5p

Ez a cikk Privátbankár.hu / Mfor.hu archív prémium tartalma, amelyet a publikálástól számított egy hónap után ingyenesen elolvashat.
Amennyiben első kézből szeretne ehhez hasonló egyedi, máshol nem olvasható, minőségi tartalomhoz hozzáférni, akár hirdetések nélkül, válasszon előfizetői csomagjaink közül!

A brit-svéd vakcina felfüggesztését javasló német hatóság elnöke azt állítja: több olyan agyi vénás trombózisról kaptak bejelentést a beoltottak esetében, mint amennyi szerintük normális lett volna. A felfüggesztésre elővigyázatosságból tettek javaslatot. Klaus Cichutek egyúttal tanácsot adott azoknak, akik már megkapták az első oltást. Az Európai Gyógyszerügynökség szerint ugyanakkor nincs arra utaló jel, hogy a vakcina vérrögképződést okozna. Használatát legkevesebb 19 európai ország szünetelteti részben vagy egészben, köztük az EU legnagyobb tagállamai, valamint több térségbeli állam. Magyarország továbbra is olt vele. 

(Ez a cikk laptársunknál, az mfor.hu-n megjelent cikk új információkkal frissített változata.)

A német Paul Ehrlich Intézet azért javasolta az AstraZeneca koronavírus elleni oltóanyagának felfüggesztését Németországban, mert egy „feltűnő, részben halálos kimenetelű” jelenségre lettek figyelmesek – erről Klaus Cichutek, az intézet vezetője beszélt a Die Weltnek adott interjúban. (A Paul Ehrlich Intézet egy országos hatóság, amely a többi közt az oltóanyagok engedélyezéséért felel.)

Feltűnt nekik valami

Klaus Cichutek szerint múlt hétvégén újabb jelentéseket kaptak az AstraZenecával beoltottakat ért trombózisokról, aminek hatására alaposabban megvizsgálták az addigi jelentéseket, további elemzéseket végeztek, és további eredményekhez jutottak hozzá.

Felfüggesztve: egy ápolónő tartja kezében az AstraZeneca vakcináját a németországi Senftenbergben 2021. március 3-án.  EPA/Sean Gallup
Felfüggesztve: egy ápolónő tartja kezében az AstraZeneca vakcináját a németországi Senftenbergben 2021. március 3-án. EPA/Sean Gallup

A vizsgálatok során feltűnt, hogy

hat, 20 és 50 év közötti, az AstraZeneca vakcinájával beoltott nőnél állapítottak meg úgynevezett sinus trombózist (ennek során az agyi vénákban keletkeznek vérrögök), közülük ketten meghaltak. Egy férfinál pedig agyi vérzést diagnosztizáltak trombózissal.

Ezt követően megállapították azt is, hogy

ez az esetszám 1,5 millió oltásnál a normál előfordulási gyakoriság felett van

– tehát több annál, mint amennyi a nem beoltott népességnél általában előfordul.

Ez ösztönözte az intézetet arra, hogy az oltás felfüggesztését javasolja, amíg ezt az úgynevezett kockázati jelzést alaposabban meg nem vizsgálja.

Az intézet vezetője szerint mindezt szakértőkkel is megvitatták, akik szintén arra a következtetésre jutottak, hogy nem lehet kizárni az oltóanyag felelősségét a történtekben. Kiemelte ugyanakkor, hogy "ítéletet" még nem hoztak, további vizsgálatokra van szükség.

Fő az óvatosság

Hozzátette: még tisztázni kell, hogy más, jóváhagyott Covid elleni oltóanyagoknál is vannak-e hasonló esetek. Az említett jelentések csak az AstraZeneca vakcinájára vonatkoznak.

Klaus Cichutek kiemelte:

elővigyázatossági intézkedésről van szó, hiszen az intézetük felelős azért, hogy ezeket az oltóanyagokat fenntartások nélkül lehessen használni.

Különösen esetükben fontos, hogy a hasznuk jóval meghaladja a kockázatokat, az oltakozók pedig megbízhassanak abban, hogy nem lesz bajuk tőle.

Intézkedésük tehát azt jelzi – fűzte hozzá –, hogy átláthatóan járnak el, odafigyelnek és gondoskodnak a biztonságról.

Hozzátette:

valóban kevés esetről, nagyon-nagyon ritka esetekről van szó – másfélmillió oltás során hét esetről Németországot tekintve.

Ugyanakkor elővigyázatosságból további vizsgálatok kellenek ahhoz, hogy zöld jelzést adhassanak a vakcinának. Mint mondta, az új oltóanyagok bevezetése esetében teljesen természetes, hogy a „küszöbértéket meghaladó jeleket” kivizsgálják.

Azoknak pedig, akik már megkapták az első AstraZeneca-oltást, azt üzente: közülük csak azok forduljanak orvoshoz, akik az oltástól számított 4-14 napon belül továbbra is rosszul érzik magukat, akiknek nem múlik vagy akár erősödik a fejfájása, illetve akiknél pontszerű vérzések jelennek meg a bőrön.

Mit mond a gyógyszergyár?

A felfüggesztéssel kapcsolatban az AstraZeneca a lapunknak is megküldött közleményben azt írja:

Az Európai Unióban és az Egyesült Királyságban eddig beoltott 17 millió személy adatai azt mutatják, hogy az AstraZeneca vakcina alkalmazása nem mutat nagyobb kockázatot tüdőembólia, mélyvénás trombózis vagy trombocitopénia tekintetében bármely életkori, nem szerinti, gyártási tétel szerinti vagy országcsoportban.

