<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=947887489402025&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
6p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A brit-svéd gyógyszergyártó vakcinája iránti bizalmat a korábbi felfüggesztések már megingatták, a legújabb hírek pedig akár teljesen romba dönthetik. Dánia tegnap teljes egészében törölte az AstraZenecát az oltási programjából, az EU pedig nem hosszabbítaná meg szerződését a céggel, mint ahogy a Johnson&Johnsonnal sem. Magyarország továbbra is teljes körűen használja az AstraZenecát, a Johnson&Johnson (Janssen) vakcinát viszont egyelőre jegeli.   

Dánia oltóanyag-kampánya az AstraZeneca-vakcina nélkül fog folytatódni

- közölte tegnap sajtótájékoztatón Soren Brostrom, a helyi Egészségügyi Hatóság vezetője.

Egy nap, két pofon

Arra már eddig is számos példa volt, hogy egy ország korlátozta vagy felfüggesztette a brit-svéd gyógyszergyártó Covid elleni vakcinájának használatát, az azonban

most először fordult elő, hogy egy európai állam teljes egészében száműzte azt oltási  programjából a nagyon ritka, de potenciálisan halálos mellékhatása miatt

- az oltások után ugyanis vérrögök képződhetnek az agyban.

Ha ez nem lett volna elég, ugyanezen a napon kapott még egy pofont az AstraZeneca, amely a közelmúltban egyébként Vaxzevriára nevezte át az oltóanyagát. 

Olasz sajtóértesülések szerint ugyanis

az Európai Bizottság úgy döntött, hogy nem hosszabbítja meg a céggel, valamint a Johnson&Johnsonnal kötött szerződéseket a Covid elleni vakcinák szállítására.

Ritka mellékhatás: egy egészségügyi dolgozó készíti elő az AstraZeneca-vakcinát Nápolyban 2021. április 13-án. EPA/CIRO FUSCORitka mellékhatás: egy egészségügyi dolgozó készíti elő az AstraZeneca-vakcinát Nápolyban 2021. április 13-án. EPA/CIRO FUSCO

De mi áll a dán és a feltételezett brüsszeli döntés hátterében, mit mutatnak az adatok, és mit mondanak szakértők?

Dánia: megvannak nélküle

A dán hatóság elismerte ugyan az AstraZeneca-oltóanyag hatékonyságát, de mivel vannak más vakcináik is – Pfizer-BioNTech és Moderna –, a jövőben inkább azokat használják. A még meglévő 2,4 millió AstraZeneca-vakcinát visszahívják.

A kivonást az is lehetővé teszi, hogy az idősek beoltásával jól haladnak, a fiatalabb korosztályokat pedig kevésbé veszélyezteti a Covid.

Ráadásul a járványt is sikerült kontroll alá vonni:

a diagnosztizált fertőzöttek száma hónapok óta relatív alacsonyan, napi 1000 alatt van, és az új áldozatok száma is minimális szintre süllyedt.

Az elmúlt egy hétben naponta átlagosan ketten haltak meg koronavírussal összefüggésben. Az alábbi ábrán látszik, hogy az 5,8 millió lakosú skandináv országban elmaradt a harmadik hullám – a különbség Magyarországgal összehasonlítva szembetűnő:

A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon és Dániában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)A koronavírusos halálesetek napi száma Magyarországon és Dániában. (Hétnapos átlag, forrás: Our World In Data)

Mindez már csak azért is érdekes, mert Dánia sokkal rosszabbul áll átoltottságban hazánknál: ott 25 beadott oltás jut 100 lakosra az Our World in Data adatai szerint, nálunk 46.

Visszatérve az AstraZenecára:

Dániában mintegy 150 ezer embert vakcináltak vele, közülük kettő kapott miatta trombózist a hatóságok szerint.

Egyikük, egy 60 éves nő, életét vesztette.

A dán hatóság szerint a vérrögképződés 40 ezerből egy embert érinthet összességében, ami a vártnál magasabb érték.

Mi a helyzet máshol? 

