emelés jön pénteken a benzinkutaknál, ennek eredményeként új történelmi benzinár-csúcs született, de a gázolaj ára is épp csak nem dönt csúcsot. 
Makro / Külgazdaság Egy hét alatt szinte a teljes lakosságát immunizálta Bhután
MTI | 2021. július 28. 08:58
Annyiból nem volt nehéz dolguk, hogy a magashegyi királyságban csak 770 ezren laknak.
Makro / Külgazdaság Diákok oltása: az iskolaigazgatók feladata lett a szervezés
Privátbankár.hu | 2021. július 28. 08:14
A kormány döntése alapján iskolakezdés előtt oltást kaphatnak a 12-18 éves diákok. Ennek megszervezése az iskolaigazgatók feladata lett. 
Makro / Külgazdaság Minimálbér: egy hónap és kezdődik a tárgyalás
MTI | 2021. július 28. 06:58
Már zajlanak az egyeztetések a kormány és a munkaadók között a jövő évi minimálbér és garantált bérminimum emeléséről - erről beszélt a Világgazdaság szerdai számában Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára.
Makro / Külgazdaság Gyengülnek a Föld életjelei - figyelmeztetnek a világ vezető kutatói
MTI | 2021. július 28. 06:43
A Föld "életjeleinek" gyengülésére figyelmeztet szerdán a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint 10 ezer vezető kutatója.
Makro / Külgazdaság Joe Biden figyelmeztet: valódi háborúk lehetnek a kibertámadásokból
MTI | 2021. július 28. 06:28
Az Egyesült Államok ellen intézett súlyos kibertámadás akár valódi lövésekkel járó háborúhoz is vezethet egy másik nagyhatalommal - figyelmeztetett kedden Joe Biden amerikai elnök.
Makro / Külgazdaság Putyin ideges - titkos űrmegfigyelő bázisa az afgán határnál üzemel
Káncz Csaba | 2021. július 27. 17:43
A tádzsik hegyekben 2216 méter magasan található az orosz űrhaderő kulcsfontosságú „Okno-M” nevű bázisa, amely 50 000 méter magasságig képes követni űrbeli tárgyakat. Irán is ideges a Talibán gyors katonai térnyerése miatt, hiszen a hatalmát több etnikai és politikai csoport sem fogadná el, ezért az újabb afgán polgárháború kitörése sem kizárt. Káncz Csaba jegyzete.
Makro / Külgazdaság A hét második felétől indul a regisztráció a harmadik oltásra
MTI | 2021. július 27. 16:44
Vasárnaptól kezdődik a 60 év felettiek oltási akciója, amelyben háziorvosok, önkéntes orvosok és egyetemi hallgatók személyesen keresik fel a koronavírus ellen még be nem oltott időseket - közölte az országos oltási munkacsoport vezetője kedden a közmédiával.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

hírlevél
depositphotos