Hozzáteszik: a vakcinával már beoltott 17 millió fő közül a március 8-ig beérkezett adatok szerint 15 trombózisos és 22 tüdőembóliás eseményt jelentettek. Szerintük ez a szám lényegesen alacsonyabb annál, mint az az általános gyakorisági adatok alapján várható lenne egy ekkora népcsoportban, és hasonló ahhoz, amit más törzskönyvezett Covid-vakcinák esetén is észleltek.

Mint írják, bár kevés trombózisos eset előfordult a klinikai vizsgálatok során, ezek száma a vakcinát kapott csoportban kisebb volt, mint a kontrollcsoportban. Ettől függetlenül további vizsgálatok folytak és folynak a vállalaton belül és az európai hatóságok által is, áll a közleményben.

Az Európai Gyógyszerügynökség  tegnap azt közölte:

nincs arra utaló jel, hogy az AstraZeneca vakcinája vérrögképződést okozna, előnyei pedig felülmúlják a lehetséges mellékhatások kockázatait.

Müller Cecília országos tisztifőorvos pedig szintén tegnap a többi közt azt mondta: több szakmai grémium fog még állást foglalni az ügyben, egyelőre azonban nincs kimutatott összefüggés az oltás és a halálesetek között.

Az AstraZeneca oltóanyagát, amit Magyarországon jelenleg is használnak, Európában Németország mellett Dánia, Norvégia, Svédország, Izland, Franciaország, Olaszország, Spanyolország, Portugália, Írország, Hollandia, Luxemburg, Ciprus, Szlovénia, Bulgária és Lettország függesztette fel eddig a gyanús esetek miatt, néhány további állam (például Ausztria, Észtország és Litvánia) pedig egyes szállítmányait nem alkalmazza egy ideig.

LEGYEN ÖN IS ELŐFIZETŐNK!

Szerkesztőségünkben mindig azon dolgozunk, hogy higgadt hangvételű, tárgyilagos és magas szakmai színvonalú írásokat nyújtsunk Olvasóink számára.
Előfizetőink máshol nem olvasott, minőségi tartalomhoz jutnak hozzá havonta már 1490 forintért.
Előfizetésünk egyszerre nyújt korlátlan hozzáférést az Mfor.hu és a Privátbankár.hu tartalmaihoz, a Klub csomag pedig egyebek között a Piac és Profit magazin teljes tartalmához hozzáférést és hirdetés nélküli olvasási lehetőséget is tartalmaz.


Mi nap mint nap bizonyítani fogunk! Legyen Ön is előfizetőnk!

Makro / Külgazdaság Fejbe lőttek egy kiugró ukrán képviselőt - Putyin elutazott
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 20:01
A szerdai az orosz-ukrán háború 651. napja volt. Esti hírösszefoglaló. 
Makro / Külgazdaság Kongatják a vészharangot: kemény lépésre szánta el magát az ENSZ főtitkára
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 19:37
Ez egyértelmű jele annak, hogy nagyon nagy a baj.
Makro / Külgazdaság Csak hiszi a magyar kormány, hogy minden kérdést megválaszolt az uniós pénzekhez
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 18:12
Hiába mondott mást a miniszter. 
Makro / Külgazdaság Óriási fegyverraktárat találtak Gázában
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:55
Legalábbis az izraeli hadsereg beszámolója szerint.
Makro / Külgazdaság Svéd NATO-csatlakozás: ez kell ahhoz, hogy a törökök igent mondjanak
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 16:16
A török elnök elismételte a feltételt.
Makro / Külgazdaság Csalódás: jött egy rossz hír Amerikából
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 15:28
A munkaerőpiaci számok gyengébbek lettek a vártnál.
Makro / Külgazdaság Ebből baj lesz: Joe Biden történelmi mélypontra kerülhetett
Kollár Dóra | 2023. december 6. 15:01
December az amerikai politika szempontjából is jelentősnek bizonyult, ugyanis most jutottunk el arra a pontra, hogy kevesebb, mint egy év van hátra addig, míg választásokat rendeznek az Egyesült Államokban. A lecke tehát fel van adva Joe Bidennek – de mennyivel áll jobban vagy rosszabbul, mint elődei?
Makro / Külgazdaság Matolcsy Györgyék ezen nem vesztek össze
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:47
Nem volt vita a Monetáris Tanács ülésén.
Makro / Külgazdaság Erdogan nemet mondott Izrael nagy tervére a Gázai övezetben
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 14:31
A török elnök tiszteletlennek tartja a javaslatot.
Makro / Külgazdaság Putyin nem lesz boldog: csúnyán borsot törtek az orra alá
Privátbankár.hu | 2023. december 6. 13:40
Bár a svédeknek várniuk kell a NATO-csatlakozásra, addig nyélbe ütöttek egy másik megállapodást.
Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Munkatársakat keresünk!

Online lapcsaládunk bővítéséhez újságírókat, szerkesztőket keresünk.

Részletek

Privátbankár
Mfor
Piac és Profit

Professzionális online sales és marketing vezetőt keresünk!

Részletek

hírlevél
Ingatlantájoló
Együttműködő partnerünk: 4iG