Összehasonlításul: Németországban, ahol csak 60 évtől használják a vakcinát,

2,2 millió, AstraZenecával beoltott ember közül 31-nél állapították meg, hogy trombózis lépett fel oltás után március végi adatok szerint

– tehát 71 ezer oltásra jut egy trombózis. Közülük kilencen vesztették életüket.

Az Egyesült Királyságban 20 millió, AstraZenecával beoltott ember közül 79-nél jegyeztek fel vérrögképződést – tehát negyedmillió oltásonként egyet.

Közülük 19-en hunytak el.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) korábbi közlése szerint április 4-ig 222 oltás után fellépő trombózisról érkezett jelentés európai szinten.

Az AstraZeneca-vakcinával összefüggésben 86 esetet vizsgáltak meg részletesen, amelyek közül 18 volt halálos.

Rizikófaktorokat egyelőre nem azonosítottak.

Ritka, de olykor halálos

Az EMA már maga is úgy fogalmazott, hogy

lehetséges kapcsolatot talált a vakcina és a trombózist okozó vérrögképződés, valamint az alacsony vérlemezkeszám nagyon ritka esetei között. 

Emiatt a vérrögképződés esetleges veszélyét már fel kell tüntetni az oltóanyag "nagyon ritka mellékhatásaként". Ugyanakkor továbbra sem javasolja használatának korlátozását 18 éves kor felett, szerintük ugyanis az általa nyújtott előnyök jóval felülmúlják a kockázatait. Ezt az álláspontot követi a magyar kormány is.

Egy gyógyszeripari forrásunk korábban arra hívta fel a figyelmet, hogy a gyógyszerek esetében is előfordul, hogy bizonyos, nagyon ritka mellékhatások csak hosszabb idő és tömeges használat után derülnek ki.   

Ez igaz lehet a Covid-elleni vakcinákra is,

amiket ráadásul rekordidő alatt fejlesztettek ki, és nem volt idő sem tömeges, évekig tartó tesztelésre, sem a hosszú távú hatások teljeskörű felmérésére.

Ez azonban még nem jelenti azt, hogy ezek a vakcinák alapvetően nem biztonságosak – mégha bizonyos kockázatokat nem is lehet kizárni, fűzte hozzá.

Felkészül: Johnson&Johnson

Ami pedig az AstraZenecával és Johnson&Johnsonnal kötött uniós szerződések sorsát illeti, az Európai Bizottság egyik szóvivője nem kívánta kommentálni – tehát nem is cáfolta – az említett lapértesülést. Szerinte minden lehetőséget nyitva tartanak, hogy felkészültek legyenek a járvány következő fázisaira, 2022-re és későbbre.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke tegnap arra utalt, hogy

a jövőben az úgynevezett mRNS-vakcinákra – ide tartozik a Pfizer-Biontech és a Moderna oltóanyaga – fognak koncentrálni.

Szerinte előbbi céggel már tárgyalnak egy, 1,8 milliárd adag oltóanyag szállítását megcélzó új szerződésről.

Ez azt jelzi, hogy

Brüsszel valóban ejtheti az AstraZenecát és a Johnson&Johnsont,

amelyek úgynevezett vektorvakcinákat használnak.

Ráadásul úgy tűnik, hogy a Johnson&Johnson – pontosabban a hozzá tartozó Janssen gyógyszeripari vállalat, amely az oltóanyagot kifejlesztette – hasonló problémákkal küzd, mint a brit-svéd cég. Az amerikai egészségügyi hatóságok ugyanis kedden vakcinájának felfüggesztését javasolták, miután hat embernél ritka, részben halálos vérrögképződéses rendellenességek léptek fel néhány nappal az oltás után.

Az EMA szintén vizsgálja az esetleges összefüggést az oltóanyag és a vérrögképződés között. Franciaországban pedig már nem csupán az AstraZenecával nem oltanak 55 éves kor alatt, hanem a Johnson&Johnsonnal sem.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter mai közlése szerint az amerikai vakcinát magyar szakértők is vizsgálják, és egyelőre nem oltanak vele. 

Jól jönne 1,5 millió forint?

A Bank360.hu és a Privátbankár kalkulátora alapján az alábbi induló törlesztőkre számíthatsz májusban, ha 1,5 millió forintra van szükséged 60 hónapra: a Raiffeisen Bank személyi kölcsöne 30 379 forintos törlesztőrészlettel lehet a tiéd. Az Erste Banknál 32 831 forint, a Cetelemnél pedig 33 556 forint a törlesztőrészlet. Más kölcsönt keresel? Ezzel a kalkulátorral összehasonlíthatod a bankok ajánlatait!

Makro / Külgazdaság Élőben nézné Putyin "ünnepi" beszédét? Itt megteheti!
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:18
Élő, egyenesben a Kremlből.
Makro / Külgazdaság Már az oroszok is elismerik, hogy nagy a baj Limannál - nincs túl jó napja a nagy bejelentésre készülő Putyinnak
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 14:05
Limannál nagyon súlyos az orosz erők helyzete, senki sem tudja, pontosan mit fog az elnök Oroszországhoz csatolni.
Makro / Külgazdaság Mégsincs recesszióban a brit gazdaság
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 13:36
A felülvizsgált adatok szerint növekedett a brit GDP a második negyedévben.
Makro / Külgazdaság Könnyen lehet, hogy éppen katonai puccs zajlik egy afrikai országban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 12:12
Fegyverropogást és robbanásokat jelentettek péntek reggel a nyugat-afrikai Burkina Faso fővárosából, Ouagadougouból. Helyszíni beszámolók szerint a város több fontos pontján katonák bukkantak fel, és leállt a televízió adása.
Makro / Külgazdaság Demográfia: Zalaegerszegnyi emberrel lettünk kevesebben egy év alatt
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:33
Az előzetes adatok szerint 2022 augusztusában 8073 gyermek született, és 10 224 fő halt meg. Az elmúlt 12 hónapban, 2021. szeptember és 2022. augusztus között a születések száma 1,5, a halálozásoké és a házasságkötéseké egyaránt 8,1 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi időszakhoz képest – közölte gyorstájékoztatójában a KSH.
Makro / Külgazdaság Egészen elképesztő az áremelkedés a magyar iparban
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 09:00
Átlépte a 40 százalékot az ipari termelői árak emelkedése Magyarországon - a belföldi értékesítésben 66,6 százalékot ugrottak az árak egyetlen év alatt. Az előző hónaphoz képest is súlyos az ugrás.
Makro / Külgazdaság Orbán Viktor: a nyugdíjasok meg fogják kapni a 13. havi nyugdíjat – lesz nyugdíjemelés és nyugdíjprémium is
Dobos Zoltán | 2022. szeptember 30. 08:11
Július óta először adott rádiós interjút Orbán Viktor miniszterelnök. A szankciók és az arról rendezett nemzeti konzultáció mellett szóba került a rezsitámogatás, a jövő évi költségvetés és a nyudíjasok helyzete is.
Makro / Külgazdaság Megjelent a rendelet az iskolai szünetekről - még a nyári szünet is máshogy lesz
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:59
Nem lesz őszi szünet, télen hazaküldik a gyerekeket melegedni - ezt tudtuk, de azt nem ,hogy egy nappal később ér véget az iskola.
Makro / Külgazdaság Kiderült, mire kellettek a mozgósított katonák - Putyin elismert egy hibát
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 30. 06:32
Kezdődik a háború 219. napja, amikor Oroszország területeket csatolhat el Ukrajnától. Ehhez már meg is tette az első lépést Vlagyimir Putyin. Zelenszkij nagyon kemény ukrán válaszra figyelmeztet - összefoglaló.
Makro / Külgazdaság Halászcsónak robbanószerrel, rejtélyes helikopter – új információk a gázvezeték-támadásról
Privátbankár.hu | 2022. szeptember 29. 19:46
Ez történt ma az orosz-ukrán háborúban és ahhoz kapcsolódóan.
hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG